crashdieet

Crash dieet: is blijvend resultaat mogelijk?

Een crash dieet wordt meestal ingezet om op korte termijn veel en snel gewicht te verliezen.

Hoewel resultaat behalen met een crash dieet mogelijk is, is het belangrijk om na te gaan in hoeverre dit blijvend is.

In mijn artikel over crash diëten lees je wat de definitie is van een crash dieet, hoeveel procent van de ‘crash’ dieters succes behaalt en hoe je het succes verhoogt om het gewicht blijvend eraf te houden.

Wat is een crash dieet?

500 calorieen dieet

Een crash dieet is een dieet waarin het doel is om zo min mogelijk calorieën te eten, om zo op korte termijn veel en snel gewicht te verliezen.

Je hebt verschillende soorten crash diëten, zoals:

 • Een appeldieet: je eet de hele dag door alleen maar appels.
 • Het ziekenhuisdieet: je neemt hele kleine porties per voedselgroep, zoals vlees, brood, etc.
 • Het modifast dieet: je eet eiwitrijke maaltijdvervangers zoals eiwitshakes.
 • The protein sparing modified fast (PSMF): je neemt voornamelijk eiwitrijke voedingsmiddelen die vet- en koolhydraatarm zijn.

Welk crash dieet beter bij jou past hangt af van je leefsituatie en welk calorietekort je kunt volhouden om je vetpercentage te verlagen.

Hoeveel gewicht kun je verliezen met een crash dieet?

De meeste crash diëten komen rond de 500-800kcal per dag. Stel je verbruik is 1800kcal, dan betekent het dat je een dagelijks calorietekort hebt van 1000-1300kcal.

Na 1 week is dit een calorietekort van 7000-9100kcal. Dit komt ongeveer overeen met 1kg lichaamsvet per week. Daarbij zul je in het begin meer gewicht verliezen, omdat je ook vocht en maag- en darminhoud verliest.

De eerste 2 weken kun je dus 3-4kg verliezen. Is je verbruik hoger, dan kan dit meer dan 5kg zijn.

Hierbij is het wel belangrijk om mee te nemen dat je stofwisseling vertraagt, naarmate je lichter wordt. In mijn artikel ‘afvallen met een calorietekort‘ lees je hier meer over.

Waarom een crash dieet?

Een crash dieet is voor iedereen die ’tijdelijk’ snel gewicht wilt verliezen. Denk aan een bruiloft, voor een vakantie of als andere diëten niet lijken te werken.

In veel gevallen wordt een crash dieet ingezet wegens esthetische doeleinden. Dus puur gericht op uiterlijke veranderingen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, waarin men voor medische doeleinden veel gewicht moet verliezen.

Hoe hoger het vetpercentage en lichaamsgewicht is, hoe lager de kans is dat er problemen ontstaan m.b.t. een trage stofwisseling of spierverlies.

Een belangrijke kanttekening is dat een crash dieet natuurlijk de benodigde risico’s met zich meebrengt. Voor snelle resultaten, moet je veel opofferen.

Ik zal daarom de belangrijkste risico’s van een crash dieet met je doornemen.

Belangrijk om te onthouden:

Een crash dieet is een dieet waarin het doel is om zo min mogelijk calorieën te eten, om zo op korte termijn veel en snel gewicht te verliezen. Voorbeelden zijn het appeltjesdieet, het ziekenhuis dieet, modifast en PSMF. De meeste crash diëten komen rond de 500-800kcal per dag. In veel gevallen wordt een crash dieet ingezet wegens esthetische doelen. Maar komt het ook voor dat het wordt ingezet om medische redenen.

De risico’s van een crash dieet

Nu je weet welke crash diëten er zijn, hoe snel gewicht je kunt verliezen met een crash dieet en waarom men een crash dieet volgt, ga ik inzoomen op de risico’s.

Het jojo-effect

Om te beginnen is het belangrijk om stil te staan bij het jojo-effect. In onderstaande video vertel ik hier meer over.

Door af te vallen verlies je dus vetvrije massa. Hoe meer en hoe sneller je gewicht verliest, hoe meer vetvrije massa je verliest.

Het verlies van vetvrije massa zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt, minder fit bent en dat je meer honger hebt. Het gevolg is dat er een periode komt dat je al het verloren gewicht weer terug eet. Dit is hoe je lichaam werkt.

Een groot nadeel hiervan is dat je zwaarder eindigt dan toen je begon. Daarbij vindt er ook nog eens ongunstige vetopslag plaats en verhoog je hiermee het risico op welvaartsziekten.(bron)

Meer over het jojo-effect, lees je in mijn artikel ‘het jojo-effect van afvallen‘.

Voedingstekorten oplopen door een crash dieet

Er is altijd een risico dat je voedingstekorten oploopt. Hoe lager je vetpercentage is, hoe minder variatie je in je voedingspatroon hebt en hoe lager je calorie-inname, hoe groter het risico.

Dit kan zowel op de korte- als lange termijn problemen met zich meebrengen voor je energie en gezondheid. Het volhouden van je crash dieet wordt dan erg lastig.

Stofwisseling vertragen

Wanneer je een crash dieet volgt, dan zal je stofwisseling een stuk sneller vertragen. Je tekort van 1000kcal kan binnen een aantal weken een tekort worden van 500-700kcal. Het betekent dat je nog minder moet eten, om sneller af te kunnen vallen.

Doe je extra cardio om dat tekort te creëren of daarbovenop, dan zal je stofwisseling nog sneller vertragen.

Gevoeliger voor eetbuien

Door de grote restricties die je jezelf oplegt, verhoog je logischerwijs het risico op eetbuien. Dit omdat je meer honger hebt of omdat je mentaal gezien veel restricties ervaart.

Je lichaam wilt dit vervelende gevoel compenseren door meer te gaan eten.

Overige risico’s van een crash dieet

nadelen afvallen

Een crash dieet brengt nog meer risico’s voor zowel je lichamelijke- als mentale gezondheid.

 • Op sociaal gebied moet je gaan inleveren, omdat je met veel gelegenheden niet mee kan doen.
 • Het versterkt een negatief lichaamsbeeld.
 • Het kan je relatie met voeding verstoren.
 • Een verhoogd risico op galstenen.
 • Je krijgt regelmatig last van hartkloppingen en een opgejaagd gevoeld.
 • Je vraagt veel van je lichaam. Hier kun je een grote prijs voor betalen, zoals je lichaam overbelasten en overeten. De schuldgevoelens die hier uit ontstaan kunnen jezelf nog meer schade toedienen.

Een crash dieet brengt dus veel risico’s met zich mee. Zelfs als je insteek tijdelijk is. In mijn artikel ‘nadelen en negatieve gevolgen van afvallen‘, lees je meer over de risico’s van afvallen

Belangrijk om te onthouden:

De bijkomende risico’s van een crash dieet zijn het jojo-effect, voedingstoffen mislopen, je stofwisseling vertragen, vatbaar zijn voor eetbuien en inleveren op je mentale- en lichamelijke gezondheid. Ga het voor jezelf na of dit het risico waard is.

Hoeveel procent van de ‘crash’ dieters behaalt succes?

crash dieet succes

Je weet nu welke risico’s een crash dieet met zich meebrengt. Ben je alsnog geïnteresseerd om een crash dieet te volgen? Dan is het interessant om te kijken hoeveel mensen überhaupt succes behalen met een crash dieet.

Op korte termijn zien we dat de meeste mensen de eerste paar dagen tot weken snel gewicht kunnen verliezen.

Als we kijken naar de lange termijn dan is het andere koek. Starten met het crash dieet is nog maar het begin. Het draait uiteindelijk om het volhouden en daarna gewicht stabiel blijven.

De resultaten van een crash dieet

Vanuit onderzoek zien we dat een crash dieet voor de meeste mensen op de korte termijn werkt. Ze verliezen snel en veel gewicht. Wanneer ze echter klaar zijn met het crash dieet, dan komen ze al het verloren gewicht op korte termijn aan.(bron)

Dit heeft voornamelijk te maken met dat ze een dieet volgen dat niet plezierig is en ze ook niet werken aan gezonde eetgewoonten.

Er is echter een onderzoek dat stelt dat een crash dieet het niet per se slechter hoeft te doen dan een normaal dieet.(bron)

Zowel dieters die een normaal dieet volgde als het crash dieet, kwamen binnen 2 jaar nadat ze waren gestopt ongeveer evenveel aan.

De deelnemers kregen begeleiding van huisartsen en diëtisten. Ondanks het snelle gewichtsverlies, was dit zo verantwoord mogelijk.

De resultaten van ’traditioneel’ diëten

We zien vanuit onderzoek dat 95% mensen die een normaal dieet volgt, hun verloren gewicht weer aankomt in een periode van 3-5 jaar.(bron)

25% van deze mensen worden zelfs zwaarder dan het startgewicht! Dit is perfect te verklaren door het verlies van vetvrije massa.(bron)

Zelfs door langzamer af te vallen is er dus eigenlijk geen garantie dat je het verloren gewicht eraf kan houden.

Het slagingspercentage is lager wanneer je zonder begeleiding dieet of wanneer je in het verleden veel bezig bent geweest met allerlei diëten. In mijn artikel ‘diëten: waarom vrijwel niemand het volhoudt‘ lees je hier meer over.

Belangrijk om te onthouden:

Het volgen van een crash dieet zonder begeleiding werkt minder goed dan het volgen van een standaard dieet zonder begeleiding. Onder professionele begeleiding is de kans van slagen veel groter en een terugval in gewicht een stuk lager.

Hoe verhoog je het succes met een crash dieet?

snel afvallen

Het kan je misschien demotiveren om te zien dat diëten over het algemeen minder goed werken. Gelukkig heb ik een aantal tips voor je hoe je een crash dieet beter kan volhouden en de kans vergroot om blijvend resultaat te behalen.

Maak aanpassingen in je voeding die jij kunt volhouden

Het begint met niet zomaar een crash dieet volgen, maar met aanpassingen maken in je voeding die jij kan volhouden.

Wat kan je nu missen, maar ook over een aantal weken? Denk hier goed over na.

Dit kunnen bijvoorbeeld:

Kijk hierbij ook naar alle dranken die je drinkt. Door alles te vervangen met calorie-arme tot calorie-vrije dranken, kan dit veel bijdragen.

Ook willen we natuurlijk voorkomen dat je voedingstekorten oploopt. Je wilt voldoende eiwitten binnenkrijgen, groenten & fruit en andere essentiële voedingstoffen die je lichaam zelf niet kan aanmaken.

In mijn artikel over het beste dieet voor jou, lees je hier meer over.

Focus op vulling

Wanneer je dagelijks heel weinig calorieën eet, is het logisch dat je meer honger zal hebben. Je kunt dit tegen gaan door voedingskeuzes te maken die goed vullen en laag in calorieën zijn. Denk aan:

 • je favoriete fruit- en groentesoorten. Dit moet een dominant onderdeel worden van je voeding;
 • voldoende eiwitten. Eiwitten helpen tot op een zekere hoogte goed met je maag vullen;
 • vaker soep eten;
 • of meer compact te eten, zoals kwark i.p.v. yoghurt;

Het kan bijvoorbeeld ook werken door minder maaltijden te eten, maar grotere maaltijden, zoals met intermittent fasting.

Werk aan je leefstijlfactoren

Je leefstijlfactoren hebben veel invloed op het behalen van succes. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress ervaart of een slaaptekort hebt, dan is het makkelijker om terug te vallen in oude eetgewoonten.

Een ander bijkomend nadeel is dat je gevoeliger wordt voor verleidingen en je nog meer hongerig bent dan normaal

Simpel gezegd kun je met goede leefstijlfactoren veel beter volhouden. In mijn artikel ‘leefstijlfactoren‘ lees je hier meer over.

Doe aan krachttraining

Het risico van een crash dieet is natuurlijk spierverlies.(bron) Verlies van vetvrije massa maakt je gevoeliger om terug te jojoën naar je startgewicht of zelfs daarboven.

Om deze reden is krachttraining essentieel om spierverlies tegen te gaan. Door 1-2x per week aan krachttraining te doen kun je zelfs al spiermassa opbouwen.

Pas op met cardio tijdens een crash dieet

Een valkuil dat regelmatig voorkomt is dat er naast het crash dieet extra cardio wordt gedaan voor vetverbranding.

 • Ten eerste zul je met deze cardiosessies minder verbruiken dan normaal, omdat je lichaam efficiënter met zijn energie moet omgaan.
 • Ten tweede ga je heel veel van je lichaam vragen, waardoor je heel makkelijk je belastbaarheid overschrijdt.

Het resultaat is nog meer honger, minder energie en heftige gewichtsschommelingen. Dit kan ook mentaal veel van je vragen.

Maak gebruik van professionele begeleiding

Zoals je waarschijnlijk is opgevallen komt er veel bij kijken om het succes met een crash dieet te verhogen of om sneller af te vallen.

Experts zoals een online fitness coach, lifestyle coach of een diëtist gespecialiseerd in gedragsverandering, kan jou helpen om verantwoord af te vallen. En nog belangrijker, jou helpen om het gewicht stabiel te houden.

Belangrijk om te onthouden:

Je verhoogt het succes met een crash dieet verhogen door aanpassingen in de voeding te maken die je kunt volhouden, voldoende vulling binnenkrijgen, werken aan je leefstijlfactoren, aan krachttraining doen, oppassen met extra cardio en door professionele begeleiding erbij te nemen.

Samenvatting crash dieet

Een crash dieet is een dieet waarin het doel is om zo min mogelijk calorieën te eten, om zo op korte termijn veel en snel gewicht te verliezen. Voorbeelden zijn het appeltjesdieet, het ziekenhuis dieet, modifast en PSMF.

De meeste crash diëten komen rond de 500-800kcal per dag. In veel gevallen wordt een crash dieet ingezet wegens esthetische doelen. Maar komt het ook voor dat het wordt ingezet om medische redenen.

De bijkomende risico’s van een crash dieet zijn het jojo-effect, voedingstoffen mislopen, je stofwisseling vertragen, vatbaar zijn voor eetbuien en inleveren op je mentale- en lichamelijke gezondheid.

Het volgen van een crash dieet zonder begeleiding werkt minder goed dan het volgen van een standaard dieet zonder begeleiding.

Je verhoogt het succes met een crash dieet verhogen door aanpassingen in de voeding te maken die je kunt volhouden, voldoende vulling binnenkrijgen, werken aan je leefstijlfactoren, aan krachttraining doen, oppassen met extra cardio en door professionele begeleiding erbij te nemen.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen met een crash dieet? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met afvallen en je resultaat behouden? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat is een crash dieet?

Een crash dieet is een dieet waarin het doel is om zo min mogelijk calorieën te eten, om zo op korte termijn veel en snel gewicht te verliezen. Voorbeelden zijn het appeltjesdieet, het ziekenhuis dieet, modifast en PSMF. De meeste crash diëten komen rond de 500-800kcal per dag. In veel gevallen wordt een crash dieet ingezet wegens esthetische doelen. Maar komt het ook voor dat het wordt ingezet om medische redenen.

Werkt een crash dieet?

Het volgen van een crash dieet zonder begeleiding werkt minder goed dan het volgen van een standaard dieet zonder begeleiding. Onder professionele begeleiding is de kans van slagen veel groter en een terugval in gewicht een stuk lager.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


View reviews on Coachscore by klantenvertellen: 10

34 reviews