hoeveel glazen water moet je per dag drinken

Hoeveel glazen water per dag heb je nodig?

Hoeveel glazen water per dag heb je nodig? Dat is een veelgestelde vraag waar veel onduidelijkheid over blijft.

Over water drinken en vocht binnenkrijgen bestaan namelijk best veel misvattingen. De één zegt dat je minimaal 8 glazen water per dag moet drinken om gezond te blijven, terwijl de ander meer drinkt op dorstgevoel.

In mijn artikel vertel ik meer over wat allemaal onder water valt, wat de voordelen zijn van voldoende water binnenkrijgen, hoeveel glazen water per dag je nodig hebt en krijg je tips om makkelijker vocht binnen te krijgen.

Hoeveel glazen water per dag: de basis

hoeveel glazen water moet je per dag drinken

Voordat ik meer vertel over hoeveel glazen water per dag je nodig hebt, wil ik eerst stilstaan bij wat er allemaal onder drinkvocht valt.

Wat valt er onder water?

Veel mensen kijken alleen maar naar hoeveel glazen water per dag ze drinken om te bepalen of ze genoeg vocht binnen krijgen.

Het is belangrijk om te weten dat koffie, thee, frisdrank, etc. uiteraard ook vocht bevatten. Wanneer het cafeïnegehalte gedoseerd blijft, zal het vocht van cafeïnehoudende dranken niet zomaar voor uitdroging zorgen.(bron)

Niet alleen zit water in drinkvloeistof, maar bijvoorbeeld ook in je voeding. Denk aan watermeloen, yoghurt en rijst. Groente en fruit bestaan voor ongeveer 80% uit water.

Hoeveel glazen water per dag je nodig hebt is dus ook sterk afhankelijk van hoe je voedingspatroon eruit ziet.

Wat heeft nog meer invloed op hoeveel glazen water per dag je nodig hebt?

Het lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Water gaat dagelijks verloren door plassen, ademen, zweten en de ontlasting. Bij een vochttekort kunnen de nieren minder uitscheiden, maar is dit niet het geval voor de longen en de huid.

Je lichaam moet deze vocht dan uit je cellen halen. Hierdoor kan er uitdroging ontstaan. Dit noemen we ook wel primaire dehydratie. Er bestaan 2 vormen van dehydratie.

  • Primaire dehydratie: bijwerkingen zijn suf worden, hoofdpijn een droge tong en minder plassen.
  • Secundaire dehydratie: dit gaat om acuut veel vocht verliezen en elektrolyten. Denk hierbij aan braken, diarree, koorts, bloedverlies, brandwonden of extreme sportprestaties. Naast vocht verliest je lichaam dus ook veel natrium. Je hebt dan een combinatie van vocht en natrium nodig om uitdroging tegen te gaan.

Het voorkomen van primaire dehydratie is waar je voor nu de focus op mag leggen. Dat lijkt in de basis best lastig. Want wat je dagelijks aan vocht binnenkrijgt of uitscheidt kan op dagbasis best van elkaar verschillen.

Hoeveel glazen water per dag heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel glazen water per dag je nodig hebt, willen we dus niet alleen naar drinkvocht kijken, maar ook wat je met je voeding binnenkrijgt.

Een richtlijn die veel wordt gebruikt is om 40-50ml per kg lichaamsgewicht te nemen. Weeg je 80kg, dan komt dit overeen met 3,2-4 liter vocht. Dit gaat niet alleen om drinkvocht, maar ook het vocht dat je binnenkrijgt middel je voeding.

Als we inzoomen op drinkvocht, dan komt dit overeen met 1,5-2 liter van dranken. Heel toevallig zijn dit 8 glazen water per dag, maar is dit niet wetenschappelijk onderbouwd.

Het is namelijk moeilijk om een exacte aanbeveling te geven, omdat er veel factoren zijn die de vochtbehoefte beïnvloeden.

Daarom is het beter om niet per se te focussen op hoeveel glazen water per dag je nodig hebt, maar te drinken wanneer je dorst hebt. Volgens onderzoek is dit namelijk de betrouwbaarste methode om uitdroging te voorkomen. Ook al wordt het dorstgevoel soms uit gemakzucht genegeerd.(bron)

Hoeveel glazen water per dag jij nodig hebt is dus sterk afhankelijk van je dorstgevoel.

Belangrijk om te onthouden:

Water noemen we ook wel drinkvocht. Drinkvocht vind je ook in andere dranken zoals koffie, thee en frisdrank. Er zit zelfs water in onze voeding, waarvan 80% in groente en fruit. Het is over het algemeen lastig om een exacte aanbeveling te geven van hoeveel vocht we nodig hebben. Dit omdat er veel factoren zijn die onze vochtbehoefte beïnvloeden. Hoeveel glazen water per dag jij nodig hebt is sterk afhankelijk van je dorstgevoel. Dit is volgens onderzoek de betrouwbaarste indicator.

Hoeveel glazen water per dag: de voordelen van water

primaire dehydratie

Nu je weet hoeveel glazen water per dag je neemt per dag kan verschillen, is het interessant om te kijken wat voordelen zijn als je goed blijft drinken bij een dorstgevoel.

Verbeterde sportprestaties

Hoeveel glazen water per dag je drinkt op dagen dat je sport, heeft invloed op je sportprestaties. Vanuit onderzoek zien we dat wanneer je lichaam 2% vocht verliest, je sportprestaties tot wel 10% kunnen afnemen.(bron)

Door genoeg water te drinken ontstaat er ook minder oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een proces dat leidt tot ontstekingen.

Drink dus ruim voor de inspanning genoeg vocht. Vooral als het tussendoor niet mogelijk is om te drinken. Moet je veel zweten, dan is het belangrijk om op korte termijn te drinken.

Cognitieve prestaties

Niet alleen heeft uitdroging invloed op je sportprestaties, maar ook op cognitieve prestaties. Gewichtsverlies van 1-3% door voornamelijk vochtverlies, kan al invloed hebben op je gemoedstoestand, geheugen en focus. Het is bijvoorbeeld moeilijker om je wilskracht in te zetten.(bron)

Hoeveel glazen water per dag je drinkt kan mogelijk ook positief bijdragen om bijvoorbeeld klachten zoals hoofdpijn en migraine tegen te gaan.(bron)

Constipatie tegengaan

Constipatie komt vaker voor dan je denkt. Veel factoren hebben hier invloed op zoals hoe je voedingspatroon eruit ziet en of je voldoende voedingsvezels binnenkrijgt.

We zien ook dat hoeveel glazen water per dag je drinkt invloed heeft op constipatie. Je verhoogt je risico op constipatie wanneer je lichaam onvoldoende water binnenkrijgt.(bron)

Mineraalwater dat is verrijkt met kalium en magnesium kan mensen helpen die over het algemeen moeite hebben met hun stoelgang.(bron)

Helpt met afvallen

Hoeveel glazen water per dag je drinkt heeft ook invloed op het afvallen. Water helpt met je eetlust en verzadigingsgevoel, waardoor het moeilijker wordt om meer te eten.

Vanuit onderzoek zien wat dat een half uur voor je maaltijd water drinken, het beste werkt om sneller vol te raken, zodat je minder eet.(bron)(bron)

Water en vooral koud water kan zelfs je stofwisseling versnellen.(bron) Echter is dit effect op het metabolisme te verwaarlozen.

Wil je meer strategieën om makkelijker af te vallen? Lees mijn artikel ‘wat is het beste dieet voor jou‘.

Belangrijk om te onthouden:

Hoeveel glazen water per dag je drinkt ofwel je totale vochtinname heeft invloed op je sportprestaties, cognitieve prestaties, constipatie tegengaan en kan het helpen met afvallen.

Hoeveel glazen water per dag: tips om makkelijker vocht binnen te krijgen

hoeveel glazen drinken per dag

Mocht je moeite hebben om voldoende glazen water per dag te drinken, dan heb ik hieronder nog extra tips voor je. Dit gaat dan vooral om situaties dat je met een dorstgevoel rondloopt.

De juiste voorbereiding

Om te voorkomen dat je langer rond loopt met dorst, is het belangrijk dat je ten alle tijden voldoende drinkvocht beschikbaar hebt of hier hulp bij krijgt.

  • Moet je lang reizen? Neem een fles water mee. Zet deze in het zicht voordat je vertrekt, zodat de kans kleiner is dat je het vergeet. We noemen dit ook wel een disruptie. In mijn artikel ‘gedragsverandering‘ lees je hier meer over.
  • Is het een gewoonte van je om je dorstgevoel te negeren? Onderzoek waar dit mee te maken heeft. Ben je druk? Is er geen drinkvocht in de buurt? Door je lichaamsgevoel niet te negeren maar te voeden, om je beter in contact met je lichaam.
  • Ben je ziek? Dan heb je een hogere vochtbehoefte. Zorg ervoor dat er iemand is die jou kan verzorgen.
  • Ga je op vakantie waar hoge temperaturen zijn? Dan heb je ook een hogere vochtbehoefte. Dit zul je waarschijnlijk wel merken aan je dorstgevoel.
  • Ga je meer bewegen? Zorg wederom voor extra drinkvocht. Door inspanningen te doen zoals hardlopen of krachttraining, verlies je meer vocht. Je hebt dan extra vocht nodig om uitdroging te voorkomen.
  • Ben je op oudere leeftijd? Dan kan het zo zijn dat je dorstgevoel minder goed werkt. Ook door verminderde mobiliteit is de kans groter dat je minder snel water pakt. Dit is de reden waarom ouderen over het algemeen sneller uitdrogen.
  • Je kunt er ook voor kiezen om ander drinkvocht te drinken dan water. Dit verbreed je mogelijkheden. Breng er desnoods een smaakje aan door een beetje siroop er doorheen te doen of er fruitwater van te maken. Let op als je teveel zout binnenkrijgt, je dan ook meer vocht nodig hebt.

Waar kan ik het beste uit drinken?

Kraanwater is in Nederland de makkelijkste bron om je water vandaan te halen en gelukkig ook van de beste kwaliteit. Het water is goed gezuiverd en is het overbodig om extra filters aan te schaffen.

Er zijn wel kleine nanodeeltjes die je kan binnenkrijgen door nieuwe coatings. Deze gaan namelijk door filters heen. Hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Water drinken uit plastic kan ervoor zorgen dat je in verhouding meer plastic deeltjes binnenkrijgt. Maar krijg je dit ook binnen door vervuilde lucht in te ademen of door het eten van bepaalde vissoorten.

Om deeltjes te minderen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te drinken uit een roestvrij stalen fles (RVS) te drinken of stevig glas.

Kun je teveel water drinken?

Het is mogelijk om teveel water te drinken. Je merkt dit aan het hebben van een klotsbuik, continue moeten plassen (je kunt geen onderscheid maken tussen je urine en water) of diarree.

In extreme gevallen zoals 10 liter per dag drinken, kun je vergiftigingsverschijnselen oplopen. Je verstoort o.a. je elektrolytenbalans wanneer je teveel water drinkt.

Wanneer je op dorstgevoel drinkt dan is de kans heel klein dat je teveel water drinkt. Je moet het jezelf echt gaan forceren.

Is de kleur van je urine betrouwbaar of je genoeg vocht binnenkrijgt?

De kleur van je urine is minder betrouwbaar om na te gaan of je voldoende vocht binnenkrijgt. Dit omdat bijvoorbeeld een overschot van vitamine B2 ervoor zorgt dat je urine donkerder geelbruin kleurt.

Een vitamine B2 overschot kan relatief snel gebeuren wanneer je bijvoorbeeld een multivitamine neemt.

Belangrijk om te onthouden:

Om te voorkomen dat je langer rond loopt met dorst, is het belangrijk dat je ten alle tijden voldoende drinkvocht beschikbaar hebt of hier hulp bij krijgt. Kraanwater is de makkelijkste bron en de beste kwaliteit om te nemen. Het is erg lastig om teveel water te drinken. De kleur van je urine is geen betrouwbare indicatie of je te weinig vocht binnenkrijgt.

Samenvatting hoeveel glazen water per dag heb je nodig?

Water noemen we ook wel drinkvocht. Drinkvocht vind je ook in andere dranken zoals koffie, thee en frisdrank. Er zit zelfs water in onze voeding, waarvan 80% in groente en fruit.

Het is over het algemeen lastig om een exacte aanbeveling te geven van hoeveel vocht we nodig hebben. Dit omdat er veel factoren zijn die onze vochtbehoefte beïnvloeden.

Hoeveel glazen water per dag jij nodig hebt is sterk afhankelijk van je dorstgevoel. Dit is volgens onderzoek de betrouwbaarste indicator.

Hoeveel glazen water per dag je drinkt ofwel je totale vochtinname heeft invloed op je sportprestaties, cognitieve prestaties, constipatie tegengaan en kan het helpen met afvallen.

Om te voorkomen dat je langer rond loopt met dorst, is het belangrijk dat je ten alle tijden voldoende drinkvocht beschikbaar hebt of hier hulp bij krijgt.

Kraanwater is de makkelijkste bron en de beste kwaliteit om te nemen. Het is erg lastig om teveel water te drinken. De kleur van je urine is geen betrouwbare indicatie of je te weinig vocht binnenkrijgt.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, ervaringen of gedachtes over hoeveel glazen water per dag je nodig hebt? Laat hieronder een reactie achter. 🙂

Heb je hulp nodig met werken aan een gezonder voedingspatroon en gezonde eetgewoonten? Bekijk mijn online voedingscoaching.

Veelgestelde vragen over hoeveel glazen water per dag heb je nodig?

Wat kun je allemaal onder water rekenen?

Water noemen we ook wel drinkvocht. Drinkvocht vind je ook in andere dranken zoals koffie, thee en frisdrank. Er zit zelfs water in onze voeding, waarvan 80% in groente en fruit.

Hoeveel glazen water per dag heb je nodig?

Het is over het algemeen lastig om een exacte aanbeveling te geven van hoeveel vocht we nodig hebben. Dit omdat er veel factoren zijn die onze vochtbehoefte beïnvloeden. Hoeveel glazen water per dag jij nodig hebt is sterk afhankelijk van je dorstgevoel. Dit is volgens onderzoek de betrouwbaarste indicator.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]