het beste dieet voor jou

Wat is het beste dieet voor jou?

Wat is het beste dieet? Diëten vind je in allerlei soorten en maten. Van diëten zoals het ketogeen dieet, tot nieuwe diëten zoals het Pioppi dieet.

Mensen hebben wisselende ervaringen met diëten. Op korte termijn lijken ze goed te werken, maar op lange termijn zie je dat zo’n dieet toch niet helemaal aansluit op je leefsituatie.

Daarom is het interessant om te kijken wat een dieet beter maakt om vol te houden ofwel, wat is het beste dieet voor jou?

Het beste dieet: de betekenis van een dieet

dieten

Voor ik bespreek wat het beste dieet voor jou is, is het handig om stil te staan wat de betekenis is van een dieet en wat de populairste diëten zijn.

Hoewel diëten met afvallen wordt geassocieerd, is de betekenis een stuk breder. Als we het hebben over een dieet, hebben we het over leefregels die ervoor zijn bedoeld om het voedingspatroon aan te passen.

Het voedingspatroon wordt aangepast om een gewenst doel te ondersteunen. Dit doel kan afvallen zijn, maar net zo goed: buikklachten mijden of juist bulken.

In dit artikel gaan we het specifiek hebben over diëten die helpen met afvallen.

Hoe ontstaat een nieuw dieet?

Eens in de zoveel tijd popt er weer een nieuw dieet naar boven. Is het een nieuwe gouden kans of zit er een addertje onder het gras?

In veel gevallen is een nieuw dieet een aanpassing of combinatie van 1 van de populaire diëten die al bestaan.

De basis van een dieet is het realiseren van een calorietekort om af te kunnen vallen. Dit door voedingsmiddelen of voedingsgroepen uit te sluiten.

Het zijn vooral de voedingskeuzes en de verdeling van de maaltijden waar het verschil ligt tussen onderliggende diëten.

De populairste diëten op een rij

Alles wat ze gemeen hebben is dat je in een calorietekort terecht komt. Dit door je voedingspatroon om te gooien of door een andere vorm van restricties toe te passen.

Het beste dieet voor jou zal waarschijnlijk niet zomaar een populair dieet zijn, maar eerder een combinatie van principes van verschillende diëten.

Belangrijk om te onthouden:

De basis van een dieet is het realiseren van een calorietekort om af te kunnen vallen. Dit door voedingsmiddelen of voedingsgroepen uit te sluiten. Het zijn vooral de voedingskeuzes en de verdeling van de maaltijden waar het verschil ligt tussen onderliggende diëten. Het beste dieet voor jou zal waarschijnlijk niet zomaar een populair dieet zijn, maar eerder een combinatie van principes van verschillende diëten.

De populairste dieetbenaderingen

Om te kunnen bepalen wat het beste dieet voor jou is, zal ik de populaire diëten categoriseren op basis van kenmerken, voordelen en nadelen. Dit zodat je weet waar je rekening mee wilt houden.

1) Rigide diëten

dieet

Ik zal beginnen met rigide diëten ofwel diëten met veel restricties. Hieronder vallen diëten zoals een crash dieet, Sonja Bakker, Dr. Frank dieet, ketogeen dieet, sapkuurtjes, etc. Elk dieet worden er veel voedingsgroepen uitgesloten.

Het voordeel is dat je een duidelijk plan krijgt dat je kan opvolgen. Het hebben van minder voedingskeuzes maakt het simpel. Het biedt ook daadwerkelijk (veel) gewichtsverlies als je het volhoudt.

Maar doordat je erg bent beperkt in de keuzes die je maakt of veel geld kwijt bent aan shakes en maaltijdvervangers, is een dieet met veel restricties niet iets wat je heel je leven kan en wilt blijven doen.

Sommige diëten met veel restricties, hebben een plan om na het dieet weer langzaam terug te gaan naar een normaal voedingspatroon. Echter is dit iets wat voor weinig mensen succes biedt.

  • tijdens zo’n dieet werk je niet aan gezonde eetgewoonten. De kans dat dit na het dieet wel lukt is vrijwel niet aanwezig. Er zit namelijk veel tijd in het werken aan gezonde eetgewoonten.
  • doordat je waarschijnlijk met tijdelijke motivatie dieet, je veel hebt moeten teren op je wilskracht en je waarschijnlijk spiermassa verliest, is de kans erg groot dat je gewicht terug omhoog schiet. Het welbekende jojo-effect.
  • tijdens het volgen van zo’n dieet zijn er ook nog andere risico’s, zoals voedingstekorten oplopen, een negatief lichaamsbeeld, een verstoorde relatie met voeding, inleveren op sociale binding en het plegen van roofbouw op je lichaam.

Deze diëten brengen dus erg veel risico’s met zich mee. Meer over deze risico’s lees je in mijn artikel ‘voordelen en nadelen van afvallen‘.

2) Minder rigide diëten

Dan hebben we diëten met minder restricties. Hierbij kun je denken aan diëten waarbij 1 of meerdere voedingsgroepen voor een deel wordt beperkt of uitgesloten.

Denk hierbij aan een low carb dieet, het laag glycemische index dieet, het high carb low fat dieet, paleo of het uitsluiten van ultra bewerkte voedingsmiddelen.

Het nadeel is dat ondanks de vrijheid er nog steeds grote beperkingen zijn. Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt tussen gezonde, ongezonde en dikmakende voedingsmiddelen.

Het is beter dan wanneer je complete voedingsgroepen uitsluit, maar alsnog heeft het zijn beperkingen. Vooral als we kijken wat het met je mentale toestand kan doen, zoals je relatie met voeding.

3) Flexibel diëten

Dan komen we bij flexibel diëten. Veel mensen noemen dit ook wel if if it fits your macro’s (IIFYM). Je mag alles eten, zolang je maar voldoet aan verhoudingen van macronutriënten en het totaal aantal calorieën.

Dit kan natuurlijk doorslaan naar het verkiezen van veelal bewerkte voedingsmiddelen, wat invloed heeft op het lange termijn volhouden.

Met dat dieet heb je in principe nog steeds restricties. Denk hierbij aan een caloriebudget, micromanagen van eiwitten en calorieën compenseren.

Hoewel niet iedereen stress ervaart om calorieën bij te houden, is het waarschijnlijk niet iets wat je heel je leven wilt blijven doen. Ook omdat je hiermee minder goed in contact komt met je lichaam en dus afhankelijk blijft van externe input om gewichtsstabiel te blijven.

4) Ad libitum diëten

Ten slotte hebben we ad libitum diëten. Ad libitum betekent ‘zonder beperking’. Je kunt alles eten, maar je wilt wel rekening houden met het maken van ‘betere’ voedingskeuzes.

Simpel gezegd komt dit neer op de 80%/20% regel. 80% is idealiter minimaal bewerkt, omdat dit beter helpt met je cellen voeden en je maag vullen. De andere 20% is er om nog meer voldoening uit je voeding te halen.

Je hoeft dus geen calorieën bij te houden of voedingsmiddelen te mijden. Door automatisch betere voedingskeuzes te maken, kan dit ervoor zorgen dat je in een calorietekort terecht komt.

Ad libitum diëten lijkt op intuïtief eten, maar is er wel een belangrijk verschil. Intuitief eten is er voor bedoeld om beter in contact te komen met je lichaam en hiermee gewicht stabiel te kunnen blijven. Dit werkt het beste wanneer je niet bezig bent met diëten (een calorietekort hebt).

Ad libitum dieten heeft in de basis nog wel ‘dieet’ regels om succes te behalen.

Meer over intuïtief eten lees je in mijn artikel ‘wat is intuïtief eten en wat levert het op?‘.

Belangrijk om te onthouden:

De populairste dieetbenaderingen zijn rigide diëten, minder rigide diëten, flexibel diëten en ad libitum diëten. Het verschil ligt hem vooral in hoeveel restricties jij jezelf oplegt. Het beste dieet voor jou zal waarschijnlijk in lijn liggen met minder restricties.

Wat is het beste dieet voor jou?

best dieet

Nu je weet wat de populairste dieetbenaderingen zijn, gaan we kijken naar wat het beste dieet voor jou is.

We zien vanuit onderzoek en de praktijk dat bij het strikt opvolgen van een bepaald dieet, het in veel gevallen tijdelijke of geen resultaten biedt. Dit omdat het type dieet niet tot minder goed binnen de leefsituatie past. Hierdoor is het op lange termijn minder goed vol te houden.

Daarom willen we kijken wat het succes vergroot om een dieet vol te kunnen houden.

Belangrijke overeenkomsten van succesvolle diëten

Als we verschillende diëten met elkaar vergelijken zien we 3 hele belangrijke overeenkomsten.

  • Ten eerste: hoe groter de restricties, hoe groter het resultaat, maar hoe moeilijker het is om vol te houden. Met een crash dieet of door te detoxen verlies je veel en snel gewicht, maar je werkt niet aan gezonde eetgewoonten.
  • Ten tweede: elk dieet werkt, zolang het toegewezen voedingspatroon kan worden volgehouden. Voor de een werkt een low carb dieet goed, terwijl de ander zich prettig voelt bij bijvoorbeeld intermittent fasting.
  • Ten derde: de omgeving heeft veel invloed op het volhouden van een bepaald voedingspatroon. Wanneer jouw voedingspatroon niet binnen de normen en waarden valt van jouw omgeving, wordt het moeilijk om vol te houden.

Je wilt dus op zoek gaan naar welke manier van eten het beste bij je past.

Wanneer je bijvoorbeeld een ketogeen dieet volgt, moet je veel voedingsgroepen uitsluiten die rijk zijn aan koolhydraten. Dat is heel veel dat je niet mag eten. Ook moet je goed plannen wanneer je buitenshuis eet. Voor de meeste mensen is dit op de lange termijn niet vol te houden.

Ik ben over het algemeen geen voorstander van zomaar een dieet volgen. Vooral als het dieet minder goed aansluit op je leefsituatie. Wat je nu eet, wil je ook over een aantal weken, maanden en zelfs jaren eten

Elke mislukte dieetpoging maakt het alleen maar moeilijker, om uiteindelijk wel resultaat te behalen. 

Daarom ben ik voorstander van het maken van kleine aanpassingen aan je huidige voedingspatroon. Waarom?

  • Kleinere aanpassingen betekent in de basis kleinere restricties.
  • Het levert minder stress op, omdat je bekend bent met de voeding die je eet. Je hoeft niet allerlei nieuwe dingen te eten of gekke ingrediënten te kopen. 
  • Je kunt stap voor stap je omgeving met je mee veranderen.

Het hele idee is dat je niet bezig bent met diëten. Door het gevoel te hebben dat je aan het diëten bent, is de kans groot dat je dieet gaat mislukken.

In mijn artikel ‘diëten: waarom vrijwel niemand het volhoudt‘ lees je hier meer over.

Extra tips voor meer succes

Om je dieet op lange termijn vol te kunnen houden, zijn er 3 belangrijke zaken waar je rekening mee wilt houden. Dat zijn:

1. voldoende voedingstoffen binnen krijgen, zodat je op lange termijn fit en gezond blijft;
2. een goede verzadiging, zodat het hongergevoel na het eten minder een probleem wordt;
3. en de juiste voldoening uit je maaltijden halen, zodat je minder snel bent geneigd om meer te willen eten. Hoe meer restricties of schuldgevoelens je ervaart, hoe kleiner de kans dat je slaagt.

Door nadruk te leggen op gevarieerd eten (voldoende eiwitten, vetten, groenten & fruit en eventueel extra zetmeel), minder bewerkt te eten, je maaltijden vullender te maken, rekening te houden met dooreters en de voldoeningsfactor van je maaltijden te verhogen, kom je een heel eind!

Het beste dieet voor jou is het dieet dat niet als een dieet aanvoelt.

Belangrijk om te onthouden:

We zien dat bij het strikt opvolgen van een dieet, het in veel gevallen tijdelijke of geen resultaten biedt. Dit omdat het type dieet niet tot minder goed binnen de leefsituatie past. Hierdoor is het op lange termijn minder goed vol te houden. Focus daarom op the basics zoals voldoende voedingstoffen binnenkrijgen, een goede verzadiging en vooral de juiste voldoening uit je voeding halen.

Samenvatting het beste dieet

De basis van een dieet is het realiseren van een calorietekort om af te kunnen vallen. Dit door voedingsmiddelen of voedingsgroepen uit te sluiten. Het zijn vooral de voedingskeuzes en de verdeling van de maaltijden waar het verschil ligt tussen onderliggende diëten.

Het beste dieet voor jou zal waarschijnlijk niet zomaar een populair dieet zijn, maar eerder een combinatie van principes van verschillende diëten.

De populairste dieetbenaderingen zijn rigide diëten, minder rigide diëten, flexibel diëten en ad libitum diëten. Het verschil ligt hem vooral in hoeveel restricties jij jezelf oplegt. Het beste dieet voor jou zal waarschijnlijk in lijn liggen met minder restricties.

We zien dat bij het strikt opvolgen van een dieet, het in veel gevallen tijdelijke of geen resultaten biedt. Dit omdat het type dieet niet tot minder goed binnen de leefsituatie past. Hierdoor is het op lange termijn minder goed vol te houden. Focus daarom op the basics zoals voldoende voedingstoffen binnenkrijgen, een goede verzadiging en vooral de juiste voldoening uit je voeding halen.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over het beste dieet? Laat hieronder een reactie achter. Heb je hulp nodig met afvallen? In mijn cursus online afvallen behandel ik alles wat je moet weten om succesvol af te vallen.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste dieet?

Het beste dieet voor jou is het dieet dat niet als een dieet aanvoelt.

Waarom mislukken de meeste diëten?

Dit omdat de meeste diëten te rigide zijn en hiermee niet binnen je leefsituatie passen. Daarnaast hebben mentale effecten ook enorm invloed op hoe goed je een dieet kan volhouden.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


View reviews on Coachscore by klantenvertellen: 10

34 reviews