leefstijlfactoren

Leefstijlfactoren: wat zijn dat?

Leefstijlfactoren zijn factoren uit je leefstijl die invloed hebben op het behalen van je doelen. Denk bijvoorbeeld aan afvallen, spiermassa opbouwen of werken aan je gezondheid.

In dit artikel vertel ik meer over wat de belangrijkste leefstijlfactoren zijn en hoe je deze leefstijlfactoren verbetert.

Wat zijn leefstijlfactoren?

Leefstijlfactoren zegt iets over leefstijlgerelateerde zaken zoals ontspannen (slaap en stress), bewegen, roken, alcohol en voeding. We noemen dit ook wel BRAVO. In onderstaande video vertel ik hier meer over.

Leefstijlfactoren spelen o.a. een belangrijke rol om af te vallen en spiermassa op te bouwen. Heb je minder gunstige leefstijlfactoren. Dan ben je in het nadeel om aan je fitness doelen te werken.

Belangrijk om te onthouden:

Leefstijlfactoren zeggen iets over leefstijlgerelateerde zaken zoals ontspannen (slaap en stress), bewegen, roken, alcohol en voeding. Ze spelen een belangrijke rol om af te vallen en spiermassa op te bouwen.

Slaap

leefstijlfactoren slaap

Slaap is de belangrijkste pilaar om aan je doelen te werken. Een slaaptekort heeft namelijk veel invloed op je focus en belastbaarheid.

Met een slaaptekort kun je simpel gezegd minder goed aan je doelen werken. Daarom is het belangrijk om te ontdekken of je een slaaptekort hebt.

In mijn artikel ‘slaaptekort inhalen‘ lees je of je een slaaptekort hebt en hoe je dit wegwerkt.

Belangrijk om te onthouden:

Slaap is de belangrijkste pilaar om aan je doelen te werken. Een slaaptekort heeft namelijk veel invloed op je focus en belastbaarheid.

Stress

Van slaap gaan we door naar stress. Als we naar leefstijlfactoren kijken is stress vrijwel even belangrijk als slaap.

Heb je veel aan je hoofd? Dan kun je waarschijnlijk minder goed slapen. Kun je minder goed slapen, dan verhoogt dit je stressniveau.

Zie je het verband?

Aangezien stress een enorm groot onderwerp is, omschrijf ik beknopt wat stress is.

Wat is stress?

leefstijlfactoren stress

Stress is zowel een objectieve als subjectieve ervaring. Wat iemand gestrest maakt hoeft op de ander geen effect te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een presentatie.

We kunnen stress categoriseren onder positieve en negatieve stress.

  • Positieve stress maakt ons sterker en beter. We zijn in controle.
  • Negatieve stress gaat over onze grenzen heen, waardoor we controle verliezen.

Loop jij over op werk en vraagt jouw partner wanneer je thuis komt om nog even boodschappen te doen, dan ervaar je negatieve stress.

Dit geldt natuurlijk ook wanneer je de hele dag over iets loopt te malen. Want hierdoor neemt je focus af voor andere zaken.

Het idee is om controle terug te winnen over negatieve stress wanneer dit optreedt ofwel stressmanagement.

Wanneer de stress niet goed wordt gemanaged, is het moeilijker om aan nieuwe gewoonten te werken. Ook is het makkelijker om terug te vallen in oude gewoonten. Denk bijvoorbeeld aan eetbuien.

Daarnaast kan negatieve stress bijdragen aan spierverlies. In mijn artikel ‘aankomen door stress: hoe voorkom je het?‘ lees je meer over stress en je krijgt tips om je stress te managen.

Belangrijk om te onthouden:

Als we naar leefstijlfactoren kijken is stress vrijwel even belangrijk als slaap. Hoe hoger de stress, hoe moeilijker het wordt om te werken aan je fitness doelen.

Bewegen

leefstijlfactoren bewegen

Beweegarmoede (weinig bewegen) vormt een probleem wanneer je aan je doelen wilt werken. Daarom valt bewegen ook onder leefstijlfactoren.

Met een full time kantoorbaan en daarnaast een huishouden kan het een uitdaging zijn om voldoende beweging in je leven te integreren.

Het is daarom belangrijk om de positieve effecten van bewegen na te gaan en om simpele en leuke manieren vinden om meer beweging in je leven te integreren.

In mijn artikel ‘Waarom is bewegen belangrijk?‘ vind je alle voordelen van bewegen en hoe je meer beweging op een makkelijke manier in je leven toepast.

Ook is het goed om te weten dat teveel bewegen ook negatieve invloed kan hebben op het behalen van je doelen. Denk aan teveel cardio doen of cardio niet goed combineren met krachttraining.

Belangrijk om te onthouden:

Beweegarmoede (weinig bewegen) of teveel bewegen vormen een probleem wanneer je aan je doelen wilt werken. Daarom valt bewegen ook onder leefstijlfactoren.

Roken

leefstijlfactoren roken

Roken is een leefstijlfactor die ook invloed kan hebben op het behalen van je doelen.

Het is natuurlijk bekend dat roken risico’s met zich meebrengt, maar toch blijven veel mensen roken.

Dit heeft o.a. te maken met het verslavende effect van nicotine en de rookgewoontes. Hierbij kun je denken aan roken tijdens sociale gelegenheden of om te de-stressen.

Als we kijken naar het effect van roken op spieropbouw en vetverlies, heeft het ook nadelen zoals je slaapkwaliteit omlaag brengen en meer ontstekingen.(bron)

Om te stoppen met roken is het belangrijk om alle voor- en nadelen van het roken in kaart te brengen. De motivatie moet sterk genoeg zijn en er is een plan nodig om te stoppen met roken.

In mijn artikel ‘aankomen na stoppen met roken‘ krijg je tips om te stoppen met roken.

Belangrijk om te onthouden:

Roken is een leefstijlfactor die ook invloed kan hebben op het behalen van je doelen. Om te stoppen met roken is het belangrijk om alle voor- en nadelen van het roken in kaart te brengen. De motivatie moet sterk genoeg zijn en er is een plan nodig om te stoppen met roken.

Alcohol

leefstijlfactoren alcohol

Als we kijken naar leefstijlfactoren, kunnen we alcohol niet uitsluiten. Alcohol is voor velen een onmisbaar onderdeel in hun leven. Dit is erg begrijpelijk.

Een aantal voordelen die men in het algemeen ervaart:

  • Met alcohol is het gemakkelijker om open te zijn en om positieve emoties te delen.
  • Alcohol versterkt de sociale binding. Sociale binding is een psychologische basisbehoefte.
  • Daarnaast fungeert alcohol als een manier om stress te onderdrukken.

Net als met het roken is het daarom belangrijk om alle voor- en nadelen van het alcoholgebruik in kaart te brengen.

Wat maakt het belangrijk genoeg om af te bouwen of om te stoppen?

We weten namelijk dat een overmaat aan alcohol invloed heeft op werken aan je vetverlies en spieropbouw doelen.

In mijn artikel ‘alcohol en afvallen: gaat dat samen?‘ lees jij waar je moet beginnen om te minderen met alcohol.

Belangrijk om te onthouden:

Als we kijken naar leefstijlfactoren, kunnen we alcohol niet uitsluiten. Alcohol is voor velen een onmisbaar middel in hun leven. Stoppen is moeilijk, daarom is het belangrijk om te focussen op minderen.

Voeding

Het laatste gedeelte wat onder leefstijlfactoren valt is voeding. Voeding is in de basis een gedragsvraagstuk. Om succes te behalen met afvallen en spieropbouw, zul je dus moeten werken aan je eetgewoonten.

leefstijlfactoren voeding

In de basis is het belangrijk om te weten dat gevarieerd eten, betere voedingskeuzes maken en plezier erin houden de basis vormen om succes te behalen.

Je wilt niet het idee hebben dat je aan het diëten bent. Dit kun je namelijk moeilijk volhouden.

Wil je weten waar een gezond voedingspatroon aan voldoet om goed af te vallen of om spiermassa op te bouwen? Lees mijn artikel ‘fitness voeding voor spieren en afvallen‘.

Belangrijk om te onthouden:

Voeding is de laatste categorie die valt onder leefstijlfactoren. Voeding is in de basis een gedragsvraagstuk. Om succes te behalen met afvallen en spieropbouw, zul je dus moeten werken aan je eetgewoonten.

Samenvatting leefstijlfactoren

Leefstijlfactoren zeggen iets over leefstijlgerelateerde zaken zoals ontspannen (slaap en stress), bewegen, roken, alcohol en voeding. Ze spelen een belangrijke rol om af te vallen en spiermassa op te bouwen.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over leefstijlfactoren? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met het verbeteren van je leefstijlfactoren? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat zijn leefstijlfactoren?

Leefstijlfactoren zeggen iets over leefstijlgerelateerde zaken zoals ontspannen (slaap en stress), bewegen, roken, alcohol en voeding. Ze spelen een belangrijke rol om af te vallen en spiermassa op te bouwen.

Welke invloed hebben leefstijlfactoren op mijn progressie?

Het maakt het verschil tussen wel of geen progressie. Zo zwaar wegen leefstijlfactoren. Slaap en stress spelen hierin de belangrijkste rol, omdat dit bepaalt hoeveel focus en energie je hebt om aan doelen te kunnen werken.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]