ontstekingsremmend voedsel

Ontstekingsremmende voeding: bestaat dat?

Ontstekingsremmende voeding is hip. Het zou ontstekingen bestrijden, wat positieve invloed heeft op onze gezondheid en herstel.

Hoewel sommige voedingsmiddelen verband hebben met lagere ontstekingswaarden, is het belangrijk om te weten dat elk voedingsmiddel tot op een zekere hoogte ontstekingen opwekt.

Daarnaast is het belangrijk om naar het totaal plaatje te kijken en na te gaan welke factoren nog meer invloed hebben op ontstekingen.

Wat ontstekingen precies zijn en wat ontstekingsremmende voeding is, lees je in mijn artikel!

Ontstekingsremmende voeding: wat zijn ontstekingen?

ontstekingsremmend voedsel

Om de vraag te beantwoorden of ontstekingsremmende voeding bestaat, is het belangrijk om te definiëren wat er wordt bedoeld met ontstekingsremmende voeding. Ik zal beginnen met de betekenis van ontstekingen.

Ontstekingen staan ook wel bekend als inflammatie. Het houdt in dat het immuunsysteem overactief is. Dit als reactie om het lichaam te beschermen. We kunnen onderscheid maken tussen acute ontstekingsreacties en chronische lage graad inflammatie.

Acute ontstekingsreactie

Bij een acute ontstekingsreactie zie je dat een onderdeel van je lichaam opzwelt, warm is of rood wordt. Denk hierbij aan het opzwellen van je enkel als je deze verzwikt of een schaafwond.

Je lichaam geeft deze ontsteking op reactie van een ziekteverwekker. Als de ziekteverwekker bestreden is, dan lost de ontsteking vanzelf weer op.

Chronische lage graad inflammatie

In het geval van chronische lage graad inflammatie kunnen we dit minder snel aan de buitenkant zien, maar kunnen we dit meten a.d.h.v. biomarkers zoals C-reactieve-protein (CRP) en cytokinen.

Hoewel je het niet direct voelt, verhoogt chronische lage graad inflammatie het risico op allerlei welvaartszieken, zoals diabetes en kanker (bron).

Door chronische lage graad inflammatie krijgt het immuunsysteem verkeerde signalen. Hierdoor worden sommige ziekteverwekkers niet bestreden of valt het lichaam je eigen cellen aan. In onderstaand filmpje vind je hier een mooie uitleg over.

Het is daarom interessant om na te gaan of ontstekingsremmende voeding vooral invloed kan uitoefenen op chronische lage graad inflammatie. Voor ik daar meer over vertel is het belangrijk om de oorzaken van chronische ontstekingen na te gaan.

Wat zijn de oorzaken van chronische lage graad inflammatie?

We weten ondertussen dat chronische lage graad inflammatie voor een groot deel wordt veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals:

Dat zijn best wat factoren die invloed hebben op deze ontstekingen. Of ontstekingsremmende voeding voldoende is om deze ontstekingen te remmen, is natuurlijk belangrijk om te weten.

In het volgende onderdeel zoomen we in op wat de rol van dieetkwaliteit is in het opwekken en bestrijden van ontstekingen.

Belangrijk om te onthouden:

Ontstekingen staan ook wel bekend als inflammatie. Het houdt in dat het immuunsysteem overactief is. Dit als reactie om het lichaam te beschermen. We kunnen onderscheid maken tussen acute ontstekingsreacties of chronische lage graad inflammatie. Chronische lage graad inflammatie verhoogt het risico op welvaartsziekten en wordt voornamelijk veroorzaakt door leefstijlfactoren.

Ontstekingsremmende effecten van voeding: feiten en fabels

voeding tegen ontstekingen

Wist je dat naast ziekteverwekkers voeding ook invloed heeft op het triggeren van ontstekingen? Het lichaam wilt zich namelijk beschermen tegen vreemde stoffen. Dit geldt in principe voor alle voedingsmiddelen die jij in je mond stopt. 😉

Sommige voedingsmiddelen leveren meer ontstekingen op dan andere voedingsmiddelen. Hiervoor wordt ook wel gebruik gemaakt van de zogenaamde dieet-inflammatie index.

De dieet-inflammatie index

De dieet-inflammatie index wordt gebruikt om na te gaan hoeveel ontstekingen er ontstaan na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen.

Een probleem met de dieet-inflammatie index is dat deze is samengesteld op basis van onderzoeken die verschillen in meetmethodieken, populaties en dat voedingsmiddelen niet in isolatie zijn gemeten. Hierdoor krijg je een soortgelijke onbetrouwbaarheid net als met de glycemische index.

Wat de resultaten nauwkeuriger maakt is om voedingspatronen met elkaar te vergelijken. Vanuit observationele onderzoeken zien we dat een voedingspatroon met hyper smakelijke voedingsmiddelen in meer ontstekingen resulteert dan een voedingspatroon dat minimaal is bewerkt.

Daarom wordt minder bewerkte voeding vaak als ontstekingsremmende voeding gezien.

Een kanttekening is dat een minimaal bewerkt voedingspatroon caloriearmer is en beter vult dan een hyper smakelijk voedingspatroon. Een logische verklaring is dat een hyper smakelijk voedingspatroon voor een snellere gewichtstoename zorgt.

Een chronische gewichtstoename heeft verband met een chronische lage graad inflammatie.

Ontstekingsremmende voeding

Hoewel de wetenschap omtrent darmflora nog in zijn kinderschoenen staat, lijkt het erop dat voedingsvezels en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en zuurkool verband hebben met lagere ontstekingswaarden (bron)(bron). Dit kan mogelijk te maken hebben met een gezondere darmflora.

Groente en fruit worden ook gezien als ontstekingsremmende voeding. Dit kan mogelijk te maken hebben met de bioactieve stoffen die je terugvindt in deze voedingsmiddelen (bron). Maar waarschijnlijk is het dat je door meer groenten en fruit eet, je makkelijker op gewicht blijft.

Kokosolie wordt meestal ook gecategoriseerd onder ontstekingsremmende voeding. Hoewel de laurinezuur uit kokosolie bacteriën doodt, zorgt dit ook weer dat het immuunsysteem wordt geactiveerd.

De boodschap is dat de ontstekingsremmende effecten van voeding in de meeste gevallen overbelicht zijn. Eet je gevarieerd, dan is de kans groot dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt en makkelijker gewichtstabel blijft. Dit draagt bij aan chronische lage graad inflammatie tegen gaan.

Wat juist onderbelicht is zijn de leefstijlfactoren en hebben die een nog grotere impact op chronische lage graad inflammatie. Daarnaast hebben we nog gebitsgezondheid. 😉

Gebitsgezondheid v.s. ontstekingsremmende voeding

Gebitsgezondheid? Ja je leest het goed. Indien je minder goede zorg besteed aan je gebit, krijg je sneller en meer vreemde stoffen/ziekteverwekkers binnen. Een logisch gevolg is dat dit invloed heeft op de chronische lage graad inflammatie.

Dit heeft niet alleen te maken met aandacht besteden aan verzorging, maar ook het gebruik van mondspoeling. Mondspoeling doodt een aantal belangrijke bacteriën die bijvoorbeeld nitraat omzetten in nitriet. Dit is nodig om je bloedvaten te verwijden en de bloeddruk te verlagen.

Je raadt het al! Wanneer nitraat niet wordt omgezet in nitriet heeft dit een significante impact op je bloeddruk. Dit zorgt uiteraard ook voor problemen (bron).

Gebitsgezondheid kan dus een belangrijke rol spelen om de ontstekingen omlaag te brengen. Enkel focussen op ontstekingsremmende voeding is dus niet per se de oplossing.

Belangrijk om te onthouden:

Het eten van voedsel resulteert automatisch al in ontstekingen. Ontstekingsremmende voeding is voeding dat ervoor zorgt dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt en gewicht stabiel blijft. Leefstijlfactoren en gebitsgezondheid zijn onderbelicht als het gaat om het bestrijden van ontstekingen. Kijk daarom verder dan ontstekingsremmende voeding.

Samenvatting ontstekingsremmende voeding

Ontstekingen staan ook wel bekend als inflammatie. Het houdt in dat het immuunsysteem overactief is. Dit als reactie om het lichaam te beschermen.

We kunnen onderscheid maken tussen acute ontstekingsreacties of chronische lage graad inflammatie. Chronische lage graad inflammatie verhoogt het risico op welvaartsziekten en wordt voornamelijk veroorzaakt door leefstijlfactoren.

Het eten van voedsel resulteert automatisch in ontstekingen. Ontstekingsremmende voeding is voeding dat ervoor zorgt dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt en gewicht stabiel blijft.

Leefstijlfactoren en gebitsgezondheid zijn onderbelicht als het gaat om het bestrijden van ontstekingen. Kijk daarom verder dan ontstekingsremmende voeding.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, ervaringen of gedachtes over ontstekingsremmende voeding? Laat hieronder een reactie achter. 🙂

Heb jij hulp nodig met een gezonder voedingspatroon? Bekijk mijn online voedingscoaching.

Veelgestelde vragen over ontstekingsremmende voeding

Wat zijn ontstekingen?

Ontstekingen staan ook wel bekend als inflammatie. Het houdt in dat het immuunsysteem overactief is. Dit als reactie om het lichaam te beschermen. We kunnen onderscheid maken tussen acute ontstekingsreacties en chronische lage graad inflammatie. Chronische lage graad inflammatie verhoogt het risico op welvaartsziekten en wordt voornamelijk veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals een slaaptekort, veel stress, beweegarmoede en niet gevarieerd eten.

Wat is ontstekingsremmende voeding?

Ontstekingsremmende voeding is voeding dat ervoor zorgt dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt en gewicht stabiel blijft. In principe is dat alle voeding dat je cellen voedt en je maag vult.

Hoe bestrijdt je chronische lage graad inflammatie?

Dit door in eerste instantie gewicht stabiel te blijven en fit te zijn. Vanuit daar spelen slaap en stress management een hele belangrijke rol.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]