wat is mct olie

Helpt MCT olie met afvallen?

Helpt MCT olie met afvallen? MCT olie is een voedingssupplement dat populair is geworden onder krachtsporters, maar ook voor mensen die bezig zijn met afvallen.

Dit is deels te danken aan de voordelen van kokosolie, aangezien kokosolie deels rijk is aan middellange keten triglyceriden (MCT’s).

In mijn artikel lees je wat MCT olie is, wat de werking is van MCT’s en wat de voordelen en nadelen zijn van MCT olie. Na het lezen van dit artikel weet jij of MCT olie jou helpt met afvallen!

MCT olie en afvallen: hoe zit dat precies?

wat is mct olie

Voor ik meer vertel over wat de rol is van MCT olie m.b.t. afvallen, is het belangrijk om te kijken wat MCT olie precies is en wat de werking ervan is.

Wat is MCT olie?

MCT olie is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit medium-chain triglycerides ofwel middellange keten triglyceriden (MCT’s). Triglyceriden is de technische benaming voor vetten.

Triglyceriden worden benoemd aan de hand van hun chemische structuur. Dit gaat voornamelijk om de lengte van de vetzuurketens. Je hebt:

  • korte keten triglyceriden: deze bestaan uit 2-4 koolstofatomen. Korte keten vetten worden geproduceerd wanneer voedingsvezels in de dikke darm worden gefermenteerd. Ze zijn belangrijk om de bacteriën in je darmen te voeden.
  • midden keten triglyceriden: deze bestaan uit 6-12 koolstofatomen en zit bijvoorbeeld in MCT olie. MCT’s hebben mogelijk gezondheidsvoordelen, zoals helpen met gewichtsverlies, beter verzadigd te raken en de darmgezondheid verbeteren.
  • lange keten triglyceriden: deze bestaan uit meer dan 12 koolstofatomen en zijn belangrijk voor opslag, het produceren van energie en bevatten ze veel voedingstoffen.

Het grootste deel van de vetten in je voedingspatroon bestaan uit lange keten triglyceriden.

MCT olie werking

Hoe zit het met de werking van MCT olie? Triglyceriden hebben over het algemeen twee hoofddoelen. Ze worden verbrand voor energie of opgeslagen als lichaamsvet.

De werking van MCT’s is dat ze anders worden verwerkt dan lange keten triglyceriden (LCT’s). MCT’s gaan direct naar je lever, waar ze als directe energiebron worden gebruikt.

Normaal gezien worden LCT’s tussen je maaltijden direct opgeslagen als lichaamsvet. Wanneer je lichaam energie nodig heeft, dan worden deze LCT’s als energiebron aangesproken.

Omdat de calorieën in MCT’s efficiënter worden omgezet in energie, is de kans kleiner dat ze worden opgeslagen als vet. Of dit extra voordelen biedt voor het afvallen, zal ik zo verder voor je toelichten.

Wanneer je een keto dieet volgt, kunnen MCT’s helpen om mogelijk sneller in ketose te geraken.(bron)

Waar zitten MCT’s in?

MCT’s worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals:

De samenstelling van bovenstaande voedingsmiddelen kan best verschillen. Je hebt namelijk verschillende soorten MCT’s zoals laurinzeuur en capra-vetzuren.

Kokosolie bevat in verhouding meer laurinezuur (C12), terwijl zuivel in verhouding uit meer capra-vetzuren (C6, C8 en C10) bestaat (bron).

MCT olie bevat over het algemeen 100% caprylzuur (C8), 100% caprinezuur (C10) of een combinatie van deze twee.

De reden waarom MCT olie uit deze vetten bestaat, is omdat caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10) sneller worden opgenomen en omgezet in energie dan laurinezuur (C12) (bron).

Belangrijk om te onthouden:

MCT olie is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit medium-chain triglycerides ofwel middellange keten triglyceriden (MCT’s). De werking van MCT’s is dat ze anders worden verwerkt dan lange keten triglyceriden (LCT’s). MCT’s gaan direct naar je lever, waar ze als directe energiebron worden gebruikt. Dit biedt mogelijk een aantal gezondheidsvoordelen. MCT’s vind je ook terug in kokosolie, palmpitolie, volle melk en boter.

Helpt MCT olie met afvallen?

werking mct olie

Nu je weet wat MCT olie is en wat de werking is van MCT olie, vertel ik jou meer over hoe MCT olie jou kan helpen met afvallen.

Voor we beginnen is het wel belangrijk om te weten dat de huidige onderzoeksresultaten omtrent MCT’s en afvallen niet helemaal consistent zijn.

Veel onderzoeken naar MCT’s bestaan uit kleine onderzoeksgroepen of wordt er geen rekening gehouden met het activiteitenpatroon en de calorie-inname. Dat zijn natuurlijk allemaal factoren die een belangrijke rol spelen in de betrouwbaarheid van de resultaten.

MCT olie helpt met de honger onderdrukken

Volgens onderzoek is er bewijs dat MCT’s de eetlust kunnen remmen en het het hongergevoel onderdrukken.(bron) Dit doen MCT’s beter dan LCT’s.

Dit heeft o.a. te maken met dat MCT’s de hongerhormonen PYY en leptine beter kunnen laten toenemen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het remmen van de eetlust of het verzadigingsgevoel.

Bij een ander onderzoek werd er gekeken wat het effect is van het nemen van 2 eetlepels MCT olie bij het ontbijt. Opvallend was dat de deelnemers hierdoor minder voeding bij de lunch aten dan de deelnemers die geen MCT olie hadden genomen (bron).

Er is dus bewijs dat MCT olie kan helpen met afvallen, door je honger meer te onderdrukken.

Een lagere energiedichtheid

In theorie kun je meer gewicht verliezen wanneer je je vetten zou vervangen voor MCT’s. MCT’s hebben namelijk een 10% lagere caloriedichtheid dan LCT’s (bron). Je stofwisseling gaat dus iets omhoog door het nemen van MCT’s.

Dit betekent dat als je 1000kcal binnenkrijgt van LCT’s, dit met dezelfde hoeveelheid MCT’s 900kcal is. Dat is een voordeel van 100kcal.

Echter verhoog je het risico op voedingstekorten wanneer je weinig tot geen LCT’s binnenkrijgt. En je kunt net zo goed iets minder vetten eten om 100kcal minder binnen te krijgen.

Meer onderzoeksresultaten naar MCT olie en afvallen

Er is een onderzoek dat aantoont dat een MCT rijk dieet het voor vetverlies beter doet dan een LCT rijk dieet. Deze effecten lijken echter na een periode van 2-3 weken te verdwijnen. Dit zodra het lichaam zich heeft aangepast (bron).

In een review van 13 onderzoeken, waarin MCT rijke diëten werden vergeleken met LCT rijke diëten, was opvallend dat er over een periode van 3 weken een extra gewichtsafname was van een 0,5kg bij de MCT rijke diëten (bron).

Vooral als je een relatief hoog lichaamsgewicht hebt, stelt dat verschil weinig voor. Door gewichtsschommelingen kun je dagelijks al 1-2kg lichter of zwaarder wegen.

Er zijn ook onderzoeken die concluderen dat MCT’s niet positief bijdragen aan gewichtsafnam (bron).

Zoals je ziet zijn de resultaten dus niet consistent van de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan.

Belangrijk om te onthouden:

MCT olie kan helpen met afvallen door je honger te onderdrukken en je energieverbruik iets te verhogen. Als we kijken naar de huidige onderzoeksresultaten, dan is het bewijs niet heel sterk dat MCT olie significant bijdraagt aan het afvallen.

Waarom MCT olie tegenwerkt voor afvallen

mct olie nadelen

Je weet nu hoe MCT olie kan helpen met afvallen. Echter zijn er ook redenen waarom MCT olie juist kan tegenwerken om af te vallen.

MCT olie en de eetlust opwekken

Hoewel MCT’s kunnen helpen om je eetlust te onderdrukken en sneller verzadigd te raken, zijn er ook onderzoeken die aantonen dat MCT’s de eetlust opwekken bij sommige mensen (bron)(bron). Hoe dit precies zit is nog niet helemaal duidelijk.

Wanneer je meer eet, is het logischerwijs moeilijker om af te vallen.

MCT olie heeft een hoge energiedichtheid

MCT olie is hoog in calorieën. 1 eetlepel komt overeen met 100-120kcal. Ook al worden MCT’s niet direct als lichaamsvet opgeslagen, kunnen ze er indirect voor zorgen dat je niet afvalt of zelfs aankomt.

Dit omdat je lichaam niet de tijd krijgt om zijn eigen vetvoorraden aan te spreken. Een overmaat aan MCT olie kan uiteindelijk alsnog in vetopslag resulteren (bron).

Om deze reden is het belangrijk om MCT olie niet als extra vetten toe te voegen, maar bijvoorbeeld te vervangen voor een aantal vetten in je voedingspatroon.

Wat doorslaggevend is om af te vallen

Je hebt uiteindelijk een langdurig calorietekort nodig om af te kunnen vallen. MCT olie kan hier aan bijdragen als het helpt met de honger onderdrukken.

Echter bestaan er ook genoeg andere voedingsmiddelen zoals eiwitten, zetmeel, groente en fruit, die helpen met de honger onderdrukken. Het voordeel als dat ze ook nog eens calorie-armer kunnen zijn en meer voedingstoffen leveren.

Je stofwisseling gaat nauwelijks omhoog door MCT olie. Door meer voedingsmiddelen te eten met een lage caloriedichtheid, gaat je stofwisseling ook iets omhoog.

Zolang je een calorietekort kan creëren en volhouden met MCT olie, dan is het effectief. Behaal je geen resultaat? Dan is het op zoek gaan naar waar je aanpassingen kan maken. Misschien krijg je toch te veel MCT olie binnen!

Belangrijk om te onthouden:

De hoofdreden waarom MCT olie tegenwerkt voor het afvallen, is dat je hierdoor teveel calorieën binnenkrijgt. Om de reden is het belangrijk om MCT olie als vervanging van een aantal vetten te doen i.p.v. extra toevoeging bovenop.

Samenvatting: helpt MCT olie met afvallen?

MCT olie is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit medium-chain triglycerides ofwel middellange keten triglyceriden (MCT’s). De werking van MCT’s is dat ze anders worden verwerkt dan lange keten triglyceriden (LCT’s).

MCT’s gaan direct naar je lever, waar ze als directe energiebron worden gebruikt. Dit biedt mogelijk een aantal gezondheidsvoordelen. MCT’s vind je ook terug in kokosolie, palmpitolie, volle melk en boter.

MCT olie kan helpen met afvallen door je honger te onderdrukken en je energieverbruik iets te verhogen. Als we kijken naar de huidige onderzoeksresultaten, dan is het bewijs niet heel sterk dat MCT olie significant bijdraagt aan het afvallen.

De hoofdreden waarom MCT olie tegenwerkt voor het afvallen, is dat je hierdoor teveel calorieën binnenkrijgt. Om de reden is het belangrijk om MCT olie als vervanging van een aantal vetten te doen i.p.v. extra toevoeging bovenop.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen met MCT olie voor het afvallen? Laat hieronder een reactie achter. 🙂

Heb je hulp nodig met afvallen? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat is MCT olie?

MCT olie is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit medium-chain triglycerides ofwel middellange keten triglyceriden (MCT’s). De werking van MCT’s is dat ze anders worden verwerkt dan lange keten triglyceriden (LCT’s). MCT’s gaan direct naar je lever, waar ze als directe energiebron worden gebruikt.

Helpt MCT olie met afvallen?

MCT olie kan helpen met afvallen door je honger te onderdrukken en je energieverbruik iets te verhogen. Als we kijken naar de huidige onderzoeksresultaten, dan is het bewijs niet heel sterk dat MCT olie significant bijdraagt aan het afvallen. In het slechtste geval kom je aan, omdat je te veel calorieën binnenkrijgt.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]