te weinig calorieën eten en toch niet afvallen

Niet afvallen door te weinig eten? Kan dat?

Niet afvallen door te weinig eten? Je zult dat vast vaker hebben gehoord of het is iets waar je zelf tegenaan loopt.

Heeft het te maken met dat je lichaam in een spaarstand bevindt? Zijn het de hormonen? Of is het iets anders wat je over het hoofd ziet?

In mijn artikel vertel ik meer over wat de oorzaken zijn van niet afvallen door te weinig eten en deel ik 3 belangrijke oplossingen met je!

Niet afvallen door te weinig eten. Hoe zit dat precies?

Niet afvallen door te weinig eten kan erg frustrerend zijn. Je houdt al je calorieën bij en je zit dagelijks rond de 1200kcal of zelfs lager.

Op de weegschaal lijkt er niks te gebeuren en je ziet met je omtrekmaten of in de spiegel ook weinig verschil.

Hoe komt het dat er niks gebeurt. Eet je te weinig om af te vallen? Is je stofwisseling overgegaan naar een zogenoemde spaarstand?

Meer over de spaarstand

rustmetabolisme

Hoewel het begrijpelijk is om naar het verbruik van je lichaam te kijken, wil ik daar ook meteen iets over kwijt.

Jouw lichaam verbruikt energie. Niet alleen wanneer je beweegt, maar ook wanneer je zit of slaapt.

Het gemiddelde verbruik in rust voor mannen en vrouwen is 0.863kcal per kg per uur (0.863xgewichtx24). Stel je weegt 75kg, dan verbruik je zo’n 1550kcal wanneer je alleen maar zit en slaapt (bron).

Dit kan 5% meer of minder zijn, afhankelijk van andere factoren. Dit is dus exclusief het verteren van je maaltijden en dagelijkse beweging, dat minimaal 500kcal bij elkaar is. Opgeteld zit je totale verbruik afgerond op de 2000kcal.

Zit je onder de 2000kcal, dan val je af.

Eet je heel weinig, dan val je ook af. Je stofwisseling vertraagt… maar alleen als je daadwerkelijk kg’s lichter bent geworden. Je stofwisseling gaat ongeveer 500kcal omlaag wanneer je 10kg lichter bent. Dit noemen we ook wel adaptieve thermogenesis.

Eet je weinig, maar blijf je toch gewicht stabiel? Dan is er zeker geen sprake van een vertraagde stofwisseling.

Niet afvallen door te weinig eten is fysiologisch gezien dus onmogelijk. Er is namelijk een minimale hoeveelheid aan energie nodig, om te kunnen blijven functioneren. Dit ligt voor de meeste mensen boven de 1200kcal.

In mijn artikel ‘metabolisme versnellen‘ vertel ik hier meer over.

Te weinig eten en niet afvallen? Je ziet iets over het hoofd

Te weinig eten en niet afvallen? Hoogstwaarschijnlijk zie je iets over het hoofd. Dit is in veel gevallen een combinatie van factoren. In onderstaande video leg ik uit wat oorzaken zijn waarom mensen niet afvallen door te weinig eten.

Ik zal het hier ook beknopt voor je samenvatten. Om af te vallen heb je dus een calorietekort nodig. Een calorietekort houdt in dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft.

Waarom veel mensen niet geloven in een calorietekort, is omdat ze in de praktijk weinig tot geen resultaat zien.

Dit heeft in de basis niets te maken met hormonen of zogenaamde dikmakende voedingsmiddelen. Hetzelfde geldt dat je kan afvallen met koolhydraten.

De dingen die de meeste mensen over het hoofd zien zijn:

  • onbewuste eetgewoonten;
  • verborgen calorieën;
  • dat het activiteitenpatroon wordt overschat.

Hier zal ik zo meer over vertellen!

Waarom val ik niet af? Sport ik teveel?

Niet afvallen door te weinig eten lijkt veel op de situatie wanneer je veel sport en niet afvalt. In beide situaties wordt er iets over het hoofd gezien.

In het geval van veel sporten betekent het dat je toch ergens teveel energie binnenkrijgt. Dit doordat je bijvoorbeeld overschat hoeveel calorieën je tijdens een cardio sessie of andere activiteit verbrandt.

Je denkt dat je met een groepsles 800kcal hebt verbrand, terwijl het in de werkelijkheid 300kcal. is. Wanneer je hierdoor teveel eet, dan val je niet af.

Ook kan veel sporten ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt, waardoor er niks lijkt te gebeuren. In mijn artikel ‘vocht vasthouden door het afvallen‘ lees je hier meer over.

Belangrijk om te onthouden:

Niet afvallen door te weinig eten kan erg frustrerend zijn. Het heeft niet met de spaarstand te maken, maar het betekent dat je iets over het hoofd ziet waarom je niet afvalt. Het gaat hierin vooral om onbewuste eetgewoonten, verborgen calorieën en dat het activiteitenpatroon wordt overschat. Mensen die veel sporten en niet afvallen lopen hier ook tegenaan.

Niet afvallen door te weinig eten? 3 oplossingen om weer af te vallen

Nu je weet wat de oorzaken zijn van te weinig eten en niet afvallen, ga ik je verder op weg helpen met de oplossingen.

veel sporten niet afvallen

1) Onbewuste eetgewoonten

Onbewuste eetgewoonten zijn waarschijnlijk het meest onderbelicht als we kijken naar hoeveel extra calorieën je op een dag binnenkrijgt.

Zelfs wanneer je calorieën telt, is het geen garantie dat je alles registreert. Dit omdat 95% van onze gewoontes onopgemerkt plaatsvinden.

Kun jij het nog herinneren hoe vaak je op je muis hebt geklikt in de afgelopen 5 minuten? Waarschijnlijk niet. Je lichaam heeft dit bewust weg geautomatiseerd, omdat er anders te veel afleiding is.

Hetzelfde geldt ook voor alles wat je eet. Denk aan tussendoortjes, sociale gelegenheden, proeven tijdens het koken, etc. Er zijn momenten waarbij je meer eet, zonder dat je er bewust van bent.

Geloof je me niet? Pas een zogenaamde disruptie (bewustwordingsmoment) toe. Dit door bijvoorbeeld tussen je eetmomenten kauwgom te kauwen of een rode stip op je hand te plaatsen. Op het moment dat je je kauwgom uitdoet of de rode stip ziet, word je bewuster van je eetmoment.

Wanneer je voor je gevoel weinig aan het eten bent, maar niet kan afvallen, dan wordt het belangrijk om op zoek te gaan naar deze ‘onzichtbare’ eetgewoonten. Meer over eetgewoonten veranderen lees je in mijn artikel ‘eetgewoonten veranderen‘.

2) Verborgen calorieën

Ben je bewuster van je eetgewoonten? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar verborgen calorieën.

Verborgen calorieën zijn extra calorieën van voedingsmiddelen of maaltijden waarvan je denk dat het lager is in calorieën.

Denk hierbij aan:

Een opstapeling van verborgen calorieën kan gemakkelijk 200-1000kcal meer zijn. Wanneer je niet kan afvallen door te weinig eten is het handig om zicht te krijgen op de verborgen calorieën die je binnenkrijgt.

In mijn artikel ‘afvallen lukt niet‘ geef ik meer voorbeelden van verborgen calorieën.

3) Overschatten van je activiteitenpatroon

Naast onbewuste eetgewoonten en verborgen calorieën, zijn we er als mens ook goed in om onze activiteitenpatroon te overschatten.

Activiteiten zoals lopen, fietsen of hardlopen worden 3- tot 4-voudig overschat (bron). Je denkt 500kcal per uur te verbranden met wandelen, terwijl dit bijvoorbeeld 150kcal per uur is.

Intensievere activiteiten zoals Zumba of Bodypump kunnen wel worden ingeschat op een verbruik van 2000kcal.

Aan de ene kant is het niet zo’n probleem als je er naast zit met inschatten, maar wel als je deze calorieën gaat compenseren door meer te eten. Je eindigt dan rond je energieverbruik.

Wanneer je niet kan afvallen door te weinig eten is het ook belangrijk om na te gaan of je niet je huidige activiteitenpatroon overschat.

In mijn artikel ‘caloriebehoefte berekenen‘ vind je een handige lijst van hoe je per activiteit de calorieën berekent.

Ik val niet af… Kan ik afvallen door meer te eten?

Het is in theorie ook mogelijk om af te vallen door meer te eten. Hoe dit precies zit hangt af van de context.

  • Wanneer je een streng dieet volgt, dan is de kans groot dat het jojo-effect ontstaat. Dit omdat het lichaam terugvecht en het simpel gezegd niet vol te houden is. Door meer te eten heb je meer vrijheid en vecht je lichaam minder hard terug.
  • Je stofwisseling versnelt wanneer je betere keuzes maakt en je stopt met diëten met een groot calorietekort, zoals een crash dieet.
  • In periodes van veel lichamelijke stress houdt je lichaam meer vocht vast (te weinig eten en veel bewegen). Meer eten, voldoende water drinken en ontspannen, kan bijdragen om vocht te verliezen. Je valt dan af door meer te eten.

Belangrijk om te onthouden:

Niet afvallen door te weinig eten wordt in veel gevallen veroorzaakt door onbewuste eetgewoonten, verborgen calorieën en het overschatten van het activiteitenpatroon. Door bewuster te worden van je eetgedrag en het verbruik van je lichaam, kun je hierdoor al veel minder calorieën binnenkrijgen. Het kan ook helpen om juist meer te eten om af te vallen.

Kun je aankomen door te weinig eten?

Niet alleen hebben mensen last van niet afvallen door te weinig eten. Ook ervaren mensen het dat ze aankomen door te weinig eten.

Weinig eten en toch aankomen? Het zit zo.

  1. Mensen krijgen meer calorieën binnen dan waar ze bewust van zijn. Die crackers bevatten per cracker misschien weinig calorieën. Maar als je overdag veel crackers eet, kan dit best opstapelen. Je ziet iets over het hoofd waardoor je overdag meer calorieën binnenkrijgt. Je kunt dan aankomen, terwijl je denkt dat je weinig aan het eten bent.
  2. Hoe lager je in calorieën zit, hoe groter de kans dat je gewicht terug omhoog schiet. Het is niet voor niets dat een crash dieet of een streng dieet over het algemeen wordt afgeraden. De grote restricties zorgen ervoor dat je vetvrije massa (spiermassa) verliest, waardoor je sneller hongerig wordt. En door de restricties wordt er een interne druk opgebouwd om meer te willen eten. Er ontstaan bijvoorbeeld eetbuien. Op de korte termijn val je af, maar op lange termijn ga je door weinig te eten toch aankomen.
  3. Je houdt meer vocht vast wanneer je weinig eet. Weinig eten is een lichamelijke stressor. Als reactie hierop gaat je lichaam extra vocht vasthouden. Dit kan van korte of lange duur zijn. Het lijkt er dan op alsof je bezig bent met aankomen door weinig te eten, maar is dit vocht.

Je kunt dus in de basis zeker aankomen door weinig te eten. Dit heeft alleen niet te maken met dat je stofwisseling zodanig vertraagt en dat je hierdoor weinig ruimte hebt om te eten.

Het gaat eerder om een toegenomen lichaamsgewicht van verborgen calorieën, een dieet dat je niet kan volhouden of dat je lichaam extra vocht vasthoudt.

Belangrijk om te onthouden:

Je kunt aankomen door te weinig eten. Dit heeft alleen niet per se te maken met dat je stofwisseling zodanig vertraagt, dat je hierdoor bijna geen ruimte hebt om te eten. Het gaat eerder om toegenomen gewicht van onzichtbare calorieën, een dieet dat men je kan volhouden of of dat je lichaam extra vocht vasthoudt.

Samenvatting niet afvallen door te weinig eten

Niet afvallen door te weinig eten kan erg frustrerend zijn. Het heeft niet met de spaarstand te maken, maar het betekent dat je iets over het hoofd ziet waarom je niet afvalt.

Het gaat hierin vooral om onbewuste eetgewoonten, verborgen calorieën en dat het activiteitenpatroon wordt overschat. Mensen die veel sporten en niet afvallen lopen hier ook tegenaan.

Niet afvallen door te weinig eten wordt in veel gevallen veroorzaakt door onbewuste eetgewoonten, verborgen calorieën en het overschatten van het activiteitenpatroon.

Door bewuster te worden van je eetgedrag en het verbruik van je lichaam, kun je hierdoor al veel minder calorieën binnenkrijgen. Het kan ook helpen om juist meer te eten om af te vallen.

Je kunt aankomen door te weinig eten. Dit heeft alleen niet per se te maken met dat je stofwisseling zodanig vertraagt, dat je hierdoor bijna geen ruimte hebt om te eten. Het gaat eerder om toegenomen gewicht van onzichtbare calorieën, een dieet dat je niet kan volhouden of vocht.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen met niet afvallen door te weinig eten? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met afvallen? Bekijk mijn online fitness coaching.

Quiz niet afvallen door te weinig eten

Stap 1 van 5

Je stofwisseling kan alleen vertragen wanneer je gewicht omlaag gaat.

Veelgestelde vragen over niet afvallen door te weinig eten

Ik eet weinig maar val niet af. Wat zijn oorzaken?

Niet afvallen door te weinig eten wordt in veel gevallen veroorzaakt door onbewuste eetgewoonten, verborgen calorieën en het overschatten van het activiteitenpatroon.

Waarom val ik niet af? Sport ik teveel?

Aan de ene kant heeft dit te maken met het onderschatten van de calorie-inname en aan de andere kant met het overschatten van het activiteitenpatroon.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]