cheat day

Cheat day: wel of niet verstandig voor resultaat?

Een cheat day wordt regelmatig ingezet om het afvallen beter vol te houden. Er zijn ook claims dat het je metabolisme een boost geeft, zodat je sneller kan afvallen.

In mijn artikel lees je wat een cheat day is, wat de voordelen zijn, misvattingen en de nadelen. Je ontdekt of een cheat day wel of geen geschikte tool is om in te zetten!

Wat is een cheat day?

afvallen lijdensweg

Een cheat day is een specifieke dag waarin je bewust niet bezig bent met diëten. Zo’n dag vindt over het algemeen 1 keer per week plaats of wordt ingezet wanneer het echt nodig is. Je kunt een cheat day zien als een mini dieetpauze.

Je kiest bijvoorbeeld voor 1 cheat meal of meerdere cheat meals op een dag. Tijdens een cheat meal eet je alles wat je wilt en houd je geen rekening met calorieën of porties. Denk aan friet, pizza, gebak, etc.

Waarom een cheat day?

Cheat days ontstaan meestal vanuit onvrede met het huidige voedingspatroon. Er zijn te veel restricties en daarom moet er ergens een moment zijn waarin je even geen restricties ervaart.

Dit stelt je in staat om je dieet beter vol te houden. Zie het als een middel om jezelf op te laden of om de dieetsleur tijdelijk te doorbreken.

Ook wordt een cheat day ingezet om sneller te kunnen afvallen. Ik zal hier verderop in het artikel meer over vertellen.

Wat zijn nog meer voordelen van een cheat day?

Een cheat day biedt meer ruimte en variatie aan je voedingspatroon. Je hebt geen restricties bij sociale gelegenheden en zo kun je de voedingsmiddelen blijven eten, die je op korte termijn mist.

Daarnaast kan een cheat day tijdelijk je sportprestaties een boost geven. Dit kan bevorderlijk zijn voor spieropbouw.

Belangrijk om te onthouden:

Een cheat day is een specifieke dag waarin je bewust niet bezig bent met diëten. Zo’n dag vindt over het algemeen 1 keer per week plaats of wordt ingezet wanneer het echt nodig is. Het belangrijkste voordeel van een cheat day is dat het kan helpen met volhouden.

Wat zijn misvattingen over een cheat day?

cheat day stofwisseling

Nu je weet wat een cheat day is en wat de voordelen zijn, gaan we door naar de misvattingen.

Een cheat day verhoogt je stofwisseling

Een cheat day wordt regelmatig ingezet om je stofwisseling te versnellen. Dit om je hormoonhuishouding als het ware een reset te geven. Hormonen die je stofwisseling vertragen kunnen door de hoge calorie-inname omdraaien.

Hoewel hier een kern van waarheid in zit, gaan er een aantal dagen overheen om je stofwisseling te versnellen. Dit omdat er een vertraagd signaal zit tussen je hormonen en je lichaam.

Het grootste probleem is dat de toename van je stofwisseling enorm tegenvalt. In het beste geval kun je uitgaan van een 10-15% toename. Wanneer je verbruik 2000kcal is, dan is dit een toename van 200-300kcal.

Als een cheat day ervoor zorgt dat je 1000kcal boven je behoefte zit, dan heeft het dus eigenlijk weinig nut gehad. In essentie ben je zelfs een paar dagen verloren.

Er zijn om deze reden slimmere strategieën om je metabolisme te versnellen.

Een cheat day kan je progressie niet teniet doen

Deze misvatting sluit perfect aan op de misvatting over je stofwisseling versnellen. Een cheat day kan wel zeker je progressie teniet doen.

Stel je hebt voor 6 dagen een calorietekort van 500kcal, dan is dat een tekort van 3000kcal. Indien je tijdens je cheat day rond de 5000-6000kcal uitkomt, dan heb je dit calorietekort teniet gedaan.

Je ziet dit vooral veel terug bij de mensen die in het weekend het diëten loslaten. Ook al ben je bewust van wat je eet. Er zitten meestal veel verborgen calorieën in deze cheat foods.

Belangrijk om te onthouden:

Hoewel een cheat day je stofwisseling verhoogt, valt de toename erg tegen. In het slechtste geval heb je je progressie voor de hele week teniet gedaan.

Welke nadelen een cheat day met zich meebrengt

cheat meal voorbeeld

Nu we de voordelen en misvattingen hebben besproken, is het belangrijk om het over de nadelen te hebben van een cheat day.

Een cheat meal verandert je referentiekader

Als je 1 dag per week super smakelijke voedingsmiddelen eet, dan heeft dit invloed op je referentiekader.

De maaltijden die je doordeweeks eet zullen veel minder smakelijk zijn. Vooral als je bewust minder smakelijk (clean) eet.

De drang naar super smakelijke voedingsmiddelen neemt sterkt toe.(bron)

Je lichaamsgevoel wordt negatief beïnvloedt

Omdat je tijdens een cheat day in het algemeen veel smakelijke voedingsmiddelen eet, heeft dit negatieve invloed op je lichaamsgevoel.

Het gevolg is dat je verzadiging optreedt wanneer je (ver) boven je energieverbruik zit.

In mijn artikel ‘intuïtief eten‘ lees je hier meer over.

Het verslechtert je relatie met voeding

Het wordt niet voor niets een cheat day genoemd. Cheaten wordt als iets negatief gezien.

Voedingsmiddelen die jij op je cheat day eet, ga je als slecht zien. Terwijl de voedingsmiddelen die je doordeweeks eet als goed ziet.

Wanneer je te ver doorslaat met een cheat day ontstaan er een schuldgevoelens. Het gevolg is dat je de dag erop door gaat compenseren of jezelf nog meer restricties toedient. Dit kan resulteren in eetbuien.

In mijn artikel ‘emotie eten de baas‘, lees je hoe je werkt aan een gezonde relatie met voeding.

Belangrijk om te onthouden:

De nadelen van een cheat day zijn dat het je referentiekader verandert, het je lichaamsgevoel negatief beïnvloedt en je relatie met voeding verslechtert.

Oplossingen om zonder een cheat day blijvend af te vallen

free meal

Verander de betekenis van een cheat meal

Het helpt al om i.p.v. van een cheat day voor beperkte cheat meals te gaan. Nog beter is om de benaming cheat meal te veranderen naar free meal.

Dat het om maaltijdmomenten gaat waarin je zonder schuldgevoel eet wat je lichaam nodig heeft en waar je naar uitkijkt.

Laat voedingsmiddelen waar je naar uitkijkt met mate terugkomen

Nu je toch bezig bent. Is het nodig om heel je maaltijd uit super smakelijke voedingsmiddelen te laten bestaan?

Je kunt bijvoorbeeld een kleinere pizza nemen en daarnaast een lekkere salade toevoegen om je maag te vullen.

Door er meer balans in te brengen, bewaak je je referentiekader, homeostase, wordt het moeilijker om te overeten en verlaag je de kans op een schuldgevoel.

Je verduurzaamt je voedingspatroon en je zult ook nog betere resultaten behalen, omdat je calorietekort niet teniet wordt gedaan. 🙂

Ga op zoek naar waar je restricties ervaart

Ga voor jezelf na waar je de meeste restricties vervaart. De oorzaken liggen meestal bij:

  • bepaalde voedingsmiddelen laten staan, omdat je denkt dat deze slecht voor je zijn.
  • heel ‘clean’ eten, omdat je denkt dat dit noodzakelijk is om af te vallen. Hiermee haal je weinig voldoening uit je voedingspatroon.
  • grote calorierestricties, waardoor je weinig keuzevrijheid over houdt. Denk bijvoorbeeld aan een crash dieet.

Daarom is het belangrijk om in je huidige voedingspatroon (basis) na te gaan wat je nog steeds goed kan inpassen, zonder het gevoel te hebben dat je streng aan het diëten bent.

Zolang je een calorietekort hebt, val je af. Dit kan ook met minder restricties en meer voldoening.

Een groot voordeel is dat je uiteindelijk niet meer afhankelijk hoeft te zijn van een cheat day om vol te houden.

Waarom anderen wel succes hebben met een cheat day

cheat day succes

Personen die cheat days geïntegreerd in hun leven hebben en succesvol kunnen afvallen zijn in veel gevallen uitzonderingen.

Ze hebben over het algemeen veel (intrinsieke) motivatie, meer controle tijdens hun cheat day en reageert hun lichaam goed op de cheat day.

Aan de ene kant weten mensen niet beter en geloven ze oprecht dat een cheat day veel positieve effecten met zich meebrengt.

Als het voor jou werkt met volhouden en je er geen negatieve gevolgen van ondervindt, dan kun je het prima aanhouden binnen je leefstijl.

Belangrijk om te onthouden:

Oplossingen om zonder een cheat day blijvend af te vallen zijn de betekenis van een cheat meal veranderen, voedingsmiddelen laten terugkomen waar je naar uitkijkt en op zoek gaan naar waar je de meeste restricties ervaart.

Samenvatting cheat day en cheat meals

Een cheat day is een specifieke dag waarin je bewust niet bezig bent met diëten. Zo’n dag vindt over het algemeen 1 keer per week plaats of wordt ingezet wanneer het echt nodig is. Het belangrijkste voordeel van een cheat day is dat het kan helpen met volhouden.

De nadelen van een cheat day zijn dat het je referentiekader verandert, het je lichaamsgevoel negatief beïnvloedt en je relatie met voeding verslechtert.

Oplossingen om zonder een cheat day blijvend af te vallen zijn de betekenis van een cheat meal veranderen, voedingsmiddelen laten terugkomen waar je naar uitkijkt en op zoek gaan naar waar je de meeste restricties ervaart.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over een cheat day? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig om zonder een cheat day aan je doelen te werken? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat is een cheat day?

Een cheat day is een specifieke dag waarin je bewust niet bezig bent met diëten. Meestal is dit een vrijbrief om los te gaan op super smakelijke voedingsmiddelen.

Waarom zou je aan een cheat day doen?

Het doorbreekt de dieetsleur en helpt met volhouden.

Wat zijn misvattingen omtrent een cheat day?

Hoewel een cheat day je stofwisseling verhoogt, gaat dit ook gepaard met vetopslag. In het slechtste geval vertraagt dit je progressie. Het verschilt per persoon of een cheat day jou een energieboost geeft.

Wat zijn nadelen van een cheat day?

De nadelen van een cheat day zijn dat het je referentiekader verandert, het makkelijk is om je progressie teniet te doen, je homeostase verstoort en je relatie kan verslechteren met je voeding.

Wat is het verschil tussen een cheat day en een refeed dag?

Een refeed dag is een gecontroleerde manier om een calorie-overschot te creëren. Tijdens een refeed leg je de nadruk op je vetten laag houden, je eiwitten hetzelfde, maar om je koolhydraten omhoog te brengen. In mijn artikel ‘wat is een refeed dag‘ lees je hier meer over.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]