spieren opbouwen na je 40e

Spieren opbouwen na je 50e: zo doe je dat effectief

Spieren opbouwen na je 50e is niet alleen mogelijk, maar ook essentieel om je kwaliteit van leven te verhogen. De vraag is natuurlijk wat je hiervoor allemaal nodig hebt om dat te kunnen realiseren.

In mijn artikel lees je hoe spieren opbouwen op oudere leeftijd werkt, wat de voordelen zijn van krachttraining en geef ik belangrijke inzichten hoe je spieren kunt opbouwen na je 50e.

Kun je nog spieren opbouwen na je 50e?

spiermassa opbouwen na je 40ste

Dat is zeker mogelijk. Door aan krachttraining te doen, betere voedingskeuzes te maken, meer te bewegen en voldoende te ontspannen, kun je op oudere leeftijd spieren opbouwen. Dit zorgt niet alleen voor meer spiermassa, maar verbetert ook je algehele gezondheid, mobiliteit en levenskwaliteit.

Na je 50e verliest je lichaam spiermassa door sarcopenie, maar dit proces is omkeerbaar. Door krachttraining kun je spierverlies tegengaan en spiermassa behouden of zelfs vergroten.

Spiermassa opbouwen na je 40ste

Naarmate je ouder wordt, nemen je spiermassa en spiervermogen (kracht en snelheid) af. We noemen we dit ook wel sarcopenie (bron)(bron)(bron). Dit proces begint tussen je 30e en 40e levensjaar en versnelt naarmate je ouder wordt.

De oorzaken van sarcopenie hebben te maken met hormonale veranderingen en leefstijlfactoren, zoals beweegarmoede, het voedingspatroon, stress en een slaaptekort (bron).

Gelukkig wordt sarcopenie als een omkeerbare ziekte gezien, waar ik in dit artikel nog meer tips voor zal geven. 😉

Wanneer je spiermassa wilt opbouwen na je 40ste, dan zijn deze hormonale veranderingen belangrijk om rekening mee te houden.

Hormoonveranderingen zoals de afname van testosteron en groeihormonen maken spieropbouw moeilijker na je 50e. Toch kun je met de juiste krachttraining en voeding deze effecten tegengaan en je spiermassa verbeteren (bron)(bron).

Spiermassa opbouwen na je 40ste is dus een grotere uitdaging. Dit omdat ‘anabole’ hormonen op een lager pitje staan. Gelukkig is er rond deze leeftijd in mindere mate sprake van sarcopenie.

Hoe zit dat nu met spiermassa opbouwen na je 50ste?

Hoe bouw je spieren op na je 50e?

Wanneer je de 50 passeert dan ben je meer in het nadeel om spieropbouw te realiseren dan wanneer je 40-50 jaar.

Dit omdat de hormonale waarden waar ik het net over had minder gunstig zijn geworden en sarcopenie het langzamerhand echt begin over te nemen.

Wat ik ook heb verteld is dat sarcopenie omkeerbaar is. Dit betekent dat je spieren kan opbouwen na je 50e.

Hiervoor heb je natuurlijk wel de juiste ingrediënten nodig. Het gaat om:

  • Krachttraining: Focus op oefeningen met lichaamsgewicht, losse gewichten of weerstandsbanden.
  • Voeding: Zorg voor voldoende eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten.
  • Rust: Geef je spieren tijd om te herstellen, met voldoende slaap en rustdagen.

Vanuit onderzoek zien we al dat ouderen van 50+ geen spiermassa hoeven te verliezen als ze actief zijn en hierbij minimaal 1-2x per week een relatief zware inspanning doen zoals krachttraining.

Spieropbouw na je 50ste is dus zeker niet uitgesloten. Zelfs wanneer je 60+ is spieropbouw goed mogelijk.

Spieropbouw na je 60e

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de effecten van krachttraining op spieropbouw wanneer je 60+ bent.

Ongetrainde ouderen van 60+ bouwen in verhouding even veel spiermassa op als ongetrainde jong volwassen rond hun 20-30ste (bron)(bron).

Zelfs als je 90+ bent, kun je nog steeds spiermassa opbouwen (bron)! Hoe cool is dat?!

Het is dus nooit te laat om spieren op te bouwen na je 40e en 50e. Meer lezen over hoe spieropbouw werkt, lees je in mijn artikel ‘spieropbouw: zo werkt het‘.

Spiermassa opbouwen voor een vrouw na je 40e, 50e of wanneer 60 jaar bent

Spiermassa opbouwen na je 40e, 50e of wanneer je 60 jaar bent kan net zo goed wanneer je een vrouw bent. Wanneer de overgang plaatsvindt dan vinden er hormonale veranderingen plaats. Deze veranderingen zorgen er niet voor dat je geen spiermassa meer kan opbouwen.

Wel is het belangrijk om iets anders te gaan trainen dan hoe mannen trainen. In mijn artikel ‘krachttraining schema voor vrouwen‘ lees je hier meer over.

Belangrijk om te onthouden:

Wanneer je ouder wordt krijg je te maken met hormonale veranderingen en dat de leefstijlfactoren achteruitgaan. Hierdoor ontstaat sarcopenie. Gelukkig is het mogelijk om dit proces om te draaien, door de juiste ingrediënten gebruiken. Het is nooit te laat om spieren op te bouwen na je 40e en 50e.

Wat zijn de voordelen van spieren opbouwen na je 50e?

Niet draagt spieren opbouwen na je 40e en 50e alleen bij aan esthetische doelen. Het brengt nog veel meer voordelen met zich mee!

Hieronder vind je een overzicht wat de positieve effecten zijn van krachttraining.

Fysiek

  • Sterkere botten, gewrichten en spieren. Dit maakt je lichaam meer robuust.⁣
  • Toename mobiliteit en flexibiliteit, zolang je in je volledige bewegingsuitslag traint.⁣
  • Betere houding aanleren voor activiteiten.⁣
  • Een betere basisconditie wanneer je weinig beweegt. Minder snel buiten adem raken bij inspanningen zoals traplopen.⁣
  • Andere sportprestaties verbeteren.⁣

Gezondheid⁣

Mentaal & sociaal⁣

Het onderhouden van functies draagt al aanzienlijk bij aan een hogere kwaliteit van leven.

Hieronder vind je een filmpje van een klant die met 1x per week krachttraining aanzienlijk mooie resultaten heeft behaald op bovenstaande gebieden.

Belangrijk om te onthouden:

Spieren opbouwen na je 40e en 50e draagt bij aan een lichaam dat meer robuust is, beter (pijnvrij) kan bewegen, fitter is en je op mentaal & sociaal gebied ervan profiteert.

Spieren opbouwen na je 50e: waar begin ik?

spiermassa opbouwen ouderen

Nu de belangrijkste voordelen zijn benoemd van krachttraining, is het belangrijk om te kijken naar waar je begint met spieren opbouwen na je 40e en 50e.

In principe is het verschil qua programmering niet super groot t.o.v. wanneer je jonger dan 40 jaar bent. Het grootste verschil is dat naarmate je ouder wordt:

  • een deel van je type-2 spiervezels (fast twitch fibers) worden omgezet in type-1 spiervezels (slow twitch fibers). Dit houdt in dat je spiervezels beter reageren op hogere herhalingen.
  • de aansturing van je zenuwstelsel afneemt. Dit heeft invloed op hoe effectief jij je spieren belast.
  • je algemene herstel en vooral het herstel van je bindweefsel een stuk trager verloopt.

Hiermee wil je rekening houden in hoe vaak per week je traint, hoeveel sets je doet, de herhalingen, het herhalingstempo, progressive overload en selectie van oefeningen.

Hoe vaak per week moet je trainen?

Wanneer je net begint met krachttraining, dan heb je er over het algemeen baat bij om dezelfde spiergroepen ongeveer 2x per week te trainen.

Dit kan al met 2 trainingen per week zoals een full body schema. Mis je 1 training, dan heb je altijd nog een 1 training waarbij je al je spieren traint. Train je 1x per week, dan kan het zomaar gebeuren dat als je een training mist, je 2 weken niet meer traint.

De consistentie is erg belangrijk als je spieren wilt opbouwen na je 40e en 50e.

In mijn artikel ‘hoe vaak moet ik een spiergroep trainen‘ lees je meer over wat de voor- en nadelen zijn van minder en vaker trainen.

Sets per spiergroep

Sets zeggen iets over hoe vaak je een oefening doet. Stel je doet een leg press. Je doet 3x 15 herhalingen met 60kg. Dus: 15x60kg, 15x60kg, 15x60kg. Dan zijn dit 3 sets.

Vanuit onderzoek zien we dat je met 2-6 sets per week al spiermassa kan opbouwen. Dit is erg afhankelijk van hoe goed jouw herstel is. In mijn artikel ‘hoeveel sets per spiergroep‘ lees je hier meer over.

Vergeet trouwens niet voldoende rust te nemen tussen je sets. 😉 Denk aan minimaal 2 minuten rust.

Herhalingen per oefening

Je weet nu hoeveel sets je per spiergroep nodig hebt. Vanuit daar kunnen we kijken naar de herhalingen.

Wanneer je ouder wordt, dan reageert jouw lichaam beter op hogere herhalingen. Dit heeft o.a. te maken met je spiervezelverdeling die verandert, maar ook dat het herstel van het bindweefsel trager verloopt.

Concreet betekent dit dat je rond de 12-30 herhalingen voor je sets wilt doen, om zo je spieren op een relatief veilige manier te prikkelen.

Een bijkomend voordeel van hogere herhalingen is dat er meer techniekwerk is en de herhalingen makkelijker met controle kunnen worden uitgevoerd. Dit is belangrijk om mee te nemen wanneer je spieren wilt opbouwen na je 40e en 50e.

Herhalingstempo

Vanwege de aansturing vanuit het zenuwstelsel en het bindweefsel dat trager herstelt, is een langzamer herhalingstempo gewenst. Dit zorgt voor meer controle en een lagere belasting op de gewrichten. Hieronder vind je een instructiefilmpje.

Progressive overload

Om spieren te kweken op oudere leeftijd is het belangrijk om progressive overload toe te passen.

Progressive overload houdt in dat je jezelf goed genoeg uitdaagt. Dit door de oefening uitdagender te maken, gewicht toe te voegen of meer herhalingen te doen.

In mijn artikel ‘progressive overload‘ vertel ik hier meer over.

Krachttraining 50 plus schema

Ik heb nu een aantal trainingsprincipes behandeld om een goede start te maken met de krachttrainingen. Hieronder vind je een krachttraining schema voor als je 50 plus bent en je belastbaarheid wat lager is.

OefeningSpiergroepSetsHerhalingen
Basic deadbugBuikspieren210
Leg pressBovenbenen en billen215-20
Chest pressBorstspieren215-20
Machine rowRugspieren 215-20
Seated leg curlHamstrings220-25
Upright rowSchouderspieren220-25
Dumbbell curlBiceps120-25
Triceps push downTriceps120-25

Wanneer je een hogere belastbaarheid hebt, dan wil je zoveel mogelijk gebruik maken van lichaamsgewicht oefeningen. Hiermee train je meteen je buikspieren en andere belangrijke spiergroepen voor je algemene fitheid.

OefeningSpiergroepSetsHerhalingen
Basic deadbugBuikspieren210
Goblet squatBovenbenen215-20
OpdrukkenBorstspieren215-20
Romanian DeadliftBillen215-20
Inverted row/bent over rowRugspieren215-20
Upright rowSchouderspieren220-25
Dumbbell curlBiceps120-25
Triceps push downTriceps120-25

Omdat het relatief complexe oefeningen zijn, wil je dit het liefst onder begeleiding doen. Vraag dus zeker om hulp als je op een veilige manier spieren wilt opbouwen na je 40 en 50e.

In mijn artikel ‘krachttraining voor beginners‘ ga ik uitgebreider in op deze onderwerpen en vind je meer voorbeeld schema’s.

Belangrijk om te onthouden:

Spieren opbouwen na je 40e en 50e begint met consistentie, voldoende sets doen per spiergroep, hoger in herhalingen zitten, een langzaam herhalingstempo en het toepassen van progressive overload bij de juiste oefeningen.

Spieren opbouwen na je 50e: leefstijlfactoren

Je weet nu hoe je op het gebied van trainen spieren kan opbouwen na je 40e en 50e. Naast het belasten is het uiteraard ook belangrijk om goed te kunnen herstellen. Hierbij spelen je voeding en leefstijlfactoren een belangrijke rol.

Voldoende eiwitten

spieropbouw senioren

Om spieren te kweken op oudere leeftijd is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Niet alleen aan het einde van de dag, maar ook tijdens je maaltijden.

Vanuit onderzoek weten we dat ouderen een hogere eiwitbehoefte per maaltijd hebben. Dit heeft te maken met de leucine drempel (bron).

Hoe hoger de leucine drempel, hoe meer eiwit er per nodig is om de eiwitsynthese te stimuleren. Er is bewijs dat er minimaal 0,4g/kg lichaamsgewicht nodig is om het spieren kweken op oudere leeftijd beter te stimuleren (bron).

Weeg je 80kg, dan komt dit neer op zo’n 32g eiwit per maaltijd. Dat lijkt erg veel en dat is het ook als je niet bent gewend om eiwitten te eten.

Om deze reden kan het bijvoorbeeld helpen om om aan intermittent fasting te doen. Je verdeelt de eiwitporties dan over 3 maaltijden.

Het toevoegen van eiwitpoeders bij een maaltijd kan ook een goede strategie zijn om aan je eiwitten te komen.

In mijn artikel ‘hoeveel eiwitten per dag voor spieropbouw‘ lees je meer over hoeveel eiwitten je precies nodig hebt.

Om het spieren opbouwen na je 40e en 50e te versnellen, helpt het overigens ook om te gaan lean bulken. Vooral als je een relatief laag vetpercentage hebt en je calorie-inname aan de lagere kant is.

Bewegen

Door voldoende te bewegen ga je in de basis al sarcopenie tegen. Naast het doen van zwaar inspannende trainingen, wil je ook voldoende blijven bewegen.

Wat je lichaam niet meer gebruikt, dat verlies je qua functie. Beweeg je onvoldoende, dan is het ook moeilijker om spiermassa op te bouwen.

In mijn artikel ‘waarom is bewegen belangrijk‘ krijg je praktische tips om op een makkelijke manier meer beweging in je leven te integreren.

Slaap

Hoe ouder je wordt, hoe meer de slaapkwaliteit afneemt (bron). Dit heeft te bijvoorbeeld maken met dat je circadiaans ritme verandert (de interne klok van je lichaam), maar je kunt ook denken aan medicatie, onderliggende ziektebeelden en slaapgewoonten in het algemeen.

Slaap is waarschijnlijk de belangrijkste pilaar om spieren te kweken op oudere leeftijd. In mijn artikel ‘slaaptekort inhalen: kan dat?‘ lees je hoe je een slaaptekort herkent en wat je hier aan kunt doen!

Stressmanagement

Stress heeft zowel invloed op je mentale energie als de belastbaarheid van je lichaam. Wanneer er te veel stress is, zal dit dus invloed hebben op spieropbouw.

In mijn artikel ‘aankomen door stress‘ lees je wat te veel stress is en wat je hier precies aan kunt doen.

Spierversterkende middelen ouderen

Als we kijken naar andere spierversterkende middelen voor ouderen, dan kun je denken aan bepaalde fitness voedingssupplementen, zoals creatine, eiwitpoeders en eventueel bepaalde vitaminen om voedingstekorten te voorkomen.

Belangrijk om te onthouden:

Door voldoende eiwitten per maaltijd binnen te krijgen en de leefstijlfactoren te verbeteren, draagt dit aanzienlijk bij aan spieren opbouwen na je 40e en 50e.

Quiz over spieren opbouwen na je 40e en 50e

Stap 1 van 5

Wanneer heb je een verhoogd risico op sarcopenie?

Samenvatting spieren opbouwen na je 40e en 50e

Naarmate je ouder wordt, veranderen je hormonen en verslechteren je leefstijlfactoren, wat kan leiden tot sarcopenie (spierverlies). Gelukkig kun je dit proces omkeren door de juiste aanpak. Het is nooit te laat om spieren op te bouwen, zelfs na je 40e en 50e.

Het opbouwen van spieren na je 50e levert een sterker, fitter en beweeglijker lichaam op, terwijl je ook mentaal en sociaal de voordelen merkt. Consistentie is hierbij de sleutel. Door voldoende sets per spiergroep te doen, hogere herhalingen aan te houden, een langzaam herhalingstempo te gebruiken en progressive overload toe te passen, leg je de basis voor succes.

Daarnaast is het cruciaal om per maaltijd voldoende eiwitten binnen te krijgen en je leefstijl te verbeteren. Deze elementen dragen sterk bij aan spieropbouw, zelfs als je al in je 40e of 50e bent.

Dus, kun je spieren opbouwen na je 50e? Dat is zeker mogelijk. Door krachttraining te integreren, de betere voedingskeuzes te maken, voldoende te bewegen en aandacht te besteden aan leefstijlfactoren, kun je op oudere gespierder, slanker en fitter door het leven gaan.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het met je netwerk via de knoppen hieronder. Heb je vragen of ervaringen over spieropbouw na je 50e? Laat een reactie achter!

Wil je een strakke buik op oudere leeftijd? Bekijk dan mijn artikel ‘afvallen op oudere leeftijd‘.

Heb je hulp nodig met spieren kweken op oudere leeftijd? Bekijk mijn online fitnes coaching!

online coaching met victor mooren

Veelgestelde vragen

Kun je na je 50e nog spieren opbouwen?

Wanneer je ouder wordt krijg je te maken met hormonale veranderingen en dat de leefstijlfactoren achteruitgaan. Hierdoor ontstaat sarcopenie. Gelukkig is het mogelijk om dit proces om te draaien, door de juiste ingrediënten gebruiken. Het is nooit te laat om spieren op te bouwen na je 50e.

Wat is het verschil in spieren kweken op oudere leeftijd t.o.v. jonger zijn?

De spiervezelverdeling verandert, de aansturing vanuit het zenuwstelsel neemt af, het bindweefsel herstelt minder goed, er is per maaltijdmoment een hogere eiwitbehoefte en neemt de slaapkwaliteit over het algemeen af. Dit zijn zaken waar je rekening mee wilt houden om spiermassa op te bouwen.

Victor Mooren avatar

6 reacties op “Spieren opbouwen na je 50e: zo doe je dat effectief”

  1. Alexander spring avatar
    Alexander spring

    Ik heb 50 jaar getraind.Ondanks de training aanpassen aan de leeftijd(79) en voeding en rust natuurlijk,gaat het verval door.Daarom ben ik maar gestopt met training,want het is frustrerend,dat al je moeite niet meer helpt

    1. Victor Mooren avatar

      Hallo Alexander, dank voor je bericht. Vervelend om te horen van dit verval. Misschien dat de huidige belasting minder goed aansluit op je huidige belastbaarheid? Minimaal 1-2x per week aan krachttraining doen, zou ten minste moeten helpen om spierverlies zoveel mogelijk tegen te gaan.

  2. Yves Machtelinckx avatar
    Yves Machtelinckx

    Na 12 u. vasten begint je hypofyse groeihormonen te produceren.
    Na 16 u. begint de vet verbranding.
    Na 20 u. begint autofagie. (detox)
    Na 36 u. is dat drie maal zoveel.
    Na 48 u. krijg je 5x zoveel groeihormonen als in het begin.
    Vet wordt omgezet in ketonen.
    Maar je spieren verdwijnen. Wat is een goede krachttraining, hoe vaak per dag, hoe lang mag een oefening duren tijdens die periode? Dank

    1. Victor Mooren avatar

      Hey Yves, voor spieropbouw is het beter om niet langdurig te vasten. Vanuit onderzoek zien we dat wanneer je langer dan 20 uur vast, je het risico op spierverlies verhoogt. In mijn artikel over IF lees je hier meer over.

      Wat betreft de krachttraining, wil je minimaal 1x per week dezelfde spiergroepen trainen om zo spiermassa op te kunnen bouwen. Dit kun je opdelen of dat je 1-2x per week een full body training doet. In dit artikel vertel ik hier meer over. 🙂

  3. Marion Nieuwenhuijsen avatar

    Hai Victor, allereerst bedankt voor je interessante artikelen. Top. Ik heb echter een vraag m.b.t. het verkrijgen van voldoende eiwitten in ons eetpatroon v.w.b. de spieropbouw.. Wij zijn wat ouder, doen aan Intermetting fasting en zijn daarnaast vegan. Heb jij wat suggesties? Alvast bedankt.

    1. Victor Mooren avatar

      Hallo Marion, dank voor je reactie! Ja zeker. In mijn artikel ‘eiwitrijke vegan producten‘ vertel ik hier meer over. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]