beste schouder oefeningen

7 beste schouder oefeningen voor massieve schouderspieren

Wat zijn de beste schouder oefeningen voor massieve schouderspieren? Er zijn zoveel schouder oefeningen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

In mijn artikel vertel ik welke schouder oefeningen nodig zijn om je schouderspieren optimaal te trainen, wat de beste schouder oefeningen zijn en vind je voorbeeld schema’s.

Schouder oefeningen: de basis

Voor we van start gaan met het selecteren van schouder oefeningen, is het belangrijk om onderscheid te maken welke schouderspieren je allemaal kan trainen. Ik kijk hierbij vooral naar de spieren die je op de oppervlakte ziet.

schouders trainen
(bron)

Voorkant schouders (front delt)

De voorkant schouders worden ook wel de front delt of anterior delt genoemd. Deze schouderspieren zijn een populaire spiergroep om te trainen. Dit is best bijzonder, omdat de voorkant schouders niet echt bijdragen aan massieve schouderspieren.

Het tweede is dat er veel overlap is met andere drukbewegingen zoals een bench press, push-up of shoulder press.

De belangrijkste functies van de front delt zijn namelijk schouder abductie (side raise), schouderbuiging (front raise) en dwarse schouderbuiging (pronated fly beweging).

Wanneer je horizontale- en verticale drukbewegingen doet dan worden je voorkant schouderspieren optimaal geprikkeld.

Hoewel de voorkant schouders in verhouding meer trainingsvolume kunnen tolereren, voegt het vrijwel niets toe om isolatie-oefeningen te doen zoals een front raise.

Je verhoogt eerder het risico op een disbalans wanneer je naast je drukbewegingen ook nog isolatie doet voor je voorkant schouders. Voor massieve schouderspieren willen we dus verder kijken en dan komen we bij de zijkant schouders. 😉

Zijkant schouders (lateral delt)

De zijkant schouders ook wel de lateral delt genoemd. Deze schouderspieren hebben over het algemeen meer aandacht nodig wanneer jij massieve schouders wilt.

Van de lateral delt zijn de functies vrijwel hetzelfde als die van de front delt. Het verschil is dat je de lateral delt ook met dwarse schouder abductie (reverse fly beweging) traint i.p.v. dwarse schouderbuiging.

Er zijn drie redenen waarom het lastig is om de zijkant schouderspieren te laten groeien.

 • Je genetische potentie. Sommigen hebben het geluk dat ze met een sub-optimale manier van trainen brede schouderspieren ontwikkelen.
 • Selectie van oefeningen. Veel oefeningen voor de zijkant schouder trainen de lateral delt niet in een volledige bewegingsuitslag.
 • Je techniek speelt een belangrijke rol in het goed prikkelen van je zijkant schouder. In welke hoek je de oefening uitvoert, hoe gestrekt je elleboog is en in hoeverre je schouder intern is geroteerd. Ik zal hier tijdens het oefeningsgedeelte van schouder oefeningen voor thuis meer uitleg over geven.

Het is dus geen makkelijke opgave om massieve schouders te kweken. De voorkant schouders hoef je vrijwel geen moeite voor te doen, terwijl dit wel het geval is voor de zijkant schouders.

Achterkant schouders (rear delt)

Dan hebben we nog de achterkant schouders ook wel de rear delt of posterior delt genoemd. Deze schouderspieren krijgen in het algemeen de minste liefde t.o.v. de voorkant- en zijkant schouders.

Dit is jammer, omdat deze spiergroep bijdraagt aan een gezonder balans en een lager blessurerisico. Wist je dat je met een aangepaste techniek ook meteen je rotatorcuff spieren meetraint? Dit houdt je schoudergewricht gezond!

Daarnaast maakt het je bovenrug massiever, wanneer je goed ontwikkelde achterkant schouders hebt.

Van de posterior delt zijn de functies schouder strekking, dwarse schouder strekking (high row beweging), externe rotatie en ook dwarse schouder abductie. Je kunt je achterkant schouders simpel gezegd met best veel oefeningen trainen.

Belangrijk om te onthouden:

Als we kijken naar de oppervlakkige schouderspieren, dan kunnen we onderscheid maken tussen de voorkant-, zijkant- en de achterkant schouders. Over het algemeen is het belangrijk om meer nadruk te leggen op de zijkant- en achterkant schouders. Dit omdat de voorkant schouders al genoeg worden gestimuleerd door overlap van andere oefeningen. Hier wil je rekening mee houden wanneer je schouder oefeningen kiest.

Beste schouder oefeningen voor de voorkant schouderspieren

voorkant schouders

Zoals in het begin van het artikel omschreven, worden de voorkant schouderspieren al volledig meegetraind tijdens liggende en staande drukbewegingen.

Zelfs tijdens een side raise is het mogelijk om meer nadruk te leggen op de voorkant schouder. Dit wanneer je volledig rechtop staat en je duim naar boven draait (bron).

De uitdaging is eigenlijk, hoe trainen we de andere schouderkoppen, zonder de voorkant schouders teveel te betrekken?

Doe jij al een oefening zoals een push-up of een overhead press, dan kun je vanuit daar gaan focussen op de zijkant- en achterkant schouders.

Ik zal in dit gedeelte eerst de shoulder press behandelen. Dit omdat deze oefening over het algemeen best dominant is voor de voorkant schouders. De zijkant schouders train je ook mee, maar met een beperkte bewegingsuitslag.

Shoulder press: koning van alle schouderoefeningen?

De shoulder press wordt als koning gezien van alle schouder oefeningen. Hoewel je alle schouderspieren aanspreekt, heb je uiteindelijk meer nodig om de zijkant- en achterkant schouders volledig te stimuleren.

Voor de voorkant schouder is het i.i.g. een goede oefening om te doen. Een nadeel van de oefening is dat je voldoende schouder mobiliteit nodig hebt.

Meer over de shoulder press en andere varianten lees je in mijn artikel ‘shoulder press uitleg en variaties‘.

Belangrijk om te onthouden:

Alle drukbewegingen en met name bovenhandse drukbewegingen zijn perfect om de voorkant schouders volledig te stimuleren.

Beste schouder oefeningen voor de zijkant schouderspieren

beste schouder oefeningen

Nu je weet welke oefeningen je voor de voorkant schouders kan doen, gaan we ons nu meer focussen op de zijkant schouders. Wil jij brede schouders? Dan is het extra belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden.

Zoals besproken zijn bovenhandse drukbewegingen niet ideaal zijn om de zijkant schouders volledig te stimuleren. Dit omdat de bewegingsuitslag relatief beperkt is.

Je kunt wel een techniekaanpassing doen. Dit door voor een gripbreedte te gaan dat iets breder is dan schouderbreedte of het gewicht naar de zijkant te brengen i.p.v. recht omhoog.

Vanuit daar wordt het belangrijk om te kijken naar isolatie-oefeningen. Met isolatie-oefeningen kun je de zijkant schouders namelijk in een volledige bewegingsuitslag trainen.

Prone lateral raise

Als je het mij vraagt is de lateral raise koning van alle schouderoefeningen om je zijkant schouderspieren te trainen.

Het probleem met de lateral raise is dat fitness fanaten de oefening gauw foutief uitvoeren. Hierdoor gaat er bijvoorbeeld meer belasting naar de voorkant schouderspieren of de bovenste trapezius.

Voor deze oefening is het dus extra belangrijk om te werken aan de juiste houding. Anders loop je progressie mis om te werken aan die brede schouderspieren.

Om minder snel te smokkelen ben ik daarom voorstander van de prone lateral raise. Je kunt moeilijker momentum gebruiken om het gewicht omhoog te krijgen.

Daarnaast leg je meer nadruk op je zijkant schouderspieren wanneer je lichaam meer voorover buigt.

Instructies voor de prone lateral raise:

 1. Plaats het bankje in een hoek van ongeveer 60 graden. Het is hierbij belangrijk dat je hoofd +-10cm boven het bankje uitsteekt.
 2. Onderaan wil je je armen voor 99% gestrekt houden (niet overstrekken).
 3. Draai je polsen een beetje naar binnen (schouders intern roteren), houd je schouderblad in een neutrale positie en breng je polsen in een hoek tot 90 graden.
 4. Doe bovenaan alsof je kopjes inschenkt en breng de dumbbells dan weer langzaam naar beneden richting de startpositie.

Kom je niet hoog genoeg, breng je de dumbbells meer naar voren, buigen je ellebogen tijdens de uitvoering of voel je de oefening in je trapezius, dan wil je de oefening staken. Ga terug in gewicht en focus op die mind-muscle connectie.

Bayesian lateral raise

Beheers jij de prone lateral raise? Dan is de volgende schouder oefening een echte aanrader. Het gaat om de bayesian lateral raise.

Een groot voordeel van deze oefening is dat je continue spanning behoudt op je zijkant schouderspieren. Daarnaast is het moeilijker om te smokkelen als je deze techniek gebruikt.

Ook biedt het extra voordelen voor zowel de krachtbalans als spieractiviteit om unilaterale schouder oefeningen te doen voor je schouderspieren.

Instructies voor de bayesian lateral raise:

 1. Stap met 1 voet naar voren en breng de kabel door je benen.
 2. Buig een klein beetje voorover en span je buikspieren aan.
 3. Probeer je actieve arm zo gestrekt mogelijk te houden, maar niet te overstrekken.
 4. Breng de kabel naar de zijkant toe en niet hoger dan 90 graden i.v.m. de gezondheid van je schouder.
 5. Laat de kabel gecontroleerd terugzakken.

Ik zou zeggen probeer hem uit!

Landmine lateral raise

Ten slotte heb je de landmine lateral raise. Dit is een oefening voor gevorderden die volledig controle over hun rompstijfheid hebben.

Een groot voordeel van deze oefening is dat je de bewegingsuitslag kan vergroten, zonder dat er meer stress ontstaat in je schoudergewricht. In onderstaande video leg ik hem voor je uit.

Vind je landmine oefeningen leuk? Bekijk mijn artikel ‘mijn top 5 landmine oefeningen‘.

Belangrijk om te onthouden:

Voor het kweken van massieve schouder spieren is het vooral belangrijk om nadruk te leggen op de zijkant schouders. Hiervoor zijn lateral raises perfect, mits de uitvoering goed is.

Achterkant schouders trainen met deze schouder oefeningen

achterkant schouderspieren

Nu we de voorkant- en zijkant schouderspieren hebben gehad, gaan we door naar de achterkant schouders trainen.

Het scheelt dat wanneer je een gebalanceerd schema volgt, je de achterkant schouders traint tijdens row– en trek bewegingen.

Natuurlijk heeft de techniek van deze oefeningen invloed in hoeverre jij de achterkant schouders goed belast.

 • Wanneer je tijdens een roei beweging je ellebogen in een hoek van 45-60 graden brengt, leg je meer nadruk op de bovenrug en achterkant schouders.
 • Hetzelfde geldt voor wanneer je schouderbreedte lat pull down of chin-ups doet en je ellebogen achter je lichaam brengt.

Wanneer je deze techniekaanpassingen niet maakt, heb je simpel gezegd iets meer isolatie-oefeningen nodig om je achterkant schouders te stimuleren.

Shoulder pull

De shoulder komt qua technieken vrijwel overeen als met en normale row. Het verschil is dat je je elleboog in een hoek van ongeveer80- 90 graden plaatst om zo meer nadruk te leggen op de achterkant schouders.

Instructies voor de shoulder pull

 • Je kunt deze oefening zittend, half kneeling of staand uitvoeren. Zittend heeft in het begin de voorkeur.
 • Idealiter stel je het kabelstation zo in dat de katrollen rond schouderhoogte zijn.
 • Maak gebruik van een triceps rope. Trek deze naar je toe, zit rechtop, maak een lichte holling in je bovenrug en trek je kin in.
 • Wanneer je aan het touw trekt wil je goed focussen op het maken van een combinatie van een roei beweging en een reverse fly beweging. Je probeert je ellebogen zover mogelijk naar de zijkant te brengen
 • Is de triceps rope tekort, maak dan gebruik van 2 single rope’s.

Gaat deze oefening je goed af, dan kun je voor de variatie er een single shoulder pull van maken.

Face pull

De face pull is een echte isolatie-oefening voor de achterkant schouders. Het mooie van deze oefening is dat je ook nog meer nadruk legt op de rotator cuff spieren. Deze sterk houden is belangrijk voor de gezondheid van je schoudegewricht.

Instructies voor de face pull

 • Je kunt deze oefening zittend, half kneeling of staand uitvoeren. Zittend heeft in het begin de voorkeur.
 • Idealiter stel je het kabelstation zo in dat de katrollen rond schouderhoogte zijn.
 • Maak gebruik van een triceps rope. Trek deze naar je toe, zit rechtop, maak een lichte holling in je bovenrug en trek je kin in.
 • Zorg ervoor dat je torso recht is, dat je je schouderbladen naar elkaar toebrengt en een pronated grip gebruikt.
 • Breng je polsen achter je lichaam, alsof je een back double biceps maakt. Het touw moet richting je voorhoofd gaan.
 • Is de triceps rope tekort, maak dan gebruik van 2 single rope’s.

Om je voorhoofd aan te kunnen tikken is het belangrijk om gebruik van momentum te maken. Een voordeel is dat de spieractiviteit omhoog gaat.

Reverse bayesian fly

Ten slotte hebben we de reverse bayesian fly. Dit is ook een gevorderde oefening. Het is belangrijk dat je de hip hinge beheerst en voldoende rompstijfheid hebt.

Een groot voordeel van deze oefening is dat je een grotere bewegingsuitslag hebt en met deze handpositie de achterkant schouders nog meer benadrukt.

Instructies voor de reverse bayesian fly

 • Bevestig het katrol onderaan in het kabelstation en maak gebruik van een single rope. Een normale triceps rope kan ook, als je deze bij het juiste uiteinde pakt.
 • Buig voorover in een bent over row positie, trek je kin in en zet je brace.
 • Sleur aan het touw en zorg ervoor dat je armen voor 99% gestrekt zijn (niet overstrekken). De hele beweging moet volledig uit de achterkant schouders komen.
 • Je mag bij deze oefening met je pols boven je schouder komen voor een volledige bewegingsuitslag.

Let op dat je niet met je torso en heup roteert om te compenseren.

Belangrijk om te onthouden:

Om je achterkant schouders te tranen heb je over het algemeen voldoende aan horizontale- en verticale trekbewegingen, mits de technieken ervan nadruk leggen op je bovenrug. Zo niet, dan wil je een isolatie-oefening toevoegen. Bovenstaande schouder oefeningen zoals een shoulder pull, face pull of reverse fly zijn hier goed geschikt voor.

Bonus: schouder oefeningen voor thuis

Train je thuis? Dan heb ik hieronder een aantal schouder oefeningen voor thuis.

Pike push-ups

De pike push-up is een van de schouder oefeningen dat effectief is voor de voorkant schouderspieren en ook een beetje de zijkant schouderspieren meepakt.

Het is een oefening dat zich tussen een normale push-up en handstand push-up bevindt. Heb jij nog moeite met de push-up? Lees dan mijn artikel ‘leren opdrukken: een compleet stappenplan‘.

Voor deze oefening heb je eventueel een verhoging nodig, zoals een stoel.

 • Je positioneert jezelf in een push-up plank. Vanuit daar breng je je heupen overdreven omhoog, zodat je bovenlichaam meer naar beneden wijst. Het helpt hierbij om je handen dichter bij je voeten te plaatsen.
 • Het doel is om tijdens de push-up beweging met je hoofd de grond aan te tikken.

Om de pike push-up te verzwaren kun je je voeten op een verhoging plaatsen of kun je gebruik maken van ringen/een TRX.

Handstand push-up

De handstand push-up is een progressie op de pike push-up. Je aanleg en vetpercentage spelen een belangrijke rol om deze oefening überhaupt te kunnen doen.

Een voordeel van deze oefening is dat je beter je zijkant schouderspieren kan trainen t.o.v. de pike puh-up.

Je wilt eerst een aantal pike push-ups met je voeten tegen de muur kunnen doen, voordat je overweegt om over te stappen naar de handstand push-up.

Wat je nodig hebt voor de handstand push-up is een stevige en gladde muur, genoeg ruimte om te kunnen bewegen en eventueel wat kussens.

 • Plaats je handen iets breder dan schouderbreedte 10-15cm voor de muur. Breng je voeten richting de muur om in een handstand positie te komen.
 • Zet je brace en probeer met je hoofd richting de grond te gaan. Plaats van te voren eventueel een kussen om dit als meetpunt te gebruiken om dit met je hoofd aan te tikken.
 • Nadat je klaar bent wil je vanuit een handstand positie je voeten terug laten zakken richting de grond.

Deze oefening bouw je het beste op met sets van 1-3 herhaling(en) en langzamerhand de bewegingsuitslag te vergroten. In mijn artikel ‘periodisering voor krachttraining‘ lees je hier meer over.

Single arm overhead press met een weerstandsband

Indien je de overhead press goed beheerst, kun je overwegen om de unilateral overhead press te doen. Dit kan met elk object, zolang je voldoende grip hebt.

Alle basisprincipes van de overhead press blijven hetzelfde, alleen heb je nog meer anti-rotatie kracht nodig om recht op te blijven gedurende de beweging.

Als richtlijn kun je ook meenemen dat hoe meer je je hand naar voren of boven je brengt, hoe meer nadruk je legt op de voorkant schouders.

Lateral raise met een zwaar object

De lateral raise is een perfecte oefening om de zijkant schouders goed te stimuleren. Vooral als je hierin belangrijke techniek tweaks meeneemt.

 • Pak met beide handen een zwaar object vast, zoals een rugtas of jerrycan.
 • Buig een klein beetje voorover (hoek van ongeveer 70 graden), zit naar achteren en kijk naar beneden.
 • Breng je polsen in een rechte lijn met je schouder bovenin en breng je duim naar beneden (alsof je iets inschenkt).
 • Laat je arm gecontroleerd terugzakken en herhaal de beweging.

Hoe rechterop je bij deze oefening staat, hoe meer je pols uit de rechte lijn is met je schouder bovenin of hoe meer jij je ellebogen buigt, hoe meer nadruk je legt op de voorkant schouders.

Deze oefening kun je ook doen door op een weerstandsband te staan.

Body weight lateral raise

De body weight lateral raise lijkt op een combinatie van een lateral raise en upright row (i.v.m. de gebogen elleboog). Wat je nodig hebt is een gladde deur en een handdoek.

Doe de handdoek om je arm en plaats deze tegen de deur. De startpositie is dat je een beetje voorover buigt en je elleboog naar beneden wijst.

Schuif je elleboog langs de deur totdat het in 1 rechte lijn is met je schouder. Hoe verder je van de deur af staat, hoe uitdagender de oefening is.

Seated high band row

De high row komt qua technieken vrijwel overeen als met en normale row. Het verschil is dat je je elleboog in een hoek van ongeveer 60 graden plaatst om zo meer nadruk te leggen op de achterkant schouders.

Deze oefening is het makkelijkst om uit te voeren met een weerstandsband.

Reverse fly met flessen

De reverse fly komt overeen met een lateral raise beweging. Het enige verschil is dat je nog verder voorover buigt. Hoe verder je voorover buigt, hoe meer belasting er naar de achterkant schouders gaat.

Bij deze oefening heb je iets meer ruimte om je polsen boven je schouders te krijgen. Door je schouders intern te roteren (pinken omhoog laten wijzen), kun je nog meer nadruk leggen op de achterkant schouders.

Vind je het leuk om thuis te trainen? Bekijk dan mijn artikel ‘toffe home gym oefeningen‘ om meer inspiratie op te doen! In mijn artikel ‘home gym maken‘ vind je meer info over handig trainingsmateriaal voor thuis.

Belangrijk om te onthouden:

Wanneer je thuis traint met beperkt trainingsmateriaal, dan zijn schouder oefeningen voor thuis zoals pike push-ups, shoulder band press, lateral raises en reverse flyes goede schouder oefeningen om te doen.

Schouder oefeningen: voorbeeld schema’s

Je weet nu welke schouder oefeningen je nodig hebt voor massieve schouders. Omdat het zoveel oefeningen zijn heb je vast hulp nodig hoe je een trainingsschema in elkaar kan zetten. Hieronder vind je voorbeeld schema’s om je rug te trainen!

Schouder oefeningen voor beginners

Ben je net begonnen met krachttraining? Om je schouders te trainen wil je focussen op de basis schouder oefeningen. Ik heb voor het gemak de spiergroepen er voor je bijgezet.

SpiergroepOefening
Voorkant schoudersPush-ups
Zijkant schoudersProne lateral raise
Achterkant schoudersBent over barbell row of inverted row

Met deze schouder oefeningen kun je een basis opbouwen voor massieve schouderspieren.

Qua trainingsvolume is het een goed startpunt om met 2 sets te beginnen. Qua herhalingen haal je de meeste progressie rond de 15-20 herhalingen als beginner.

Meer lezen over krachttraining voor beginners? Bekijk mijn artikel krachttraining voor beginners.

Schouder oefeningen voor halfgevorderden

Wanneer je halfgevorderd bent dan kun je beter herstellen. Dit houdt in dat je meer schouder oefeningen kan introduceren.

SpiergroepOefening
Voorkant schouders (1)Bench press
Voorkant schouders (2)Single arm shoulder press
Zijkant schouders (1)Single arm shoulder press
Zijkant schouders (2)Bayesian lateral raise
Achterkant schouders (1)Chest supported dumbbell row/chin-up
Achterkant schouders (2)Shoulder pull

Qua trainingsvolume is het een goed startpunt om met 2-3 sets te beginnen. Qua herhalingen haal je de meeste progressie rond de 8-20 herhalingen.

Wat betreft de trainingsfrequentie werkt 1,5-3x per week over het algemeen goed wanneer je halfgevorderd bent. Denk hierbij aan een push pull legs schema of een upper lower schema.

Schouder oefeningen voor gevorderden

Als gevorderde (wanneer je meer dan 3 jaar continue progressie hebt behaald) heb je maar variatie nodig om te blijven groeien. Hieronder vind je een overzicht van hoeveel oefeningen er waarschijnlijk nodig zijn.

SpiergroepOefening
Voorkant schouders (1)Flat dumbbell press
Voorkant schouders (2)Ring push-ups
Voorkant schouders (3)Overhead press
Zijkant schouders (1)Overhead press
Zijkant schouders (2)Landmine lateral raise
Zijkant schouders (3)Bayesian lateral raise
Achterkant schouders (1)Chin-up, landmine row
Achterkant schouders (2)Face pull
Achterkant schouders (3)Reverse baysian fly

Omdat het zoveel oefeningen zijn zou je zeggen dat een split schema beter werkt. Echter is het probleem dat wanneer je alle rug oefeningen tijdens 1 training doet, dit ten koste gaat van je werkcapaciteit. Een beter alternatief is om de oefeningen te verdelen, zoals bijvoorbeeld bij een full body schema.

In mijn artikel ‘trainingsschema maken‘ lees je meer wat erbij komt kijken om een doordacht trainingsschema te maken.

Belangrijk om te onthouden:

Hoeveel en welke schouder oefeningen je moet doen om je schouderspieren te trainen is afhankelijk van je trainingsniveau en belastbaarheid. Als beginner behaal je al optimale progressie middels de basisoefeningen, terwijl je als gevorderde meer oefeningsvariatie nodig hebt.

Samenvatting schouder oefeningen

Als we kijken naar de oppervlakkige schouderspieren, dan kunnen we onderscheid maken tussen de voorkant-, zijkant- en de achterkant schouders. Over het algemeen is het belangrijk om meer nadruk te leggen op de zijkant- en achterkant schouders.

Dit omdat de voorkant schouders al genoeg worden gestimuleerd door overlap van andere oefeningen. Hier wil je rekening mee houden wanneer je schouder oefeningen kiest.

Alle drukbewegingen en met name bovenhandse drukbewegingen zijn perfect om de voorkant schouders volledig te stimuleren.

Voor het kweken van massieve schouder spieren is het vooral belangrijk om nadruk te leggen op de zijkant schouders. Hiervoor zijn lateral raises perfect, mits de uitvoering goed is.

Om je achterkant schouders te tranen heb je over het algemeen voldoende aan horizontale- en verticale trekbewegingen, mits de technieken ervan nadruk leggen op je bovenrug. Zo niet, dan wil je een isolatie-oefening toevoegen. Schouder oefeningen zoals een shoulder pull, face pull of reverse fly zijn hier goed geschikt voor.

Wanneer je thuis traint met beperkt trainingsmateriaal, dan zijn schouder oefeningen voor thuis zoals pike push-ups, shoulder band press, lateral raises en reverse flyes goede schouder oefeningen om te doen.

Hoeveel en welke schouder oefeningen je moet doen om je schouderspieren te trainen is afhankelijk van je trainingsniveau en belastbaarheid. Als beginner behaal je al optimale progressie middels de basisoefeningen, terwijl je als gevorderde meer oefeningsvariatie nodig hebt.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over schouder oefeningen voor massieve schouderspieren? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met het aanleren van deze oefening(en) of spieropbouw? Bekijk mijn online fitness coaching!

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste je schouders trainen?

Als we kijken naar de oppervlakkige schouderspieren, dan kunnen we onderscheid maken tussen de voorkant-, zijkant- en de achterkant schouders. Over het algemeen is het belangrijk om meer nadruk te leggen op de zijkant- en achterkant schouders.

Wat zijn goede schouder oefeningen?

In het algemeen is het goed om een bovenhandse drukbeweging te hebben, een lateral raise beweging en iets van een schoulder pull/reverse fly. Dit is afhankelijk van hoe de overlap is van andere oefeningen.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


View reviews on Coachscore by klantenvertellen: 10

35 reviews