Home gym maken

Home gym maken: waar begin ik en wat heb ik nodig?

Een home gym maken zorgt ervoor dat een sportschool overbodig wordt. Geen reistijd meer, geen maandelijkse kosten en trainen wanneer het jou uitkomt!

Ik vertel jou welk fitness spullen jij nodig hebt voor het maken van een home gym en waar je allemaal rekening mee wilt houden. Je hoeft niet per se een grote grage te hebben om je eigen home gym te maken.

Home gym maken: de basis

Waarschijnlijk ben je tijdens de coronacrisis gebombardeerd met fitness spullen zoals weerstandsbanden, power tubes en trx suspension trainers.

Met deze fitness spullen kun je hele goede en toffe workouts creëren, maar deze manier van trainen is niet voor iedereen weggelegd.

Als we het favoriete materiaal uit de sportschool willen imiteren, zullen we een stapje verder moeten gaan. We hebben ijzer nodig!

Verstelbare dumbbells

Losse gewichten zijn favoriet. Dumbbells zijn een van de meest veilige, vriendelijke en leuke opties om je trainingen uitdagend te maken.

Een nadeel is dat je waarschijnlijk geen ruimte hebt om een dumbbell rack te plaatsen met dumbbells van 2 t/m 40kg. Daarnaast zit er natuurlijk een flink kostenplaatje aan vast.

Het alternatief is een verstelbare (olympische) dumbbellstang. Hier kun je zelf bepalen hoeveel gewicht je er op laadt. Als het van goede kwaliteit is kun je deze zwaar laden.

In het begin voelt het anders dan een niet verstelbare dumbbell, maar je zult snel gewend raken!

Waar je op wilt letten met het aanschaffen van een verstelbare dumbbellstang

 • Dat de schijven en de halterstang qua diameter overeenkomen. Je hebt namelijk 30mm en 50mm schijven en halterstangen.
 • De halterstang lang genoeg is om er voldoende schijven op te laden.
 • De halterschijven die je bestelt niet te dik zijn. Hoe dikker ze zijn, hoe minder schijven je op de halterstang kan laden.
 • Rubberen halterschijven maken minder geluid dan gietijzeren halterschijven.
 • Halterschijven boven de 5kg zijn meestal groter in omvang. Dit maakt de dumbbell een stuk onhandiger.
 • Stevige sluitingen of collars. Je wilt niet dat de sluitingen gedurende de set los komen te zitten.
 • Oppassen met olympische veersluitingen. Doordat ze uitsteken, kan dit een belemmering zijn tijdens de oefening die je doet. Dikke ringsluitingen of collars daarentegen nemen extra ruimte in beslag.
 • Een rubberen mat voor de demping, ondergrond en om de levensduur van je materiaal te verhogen.

Home gym maken: een verstelbare dumbbell

Qua kostenplaatje kun je denken aan 30-50 euro voor een dumbbell van goede kwaliteit. De 30mm varianten zijn in verhouding het goedkoopst.

Let op: de meeste verstelbare dumbbells zijn, i.v.m. schaarste, momenteel uitverkocht. Het is dus handig om alvast een reservering te plaatsen om dit toe te eigenen.

Een halterstang

Olympische halterstang

Dumbbells bieden in het algemeen meer mogelijkheden. Een halterstang is echter idealer om je lichaam makkelijker te belasten, zonder dat je er cardio van hoeft te maken.

Heb je een sterke technische basis, dan kun je de meeste basisoefeningen zonder problemen uitvoeren. Heb je super sterke biceps of kun je een degelijke hang- of power clean maken, dan kun je oefeningen doen zoals de overhead press, split squat, lunges en wellicht zelfs een zware front squat.

Het is dan wel handig dat je een stevige ondergrond hebt. Dit zodat je de stang eventueel kan laten vallen en je jezelf niet hoeft te bezeren.

Als dit niet haalbaar is, zou je een platform kunnen maken of bestellen. Meer hierover volgt verderop in dit artikel.

Waar je op wilt letten bij het aanschaffen van een halterstang

 • Dat de schijven en de halterstang qua diameter overeenkomen. Je hebt namelijk 30mm en 50mm schijven en halterstangen.
 • Of je de halterstang goed kan opbergen. 220cm is niet niks qua formaat. Een alternatief zou een kleinere halterstang zijn.
 • De halterstang van degelijke kwaliteit is. Vooral als je super sterk bent. Je wilt niet dat de stang buigt door het gewicht aan weerszijde en dat het tegen een stootje kan.
 • De halterstang een soepele draailagering heeft.
 • Geen centerknurl midden in de stang. Dit schaaft langs je schenen.
 • Rubberen halterschijven maken minder geluid dan gietijzeren halterschijven.
 • Stevige sluitingen of collars. Je wilt niet dat de sluitingen gedurende de set los komen te zitten.
 • Rubberen matten of een platform voor de demping, ondergrond en om de levensduur van je materiaal te verhogen. De buren zullen het ook waarderen.

Home gym maken: een halterstang

Qua kostenplaatje kun je denken aan 200-300 euro voor een halterstang van goede kwaliteit. De 30mm halterstangen zijn goedkoper, kleiner en hebben een lagere belastbaarheid.

Let op: als het goed is zijn er nog redelijk wat halterstangen op voorraad, dus wees er snel bij!

Halterschijven

Rubberen halterschijven

Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur en hangt af wat je doeleinden zijn.

Heb je weinig ruimte, niet veel gewicht nodig en train je om je lichaam te shapen, dan zou je prima voor 30mm halterschijven kunnen gaan.

In het geval je voldoende ruimte hebt, een ruim budget en je de gewichten soms laat vallen, zou ik voor 50mm halterschijven gaan.

Gietijzeren schijven zijn over het algemeen het goedkoopst. De nadelen van gietijzeren schijven zijn dat ze sporen achterlaten, ze kunnen stinken en er komt veel herrie vanaf wanneer je ze verplaatst.

Laat je de gewichten per ongeluk een keer verkeerd vallen, dan kunnen de schijven zelfs buigen.

Bumper plates en powerlifting plates zijn uiteraard voor als je sportspecifiek bezig bent. Belangrijk is dat de halterstang hier goed op aansluit.

Mijn voorkeur zou uitgaan naar rubberen schijven die maximaal 2,5cm dik zijn. Je betaalt ervoor, maar ze zijn schoon, maken weinig geluid en hebben een lange levensduur.

Waar ik voor zou gaan:

 • 8×0,5kg
 • 8×1,25kg
 • 8×2,5kg
 • 8x5kg
 • 4-8x10kg
 • 4-8x20kg

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, wat je budget is en hoe sterk je bent. Maar stel je besluit meerdere oefeningen te doen, dan is het vervelend als je continue schijven erop en eraf moet doen.

Liever wat schijven teveel, dan dat je tussendoor steeds aan het kloten bent met het verplaatsen van de schijven.

Home gym maken: halterschijven

Vanaf 3 euro per kg kun je aan 50mm rubberen schijven komen van goede kwaliteit. Voor 30mm is dit vanaf 1,5 euro per kg.

Let op: de meeste halterschijven zijn, i.v.m. schaarste, momenteel uitverkocht. Het is dus handig om alvast een reservering te plaatsen om deze fitness spullen toe te eigenen.

Een free rack of free stands

Een free rack, half rack, squat rack, squat- of free stands geven je de mogelijkheid om de stang vanaf een ingestelde hoogte te tillen.

Dit maakt het vooral ideaal om beenoefeningen te doen en voor de bench press (moet je nog wel een bankje hebben)! Ook heb je meteen een overhead press rack erbij.

Een ander groot voordeel is dat het minder ruimte in beslag neemt en in het algemeen goedkoper is dan een power rack.

Heb je binnen geen ruimte voor een rack, weet dan dat je een squat rack buiten kan opzetten.

Je hebt alleen een paar meter oppervlakte nodig. Een partytent of beschermhoes kun je over de rack heen plaatsen om deze te beschermen tegen het weer.

Waar je op wilt letten tijdens het aanschaffen van een free rack of free stands

 • Is er voldoende plek? Een voordeel van squat/free stands is dat je ze makkelijk kan opbergen. Je zult alleen wel extra vangers moeten halen, om veilig te liften of om gemakkelijker Romanian Deadlifts te doen.
 • Een half rack neemt meer ruimte in beslag en kun je moeilijker verplaatsen. Ga voor een half rack met vangers.
 • Een wall squat rack kan wat compacter zijn en heeft als voordeel dat je kunt optrekken.
 • Is het rack stevig genoeg? Lichte racken zijn ideaal om te verplaatsen, maar meestal minder solide.
 • Stel je plaatst het rack buiten of laat het (overdekt) buiten staat. Kan het rack hier goed tegen?

Home gym maken: free rack of stands

Dit verschilt aanzienlijk. Maar voor een minimalistisch rack ben je in het algemeen tussen de 150-200 euro kwijt. Een uitgebreider rack of stands vind je tussen de 250-500 euro.

Let op: de meeste racks en stands zijn uitverkocht. Je zult dus een reservering moeten plaatsen om deze fitness spullen te kopen.

Een landmine station

Landmine station

Een landmine of T-bar station is neemt relatief weinig ruimte in beslag, is relatief goedkoop en biedt veel opties om je oefeningen uit te breiden.

Kun je niet aan een free rack of free stands komen, dan is dit een mooi alternatief!

Met een landmine station kun je je onderlichaam zwaar belasten, zonder heel hoog in herhalingen te hoeven gaan. Denk aan landmine squats of een landmine leg press.

Het doen van unilaterale oefeningen verloopt over het algemeen ook fijner, doordat je bijvoorbeeld tegen de stang aan kan leunen tijdens een unilateral Romanian Deadlift of split squat.

Je kunt vrijwel alle unilaterale oefeningen doen die je met een dumbbell zou doen. Zelfs een landmine floor press, landmine press en rows. Als leuke toevoeging kun je rotatie oefeningen toevoegen om je core nog meer uit te dagen.

Een alternatief voor een landmine station is een post landmine. Deze kun je in een stapel dikke schijven plaatsen (dit wil je voor de zekerheid nagaan of je schijven hiervoor geschikt zijn).

Waar je op wilt letten tijdens het aanschaffen van een landmine station

 • Je wilt het nagaan of je halterstang erin past. De meeste landmine stations zijn gemaakt voor 50mm halterschijven.
 • Je hebt een goede hoek nodig waar je het station kan plaatsen. Anders gaat het schuiven. Je kunt het station eventueel ook in de grond bevestigen.
 • Is je ruimte schaars, overweeg het om een post landmine aan te schaffen. Overleg het wel met de leverancier of de post in je schijven past.

Home gym maken: een landmine station

Vanaf 50 euro heb je een post landmine. En vanaf 80 euro een normale landmine station.

Let op: de landmine stations zijn als het goed is nog niet uitverkocht, dus grijp nu je kans om deze fitness spullen te kopen!

Een trainingsbank (bench)

Al kun je zonder bankje ver komen, het is toch een gemis.

Met een bankje kun je je mogelijkheden namelijk nog verder uitbreiden. Je favoriete spiergroep van meerdere hoeken belasten, supported rows, allerlei isolatie-oefeningen, zware hip thrusts, bulgarian split squats from hell, etc.

Tussendoor rusten op een bankje is natuurlijk ook zo fijn. Enig nadeel is dat het wel wat ruimte in beslag neemt, als je daarbij al best wat van het bovenstaande materiaal hebt aangeschaft.

Waar je op wilt letten tijdens het aanschaffen van een trainingsbank

 • Hoe breed en hoe hoog het bankje is.
 • Idealiter uittesten hoe ‘comfortabel’ het ligt. Nu de meeste aankopen online gaan, zou ik recensies checken.
 • Of je het bankje kan verstellen richting decline en incline.
 • Of het bankje niet loeizwaar is.
 • Of het bankje wieltjes heeft, zodat je het makkelijker kan verplaatsen.

Home gym maken: een trainingsbank (bench)

Het kostenplaatje is heel erg afhankelijk van welk model aansluit bij jouw wensen. Een normale flat bench heb je vanaf 100 euro. Een stevige bench die je kan verstellen heb je vanaf 200 euro.

Let op: trainingsbanken zijn momenteel schaars, dus het is handig om alvast je reservering te plaatsen. Dit fitness materiaal is een gemis als je het hebt!

Een stevige ondergrond voor je home gym

Ik heb het al gehad over een platform of rubberen matten. Je kunt speciale afwerpmatten aanschaffen die je makkelijk kan opbergen. Een goedkopere optie is om bij de Gamma of Praxis rubberen tegels te halen.

Heb je de ruimte, dan zou ik overwegen om een trainingsplatform aan te schaffen of om te investeren in een rubberen vloer. Het dempt geluid en het verhoogt de levensduur van je fitness spullen.

Deze rubberen puzzelmat heb ik laten plaatsen in mijne home gym.

Home gym maken: aanvullende fitness spullen

Mocht je meer ruimte tot je beschikking hebben en een hoger budget, dan is het het overwegen waard om te investeren in de volgende fitness spullen.

Een power rack

Power rack

Een goed power rack is niet voor iedereen wenselijk. Je moet er ruimte en geld voor over hebben. Daarom heb ik hem gecategoriseerd onder aanvullende fitness spullen.

In ´mijn tijd´ was het aanbod beperkt en waren de leveringstijden ongeveer hetzelfde als wat nu tijdens de coronacrisis gaande is.

Heel toevallig had ik 2008 een goed rack besteld, waar ik nog steeds heel tevreden mee ben.

Waar je op wilt letten met het aanschaffen van een power rack

 • Als je het rack binnen wilt plaatsen, is het verstandig om rekening te houden met je plafondhoogte. Vooral als je gebruik wilt maken van de optrek mogelijkheden, zonder je hoofd tegen het plafond te stoten.
 • Mocht je gebruik willen maken van weerstandsbanden, dan is het fijn dat het rack onderin iets van weerstandspinnen heeft.
 • Heb je geen opbergsysteem waar je je schijven kwijt kunt, dan kan het handig zijn dat je je schijven op het rack kwijt kan. Het kostenplaatje neemt wel toe en neemt dit meer ruimte in beslag.
 • Bestel extra vangers of spotter arms, zodat je tegelijk in en buiten het rack oefeningen kan doen.
 • Kijk voor een pull-up bar met meerdere grepen. Een neutrale grip rond schouderbreedte is ideaal om chin-ups af te wisselen met een supinated en neutrale grip.
 • Ijzeren vangers maken meer geluid dan rubberen vangers.
 • Safety straps zijn geluidsvriendelijker dan safety pinnen.
 • Ben je van plan om een kabelstation erbij te nemen, investeer in een power rack met een pully station. Een nadeel is wel dat er maar 2 standen zijn.

Home gym maken: een power rack

Het kostenplaatje is heel erg afhankelijk van wat jij nodig hebt. Voor een goed rack ben je minimaal 350 euro kwijt. Een geavanceerd squat rack gaat al gauw richting de 1500 euro.

Let op: power racks zijn momenteel minder schaars dan free racks en free stands, dus grijp je kans. Qua fitness materiaal is dit een van de beste investeringen die je kunt maken om deze fitness spullen te kopen.

Een optrekstang

Heb je geen mogelijkheid om op te trekken? Dan is een optrekstang/pull up bar een mooie investering. Niet alleen voor pull ups, maar ook om er bijvoorbeeld ringen aan te hangen, zodat je nog meer oefeningen kan doen.

Waar je op wilt letten bij het aanschaffen van een optrekstang

 • Je hebt een stevige muur nodig waar je de optrekstang aan kan bevestigen.
 • Het is handig om na te gaan hoe je de optrekstang moet bevestigen.
 • Ga voor jezelf na of je voor een rechte optrekstang gaat of een stang met meerdere grepen.
 • Onderzoek het of de grepen overeen komen met jouw voorkeuren.

Home gym maken: een pull-up bar

Vanaf 50 euro heb jij een solide pull-up bar. Er zijn ook goedkopere varianten die je aan de deur kan bevestigen. Hiervoor wil je wel eerst je deur inspecteren of de belasting niet te groot wordt.

Let op: optrekstangen worden schaars, dus grijp je kans.

Een kabelstation

Kun je echt niet zonder kabels? Dan is het het overwegen waard om te investeren in een single cable station. Deze neemt veel minder ruimte in beslag dan een dual pulley station en is een stuk goedkoper.

Veel van je favoriete isolatie-oefeningen kun je prima uitvoeren. Soms houdt dit in dat je het unilateral moet doen, zoals lying cable flyes.

Waar je op wilt letten bij het aanschaffen van een kabelstation

 • Je hebt wel een stevige muur nodig om het station aan te bevestigen.
 • Of je het op meerdere standen kan verstellen.
 • Er genoeg weerstand wordt geleverd, voor als je oefeningen wilt doen zoals pull throughs
 • Hoeveel ruimte je nodig hebt om bepaalde oefeningen uit te voeren. Je staat namelijk een stuk van het kabelstation af en is je bereik best groot.
 • Bestel extra grepen zoals een lat pulley stang, een touw en een ankle strap om je selectie van oefeningen te verbreden

Home gym maken: een kabelstation

Vanaf 700 euro heb jij een mooi kabelstation. Het is een investering, maar je hebt er dan lang plezier van.

Let op: momenteel zijn de meeste single pulley kabelstations uitverkocht. Je zult dus een reservering moeten plaatsen.

Een opbergsysteem voor halterschijven

Wanneer je niet zoveel schijven hebt, kun je prima zonder opbergsysteem. Maar wanneer je eenmaal meer schijven hebt en geen rack hebt om te schijven aan te bevestigen, is het wel erg handig om je schijven netjes op te kunnen bergen. Dit bespaart je niet alleen gedoe, maar ook extra ruimte.

Let op: opbergsystemen worden schaars, dus grijp je kans om deze categorie fitness spullen te kopen.

Home gym maken: Overige fitness spullen

Een dip belt om een aantal lichaamsgewichtoefeningen te verzwaren.

Weerstandsbanden om een aantal oefeningen te verzwaren of als ondersteuning.

Lifting straps gebruiken om zwaar je onderlichaam te belasten.

Magnesium voor extra grip.

Een TRX suspension trainer om je selectie van oefeningen uit te breiden.

Gym ringen om je selectie van oefeningen uit te breiden.

Gym ringen

Polsgewichten om kleinere sprongen te maken met dumbbell oefeningen.

Microplates om nog kleinere sprongen te maken.

Knee wraps voor blood flow restriction training.

Een bar pad voor hip thrusts.

Je eigen complete home gym!

En ineens heb je je eigen complete home gym samengesteld! Je bent niet meer afhankelijk van openingstijden, feestdagen en je hebt geen reistijd meer.

12 jaar geleden ben ik ook op deze volgorde begonnen qua investeringen in deze fitness spullen. In plaats van een free rack, was ik direct voor een power rack gegaan. Dit paste precies in mijn oude schuur van 2x3m!

Later had ik er een bankje bij besteld om mijn mogelijkheden uit te breiden. Als powerlifter is dat ook wel nodig. 😉

En over de jaren heb ik mijn home gym langzaam aangevuld. Weerstandsbanden, een rack voor de schijven, een kabelstation, etc. Dankzij de ruime garage van onze nieuwe woning, past alles er perfect in.

12 jaar train ik met volle plezier en heb ik me nooit echt beperkt gevoelt. Door te improviseren kun je back extensions doen, leg extensions, etc.

De enige oefening die ik soms mis is een leg press. Je hebt in ieder geval voldoende variatie om er plezier en uitdaging in te blijven houden! Ook kun je heel wat tijd besparen.

Wil je weten welke toffe home gym oefeningen je allemaal kunt doen? Lees dan mijn artikel ‘home gym oefeningen‘.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over een home gym maken? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met thuis trainen of spieropbouw? Bekijk mijn online fitness coaching!

Veelgestelde vragen

Welke fitness spullen vormen de basis voor het maken van een home gym?

Verstelbare dumbbells, een halterstang, halterschijven, een free rack, een landmine station, een trainingsbank (bench) en een stevige ondergrond.

Welke fitness spullen zijn een mooie aanvulling voor het maken van een home gym?

Een squat/power rack, pull-up bar, kettebells, een kabelstation en een opbergsysteem.

Welke fitness accessoires zijn een goede investering voor het maken van een home gym?

Een dip riem, straps, weerstandsbanden, polsgewichten, microplates, trx, gymnastiek ringen, magnesium, kniebanden en een bar pad.

Ik heb geen ruimte om een home gym te maken. Wat nu?

Welk fitnessmateriaal neemt het minste ruimte in beslag? Is er een locatie in de buurt waar je het fitnessmateriaal eventueel kwijt kan? Misschien dat je iets gezamenlijk kan huren.

Victor Mooren avatar

2 reacties op “Home gym maken: waar begin ik en wat heb ik nodig?”

 1. Dimitri avatar
  Dimitri

  Goede tip van de polsgewichten, thanks!

  1. Victor Mooren avatar

   Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


View reviews on Coachscore by klantenvertellen: 10

36 reviews