De Ultieme Gids om Jouw Eigen Home Gym te Maken

Wist je dat veel mensen tijden de coronapandemie van start zijn gegaan met hun eigen home gym maken? En dat veel daarvan zijn blijven thuis trainen nadat de corona crisis voorbij was?

Tijdens de piek van de corona pandemie sportte bijna 25% van de Nederlandse bevolking thuis. Momenteel is dit rond de 22-23%. Dit is niet heel veel afgenomen ten opzichte van toen.

Een thuis gym maken zorgt ervoor dat een sportschool overbodig wordt. Je hebt geen reistijd meer, geen maandelijkse kosten, je kunt trainen wanneer het jou uitkomt en je kunt op je gemak je krachtoefeningen voor thuis doen.

De vraag is natuurlijk waar begin je met het maken van je eigen home gym? Ik vertel jou welk fitness materiaal en fitness spullen je nodig hebt voor het maken van de perfecte home gym.

Home gym maken: de basis

Je eigen home gym maken is natuurlijk super als je die mogelijkheden hebt. Op de korte termijn is dat investeren, maar op de lange termijn betaalt dit zich dubbel en dwars terug. Niet alleen in geld, maar ook je tijd en energie.

In dit artikel geef ik tips waar je rekening mee wilt houden om je eigen home gym te maken. Dit voor als je weinig ruimte hebt en een kleiner budget, tot het hebben van veel ruimte en een groot budget.

Sommige producten zijn affiliates. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via die link een product aanschaft.

Verstelbare dumbbells

Losse gewichten zijn mijn favoriet. Dumbbell oefeningen zijn een van de meest veilige, vriendelijke en leuke opties om je trainingen uitdagend te maken.

Een nadeel is dat je waarschijnlijk geen ruimte hebt om een dumbbell rack te plaatsen met dumbbells van 2 t/m 40kg. Daarnaast zit er natuurlijk een flink kostenplaatje aan vast.

Het alternatief is een verstelbare dumbbell. Je hebt verstelbare dumbbells waarbij jezelf alle gewichten erop en eraan doet. Maar er zijn ook verstelbare dumbbells met een verstelsysteem. Dan hoef je weinig moeite te doen om het juiste gewicht te bepalen.

Hieronder zijn zaken waar je rekening mee wilt houden. Dit is vooral van toepassing als je voor verstelbare dumbbells gaat met een olympische stang.

  • Je wilt dat de schijven en de halterstang qua diameter overeenkomen. Je hebt namelijk 30mm en 50mm schijven en halterstangen.
  • Hoe dikker de halterschijven zijn, hoe minder schijven je op de halterstang kan laden.
  • Rubberen halterschijven maken minder geluid dan gietijzeren halterschijven.
  • Halterschijven boven de 5kg zijn meestal groter in omvang. Dit maakt de dumbbell een stuk onhandiger.
  • Stevige sluitingen of collars helpen om de schijven op hun plek te houden. Je wilt niet dat de sluitingen gedurende de set los komen te zitten.
  • Je wilt oppassen met olympische veersluitingen. Doordat ze uitsteken, kan dit een belemmering zijn tijdens de oefening die je doet. Dikke ringsluitingen of collars daarentegen nemen extra ruimte in beslag.
  • Een rubberen mat voor de demping, ondergrond en om de levensduur van je materiaal te verhogen.

Omdat je met bepaalde oefeningen snel sterker wordt, zou mijn advies zijn om te investeren in dumbbells die je tot minimaal 32kg kan verzwaren.

In mijn artikel ‘de 5 beste verstelbare dumbbells voor thuis‘ vind je mijn aanbevelingen.

Een halterstang

Olympische halterstang

Dumbbells zijn erg praktisch wanneer je weinig ruimte hebt of een beperk budget. Een halterstang is echter nodig om je mogelijkheden qua oefeningen te verbreden. Denk hierbij aan de romanian deadlift, bent over barbell row of deadlift.

Wanneer je een technische basis hebt, dan zou je een hang- of power clean kunnen maken om oefeningen te doen zoals de overhead press, split squat, lunges en wellicht zelfs een zware front squat.

Het is dan wel handig dat je een stevige ondergrond hebt. Dit zodat je de stang eventueel kan laten vallen en je jezelf niet hoeft te bezeren.

Als dit niet haalbaar is, zou je een platform kunnen maken of bestellen. Meer hierover volgt verderop in dit artikel.

Hieronder zijn zaken waar je rekening mee wilt houden.

  • Je wilt dat de schijven en de halterstang qua diameter overeenkomen. Je hebt namelijk 30mm en 50mm schijven en halterstangen.
  • Rekening houden met de halterstang opbergen. 220cm is niet niks qua formaat. Een alternatief zou een kleinere halterstang zijn.
  • Je wilt een halterstang van goede kwaliteit. Vooral als je super sterk bent. Je wilt niet dat de stang buigt door het gewicht aan weerszijde en dat het tegen een stootje kan.
  • Je wilt dat halterstang een soepele draailagering heeft.
  • Geen centerknurl midden in de stang. Dit schaaft langs je schenen.
  • Rubberen halterschijven maken minder geluid dan gietijzeren halterschijven.
  • Stevige sluitingen of collars. Je wilt niet dat de sluitingen gedurende de set los komen te zitten.
  • Rubberen matten of een platform voor de demping, ondergrond en om de levensduur van je materiaal te verhogen. De buren zullen het ook waarderen.

Qua kostenplaatje kun je denken aan 200-300 euro voor een halterstang van goede kwaliteit. De 30mm halterstangen zijn goedkoper, kleiner en hebben een lagere belastbaarheid.

Mijn voorkeur gaat uit naar het assortiment van fitness seller.

Halterschijven

Rubberen halterschijven

Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur en hangt af wat je doeleinden zijn.

Heb je weinig ruimte, niet veel gewicht nodig en train je om je lichaam te shapen, dan zou je prima voor 30mm halterschijven kunnen gaan.

In het geval je voldoende ruimte hebt, een ruim budget en je de gewichten soms laat vallen, zou ik voor 50mm halterschijven gaan.

Gietijzeren schijven zijn over het algemeen het goedkoopst. De nadelen van gietijzeren schijven zijn dat ze sporen achterlaten, ze kunnen stinken en er komt veel herrie vanaf wanneer je ze verplaatst.

Laat je de gewichten per ongeluk een keer verkeerd vallen, dan kunnen de schijven zelfs buigen.

Bumper plates en powerlifting plates zijn uiteraard voor als je sportspecifiek bezig bent. Belangrijk is dat de halterstang hier goed op aansluit.

Mijn voorkeur zou uitgaan naar rubberen schijven die maximaal 2,5cm dik zijn. Je betaalt ervoor, maar ze zijn schoon, maken weinig geluid en hebben een lange levensduur.

Waar ik voor zou gaan:

  • 8×0,5kg
  • 8×1,25kg
  • 8×2,5kg
  • 8x5kg
  • 4-8x10kg
  • 4-8x20kg

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, wat je budget is en hoe sterk je bent. Maar stel je besluit meerdere oefeningen te doen, dan is het vervelend als je continue schijven erop en eraf moet doen.

Liever wat schijven teveel, dan dat je tussendoor steeds aan het kloten bent met het verplaatsen van de schijven.

Vanaf 3 euro per kg kun je aan 50mm rubberen schijven komen van goede kwaliteit. Voor 30mm is dit vanaf 1,5 euro per kg.

Mijn voorkeur gaat uit naar het assortiment van fitness seller.

Vergeet niet om een opbergsysteem aan te schaffen voor je schijven (als je geen rack hebt waar je ze op kan plaatsen). Dit bespaart je niet alleen gedoe, maar biedt ook extra ruimte.

Je home gym maken met een free rack of free stands?

squat rack

Een free rack, half rack, squat rack, squat- of free stands geven je de mogelijkheid om de stang vanaf een ingestelde hoogte te tillen.

Dit maakt het vooral ideaal om beenoefeningen te doen zoals de back squat. Ook heb je meteen een overhead press rack erbij.

Een ander groot voordeel is dat het minder ruimte in beslag neemt en over het algemeen goedkoper is dan een power rack.

Je hebt in principe alleen een paar meter oppervlakte nodig. Een partytent of beschermhoes kun je over de rack heen plaatsen om deze te beschermen tegen het weer. Hieronder vind je zaken waar je rekening mee wilt houden.

  • Is er voldoende plek? Een voordeel van squat/free stands is dat je ze makkelijk kan opbergen. Je zult alleen wel extra vangers moeten halen, om veilig te liften of om gemakkelijker Romanian Deadlifts te doen.
  • Een half rack neemt meer ruimte in beslag en kun je moeilijker verplaatsen. Ga voor een half rack met vangers.
  • Een wall squat rack kan wat compacter zijn en heeft als voordeel dat je kunt optrekken.
  • Is het rack stevig genoeg? Lichte racken zijn ideaal om te verplaatsen, maar meestal minder solide.
  • Stel je plaatst het rack buiten of laat het (overdekt) buiten staat. Kan het rack hier goed tegen?

Voor een minimalistisch rack ben je over het algemeen tussen de 150-200 euro kwijt. Een uitgebreider rack of stands vind je tussen de 250-500 euro.

Mijn voorkeur gaat uit naar het assortiment van fitness seller.

Je home gym maken met een power rack

Wanneer je de mogelijkheden hebt, dan is een power rack naar mijn mening de beste investering. Met een power rack verbreed je je opties aanzienlijk. Ook is het veiliger, omdat je vangers kan instellen om je te beschermen als je een herhaling faalt.

Power rack

Dit rack is van 2008 en ik ben er nog steeds heel tevreden over. Er zijn uiteraard een aantal zaken waar je rekening mee wilt houden als je een power rack aanschaft om je home gym te maken.

  • Als je het rack binnen plaatst, is het verstandig om rekening te houden met je plafondhoogte. Vooral als je gebruik wilt maken van de optrek mogelijkheden, zonder je hoofd tegen het plafond te stoten.
  • Heb je geen opbergsysteem waar je je schijven kwijt kunt, dan kan het handig zijn dat je je schijven op het rack kwijt kan. Het kostenplaatje neemt wel toe en neemt dit meer ruimte in beslag.
  • Bestel extra vangers of spotter arms, zodat je tegelijk in en buiten het rack oefeningen kan doen.
  • Kijk voor een pull-up bar met meerdere grepen. Een neutrale grip rond schouderbreedte is ideaal om chin-ups af te wisselen met een supinated en neutrale grip.
  • Ijzeren vangers maken meer geluid dan rubberen vangers.
  • Safety straps zijn geluidsvriendelijker dan safety pinnen.
  • Het is mogelijk om je power rack kabelstation combo aan te schaffen. Dit kan handig zijn als je minder ruimte hebt, maar minder handig voor sommige oefeningen.
  • Mocht je gebruik willen maken van weerstandsbanden, dan is het fijn dat het rack onderin iets van weerstandspinnen heeft.

Het kostenplaatje is heel erg afhankelijk van wat jij nodig hebt. Voor een goed rack ben je minimaal 350 euro kwijt. Een geavanceerd squat rack gaat al gauw richting de 1500 euro.

Mijn voorkeur gaat uit naar het assortiment van fitness seller.

Een trainingsbank (bench)

Wanneer je een squat rack of een power rack hebt, dan is het handig om een bankje te hebben. Dit zodat je meer oefeningen kan doen zoals de benchpress, hip thrust, bulgarian split squat, etc.

Ook wanneer je geen rack hebt en alleen dumbbells, dan is zo’n bankje erg handig. Denk aan het doen van de incline dumbbell press, dumbbell row, side lying lateral raise, etc.

Tussendoor rusten op een bankje is natuurlijk ook zo fijn. Enig nadeel is dat je het ergens een plekje moet kunnen geven. Zo’n bankje is best massief. Waar je nog meer rekening mee wilt houden is.

  • Hoe breed en hoe hoog het bankje is.
  • Idealiter uittesten hoe ‘comfortabel’ het ligt. Nu de meeste aankopen online gaan, zou ik recensies checken.
  • Of je het bankje kan verstellen richting decline en incline.
  • Of het bankje niet te zwaar is om te verplaatsen.
  • Of het bankje wieltjes heeft, zodat je het makkelijker kan verplaatsen.

Het kostenplaatje is heel erg afhankelijk van welk model aansluit bij jouw wensen. Een normale flat bench heb je vanaf 100 euro. Een stevige bench die je kan verstellen heb je vanaf 200 euro.

Mijn voorkeur gaat uit naar het assortiment van fitness seller.

Je home gym maken met een stevige ondergrond

Ik heb het al gehad over een platform of rubberen matten. Je kunt speciale afwerpmatten aanschaffen die je makkelijk kan opbergen. Een goedkopere optie is om bij de Gamma of Praxis rubberen tegels te halen.

Heb je de ruimte, dan zou ik overwegen om een trainingsplatform aan te schaffen of om te investeren in een rubberen vloer. Het dempt geluid en het verhoogt de levensduur van je fitness spullen.

Deze rubberen puzzelmat heb ik laten plaatsen in mijne home gym.

Belangrijk om te onthouden:

Investeren in verstelbare dumbbells, een halterstang, halterschijven, een rack, een trainingsbank en een stevige ondergrond, vormen een stevige basis om een home gym te maken.

Home gym maken: aanvullend fitness materiaal

Heb je een goede basis of aanvullingen nodig? Dan vind je hieronder mijn aanbevelingen.

Een kabelstation

Heb je de ruimte voor een kabelstation? Dan zou ik dit zeker overwegen. Idealiter heb je een dual cable station. Dat je twee kabels tegelijk kan gebruiken voor heel wat kabel oefeningen.

Heb je daar geen ruimte voor? Dan kun je het overwegen om voor een single cable station te gaan zoals je hierboven ziet. Het voordeel is dat je alsnog 2 handvatten tegelijk kan gebruiken, waardoor je alsnog veel isolatie-oefeningen me 2 armen te gelijk kan doen zoals een biceps curl, overhead extension, etc.

Je kunt zelfs met behulp van een bankje een leg extension en leg curl doen.

Hieronder vind je een aantal zaken waar je rekening mee wilt houden.

  • Je hebt een stevige muur nodig om het station aan te bevestigen.
  • Ben je sterk? Dan wil je een kabelstation dat genoeg weerstand heeft. Anders speel je het te snel uit qua gewichten met oefeningen zoals een lat pull down.
  • Je wilt rekening houden met de extra ruimte die je nodig hebt om bepaalde oefeningen uit te voeren. Je staat namelijk een stuk van het kabelstation af en is je bereik best groot.
  • Bestel extra grepen zoals een lat pulley stang, een touw en een ankle strap om je selectie van oefeningen uit te breiden.

Vanaf 999 euro heb jij een mooi kabelstation. Mijn voorkeur gaat uit naar het assortiment van fitness seller.

Een optrekstang

optrek stang

Heb je geen mogelijkheid om op te trekken? Dan is een optrekstang/pull up bar een mooie investering. Niet alleen voor pull ups, maar ook om er bijvoorbeeld ringen aan te hangen, zodat je nog meer oefeningen kan doen.

  • Je hebt een stevige muur nodig waar je de optrekstang aan kan bevestigen.
  • Het is handig om na te gaan hoe je de optrekstang moet bevestigen.
  • Ga voor jezelf na of je voor een rechte optrekstang gaat of een stang met meerdere grepen.
  • Onderzoek het of de grepen overeen komen met jouw voorkeuren.

Vanaf 50 euro heb jij een solide pull-up bar. Er zijn ook goedkopere varianten die je aan de deur kan bevestigen. Hiervoor wil je wel eerst je deur inspecteren of de belasting niet te hoog is.

In mijn artikel ‘de beste pull up bar voor thuis‘ vertel ik hier meer over en deel ik mijn top 5 aanbevelingen.

Een landmine station

Landmine station

Een landmine of T-bar station is neemt relatief weinig ruimte in beslag, is relatief goedkoop en biedt veel opties om je oefeningen uit te breiden.

Kun je niet aan een free rack of free stands komen, dan is dit een mooi alternatief!

Met een landmine station kun je je onderlichaam zwaar belasten, zonder heel hoog in herhalingen te hoeven gaan. Denk aan landmine squats of een landmine leg press.

Het doen van unilaterale oefeningen verloopt over het algemeen ook fijner, doordat je bijvoorbeeld tegen de stang aan kan leunen tijdens een single leg Romanian Deadlift of split squat.

Je kunt vrijwel alle unilaterale oefeningen doen die je met een dumbbell zou doen. Zelfs een landmine floor press, landmine press en rows. Als leuke toevoeging kun je rotatie oefeningen toevoegen om je core nog meer uit te dagen.

Een alternatief voor een landmine station is een post landmine. Deze kun je in een stapel dikke schijven plaatsen (dit wil je voor de zekerheid nagaan of je schijven hiervoor geschikt zijn).

  • Je wilt het nagaan of je halterstang erin past. De meeste landmine stations zijn gemaakt voor 50mm halterschijven.
  • Je hebt een goede hoek nodig waar je het station kan plaatsen. Anders gaat het schuiven. Je kunt het station eventueel ook in de grond bevestigen.
  • Is je ruimte schaars, overweeg het om een post landmine aan te schaffen. Overleg het wel met de leverancier of de post in je schijven past.

Vanaf 50 euro heb je een post landmine. En vanaf 80 euro een normale landmine station.

In mijn artikel landmine oefeningen deel ik mijn favoriete landmine oefeningen.

Belangrijk om te onthouden:

Een kabelstation, optrekstang en een landmine station verbreden je mogelijkheden aanzienlijk met de oefeningen die je kan doen. Iets om rekening mee te houden wanneer je je home gym gaat maken.

Home gym maken: overige fitness spullen

Wanneer je alles hebt ingericht dan zijn er nog overige fitness spullen die jou in je fitness journey kunnen ondersteunen.

Een dip riem

Een dip belt om een aantal lichaamsgewichtoefeningen te verzwaren.

Weerstandsbanden

Weerstandsbanden om een aantal oefeningen te verzwaren of als ondersteuning voor progressive overload.

Lifting straps

Lifting straps gebruiken om je onderlichaam zwaarder te belasten.

Magnesium

Magnesium voor extra grip.

TRX suspension trainer

Een TRX suspension trainer om je selectie van oefeningen uit te breiden. Lees hier meer over het effect van suspension training.

Gym ringen om je selectie van oefeningen uit te breiden.

Gewichtsmanchetten

Polsgewichten om kleinere sprongen te maken met dumbbell oefeningen, kabel oefeningen en met de halterstang. Of je kunt microplates aanschaffen.

Gewichtsvest

Angles 90

Angles 90 om je selectie van oefeningen uit te breiden.

In mijn artikel ‘beste fitness spullen voor thuis‘ vind je meer info over bovenstaande fitness spullen en deel ik nog meer spullen die een nuttige investering zijn.

Belangrijk om te onthouden:

Met fitness spullen zoals een dip riem, weerstandsbanden, lifting straps, magnesium, een TRX, gewichtsmanchetten en angles 90 kun je je mogelijkheden nog verder verbreden.

Je eigen complete thuis gym!

En ineens heb je je eigen complete home gym samengesteld! Je bent niet meer afhankelijk van openingstijden, feestdagen en je hebt geen reistijd meer.

Natuurlijk is het zo dat je niet alles in een keer hoeft aan te schaffen. In de loop van de jaren ben ik mijn home gym steeds verder gaan uitbreiden.

Het begon allemaal in een kleine schuur van 2×3.

En over de jaren heb ik mijn home gym langzaam aangevuld. Weerstandsbanden, een rack voor de schijven, een kabelstation, etc. Dankzij de ruime garage van onze nieuwe woning, past alles er perfect in.

Omdat er zoveel opties zijn, behoud je veel meer plezier in de trainingen. Je leert ook improviseren, zoals je hieronder ziet met deze back extension set-up.

back extension uitleg

De enige oefening die ik soms mis is een leg press. Je hebt in ieder geval voldoende variatie om er plezier en uitdaging in te blijven houden! Ook kun je heel wat tijd besparen.

Wil je weten welke toffe home gym oefeningen je allemaal kunt doen? Lees dan mijn artikel ‘home gym oefeningen‘.

Samenvatting home gym maken

Investeren in verstelbare dumbbells, een halterstang, halterschijven, een rack, een trainingsbank en een stevige ondergrond, vormen een stevige basis om een home gym te maken.

Een kabelstation, optrekstang en een landmine station verbreden je mogelijkheden aanzienlijk met de oefeningen die je kan doen. Iets om rekening mee te houden wanneer je je home gym gaat maken.

Met fitness spullen zoals een dip riem, weerstandsbanden, lifting straps, magnesium, een TRX, gewichtsmanchetten en angles 90 kun je je mogelijkheden nog verder verbreden.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over een home gym maken? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met thuis trainen of spieropbouw? Bekijk mijn online fitness coaching!

Veelgestelde vragen

Welke fitness spullen vormen de basis voor het maken van een home gym?

Verstelbare dumbbells, een halterstang, halterschijven, een free rack, een landmine station, een trainingsbank (bench) en een stevige ondergrond.

Welke fitness spullen zijn een mooie aanvulling voor het maken van een home gym?

Een squat/power rack, pull-up bar, kettebells, een kabelstation en een opbergsysteem.

Welke fitness accessoires zijn een goede investering voor het maken van een home gym?

Een dip riem, straps, weerstandsbanden, polsgewichten, microplates, trx, gymnastiek ringen, magnesium, kniebanden en een bar pad.

Ik heb geen ruimte om een home gym te maken. Wat nu?

Welk fitnessmateriaal neemt het minste ruimte in beslag? Is er een locatie in de buurt waar je het fitnessmateriaal eventueel kwijt kan? Misschien dat je iets gezamenlijk kan huren.

Victor Mooren avatar

2 reacties op “De Ultieme Gids om Jouw Eigen Home Gym te Maken”

  1. Dimitri avatar
    Dimitri

    Goede tip van de polsgewichten, thanks!

    1. Victor Mooren avatar

      Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]