waarom is bewegen belangrijk

Waarom is bewegen belangrijk?

Waarom is bewegen belangrijk? Er zijn een tal van redenen waarom meer bewegen je kwaliteit van leven aanzienlijk verhoogt.

Het probleem is echter dat de drempel te hoog kan zijn om bepaalde beweegactiviteiten te doen of om überhaupt meer te bewegen.

In mijn artikel vertel ik wat de beweegrichtlijnen zijn, de voordelen van bewegen en hoe je op een laagdrempelige manier meer beweging in je leven kan integreren.

Waarom bewegen belangrijk is: de beweegrichtlijnen

Voordat ik meer ga vertellen over waarom bewegen belangrijk is, wil ik eerst stilstaan bij wat de beweegrichtlijnen zijn. In onderstaande video vertel ik hier meer over.

Beknopt samengevat kunnen we de beweegrichtlijnen categoriseren onder:

  • licht intensieve activiteiten: denk hierbij aan wandelen, fietsen op een rustig tempo of bezig zijn met huishoudelijk werk. Dit voor 30-75 minuten per dag.
  • matig intensieve activiteiten: hierbij kun je denken aan activiteiten die je hartslag wat verhogen, zoals wandelen of fietsen op een hoger tempo. Dit voor minimaal 30 minuten per dag.
  • zwaar intensieve activiteiten: dit gaat om spier- en botversterkende activiteiten zoals krachttraining en activiteiten die je cardiovasculair systeem benadrukken, zoals hardlopen op een hoog tempo. 1x per week cardio en krachttraining doen is al voldoende voor de gezondheid.

Voor sommigen is het een eitje om aan deze beweegrichtlijnen te voldoen, terwijl het voor anderen een echte uitdaging is.

Daarom belangrijk om naar de positieve effecten van bewegen te kijken. Dit beantwoordt meteen de vraag waarom bewegen belangrijk is. 😉

Belangrijk om te onthouden:

De beweegrichtlijnen bestaan uit licht- matig- en zwaar intensieve activiteiten. Om te profiteren van de gezondheidseffecten van bewegen is het belangrijk om dagelijks 30-75 minuten te bewegen, waarvan minimaal 30 minuten met een verhoogde hartslag. Hierbij wil je dan minimaal 1x per week cardio en krachttraining doen.

Waarom is bewegen belangrijk: de voordelen

voordelen meer bewegen

Waarom bewegen belangrijk is, heeft te maken met de volgende zaken.

Houding verbeteren en klachten minderen

Hoewel zitten als het nieuwe roken wordt gezien, ligt dit toch wat genuanceerder. We zien namelijk dat hoe langer je in dezelfde houding bevindt, hoe groter het risico dat er klachten ontstaan.⁣ Denk hierbij aan vervelende rug- en nekklachten (bron). 

Door lang in dezelfde houding te zitten, komt er meer druk op de wervelkolom en gaan je spieren en gewrichten minder goed functioneren.

Helaas gaan deze klachten ook niet zomaar weg door 1 behandeling bij de fysio te doen. De oplossing ligt bij fundamentele aanpassingen in je beweeggewoonten.⁣

Daarnaast heeft lang zitten verband met zwakheid in beenkracht en afname van gripkracht.

Waarom bewegen belangrijk is. Door meer te bewegen verbeter je je houding en mobiliteit en je hebt een sterker lichaam!

Andere gezondheidsvoordelen

Door regelmatig te bewegen blijven je bloedglucoseniveaus onder controle, heb je een betere lipidenprofiel en verlaagt het je bloeddruk. Dit verlaagt het risico op welvaartsziekten en verhoogt je fitheid.

  • Cardio verbetert je cardiovasculaire gezondheid. Je hart wordt sterker en je uithoudingsvermogen neemt toe. Daarnaast doet cardio makkelijker beroep op het viscerale lichaamsvet. Dit noemen we ook wel het vet rondom de organen. 
  • Krachttraining verstevigt je botten, gewrichten en spieren. Dit maakt je lichaam meer robuust.⁣ Ook gaat krachttraining spierverlies tegen tijdens een vetverlies fase. Je verliest dan in verhouding meer lichaamsvet en minder vetvrije massa.

Mensen die meer bewegen zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen die niet bewegen.

Waarom bewegen belangrijk is. Goed kunnen bewegen verbreedt je mogelijkheden. Niet alleen lichamelijk, maar bijvoorbeeld ook op sociaal gebied. Het biedt vrijheid dat een belangrijk aandeel heeft in je geluksbeleving. 

Focus en wilskracht

Beweegarmoede is 1 van de oorzaken waarom we minder wilskracht hebben. Dit omdat je prefrontale cortex minder goed wordt doorbloedt.

Je hebt bewegen nodig om makkelijker verleidingen te weerstaan of om productiever te zijn. Bewegen draagt dus ook bij aan het verhogen van cognitieve prestaties.

Door elk uur een beetje te bewegen zorg je ervoor dat je prefrontale cortex goed wordt doorbloedt en je beter je wilskracht kan inzetten.

In mijn artikel ‘wilskracht trainen‘ lees je hier meer over.

Afvallen door bewegen?

Veel mensen zetten beweging in om calorieën te verbranden. Het klopt dat wanneer je heel passief bent en meer beweegt je verbruik iets omhoog gaat.

Echter heeft beweging in het algemeen weinig impact op je stofwisseling. In onderstaand video vertel ik hier meer over.

Het aandeel van bewegen voor vetverlies is dus vrij verwaarloosbaar. De meeste winst valt te behalen door te werken aan je eetgewoonten als je wilt afvallen. 😉 

In mijn cursus online afvallen vertel ik alles over hoe je succes behaalt met langdurig afvallen.

Belangrijk om te onthouden:

Waarom is bewegen belangrijk? Beweging verbetert je houding, vermindert klachten, biedt gezondheidsvoordelen zoals een betere cardiovasculaire gezondheid en een sterker lichaam. Daarnaast draagt bewegen aanzienlijk bij aan de geluksbeleving. Je verbreedt je mogelijkheden door meer te bewegen. Bewegen om af te vallen kan helpen op het gebied van je wilskracht trainen, maar in mindere mate om calorieën te verbranden. Het is dan beter om te werken aan je eetgewoonten.

Waarom bewegen belangrijk is: het stappenplan voor meer beweging

Nu je weet waarom bewegen belangrijk is, is de volgende stap om meer beweging in je leven te integreren. Dit doen we met het volgende stappenplan van 5 stappen.

Stap 1: om de 20-30 minuten kort bewegen

zit sta bureau

Het begint met elke 20-30 minuten je houding veranderen. Wanneer je voorover zit, wil je bewust wat meer achterover zitten. Zit je meer achterover, dan kun je wat meer voorover leunen. Afwisselen tussen zitten en staan is ook een optie als je die mogelijkheid hebt. 

Wat we uiteindelijk willen voorkomen is om langdurig in dezelfde houding te zijn. Zowel lang zitten als staan zijn hierin minder ideaal. Vandaar dat de afwisseling van je houding of positie belangrijk is!

Om je bewust te maken van dat er 20-30 minuten voorbij zijn, kun je gebruik maken van een timer. Je kunt een wekker op je mobiel installeren of gebruik maken van een online timer.

Dit om jezelf te herinneren waarom bewegen belangrijk is. 😉

Stap 2: elk uur langer bewegen

Na elk uur dat je zit of staat, wil je een korte wandeling maken van +-2 minuten. Als het je lukt kun je dit op een stevig tempo doen.

Is dit geen optie, dan kun je gebruik maken van wat ze bij chivo opleidingen de vita break noemen.

Deze oefeningen helpen om je nek, schoudergewricht en rug zo gezond mogelijk te houden. Je kunt ze zowel zittend als staand doen.

Kies 2-3 oefeningen uit die jij prettig vindt om te doen. Doe elk uur 1 set van 10-15 herhalingen.

Stap 3: in blokken van minimaal 10 minuten bewegen

Wanneer stap 1 en 2 gewoontes zijn geworden, kun je nadenken over een wandeling van minimaal 10 minuten. Koppel deze activiteit met iets dat nuttig is of wat je leuk vindt om te doen. 

Om het bewegen leuker te maken kun je gezelschap inschakelen, luisteren naar je favoriete muziek of bewust een mooi plekje opzoeken.

  • Ga lopend of op de fiets boodschappen doen als het om een kleine inkoop gaat.
  • Parkeer de auto op 10 minuten lopen afstand van je bestemming.
  • Of stap een of meerdere haltes eerder uit de bus. 

Voor mensen met een kantoorbaan is daarom de gouden tip: ga met leuke collega’s tijdens de lunch wandelen.

Stap 4: activiteiten opzoeken met beweging

Vanuit stap 3 kun je overwegen om met de dagelijkse activiteiten die je doet meer beweging te betrekken.

Denk hierbij aan matig inspannende activiteiten zoals de trap pakken i.p.v. de lift en de fiets pakken i.p.v. de auto. Begin klein, zodat je de lat niet meteen te hoog legt.

Een leuke toevoeging hierop is om activiteiten te doen waarbij de activiteit belangrijker is het dan het doel. Denk hierbij aan klimmen, waterpret, stoeien met je kinderen of badmintonnen.

Waarom is bewegen belangrijk? Het kan ook heel wat pret opleveren!

Stap 5: inspannende activiteiten

Wanneer je bovenstaande stappen volledig hebt geïntegreerd in je leven, kun je nadenken over zwaar inspannende activiteiten zoals duurtraining, krachttraining en groepslessen.

Het hoeft niet super leuk zijn (is natuurlijk wel mooi meegenomen), maar het gaat er vooral om dat de onderliggende motivatie vooral belangrijk voor jou is. Dit stelt je in staat om makkelijker vol te houden.

Natuurlijk is het tof als zwaar inspannende activiteiten al een onderdeel van je leven zijn. Dan kun je kijken bij welke stappen je nog winst kan behalen.

Belangrijk om te onthouden:

Om meer beweging in je leven te integreren, kun je gebruik maken van mijn 5-stappenplan. Het doel is om licht intensieve activiteiten op te bouwen en vanuit daar de focus te leggen op matig- en zware intensieve activiteiten. Herinner je jezelf er vooral aan waarom bewegen belangrijk voor je is en wat het je allemaal gaat opleveren!

Samenvatting waarom is bewegen belangrijk

De beweegrichtlijnen bestaan uit licht- matig- en zwaar intensieve activiteiten. Om te profiteren van de gezondheidseffecten van bewegen is het belangrijk om dagelijks 30-75 minuten te bewegen, waarvan minimaal 30 minuten met een verhoogde hartslag. Hierbij wil je dan minimaal 1x per week cardio en krachttraining doen.

Waarom is bewegen belangrijk? Beweging verbetert je houding, vermindert klachten, biedt gezondheidsvoordelen zoals een betere cardiovasculaire gezondheid en een sterker lichaam.

Daarnaast draagt bewegen aanzienlijk bij aan de geluksbeleving. Je verbreedt je mogelijkheden door meer te bewegen. Bewegen om af te vallen kan helpen op het gebied van je wilskracht trainen, maar in mindere mate om calorieën te verbranden. Het is dan beter om te werken aan je eetgewoonten.

Om meer beweging in je leven te integreren, kun je gebruik maken van mijn 5-stappenplan. Het doel is om licht intensieve activiteiten op te bouwen en vanuit daar de focus te leggen op matig- en zware intensieve activiteiten. Herinner je jezelf er vooral aan waarom bewegen belangrijk voor je is en wat het je allemaal gaat opleveren!

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over het onderwerp waarom is bewegen belangrijk? Laat hieronder een reactie achter.🙂

Heb jij hulp nodig met meer beweging in je leven integreren? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Waarom is bewegen belangrijk?

Beweging verbetert je houding, vermindert klachten, biedt gezondheidsvoordelen zoals een betere cardiovasculaire gezondheid en een sterker lichaam.

Hoe zorg ik voor meer beweging?

Om meer beweging in je leven te integreren, kun je gebruik maken van mijn 5-stappenplan. Het doel is om licht intensieve activiteiten op te bouwen en vanuit daar de focus te leggen op matig- en zware intensieve activiteiten. Herinner je jezelf er vooral aan waarom bewegen belangrijk voor je is en wat het je allemaal gaat opleveren!

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]