- Fitness voedingssupplementen: de basis
- Eiwitpoeders
- Multivitaminen
- Omega-3 suppletie
- Vitamine D
- Wie zijn risicogroepen om voedingstekorten op te lopen?
- Fitness voedingssupplementen: aanvulling
- Fitness voedingssupplementen die je geld minder waard zijn
- Samenvatting fitness voedingssupplementen
- Veelgestelde vragen
Fitness voedingssupplementen zijn razend populair. Ze worden regelmatig als de oplossing gezien voor spieropbouw en vetverlies.
Gelukkig is er de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de werking van de meest populaire fitness voedingssupplementen.
In dit artikel leer jij welke supplementen effectief zijn en uiteindelijk jouw geld waard zijn.
Fitness voedingssupplementen: de basis
Heel lang geleden was ik een grote fan van fitness voedingssupplementen. Eiwitpoeders zoals wei-eiwit (whey powder) en caseïne-eiwit waren mijn favoriet.
Regelmatig besteedde ik ook mijn geld aan overgedoseerde multivitaminen, gewrichtssupport supplementen, bcaa’s, fat burners, weight gainers en pre-workouts.
Ik dacht: hoe meer voedingstoffen, des te beter de spieropbouw. Ook geloofde ik heilig in het effect van supplementen om vet te verliezen.
Heel wat jaren en onderzoeken verder en het blijkt dat de meeste fitness voedingssupplementen weggegooid geld zijn geweest en nog erger. Dat het negatieve impact heeft gehad op mijn gezondheid.
Ik wil jou helpen om dezelfde fouten te voorkomen en een kritische blik te werpen op fitness voedingssupplementen.
Laten we beginnen met de voedingssupplementen die veel bewijs hebben dat ze effectief zijn en mogelijk je geld waard zijn.
Eiwitpoeders
Heb je moeite met het binnen krijgen van voldoende eiwitten? Dan zijn eiwitpoeders als fitness voedingssupplementen mogelijk een oplossing.
Je ziet alleen door de bomen het bos niet meer wanneer je op zoek gaat naar eiwitpoeders.
Zo heb je wei-eiwit, caseïne-eiwit, ei-eiwit, soja-eiwit, erwten-eiwit en eiwit blends waarin meerdere eiwitsoorten worden gecombineerd.
Gelukkig hoeft het niet heel complex te zijn. Alle eiwitpoeders zijn tot op een zekere hoogte effectief.
Dierlijke eiwitpoeders behalen gemakkelijk de juiste eiwitdosis voor een maaltijd.
Plantaardige eiwitpoeders kun je beter in een blend aanschaffen, om alle aminozuren te complementeren. Denk hierbij aan een blend van rijst- en erwten eiwit.
Meestal wordt er ook gekeken naar de opname snelheid van een eiwitpoeder. Maar dit is alleen relevant onder specifieke omstandigheden, zoals nuchter trainen of wanneer je geen gemengde maaltijd voor het slapen neemt.
Wil je het beste van wei-eiwit en caseïne-eiwit, dan is melk eiwitpoeder een goede investering.
Ik zou vooral focussen op de smaak, want als het goed is neem je het supplement vaker op weekbasis.
Multivitaminen
Multivitaminen worden regelmatig ingezet als fitness voedingssupplementen.
De gedachtegang hierachter is, hoe meer voedingstoffen je toedient, hoe meer spieropbouw. Of dat je uit voorzorg een multivitamine neemt om eventuele voedingstekorten tegen te gaan.
Het probleem met veel multivitaminen is het volgende:
- Dat er vitaminen en mineralen van minder goede kwaliteit in kunnen zitten zoals magnesiumoxide. Deze vorm van magnesium wordt minder goed opgenomen dan bijvoorbeeld magnesium citraat.
- Vitaminen en mineralen hebben een interactie met elkaar. Dit houdt in dat wanneer je te veel neemt van het ene mineraal, dit invloed heeft op de absorptie van het andere mineraal. Zink en calcium gaan bijvoorbeeld niet goed samen.
- Heb je een hogere dosis van een specifieke vitamine of mineraal nodig, dan is een multivitamine minder effectief.
- Hoog gedoseerde multivitaminen kunnen de activiteit van je immuunsysteem negatief beïnvloeden. Doordat ontstekingen worden weggehaald wordt je immuunsysteem minder snel geactiveerd. Daarnaast kunnen ze zelf ontstekingen veroorzaken net als vitamine C met een te hoge dosis.
Hoe hoger de dosis van je multivitamine, hoe hoger het risico. Wil je graag een multivitamine nemen om bijvoorbeeld tijdens een vetverliesfase de kans op voedingstekorten tegen te gaan?
Ben je in het algemeen onzeker of je met je huidige voedingspatroon voedingstekorten oploopt? Doe een bloedwaardetest. Dan kom je er snel genoeg achter of je tekorten hebt.
Aan de hand van je bloedwaarden, kun je op zoek naar de generieke multivitaminen die je het best aan kunt schaffen.
Omega-3 suppletie
Omega-3 suppletie wordt regelmatig ingezet als fitness voedingssupplementen voor spieropbouw en vetverlies.
Er is sterk bewijs dat suppletie van 250mg per dag voldoende is om gezond te blijven. Alles daarboven is niet per se beter en het kan zelfs tegenwerken voor je gezondheid.
De vraag is of het raadzaam is om voor spieropbouw een hoge dosis omega-3 te nemen.
Om voedingstekorten te voorkomen is 2x per week 1g visolie een goed alternatief voor wanneer je geen vis eet en geen andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren.
Ben je een veganist, dan kun je voor algenolie gaan. Voeding technisch gezien is er weinig verschil met visolie (afhankelijk van de verhoudingen van het supplement).
Er zitten in algenolie waarschijnlijk minder giftige stoffen en het is een duurzamere voedingsbron dan visolie.
Vitamine D
Vitamine D is de meest onderzochte vitamine. Het speelt een belangrijke rol in onze calciumbalans, de gezondheid van onze botten en tegen allerlei welvaartsziekten.
Een vitamine D tekort houdt dus in dat je inlevert op sportprestaties.
Na talloze experimenten is gebleken dat vitamine D niet beter werkt dan een placebogroep. Het ziet er meer naar uit dat lage vitamine D waarden te maken hebben met ziekte en niet andersom.(bron)
Ben je gezond, kom je regelmatig buiten (vooral in de zomerperiode), eet je 1x per week vette vis, neem je regelmatig eieren en vollere zuivel producten? Het is dan onwaarschijnlijk dat je een vitamine D tekort hebt.
Het zomaar toedienen van een chronische hoge dosis vitamine D brengt waarschijnlijk risico’s met zich mee.(bron)
Om deze reden is het verstandig om een bloedwaardetest te doen, voordat je aan de vitamine D suppletie gaat.
Wie zijn risicogroepen om voedingstekorten op te lopen?
Wanneer je basis voedingspatroon is gedekt, dan zijn fitness voedingssupplementen om voedingstekorten te voorkomen overbodig.
Uitzonderingen zijn:
- wanneer je een eenzijdig voedingspatroon volgt
- sommige vegetariërs en veganisten
- personen die zijn gediagnosticeerd met voedingstekorten
- personen die genetisch gezien meer moeite hebben met het opnemen voedingstoffen (malabsorptie)
- vrouwen voor en rondom hun zwangerschapsperiode
Val je hieronder? Dan kunnen voedingssupplementen helpen om voedingstekorten te voorkomen.
Belangrijk om te onthouden
Het super doseren van fitness voedingssupplementen zorgt niet voor meer resultaat. Integendeel, het zorgt voor meer problemen met als gevolg dat je minder effectief spieropbouw en vetverlies realiseert. Zet fitness voedingssupplementen alleen in om voedingstekorten te voorkomen. Idealiter doe je een bloedwaardetest om je vitaminen en mineralen status te controleren.
Fitness voedingssupplementen: aanvulling
Nu de basis van fitness voedingssupplementen is gedekt, kunnen we kijken naar prestatiebevorderende fitness voedingssupplementen.
Cafeïne
Tegenwoordig vind je allerlei pre-workout fitness voedingssupplementen en fat burners. Deze worden gebruikt om energieker te worden, prestaties te verbeteren en vetverlies te versnellen.
Waar meestal niet naar wordt gekeken zijn de bijwerkingen van deze supplementen.
In het slechtste geval kunnen ze je nachtrust negatief beïnvloeden, werkt het verslavend, word je nuchtere staat negatief beïnvloed en ontstaan er paniekaanvallen.
Het gevolg is verminderde sportprestaties en nog meer moeite met afvallen.
Daarnaast zijn deze fitness voedingssupplementen niet goedkoop. Je betaalt veel geld voor een hoge dosis cafeïne en andere ingrediënten met weinig bewijskracht.
Gelukkig is er een oplossing om het milder aan te pakken. Dit door in eerste instantie je cafeïne-inname af te bouwen, zodat je gevoeliger wordt voor het effect van cafeïne. Dit is niet makkelijk, maar wel mogelijk.
De meeste mensen hebben uiteindelijk 100-200mg nodig om een waarneembaar effect te realiseren voor hun sportprestaties. Dit kun je dan 30 minuten voor je training nemen.
Een soortgelijke effect kan worden gerealiseerd door een sterke kop koffie voor het trainen te nemen. 🙂
Let op dat je idealiter geen cafeïne meer neemt 8 uur nadat je bent ontwaakt. Dit om je slaap niet negatief te beïnvloeden.
Creatine
Creatine valt ook onder aanvullende fitness voedingssupplementen. Het is een voedingssupplement waar veel onderzoek naar is gedaan.(bron)
Creatine is een stof die van nature in spiercellen voorkomt. Het helpt om je spieren meer energie te laten produceren tijdens krachttraining.
Het gebruik van creatine is erg populair bij atleten en bodybuilders om spieren op te bouwen, kracht te vergroten en de trainingsprestaties te verbeteren.
De effectiviteit van creatine hangt af van hoe goed je er op reageert. Ongeveer 70% van de mensen reageert goed op creatine.
De groep die er minder goed op reageert, kan de creatine niet goed in de spieren opnemen. Dit worden ook wel non-responders genoemd.
Creatine wordt het beste opgenomen na een krachttraining i.c.m. een complete maaltijd. Eiwitten en koolhydraten spelen de belangrijkste rol in verband met de toename van insuline.
Een ander voordeel van creatine met een maaltijd nemen, is dat dit het risico verlaagt op misselijkheid en buikkrampen.
Een dosis van 5g per dag is voldoende en is een oplaadfase niet per se nodig. Creatine brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee. (bron)
Er is geen bewijs dat er betere creatine soorten zijn dan creatine monohydraat. Creatine monohydraat wordt namelijk al bijna 100% geabsorbeerd in je lichaam.
Wanneer je creatine neemt is het belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Dit omdat creatine vocht in je spiercellen trekt.
Belangrijk om te onthouden
De fitness voedingssupplementen pre-workouts en fat burners brengen een hoog risico met zich mee. Ze kunnen je progressie saboteren. Een relatief lage dosis cafeine daarentegen kan je prestaties een boost geven, zonder de vervelende side-effects. Creatine monohydraat is een veilige en goedkope supplement om uit te testen. Het draagt mogelijk bij aan spieropbouw.
Fitness voedingssupplementen die je geld minder waard zijn
De fitness voedingssupplementen die in dit artikel zijn behandeld, hebben een sterke bewijskracht van de effecten ervan.
Dit houdt in dat andere fitness voedingssupplementen die niet in dit artikel zijn behandeld, minder sterke bewijskracht hebben.
Denk hierbij aan bcaa’s, glucosamine, HMB en melatonine.
Ik zal dit artikel blijven aanvullen en toelichten waarom dit zo is.
Samenvatting fitness voedingssupplementen
Fitness voedingssupplementen worden in het algemeen erg gehyped.
Is je voedingspatroon gedekt en ben je gezond, dan heb je waarschijnlijk geen supplementen nodig. Ten minste niet om voedingstekorten op te vangen.
Eiwitpoeders kunnen een handige aanvulling zijn wanneer je moeite hebt om aan je eiwitbehoefte te voldoen.
Multivitaminen met een relatief lage dosis kunnen over het algemeen niet veel kwaad om te nemen.
Fitness voedingssupplementen die je prestaties een boost kunnen geven zijn cafeine en creatine.
Geef je meer dan €30 per maand uit aan fitness voedingssupplementen, dan geef je te veel geld uit. Het is dan een goed idee om je keuzes te herzien.
Veelgestelde vragen
Fitness voedingssupplementen die tekorten kunnen voorkomen zoals eiwitpoeders, multivitaminen en omega-3 suppletie. Daarnaast heb je aanvullende fitness voedingssupplementen zoals creatine en cafeïne.
Wanneer je een eenzijdig voedingspatroon volgt, sommige vegetariërs en veganisten, personen die zijn gediagnosticeerd met voedingstekorten, personen die genetisch gezien meer moeite hebben met het opnemen voedingstoffen (malabsorptie) en vrouwen voor en rondom hun zwangerschapsperiode.
Meer dan 90% van de fitnessvoedingssupplementen op de markt zijn overbodig. Dit heeft te maken met dat veel ingrediënten niet werkzaam zijn, in overschot aanwezig zijn waardoor er een disbalans staat of dat je veel geld neerlegt voor voedingstoffen die je makkelijk uit je voeding kan halen.
Geef een reactie