eiwitrepen

Wat zijn de beste proteine repen (eiwitrepen)? Mijn top 3

Proteine repen zijn erg populair. Ze zijn namelijk eiwitrijk, praktisch om mee te nemen en in veel gevallen erg lekker. Dat klinkt als de ideale eiwitrijke snack!

Omdat er zoveel eiwitrepen op de markt beschikbaar zijn, is het belangrijk om te onderzoeken wat nu de beste proteine repen zijn. Dit zodat je er zeker van bent dat je voldoende eiwitten en voedingstoffen binnenkrijgt van hoge kwaliteit.

In mijn artikel vertel ik meer over wat de voedingswaarden zijn van proteine repen, de voordelen en nadelen van eiwitrepen en wat de beste proteine repen zijn!

Wat zijn proteine repen?

eiwitrepen

Proteine repen lijken erg op chocoladerepen zoals een snicker of mars. Het grote verschil is dat eiwitrepen over het algemeen meer voedzaam zijn en eiwitrijker.

Eiwitrepen zijn een populair tussendoortje om makkelijker aan je eiwitten te komen. Veel mensen vinden proteine repen fijn, wanneer ze weinig tijd hebben of geen inspiratie voor andere eiwitrijke voedingsmiddelen.

Gezien er heel veel eiwitrepen op de markt zijn, is het belangrijk om kwaliteit van kwantiteit te onderscheiden.

Wat zijn de voedingswaarden van een eiwitreep?

De voedingswaarden van eiwitrepen verschillen over het algemeen aanzienlijk tussen merken en zelfs tussen smaken.

Dit komt grotendeel doordat er veel verschillende ingrediënten worden gebruikt. Veel eiwitrepen worden gemaakt van dadels en gedroogd fruit, noten en zaden en granen zoals haver of quinoa.

Sommige proteine repen bevatten weer yoghurtpoeder, melk of zuiveleiwitten, zoals caseïne en wei, terwijl andere plantaardige bronnen gebruiken zoals soja, erwten of bruine rijst (bron).

De gemiddelde eiwitreep bevat:

 • 10-20g eiwit;
 • 5-10 gram vet;
 • 20-30 gram koolhydraten;
 • 5-10 gram vezels. Hierbij is het belangrijk om mee te nemen dat vezels worden gerekend als koolhydraten.

Proteine repen zijn over het algemeen goede bron van B-vitamines, vitamine E, calcium, kalium, magnesium, ijzer en fosfaat.

Hierbij is het wel belangrijk om mee te nemen dat veel eiwitrepen grote hoeveelheden bevatten van toegevoegde suikers zoals fructose, kunstmatige- en natuurlijke zoetstoffen. Dit is nodig om de repen op smaak te brengen.

Houd er ook rekening mee dat sommige eiwitrepen een beschermde mix van ingrediënten gebruiken en daarom geen details ervan op de verpakking vermelden.

Wat zijn de voordelen van proteine repen?

Proteine repen brengen over het algemeen veel voordelen met zich mee.

 • Je hoeft niet te gaan meal preppen om een eiwitrijke maaltijd of snack te maken.
 • Het is makkelijk om mee te nemen.
 • Bij sommige repen lijkt het erop alsof je een snoep bar eet.
 • Een eiwitreep kan helpen met je vetpercentage verlagen, omdat de eiwitten helpen met je maag vullen.
 • Heb je moeite met aankomen (lean bulken) of om aan je eiwitten te komen, dan zijn eiwitrepen een erg makkelijke bron van calorieën en eiwitten.
 • Eiwitrepen helpen met spieropbouw als je uit je normale voeding onvoldoende eiwitten binnenkrijgt.

Wat zijn de nadelen van eiwitrepen?

Uiteraard brengen eiwitrepen ook een aantal nadelen met zich mee.

 • Niet alle eiwitrepen zijn even voedzaam. Denk aan veel toegevoegde suikers, bewerkte oliën, weinig eiwitten, etc.
 • Proteine repen kunnen ervoor zorgen dat je buikklachten krijgt. Dit door specifieke ingrediënten die erin zitten. Denk aan bepaalde zoetstoffen. Ook kunnen suikeralcoholen (polyolen) voor een laxerend effect zorgen. Vooral als je hier relatief veel van binnenkrijgt.
 • Wanneer je de eiwitrepen heel lekker vindt, is het makkelijk om te overeten. Ook vullen eiwitrepen over het algemeen minder goed dan een complete eiwitrijke maaltijd. Ze kunnen dus minder effectief zijn om je hongergevoel te onderdrukken.
 • Kwalitatieve proteine repen hebben een hoger prijskaartje. Eet je het dagelijks, dan kan dit qua kosten opstapelen.

Om deze reden zou ik ook niet meer dan 1 eiwitreep per dag nemen. Zie het eerder als een eiwitbron om af te wisselen of als voedingssupplement. Het is eerder een aanvulling, dan dat het een volwaardige vervanging is.

Belangrijk om te onthouden:

Proteine repen zijn een populair tussendoortje om makkelijker aan je eiwitten te komen. Veel mensen vinden eiwitrepen fijn, wanneer ze weinig tijd hebben of geen inspiratie voor andere eiwitrijke voedingsmiddelen. Helaas zijn niet alle eiwitrepen even voedzaam. Daarom is het belangrijk om eerst je onderzoek te doen, voordat je een eiwitreep aanschaft.

De beste proteine repen: mijn top 3

Je weet nu wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn van proteine repen. Hieronder deel ik mijn top 3 eiwitrepen met je. Je bent er dan zeker van dat deze repen van hoge kwaliteit zijn!

1) High protein bar 2.0 – 176kcal en 25g eiwit

De high protein bar 2.0 is van XXL nutrition. Waarom ik deze eiwitbar op nummer 1 plaats, is omdat deze bar echt eiwitrijk is. Het bevat 25g eiwit per eiwitreep, zijn de eiwitten van hoge kwaliteit en is deze eiwitreep relatief caloriearm.

Ook valt het in verhouding mee hoeveel polyolen en voedingsvezels in deze eiwitbar zitten. Veel vergelijkbare eiwitrepen die 20-25g eiwitten bevatten, bevatten of enorm veel polyolen of veel voedingsvezels. Sommige mensen krijgen hier buikklachten van.

De voedingsvezels zijn helaas aan de lage kant van deze reep. Je wilt dan een stuk fruit of iets anders erbij eten, om zo aan je vezels te komen.

Hoewel de vetten relatief laag zijn, gaat dit voornamelijk om verzadigde vetten. Iets waar je rekening mee wilt houden, als je andere voedingsbronnen eet die rijk zijn aan verzadigde vetten.

Het kostenplaatje van de high protein bar 2.0 valt erg mee. Bestel je ze in bulk, dan betaal je 1,60 euro per eiwitbar. De meesten vinden de chocolade smaak het lekkerst.

Deze bar is overigens erg vergelijkbaar met de pro bar van body en fitshop. Hieronder vind je een affiliate link. Door via deze link de eiwitreep aan te schaffen, krijg ik een kleine commissie.

2) Upfront eiwitreep 6.0 – 262kcal en 15g eiwit

De upfront eiwitreep scoort erg goed als het neerkomt op zoveel mogelijk natuurlijke (herkenbare) ingrediënten en dat het ook nog eens lekker smaakt!

 • Dadels en noten vormen de basis van de zoete smaak en zorgen voor de voornaamste koolhydraatbron van deze reep.
 • De eiwitten komen van pinda’s en ei eiwit.
 • Opvallend is dat er in verhouding veel minder verzadigde vetten in zitten dan andere eiwitrepen. Een compliment!

Deze eiwitbar is ook niet belachelijk hoog in vezels of polyolen. Dit maakt het vriendelijker voor je verteringsstelsel. 😉

Enig nadeel is dat de eiwitdosis relatief laag is. De meeste sporters hebben toch wel minimaal 20-25g eiwit nodig voor een volwaardige eiwitportie.

Je kunt uiteraard 2 eiwitrepen nemen, om het zo te compenseren. Qua kostenplaatje kom je dan wel boven de 4 euro uit. En qua kcal zit je dan al rond de 500. Dat past niet binnen ieders caloriebudget.

Een andere optie is om de eiwitreep met een andere eiwitbron te combineren. Als de eiwitportie in de toekomst hoger ligt van deze reep, dan staat deze sowieso op nummer 1 voor mij!

3) Vegan protein bar – 182kcal en 20g eiwit

De vegan protein bar is een mooi alternatief voor als je voornamelijk plantaardig eet. Wat deze eiwitbar onderscheidt van andere plantaardige eiwitrepen, is dat de eiwitdosis rond de 20g is. De meeste vegan proteine repen zijn rond de 10-15g eiwit.

Deze eiwit reep is ook relatief caloriearm, de verzadigde vetten zijn in verhouding lager dan de onverzadigde vetten en zitten er weinig suikers in deze eiwitreep. De eiwitten komen van soja, tarwe en rogge.

Wel opvallend is dat deze reep veel voedingsvezels bevat. Het gaat om 20g voedingsvezels. Veel mensen krijgen dit niet eens dagelijks binnen via hun voeding. Als je gevoelige darmen hebt, dan kun je hier mogelijk last van krijgen.

Aan de andere kant krijg je waarschijnlijk meer voedingsvezels binnen wanneer je een veganistisch voedingspatroon volgt.

Deze eiwitbar ligt qua kostenplaatje net iets hoger dan de high protein bar 2.0 of pro bar. Je betaalt namelijk 1,83 euro per eiwitreep.

Voor de rest zijn ze wat taaier dan eiwitrepen met dierlijke ingrediënten. Hieronder vind je een affiliate link. Door via deze link de eiwitreep aan te schaffen, krijg ik een kleine commissie.

Belangrijk om te onthouden:

De beste proteine repen zijn voor nu de high protein bar 2.0, upfront eiwitreep 6.0 en de vegan protein bar. Geen van deze eiwitrepen zijn een perfecte eiwitbron of maaltijdvervanger, maar kunnen ze handig zijn als back-up eiwitbron, je eiwitinname te verhogen of om voor extra variatie.

Samenvatting

Proteine repen zijn een populair tussendoortje om makkelijker aan je eiwitten te komen. Veel mensen vinden eiwitrepen fijn, wanneer ze weinig tijd hebben of geen inspiratie voor andere eiwitrijke voedingsmiddelen. Helaas zijn niet alle eiwitrepen even voedzaam. Daarom is het belangrijk om eerst je onderzoek te doen, voordat je een eiwitreep aanschaft.

De beste proteine repen zijn voor nu de high protein bar 2.0, upfront eiwitreep 6.0 en de vegan protein bar. Geen van deze eiwitrepen zijn een perfecte eiwitbron of maaltijdvervanger, maar kunnen ze handig zijn als back-up eiwitbron, je eiwitinname te verhogen of om voor extra variatie.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen met proteine repen? Laat hieronder een reactie achter. 🙂

Heb je hulp nodig met werken aan je fitness doelen? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat zijn proteine repen?

Proteine repen worden ook wel eiwitrepen genoemd. Het zijn makkelijke tussendoortjes om je eiwitten omhoog te krikken.

Zijn proteine repen volwaardige maaltijdvervangers?

Naar mijn mening zijn eiwitrepen geen volwaardige maaltijdvervangers. Ze kunnen wel handig zijn om af een toe te vervangen als eiwitrijke snack of om je maaltijd eiwitrijker te maken. Uiteraard kun je zelf ook extra ingrediënten toevoegen wanneer je een eiwitbar eet. Dit om je eetmoment meer voedzaam te maken.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]