fruit gezond

Welk fruit is gezond?

Welk fruit is gezond? De meningen zijn hier over verdeeld! Sommigen beweren dat fruit ongezond is vanwege de fruitsuikers, terwijl anderen fruit als heel voedzaam zien.

In mijn artikel vertel ik meer wat fruit is, hoe gezond fruit is, wat het beste fruit is om te eten en hoeveel gram fruit per dag je nodig hebt om je doelen te ondersteunen.

Welk fruit is gezond?

fruit gezond

Om de vraag te beantwoorden ‘welk fruit is gezond?’, is het eerst belangrijk om na te gaan wat we precies onder fruit verstaan.

Wat is fruit?

Fruit is een verzamelnaam voor suikerhoudende vruchten. Het groeit doorgaans aan boomachtige planten. Groenten daarentegen gaan over de andere eetbare delen van een plant. Fruit is over het algemeen ook zoeter dan groenten.

Je kunt hierbij denken aan:

 • pitfruit, zoals appels en peren;
 • citrusfruit, zoals sinaasappel en citroen;
 • steenvruchten, zoals pruimen en abrikozen;
 • rood fruit, zoals aardbeien en bessen;
 • en ander exotisch fruit, zoals banaan en ananas;

Bepaalde voedingsmiddelen zoals meloen zijn technisch gezien een groentesoort. Maar omdat het meer op een vrucht lijkt, wordt het als fruit gegeten.

Waarom is fruit gezond?

Fruit is rijk aan vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Deze voedingstoffen zijn belangrijk voor onderhoud en reparatie van je lichaam. Ook is fruit rijk aan voedingsvezels en is fruit relatief caloriearm.

Fruit bevat de vitaminen en mineralen waar veel mensen onvoldoende binnen van krijgen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur.

Er zijn duizenden verschillende eetbare fruitsoorten en kan hun samenstelling van voedingsstoffen flink variëren. De schil van fruit is meestal rijk aan antioxidanten en vezels.

De kleur van het fruitsoort bepaalt wat voor soort bioactieve stoffen het bevat. Deze bioactieve stoffen hebben positieve invloed op beschadigde cellen stimuleren zichzelf te vernietigen, voordat ze veranderen in kankercellen (bron)(bron).

Daarnaast draagt fruit positief bij aan het risico verlagen op hart- en vaatziekten, een verbeterde darmflora en om je maag te vullen. Hierdoor is het makkelijker om gewicht stabiel te blijven of om af te vallen (bron).

Omdat de nutriënten dichtheid per fruit flink kan verschillen, is het handig om verschillende soorten fruit te eten. Dit zodat je maximaal kan profiteren van deze gezondheidseffecten.

Fruit valt dus perfect binnen een gezond voedingspatroon. Welk fruitsoorten het gezondst zijn om te eten, behandel ik later in dit artikel.

Hoe zit het met fruitsuiker?

Over fruitsuiker bestaan veel misvattingen. Dit heeft te maken met dat fruit rijk is aan fructose. Fructose heeft een slechte reputatie door sucrose, ook wel tafelsuiker genoemd. Tafelsuiker bestaat namelijk uit glucose en fructose.

Vanuit onderzoek zijn we dat toegevoegde fructose niet goed is voor onze metabole gezondheid.(bron) Dus zal fruit ook niet goed zijn…

Dit ligt natuurlijk genuanceerder. Fructose brengt alleen nadelen met zich mee in grote hoeveelheden. Dit kan makkelijk als je veel tafelsuiker eet, maar is lastig als je dit met fruit moet doen.

Fruit zit namelijk boordevol vezels en water en er gaat er meer tijd en energie in om alles te kauwen. Het eten en verteren van fruit duurt dus wel even. Dit betekent dat de fructose langzaam je lever bereikt.

De fructose uit fruit is dus totaal niet te vergelijken met de fructose uit tafelsuiker. En is om deze reden zeker niet ongezond.

Hoeveel gram fruit per dag heb je nodig?

Volgens de gezondheidsraad en het voedingscentrum is het advies om minimaal 200g fruit per dag te eten. Dit komt overeen met wat optimaal voor onze gezondheid is (bron).

Volgens deze review zijn er mogelijk nog gezondheidsvoordelen als je richting de 400g fruit per dag gaat (bron).

200-400g is dus een mooie range om op te mikken voor je gezondheid. Let op dat veel van deze onderzoeken groenten en fruit met elkaar combineren. Je hebt dan 400-800g groenten en fruit per dag, dat bijdraagt aan een optimale gezondheid.

Volwassenen in Nederland zitten gemiddeld op 112g fruit per dag. 13% van de volwassenen eet minimaal 200g fruit per dag (bron). De kans is groot dat je dus winst kan behalen, door meer fruit te eten!

Belangrijk om te onthouden:

Fruit is een verzamelnaam voor suikerhoudende vruchten. Fruit is rijk aan vitaminen, mineralen, bioactieve stoffen, voedingsvezels en is het relatief caloriearm. Welk fruit is gezond? Omdat de nutriënteninhoud verschilt per vrucht is het belangrijk om fruitsoorten en kleuren met elkaar af te wisselen. Fructose in fruit vormt geen probleem voor je gezondheid. Je hebt 200-400g fruit per dag nodig voor een optimale gezondheid.

Welk fruit is gezond bij afvallen?

wat is het beste fruit om af te vallen

Nu je weet waarom fruit gezond is, is het interessant om te bekijken welk fruit gezond is bij het afvallen.

Wat is het beste fruit om af te vallen?

Wat het beste fruit is om af te vallen, hangt af van meerdere factoren, zoals je huidige energieverbruik, eetlust en je voedselvoorkeuren.

Aardbeien hebben een lage caloriedichtheid. Dit houdt in dat dat ze per 100g weinig calorieën bevatten. Wanneer je minimaal 200g aardbeien eet, kan dit goed bijdragen om je maag te vullen.

Stel je vind aardbeien niet lekker of je bent er allergisch voor, dan is het belangrijk om verder te kijken.

Het beste fruit om af te vallen is het fruit dat je hongergevoel kan onderdrukken na het eten. Hieronder heb ik een overzicht voor je welke fruitsoorten een lage caloriedichtheid hebben en je maag goed kunnen vullen.

 • Watermeloen
 • Aardbeien
 • Blauwe bessen
 • Sinaasappel
 • Cantaloupe meloen
 • Papaja

Banaan heeft een iets hogere caloriedichtheid omdat het ook zetmeel bevat, maar kan goed helpen met je maag vullen.

Kokosnoot wordt vaak ook gezien als fruit dat helpt met afvallen. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de calorieën in kokosnoot. In mijn artikel plantaardige vetten vertel ik hier meer over.

Wat het beste fruit is om af te vallen hangt af van je energieverbruik, of je er niet makkelijk teveel van eet en je persoonlijke voorkeuren.

Hoe combineer ik fruit met een low carb dieet?

Je kunt fruit perfect combineren met een low carb dieet. Dit door veel zetmeelbronnen, zoals granen te vervangen voor fruit en groenten. Idealiter krijg je niet meer dan 20-25g koolhydraten per maaltijd binnen van fruit. Dus sommige fruitsoorten zul je hiervoor moeten laten.

Voor een ketogeen dieet wordt dit nog moeilijker. Het zijn dan frambozen, blauwe bessen, bramen, aardbeien, pruimen en perziken die in beperkte mate passen binnen een ketogeen dieet.

Kun je teveel fruit eten?

Zoals ik al begin van het artikel heb verteld, is het onmogelijk om teveel fruit te eten. Een uitzondering is als je heel veel gedroogd fruit eet of de hele dag door smoothies drinkt op basis van meer dan 5 stuks fruit.

Ook is het goed om rekening te houden met een voedselintolerantie. Het eten van bepaald fruit kan bijvoorbeeld darmklachten veroorzaken bij mensen die een intolerantie hebben voor FODMAP’s.

Het is ook mogelijk om allergisch te zijn voor bepaalde soorten fruit. Of dat je er allergisch voor wordt.

Je kunt dus zonder problemen 1kg fruit per dag eten. Zelfs als je bezig bent met afvallen. De vraag is of dat überhaupt lukt, omdat het heel erg vullend is. 😉

In mijn cursus online afvallen krijg je meer handige tips, die helpen met langdurig afvallen!

Belangrijk om te onthouden:

Welk fruit is gezond bij het afvallen? Al het fruit met een relatief lage caloriedichtheid en dat goed vult is perfect om mee af te vallen. Als algemene richtlijn kun je mikken op 200-400 gram fruit per dag. Er is verder geen limiet, omdat het erg moeilijk is om te overeten op fruit.

Welk fruit is het gezondst?

gezondste fruit

Ik zal dit artikel afsluiten met welk fruit het gezondst is. Vers fruit en diepvries fruit hebben over het algemeen de voorkeur.

Ook wil je variëren met je fruit. Idealiter neem je verschillende soorten en kleuren fruit. Je zorgt er dan voor dat je verschillende soorten bioactieve voedingstoffen binnenkrijgt.

Neem bijvoorbeeld niet alleen blauwe bessen, maar varieer dat met bramen en frambozen.

Is diepvries fruit gezond?

Diepvriesfruit is qua voedingswaarde vergelijkbaar met verse fruit. Wanneer de voedingswaarden afnemen, dan zijn ze over het algemeen klein. Opvallend is dat bevroren fruit meestal een hogere vitamine C gehalte heeft (bron).

Is fruit uit potten of blik gezond?

Fruit uit potten of blik kan extra suiker bevatten. Je wilt fruit dus niet op siroop basis, maar op waterbasis aanschaffen. Ook kan blik sporen van BPA bevatten. Dit is een chemische stof dat minder wenselijk is voor onze gezondheid.

Is gedroogd fruit gezond?

Gedroogd fruit bevat veel vezels, voedingsstoffen en antioxidanten. Ze bevatten echter ook veel suiker en calorieën. Dit is een probleem als je er te veel van eet.

Idealiter eet je gedroogd fruit in kleine hoeveelheden. Bij voorkeur in combinatie met andere verse fruitsoorten.

Hoe zit het met fruit smoothies en vruchtensappen?

Een fruit smoothie is een betere keuze dan vruchtensappen. Dit omdat een fruit smoothie meer vezels bevat en minder suikers.

Fruit bevat fruitzuren die minder goed voor het gebit zijn. Vruchtensappen versterken dit effect met 5-8x. Vruchtensappen zijn niet alleen calorierijker, ze zijn ook een stuk minder goed voor je gebit.

Door fruit te eten vult het ook een stuk beter, dan wanneer het is gemalen.

Belangrijk om te onthouden:

Welk fruit is het gezondst? Vers fruit en diepvries fruit hebben over het algemeen de voorkeur. Fruit uit potten of blik kun je beter op waterbasis kiezen. Gedroogd fruit is gezond, maar wil je de porties wel klein houden i.v.m. dat ze calorierijk zijn. Fruit smoothies en vruchtensappen zijn minder goed voor het gebit, vullen minder goed en zijn al gauw calorierijker dan vers fruit.

Samenvatting welk fruit is gezond

Fruit is een verzamelnaam voor suikerhoudende vruchten. Fruit is rijk aan vitaminen, mineralen, bioactieve stoffen, voedingsvezels en is het relatief caloriearm.

Welk fruit is gezond? Omdat de nutriënteninhoud verschilt per vrucht is het belangrijk om fruitsoorten en kleuren met elkaar af te wisselen. Fructose in fruit vormt geen probleem voor je gezondheid. Je hebt 200-400g fruit per dag nodig voor een optimale gezondheid.

Welk fruit is gezond bij het afvallen? Al het fruit met een relatief lage caloriedichtheid en dat goed vult is perfect om mee af te vallen. Als algemene richtlijn kun je mikken op 200-400 gram fruit per dag. Er is verder geen limiet, omdat het erg moeilijk is om te overeten op fruit.

Welk fruit is het gezondst? Vers fruit en diepvries fruit hebben over het algemeen de voorkeur. Fruit uit potten of blik kun je beter op waterbasis kiezen. Gedroogd fruit is gezond, maar wil je de porties wel klein houden i.v.m. dat ze calorierijk zijn. Fruit smoothies en vruchtensappen zijn minder goed voor het gebit, vullen minder goed en zijn al gauw calorierijker dan vers fruit.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over welk fruit gezond is? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met werken aan een gezonder voedingspatroon en eetgewoonten? Bekijk mijn online voedingscoaching!

Veelgestelde vragen over welk fruit is gezond

Welk fruit is gezond?

Welk fruit is gezond? Omdat de nutriënteninhoud verschilt per vrucht is het belangrijk om fruitsoorten en kleuren met elkaar af te wisselen. Fructose in fruit vormt geen probleem voor je gezondheid. Je hebt 200-400g fruit per dag nodig voor een optimale gezondheid

Welk fruit is het gezond bij het afvallen

Welk fruit is gezond bij het afvallen? Al het fruit met een relatief lage caloriedichtheid en dat goed vult is perfect om mee af te vallen. Als algemene richtlijn kun je mikken op 200-400 gram fruit per dag. Er is verder geen limiet, omdat het erg moeilijk is om te overeten op fruit.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]