Hoeveel eieren per week is gezond

Teveel eieren eten: kan dat?

Teveel eieren eten is mogelijk. Maar wat is teveel? We weten dat eieren al decennia lang worden gedemoniseerd om het hoge cholesterol.

De vraag is natuurlijk of het cholesterol uit eieren negatieve invloed heeft op onze gezondheid.

In mijn artikel lees je hier meer en je ontdekt meteen wat teveel eieren zijn. 😉

Een hoog cholesterol door teveel eieren?

eieren gezond

Voor ik de vraag beantwoord ‘wat teveel eieren zijn’, is het eerst belangrijk om te begrijpen hoe cholesterol werkt!

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige voedingsstof die je lichaam nodig heeft als bouwstof. Hoewel cholesterol meestal als iets negatiefs wordt gezien, ligt dit natuurlijk een stuk genuanceerder.

Cholesterol speelt een belangrijke rol m.b.t.:

  • het produceren van sexhormonen;
  • het is een bouwsteen voor weefsel;
  • het draagt bij aan de galproductie in de lever.

Wanneer we een tekort aan cholesterol hebben, dan raakt het lichaam ontregeld. We hebben dus cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren.

Het cholesterol in je lichaam kan op twee manieren worden verhoogd. Dit door het cholesterol uit voeding of doordat je lichaam zelf cholesterol aanmaakt.

Cholesterol uit voeding zit in dierlijke producten zoals eieren (het eigeel), kaas, (orgaan)vlees en schelpdieren. 1 portie schelpdieren komt ongeveer overeen met 1 groot ei.

Het verschil tussen goede cholesterol en slechte cholesterol

Platgeslagen zijn er 2 soorten cholesterol.

  • Je hebt het LDL cholesterol, dat ook wel het slechte cholesterol wordt genoemd. Deze deeltjes hopen zich op in je bloedvaten, waardoor de kans op vernauwingen in de slagaders omhoog gaat (bron). LDL cholesterol krijg je binnen middels je voeding.
  • En je hebt het HDL cholesterol, dat ook wel het goede cholesterol wordt genoemd. Het helpt namelijk met het opschonen van het (LDL) cholesterol in het bloed. HDL cholesterol maakt je lichaam zelf aan.

Er wordt vaker gedacht dat wanneer je een goede verhouding hebt tussen het HDL cholesterol en LDL cholesterol, het totale cholesterol minder relevant is.

Toch zien we dat dit niet helemaal zo werkt, omdat niet al het HDL cholesterol functioneel is. Dus actief het (slechte) cholesterol in je bloed opruimt.

Sommige risicogroepen die meer HDL aanmaken, doen dit waarschijnlijk omdat de kwaliteit van het HDL cholesterol laag is (bron). Een te hoog HDL cholesterol heeft verband met een vroegtijdige dood (bron).

Het is daarom belangrijker om te kijken naar het totaal cholesterol, je LDL cholesterol en dat je HDL cholesterol niet te hoog is.

Waardenmmol/l
Totaal cholesterollager dan 5
LDL cholesterollager dan 3
HDL cholesterolniet lager is dan 1 of hoger dan 2
Triglyceridenniet hoger dan 2

Voldoe je aan deze waarden? Dan betekent het dat je een lager risico hebt op hart- en vaatziekten.

Krijg je met teveel eieren veel LDL cholesterol binnen?

De vraag luidt dan als volgt. Krijg je met teveel eieren veel LDL cholesterol binnen?

Hoewel een ei relatief veel cholesterol bevat, heeft het weinig impact op het cholesterolniveau in je bloed. Dit heeft te maken met dat je lichaam minder cholesterol aanmaakt, wanneer er meer cholesterol uit je voeding binnenkomt (bron).

Het interessante is dat eieren juist een positief effect hebben op je cholesterol. Het HDL cholesterol neemt verhoudingsgewijs meer toe wanneer je dagelijks 1-3 ei(eren) eet (bron)(bron).

Daarnaast veranderen de kleine LDL deeltjes in grote LDL stukken. Mensen met grote LDL stukken, hebben een lager risico op welvaartsziekten (bron).

Alleen wanneer jij een cholesterol hyper responder bent, zal je totaal cholesterol en LDL cholesterol in verhouding toenemen wanneer je dagelijks 3 eieren of meer eet (bron).

Komen hoge cholesterolwaarden en hart- en vaatziekten vaker voor in jouw familie, dan zou je voor de zekerheid een bloedwaardetest kunnen doen.

Belangrijk om te onthouden:

We hebben cholesterol nodig om gezond te blijven. Krijg je veel cholesterol binnen, dan maakt je lichaam automatisch minder cholesterol aan. Eet je teveel eieren, dan is de kans klein dat je cholesterol hoog wordt. Alleen wanneer je een cholesterol hyper responder bent, is dit mogelijk. Eieren zorgen in de basis voor een beter balans tussen het HDL en LDL cholesterol.

Teveel eieren eten heeft verder geen gevolgen?

elke dag eieren

Het is zeker mogelijk om teveel eieren te eten. Dit wanneer je huidige voedingspatroon uit balans schiet, waardoor je verhoudingsgewijs teveel eieren binnenkrijgt.

Hetzelfde geldt echter voor als je teveel eiwitten, vetten of koolhydraten eet.

Hoe hoger de vetcelstress, hoe groter de kans op welvaartsziekten wanneer je teveel eieren eet (bron).

Wat is dan gedoseerd?

Hoewel het gezondheidsadvies voorheen 2-6 eieren per week is, is dat nu veranderd naar geen absoluut limiet. Eieren zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon (bron).

We zien dat 1-3 ei(eren) per dag positieve invloed heeft op de algemene gezondheid. Niet alleen ter preventie van welvaartsziekten, maar zijn eieren enorm voedzaam.

Een ei is een bron van:

  • vitamine A, D, E en B12;
  • zink, ijzer, luteïne en zeaxanthine (helpen met het verbeteren van het gezichtsvermogen) en choline (kan de geheugenfunctie bij senioren verbeteren).

Daarnaast helpen eieren met het verzadigingsgevoel.

Eieren bevatten de 9 onmisbare aminozuren in een mooie verhouding. Eieren zijn dus een ideale voedingsbron voor bijvoorbeeld spieropbouw.

Ze zijn ook nog eens lekker en makkelijk te bereiden!

Wanneer je geen cholesterol hyper responder bent, dan zijn 3 eieren per dag niet zomaar teveel eieren!

Er is zelfs een casus onderzoek waarin een man van 88 jaar dagelijks 25 eieren eet en prima bloedwaarden heeft (bron).

Maakt het soort ei nog uit?

Mogelijk zijn omega-3 eieren en vrije uitloop eieren een betere keuze. Deze leveren een extra positieve bijdrage aan je cholesterol i.v.m. dat deze kippen anders gevoerd worden (bron).

Meer lezen over welke voedingsmiddelen gezond zijn? Bekijk mijn artikel ‘wat is het gezondste eten‘.

Belangrijk om te onthouden:

Het is zeker mogelijk om teveel eieren te eten. Dit als je huidige voedingspatroon niet meer in balans is of als je aankomt, terwijl je vetpercentage aan de hoge kant is. Wanneer je gezond bent, dan kun je 1-3 eier(en) per dag eten, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid.

Samenvatting

We hebben cholesterol nodig om gezond te blijven. Krijg je veel cholesterol binnen, dan maakt je lichaam automatisch minder cholesterol aan.

Eet je teveel eieren, dan is de kans klein dat je cholesterol hoog wordt. Alleen wanneer je een cholesterol hyper responder bent, is dit mogelijk. Eieren zorgen in de basis voor een beter balans tussen het HDL en LDL cholesterol.

Het is zeker mogelijk om teveel eieren te eten. Dit als je huidige voedingspatroon niet meer in balans is of als je aankomt, terwijl je vetpercentage aan de hoge kant is.

Wanneer je gezond bent, dan kun je 1-3 eier(en) per dag eten, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over teveel eieren eten? Laat hieronder een reactie achter. 🙂

Veelgestelde vragen

Zijn eieren slecht voor je cholesterol?

Eieren hebben voor de meeste mensen geen slechte invloed op het totaal cholesterol. Alleen voor cholesterol hyper responders of bij andere medische aandoeningen.

Hoe belangrijk is het totaal cholesterol?

Zolang je een gevarieerd voedingspatroon, gewicht stabiel blijft hebt en geen medische aandoeningen, dan is het totaal cholesterol niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]