De zelfdeterminatietheorie omtrent motivatie ofwel de zelfbeschikkingstheorie gaat over intinsieke en extrinsieke motivatie.
Welke motivatie jou het beste helpt met volhouden, leer je in dit artikel!
Wat is de zelfdeterminatietheorie?
De zelfdeterminatietheorie omtrent motivatie, omschrijft 6 soorten motivaties die goed of minder goed bijdragen aan volhouden.
Ik zal de huidige basisregels m.b.t. corona er bij pakken als praktische voorbeelden. Hieronder vind je de video versie.
Pure intrinsieke motivatie
Om te beginnen hebben we pure intrinsieke motivatie. We ondernemen iets omdat we het leuk vinden.
Er zijn waarschijnlijk heel weinig mensen die het leuk vinden om 1,5m afstand te houden.
Daarom is deze motivatie niet effectief om je aan de basisregels te houden.
Geïdentificeerde motivatie
De tweede motivatie betreft geïdentificeerde motivatie. Deze motivatie richt zich op actie ondernemen om een doel te ondersteunen dat jij belangrijk vindt.
Je houdt je bijvoorbeeld aan de basisregels omdat je een tweede lockdown wilt voorkomen.
Geïntegreerde motivatie
De derde motivatie is geïntegreerde motivatie. Dit houdt in dat je actie onderneemt omdat je het belangrijk vindt of het valt binnen je normen en waarden.
Je houdt je aan de basisregels omdat je het belangrijk voor je gezondheid vindt en de gezondheid van jouw sociale omgeving.
De geïdentificeerde motivatie en de geïntegreerde motivatie noemen we ook wel duurzame motivatie. Dit omdat je langer kan volhouden.
Geïntrojecteerde motivatie
De vierde motivatie betreft geïntrojecteerde motivatie. Dit is motivatie vanuit schuld of schaamte.
Je houdt je aan de 1,5m afstand omdat je je schuldig voelt als je het niet doet.
Externe motivatie
De vijfde motivatie is externe motivatie. Dit is motivatie vanuit een straf of een beloning.
Je houdt je aan de 1,5m afstand regel omdat je een boete wilt voorkomen. Of je houd je aan de basisregels omdat je complimenten ervoor krijgt.
Amotivatie
De laatste motivatie is amotivatie. Met deze vorm van motivatie is er geen drijfveer.
Dit kan te maken hebben dat je niet achter de 1,5m afstand regel of je de ernst ervan er niet in ziet. Een goed voorbeeld zijn veel jongeren.
Geïntrojecteerde motivatie en externe motivatie noemen we ook wel tijdelijke motivatie. Dit omdat deze motivatie van korte duur is. Dit zie je veel terug in de praktijk.
Een praktijkvoorbeeld van de zelfdeterminatietheorie omtrent motivatie
Laatst ben ik in contact gekomen met iemand die achteraf positief is getest. Ik moest 2 weken in thuis quarantaine. Hierdoor konden we de verjaardag van mijn dochtertje niet vieren en heb ik veel plannen moeten annuleren.
Hier heb ik me aan gehouden omdat ik het belangrijk vindt om anderen niet in gevaar te brengen (geïntegreerde motivatie).
Beknopt samengevat
Om actie te ondernemen hebben we motivatie nodig. Er bestaan meerdere soorten motivaties om aan je doelen te werken. Het is daarom belangrijk om hier onderscheid in te maken, omdat dit invloed heeft op het proces.
Simpel gezegd hebben we twee soorten motivaties; duurzame motivatie en tijdelijke motivatie.
Duurzame motivatie is de motivatie die jou makkelijk op weg helpt om nieuwe gewoontes te vormen en om vol te houden.
Tijdelijke motivatie kan een basis vormen om gewoontes te vormen, maar is gedoemd om in elkaar te storten, met als risico dat je terug bij af bent of er zelfs slechter aan toe bent.
Tijdelijke motivatie wordt vooral extern aangestuurd. Het gaat hierbij om gemotiveerd worden vanuit schaamte, schuldgevoel, beloning of straf. Denk hierbij aan moeten afvallen, zodat je aan het social media plaatje voldoet. Het is niet autonoom.
Duurzame motivatie hoeft niet te betekenen dat je het leuk vindt. Het leuk vinden is een mooie bonus, maar geen vereiste. Het gaat hierbij wat voor jou echt belangrijk is.
Het valt binnen je persoonlijke normen en waarden en ondersteunt je doelen. Het raakt je, heeft meerwaarde en verrijkt je leven als je er aan werkt. Dat is autonoom.
Het is daarom verstandig om goed voor jezelf na te gaan waar het uit blijkt dat het doel waar je aan wilt werken belangrijk voor je is.
Zijn het meerdere soorten redenen (motivaties) binnen het duurzame motivatie domein? Of praten we vooral over tijdelijke motivatie?
Geef een reactie