voordelen en nadelen afvallen

De belangrijkste voordelen van afvallen op een rij

Om af te willen vallen, is het belangrijk om naar de voordelen van afvallen te kijken. Dit zodat je voor jezelf een goed besluit kan maken om ervoor te gaan.

In mijn artikel lees je meer over de voordelen van afvallen en wat misvattingen zijn over de voordelen van afvallen.

De voordelen van afvallen

afvallen voordelen

Afvallen kan heel wat voordelen met zich meebrengen. Zowel lichamelijk, als mentaal. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er misvattingen zijn over de voordelen van afvallen.

Hieronder vind je daarom per categorie de belangrijkste voordelen en misvattingen over afvallen.

Lichamelijke voordelen

Mentale voordelen

  • Je komt lekkerder in je kleding en/of vel te zitten.
  • Het verhoogt je zelfvertrouwen.
  • Je voelt je fitter.
  • Het helpt met structuur inbouwen.
  • Je wilskracht neem toe.
  • Je wordt bewuster van je eetgewoonten.

Deze voordelen van afvallen zijn natuurlijk niet 100% gegarandeerd. Het hangt per persoon en leefsituatie af, hoe en welke voordelen je precies ervaart.

Belangrijk om te onthouden:

Afvallen kan helpen met betere bloedwaarden, meer mobiliteit, een lager blessurerisico, een stabielere hormoonhuishouding en overdracht naar specifieke sportprestaties. Daarnaast kan het je zelfvertrouwen verhogen, helpen met structuur inbouwen en dat je lekkerder in je vel komt te zitten.

Misvattingen over de voordelen van afvallen

Fabel: afvallen maakt je automatisch gelukkiger

Feit: onderzoek wijst uit dat je onprettig of onzeker voelen een onderdeel is van je temperament. De een is hier gevoeliger voor dan de ander.(bron)

Je kunt dit gevoel gelukkig minderen. Maar hier zijn veel betere manieren voor, dan te focussen op een afvaltraject.

Fabel: afvallen verbetert je lichaamsbeeld.

Feit: afvallen kan tot op een zekere hoogte bijdragen aan een positiever lichaamsbeeld. Maar het kan ook omslaan en juist bijdragen aan een negatief lichaamsbeeld.

Fabel: anderen gaan je meer waarderen.

Feit: je interne referentiekader zegt iets over hoe jij denkt dat anderen naar jou kijken. Wanneer je bezig bent met afvallen, denk je bijvoorbeeld dat anderen jou aantrekkelijker of leuker gaan vinden. De werkelijkheid is dat de meeste mensen geen extra waardering geven, wanneer jij bent bezig bent met afvallen of bent afgevallen.

Neem bovenstaande zaken dus zeker mee in je afweging om af te vallen!

Belangrijk om te onthouden:

De grootste misvattingen over afvallen is dat het je automatisch gelukkiger maakt, je lichaamsbeeld verbetert en dat anderen je meer gaan waarderen.

Samenvatting voordelen van afvallen

Hoewel afvallen heel wat lichamelijke en mentale voordelen met zich meebrengt, is het ook belangrijk om rekening te houden met de misvattingen over de voordelen van afvallen. En is het ook goed om stil te staan bij de nadelen van afvallen. In ‘de belangrijkste nadelen en gevolgen van afvallen‘ vertel ik hier meer over.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, ervaringen of gedachtes over de voordelen van afvallen? Laat hieronder een reactie achter. Heb je hulp nodig met afvallen? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van afvallen?

Afvallen kan helpen met betere bloedwaarden, meer mobiliteit, een lager blessurerisico, een stabielere hormoonhuishouding en overdracht naar specifieke sportprestaties. Daarnaast kan het je zelfvertrouwen verhogen, helpen met structuur inbouwen en dat je lekkerder in je vel komt te zitten.

Wat zijn misvattingen over de voordelen van afvallen?

De grootste misvattingen over afvallen is dat het je automatisch gelukkiger maakt, je lichaamsbeeld verbetert en dat anderen je meer gaan waarderen.d

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]