Cognitieve bandbreedte zegt iets over hoeveel speelruimte jij hebt om betere keuzes te maken. Dit noemen we ook wel mentale capaciteit en wordt aangestuurd vanuit je prefrontale cortex.
Wanneer de cognitieve bandbreedte afneemt ontstaat er schaarste. Hierdoor kun je minder goed focussen en aan je doelen werken.
In dit artikel leer je wat de oorzaken zijn van de afname van je cognitieve bandbreedte en hoe je het kan laten toenemen. Dit zodat jij beter aan je doelen kan werken.
Hoe neemt de cognitieve bandbreedte af?
De afname van je cognitieve bandbreedte wordt vooral veroorzaakt door schaarste.
Zoals je waarschijnlijk ervaart en om je heen hebt gezien is de impact van een crisis, zoals de coronacrisis per persoon verschillend. Dit heeft te maken met wat voor invloed het heeft gehad op iemands leven.
Sommigen hebben er veel baat bij gehad, doordat ze bijna tegen een burn-out aanliepen. Terwijl anderen veel meer stressoren erbij kregen van het thuis zitten.
Deze stressoren hebben invloed op je cognitieve bandbreedte. Je belandt in een soort van tunnelvisie, waarbij de focus schuift naar de stressoren.
Andere zaken die invloed hebben op je cognitieve bandbreedte zijn een slaaptekort, beweegarmoede en multitasking.
Word je regelmatig vermoeid wakker? Beweeg je bijna niet? Ervaar je regelmatig met keuzestress?
Dit doet beroep op je cognitieve vermogens, waardoor je minder goed kunt focussen.(bron)
Het effect van schaarste op je basisbehoeften
Schaarste in je (psychologische) basisbehoeften zorgt voor een afname in je cognitieve bandbreedte.
Toen op 16 maart de intelligente lockdown plaatsvond, was er veel onzekerheid. Dit heeft logischerwijs voor velen op allerlei gebieden flink wat stress opgeleverd.
Ondernemers zagen hun inkomsten verdampen, sociale contacten moesten beperkt worden en we werden verplicht zoveel mogelijk thuis te blijven.
Ouders die ineens meerdere rollen kregen zoals verzorger, politieagent om orde te houden, docent om kinderen door te scholen en daarnaast zelf nog de eigen werkzaamheden verrichten.
Zo’n belasting vraagt zoveel van je, dat er weinig cognitieve bandbreedte overblijft.
De intelligente lockdown zorgt er immers voor dat:
- Je geen keus had in thuiswerken of toch naar kantoor gaan
- De sociale binding met je omgeving minder was
- Er minder mogelijkheden waren om je vaardigheden te ontwikkelen
Gelukkig heeft er sinds 11 mei een versoepeling plaatsgevonden, waardoor we beter worden voorzien in onze psychologische basisbehoeften. Hierdoor zijn een aantal stressoren afgenomen. Dit zorgde automatisch voor een toename in de cognitieve bandbreedte.
Cognitieve bandbreedte zegt iets over hoeveel speelruimte jij hebt om betere keuzes te maken. De cognitieve bandbreedte neemt af door stress (schaarste), een slaaptekort, beweegarmoede en door te multitasken.
De gevolgen van de afname in je cognitieve bandbreedte
Door schaarste heb je minder focus en wilskracht dat je kan inzetten.
Je hebt dit nodig om nieuwe gewoonten te vormen, maar ook om vol te houden.
Dit verklaart waarom nieuwe eetgewoonten vormen of een dieet volhouden heel erg lastig is wanneer de cognitieve bandbreedte is afgenomen.
Schaarste neemt bezit van het denken. Wanneer je uitgehongerd bent, zul je voortdurend aan eten denken.
Heb je een deadline dat jouw carrière bepaalt of heel veel moeite om de maand rond te komen, dan zijn dat jouw hoofdzorgen.
Je ervaart niet alleen een onprettig gevoel, maar je hele manier van denken wordt beïnvloedt.
Zo raak je hyper gefocust op de zaken waar schaarste is. Met als gevolg dat het invloed heeft op wat we zien, onze afwegingen en uiteindelijk op ons gedrag.
Het is niet gek om over eten te dromen of al de eetscene’s uit een film te onthouden, wanneer er voedselschaarste is.
Onderzoek laat zelfs zien dat een aantal kandidaten die worden uitgehongerd, gedachten krijgt om na het experiment zelf een restaurant te openen.(bron)
Subjectieve en feitelijke schaarste
Stel je voor je moet de trein halen voor een belangrijk overleg. Je hebt je verslapen en je hebt nog maar 15 minuten de tijd om je klaar te maken en op de fiets te stappen.
Er is tijdschaarste aanwezig en hierdoor vergeet je om je lunch mee te nemen dat op het aanrecht klaar staat.
Wat nu als je wel op tijd opstaat of je vlak voordat je de fiets opstapt te horen krijgt dat het overleg niet doorgaat.
De schaarste van tijd schuift naar de achtergrond. Het verandert in een vage gewaarwording. De lunch die op het aanrecht klaarstaat is weer zichtbaar voor je.
Schaarste is dus niet zomaar een subjectieve ervaring waar je op dat moment invloed op hebt. Het is echt iets feitelijks.
Verlangens en betekenis
Hierin is het wel belangrijk om mee te geven dat subjectieve ervaring een rol speelt in hoe we schaarste definiëren.
Voor een deel is dit cultuurgebonden, hoe je bent opgevoed, maar ook welke betekenis je het geeft.
Niet alleen kunnen we verlangen naar de vervulling van (psychologische) basisbehoeften. Verlangen naar een luxegoed is evengoed mogelijk.
Het gevoel van schaarste is daarom afhankelijk van wat er beschikbaar is, maar ook onze voorkeuren en welke betekenis we hier aan geven. Dit maakt de discussie net iets complexer.
De focus voor nu ligt vooral op wat er gebeurt in ons brein als we het gevoel hebben dat we ergens te weinig van hebben. Hoe dit onze keuzes en gedrag beïnvloedt.
De gevolgen van de afname in je cognitieve bandbreedte zijn dat je hyper gefocust raakt op een specifiek probleem, je minder goed je focus & wilskracht kunt inzetten om te werken aan nieuwe gewoonten of om vol te houden.
Hoe laat je de cognitieve bandbreedte toenemen?
Schaarste is echt. Je kunt je lichaam niet misleiden door te denken dat er geen schaarste is.
Het is wel mogelijk om de betekenis te veranderen, waardoor je meer of minder schaarste ervaart.
Om de cognitieve bandbreedte toe te laten nemen, komen we weer bij de 4 belangrijke peilers.
Slaap
Je slaaptekort inhalen door een vast slaapschema, dutjes in te plannen, een vaste slaapplek te hebben en stimuli voor het slapen te minderen, heeft positieve impact op je cognitieve bandbreedte.
In dit artikel leer je of je een slaaptekort hebt en hoe je dit inhaalt.
Beweging
Door elke 20-30 min een andere houding aan te nemen en elk uur dat je zit een korte wandeling te maken van ongeveer 2 minuten, word je prefrontale cortex beter doorbloedt. Het gevolg is meer cognitieve bandbreedte.
In dit artikel leer je hoe je op een simpele en leuke manier meer beweging in je leven integreert.
Multitasking
Focussen op 1 bezigheid i.p.v. meerderen tegelijk vormt een belangrijke basis. Vanuit daar heb je voor elke situatie de juiste voorbereiding nodig.
- Wat ga je halen in de supermarkt? Maak een boodschappenlijstje en houd je daar aan.
- Neem je wel of niet dat stukje taart op die verjaardag.
- Wat doe je wanneer er verleidingen in de buurt zijn?
Door een plan te hebben voorkom je dat je moet multitasken en je bandbreedte niet afneemt.
Stress
Stress is zowel een objectieve als subjectieve ervaring. Beiden gevallen hebben invloed op je cognitieve bandbreedte.
Hierin kunnen we onderscheid maken tussen positieve en negatieve stress.
Positieve stress gaat over maximale uitdaging, net onder controle en constant feedback van succes. Negatieve stress gaat gepaard met verlies van controle.
Om controle te krijgen over negatieve stress speelt stressmanagement een belangrijke rol. In dit artikel leer je hoe je stressmanagement kunt toepassen.
Om je cognitieve bandbreedte toe te laten nemen is het belangrijk om je slaapkwaliteit te verhogen, te bewegen, voorbereid te zijn op keuzes die je moet maken en door je stress te managen.
Samenvatting
De cognitieve bandbreedte neemt af wanneer je lichaam schaarste ervaart. Oorzaken hiervan zijn negatieve stress, een slaaptekort, beweegarmoede en multitasking.
Door te werken aan je (psychologische) basisbehoeften, je slaaptekort weg te werken, meer te bewegen en het multitasken te voorkomen, neemt je bandbreedte toe.
De toegenomen bandbreedte maakt het aanzienlijk makkelijker om aan nieuwe gewoonten te werken, maar ook om te kunnen volhouden.
Veelgestelde vragen
Cognitieve bandbreedte zegt iets over hoeveel speelruimte jij hebt om betere keuzes te maken ofwel goed te kunnen focussen. Dit noemen we ook wel mentale capaciteit en wordt aangestuurd vanuit je prefrontale cortex.
Een afname van de cognitieve bandbreedte wordt veroorzaakt door stress, beweegarmoede, slaapschuld en multitasking.
Multitasking houdt in dat je met meerdere dingen tegelijk bezig bent. Dit telt ook voor keuzes die je maakt. Lukt het niet om een keuze te maken dan ben je aan het multitasken. Dit wordt ook wel keuzestress genoemd.
Geef een reactie