snel afvallen

Snel afvallen? Met deze 7 tips ga jij sneller afvallen!

Wil jij sneller afvallen? Snel afvallen is mogelijk, maar er zijn natuurlijk risico’s aan verbonden. Je wilt natuurlijk dat het gewicht dat je verliest eraf blijft. Dit is de grootste uitdaging.

Om succes te behalen met sneller afvallen, is het belangrijk om te kijken naar de risico’s, maar ook wat lichamelijk haalbaar is. Je moet het kunnen volhouden, zodat je gewicht niet op korte termijn terug omhoog schiet.

In mijn artikel vertel ik hier meer over en deel ik 7 tips om sneller af te vallen. Als bonus deel ik een aantal voorbeeld maaltijden met je!

Sneller afvallen: hoe kan je snel afvallen?

snel afvallen

Wanneer je snel wilt afvallen, zijn hiervoor meerdere overwegingen. Op zowel korte als lange termijn zie je weinig resultaat. Je wilt daarom sneller afvallen, zodat je meer resultaat ziet.

Je werkt richting een korte termijn doel, zoals een bruiloft of om in zomer shape te komen. Of je moet snel afvallen voor een sporttest die je binnen een aantal weken tot maanden hebt.

Dit zijn allemaal redenen om er wat meer gas achter te geven. Echter willen we wat meer inzoomen op de risico’s van snel afvallen.

De risico’s van snel afvallen

De risico’s van snel afvallen hangen af van een aantal factoren zoals hoe lang je al bezig bent met afvallen, je vetpercentage en je leefstijlfactoren.

Heb je een relatief hoog vetpercentage en lijkt er weinig te gebeuren? Dan is het risico veel lager om sneller te gaan afvallen dan wanneer je een laag vetpercentage hebt.

Dit heeft met name te maken met verlies van vetvrije massa (spiermassa). Val je te snel af, dan verlies je sneller spiermassa. Hierdoor ontstaat sneller het jojo-effect. Daarbij gaat je shape erop achteruit als je spiermassa verliest. Dat is waarschijnlijk niet iets wat je wilt!

Snel afvallen werkt beter wanneer je vetpercentage relatief hoog is, je gunstige leefstijlfactoren hebt en je niet per se lang bezig bent geweest met diëten. In mijn artikel ‘vetpercentage verlagen‘ vertel ik hier meer over.

Andere nadelen waar je rekening mee wilt houden is dat je meer restricties hebt. Hoe sneller je wilt afvallen, hoe minder je kunt eten.

Het kan erop naar komen dat je een dieet moet volgen zoals een ‘crash dieet‘. Dit kan voor de volgende problemen zorgen.

Snel afvallen om een korte termijn doel te behalen kan dus veel van je vragen. Je wilt je dus goed voorbereid zijn, voordat je je calorieën flink omlaag brengt.

Hoe snel kan je afvallen?

Dan is het natuurlijk ook handig om na te gaan hoe snel je in theorie kan afvallen. Dit is uiteindelijk afhankelijk van hoe hoog je caloriebehoefte is en hoe groot je calorietekort is.

Je hebt ongeveer 7700kcal nodig om 1kg lichaamsvet te verbranden. Wanneer je 1kg lichaamsvet verbrandt, dan verlies je ook vetvrije massa. Dit gaat om 0,25kg per 1kg lichaamsvet (bron).

Maar voor elke kg lichaamsgewicht dat je verliest, gaat je stofwisseling er 12-20kcal op achteruit. Dit is iets wat je in de rekensom wilt meenemen.

In het begin verlies je ook vocht en maag- en darminhoud, waardoor je sneller gaat afvallen. Dit kan 1-3kg zijn in de eerste 2 weken dat je bezig bent met afvallen (afhankelijk van je startgewicht).

 • Wanneer jij een dagelijks tekort creëert van 1000kcal, dan heb je na 30 dagen (30.000/7700) ongeveer 3,9kg vet verbrand. Natuurlijk zul je niet alleen lichaamsvet aanspreken en vertraagt je metabolisme tussendoor. Laten we zeggen dat dit 3,5kg vet is. Dan moeten we nog de vetvrije massa erboven op doen en het gewicht dat je in het begin hebt verloren. (3,5*1,25) + 3 = afgerond 7,4kg gewichtsverlies binnen 1 maand.
 • Heb je een laag energieverbruik? Dan zou wellicht een 500kcal tekort realistischer zijn. Je hebt dan (1,8*1,25)+1,5 = afgerond 4,6kg gewichtsverlies binnen 1 maand.

De tweede maand zal de progressie logischerwijs langzamer zijn, omdat je stofwisseling vertraagt naarmate je lichter wordt.

Bovenstaande voorbeelden zijn ook onder ideale omstandigheden en kunnen veel van je vragen om dat zo vol te houden. En snel afvallen werkt een stuk beter als je een hoog vetpercentage hebt. Anders ga ja je sneller spiermassa verliezen (bron).

In mijn artikel ‘hoe lang duurt afvallen‘ vind je meer voorbeelden terug.

Wanneer is het verstandig om sneller te gaan afvallen?

Je wilt dus pas snel afvallen wanneer die ruimte er daadwerkelijk voor je lichaam is. Want het zou zomaar zo kunnen zijn dat het proces goed zit, maar dat je meer geduld nodig hebt om resultaat te zien. Vooral als je langer bezig bent met afvallen, zal het afvaltempo afnemen.

Hoe lager je vetpercentage is, hoe langer alles duurt. Hieronder heb ik richtlijnen waar je gebruik van kan maken om na te gaan of het tempo goed genoeg is.

 • Ben je net begonnen met afvallen? Dan zou je binnen 1-2 weken een afname moeten zien in een aantal omtrekmaten, zoals je taille- en beenomtrek. Is jouw vetpercentage relatief hoog, dan zou er ook zeker iets van gewichtsverlies moeten zijn. Is dit niet het geval, dan is de kans aanwezig dat je nog geen calorietekort hebt.
 • Ben je al een tijdje bezig met afvallen? Dan zou het niet langer dan 2 weken moeten duren voordat er een afname is in 1 van je omtrekmaten of huidplooien. Voor 2-4 weken gewicht stabiel blijven kan best voorkomen. Dit heeft te maken met vocht vasthouden en hebben vrouwen hier sneller last van. Als je aan krachttraining doet, kun je tegelijk afvallen en spieren opbouwen. Op de weegschaal zie je dan weinig verschilt.

Nu je dit allemaal weet, deel ik 7 tips met je om sneller te kunnen afvallen!

Belangrijk om te onthouden:

Voordat je begint met sneller afvallen, is het belangrijk om jezelf goed in te lezen en te voorbereiden. In het slechtste geval schiet je gewicht op korte termijn weer terug omhoog en blijf je struggelen met afvallen.

Snel afvallen: 7 tips

Nu je weet wat de overwegingen zijn om sneller af te vallen en wat de risico’s zijn van snel afvallen, geef ik je voor het snel afvallen 7 tips.

tips om sneller af te vallen

Tip 1: sneller afvallen door minder vloeibare calorieën te drinken

De eerste tip is heel praktisch. Wanneer je calorieën binnen krijgt uit vloeibare voedingsmiddelen, dan wil je deze helemaal skippen. Denk aan frisdrank, vruchtensappen, smoothies, melk maar ook koffie met suiker en melk.

Belangrijk is dat je deze vervangt voor alternatieven die minder tot geen calorieën bevatten:

 • Frisdrank -> ga over naar light frisdrank, zoals cola zero en crystal clear.
 • Vruchtensap -> een light vruchtensap bevat een stuk minder calorieën.
 • Smoothie -> eet fruit i.p.v. er een smoothie van te maken. Een smootie kan 3-4x zoveel kcal bevatten.
 • Melk -> eet je al iets van yoghurt of kwark, dan kun je melk helemaal skippen of vervangen voor een calorie-armere variant, zoals amandelmelk.
 • Koffie met suiker en melk -> vervang dit met zoetstoffen (zoetjes)

Kiezen voor water of thee zijn natuurlijk ook goede alternatieven. Deze aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat je sneller kan afvallen, omdat je wellicht al 200-300kcal minder binnenkrijgt.

Tip 2: snel afvallen door minder bewerkt te eten

Als we het over bewerkte voedingsmiddelen hebben, dan gaat het meestal om voedingsmiddelen die calorierijk zijn of cheat day waardig zijn.

Door minder bewerkt te eten, behaal je dus veel winst om calorieën te minderen. Minder bewerkt eten kan ook zonder dat je heel je voedingspatroon omgooit.

 • Patat -> gebakken aardappelen -> gekookte aardappelen
 • Worst -> tartaar – > biefstuk
 • Vla -> vruchtenyoghurt -> magere kwark
 • Cruesli -> muesli -> havermout

Kijk dus bij welke maaltijden of tussendoortjes je minder bewerkt kan eten, om zo sneller af te kunnen vallen. Dat kan ook makkelijk 200-300kcal schelen.

Tip 3: eet minder vaak

Als ik het heb over te vaak eten, dan heb ik het over meerdere momenten op een dag eten. Denk bijvoorbeeld aan meer dan 4 eetmomenten (inclusief tussendoortjes). Hoe vaker je op een dag eet, hoe groter de kans dat je overeet.

Kijk of je terug kan gaan naar 3-4 maaltijden op een dag. Neem alleen een tussendoortje als het niet anders kan. De kans is groot dat je hiermee al minder calorieën binnenkrijgt. Ook hiermee kun je relatief makkelijk 200-300kcal minderen.

Meer lezen over het voordeel van minder vaak op een dag eten? Lees mijn artikel ‘intermittent fasting ervaringen‘.

Tip 4: snel afvallen door minder ingrediënten bij je maaltijden te gebruiken

snel afvallen tips

Voor het snel afvallen heb je nu al 3 hele goede tips waarmee je ten minste al 200-300kcal moet kunnen minderen. De volgende tip gaat over het gebruik maken van teveel ingrediënten bij je maaltijden.

Door teveel verschillende ingrediënten te gebruiken, is de kans groot dat de calorieën snel opstapelen.

Denk hierbij aan een salade waarin je allerlei zaden, olijven, olijfolie, feta kaas, etc. doorheen doet. Het is natuurlijk voedzaam, maar heeft dus invloed op het afvallen.

Daarom is het belangrijk om te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor aardappelen of rijst. Of kies tussen extra kaas, zaden of olijven. Meerdere ingrediënten vergroten de kans dat het teveel wordt.

Gelukkig heb je meer ruimte om met groenten en fruit te variëren. Ze vullen goed en hebben over het algemeen een lage caloriedichtheid. Een lage caloriedichtheid houdt in dat het per 100g minder calorieën bevat.

Minder de hoeveelheid ingrediënten per maaltijd en je zult sneller afvallen. Dit omdat je hiermee relatief makkelijk 100-300kcal kunt minderen.

Tip 5: maak je maaltijden meer vullend

Natuurlijk helpt het ook om je maaltijden vullender te maken. Wanneer je maaltijden goed genoeg vullen, dan is de kans kleiner dat je meer gaat eten.

Om je maaltijden vullender te maken, wil je het volgende meenemen:

 • eet minder bewerkt;
 • maak je maaltijd compacter. Kwark is compacter dan yoghurt en vult daarom beter;
 • pas op met dooreters. Een dooreter is een voedingsmiddel waar je op blijft dooreten. Denk aan koek of chocola, maar kunnen mandarijntjes ook een dooreter zijn;
 • verhoog de eiwitinname van je maaltijden;
 • eet verhoudingsgewijs meer groenten en fruit dan zetmeel, wanneer je een grote eetlust hebt.

In mijn artikel ‘vullend eten met weinig calorieën‘ deel ik meer tips met je om je maaltijden meer vullend te maken!

Tip 6: snel afvallen door je omgeving te veranderen

Je omgeving veranderen is 1 van de meest onderwaardeerde aspecten om sneller af te vallen. Thuis en doordeweeks heb je misschien minder moeite met je voeding. Echter is het weekend of buitenshuis eten voor de meeste mensen de grootste uitdaging.

De omgeving kan ervoor zorgen dat je elke week je progressie teniet doet, waardoor je in principe stagneert met het snel kunnen afvallen.

Daarom is het belangrijk om te plannen wanneer je in gezelschap eet en om jezelf moeilijker te laten verleiden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder vind je een aantal strategieën die je kan toepassen:

 • Besluit van te voren wat je ‘wel’ neemt en ‘niet’ neemt. Als ik een gebakje krijg aangeboden, dan zeg ik ‘nee, dankjewel’.
 • Oriënteer van te voren op de menukaart wat je gaat eten, zodat je keuzestress voorkomt en meer gaat bestellen.
 • Zorg ervoor dat er geen verleidingen in het zicht zijn. Berg deze op.
 • Eet op een vaste plek, zoals in de keuken.
 • Zijn er broodjes met kruidenboter binnen handbereik, plaats deze ergens anders.

In veel gevallen eet je meer dan je denkt tijdens deze eetgelegenheden. Dit omdat je eetgewoontes vrijwel onzichtbaar voor je zijn. Daarnaast hebben we ook te maken met verborgen calorieën.

Naast planning en verleidingen weerstaan, gaat het natuurlijk ook helpen om sociale steun te vragen. Heb je een hectische dag achter de rug? Vraag of je partner kookt of dat je bij een bekende eet.

Betrek je omgeving, zodat ze je kunnen steunen. Heb je moeite met alcohol weerstaan? Vraag of anderen jou geen drankje meer aanbieden.

In mijn artikel ‘eetgedrag: concreet stappenplan om verleidingen te weerstaan‘ lees je meer over hoe je de omgeving kan veranderen.

Je kunt hiermee honderden calorieën besparen!

Tip 7: werk aan je leefstijlfactoren

Ten slotte hebben we leefstijlfactoren die een groot aandeel hebben om sneller af te kunnen vallen. Het gaat hierbij om slaap, stress en bewegen.

 • Beter slapen zorgt ervoor dat je metabolisme niet sneller vertraagt, je beter verzadigt en dat je meer wilskracht hebt.
 • Een overmaat aan stress bemoeilijkt het om te werken aan nieuwe eetgewoonten en zorgt ervoor dat je ook makkelijker kan terugvallen richting oude gewoonten. Denk aan een eetbui.
 • Hoewel bewegen niet heel veel invloed heeft op je energieverbruik, heeft het andere belangrijke voordelen zoals beter je wilskracht inzetten en je fitter, gezonder en sterker voelen.

Door je leefstijlfactoren te verbeteren, heb je een grote voorsprong met sneller afvallen.

Voor het snel afvallen zijn deze 7 tips doorslaggevend om succes te behalen. Je kunt ten minste 200-300kcal minderen en als je alles goed kan doorpakken 600-1000kcal minderen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe je voedingspatroon er nu uit ziet en wat je huidige lichaamsgewicht is.

Loop je vast met snel afvallen?

Heb je bovenstaande tips toegepast, maar zie je weinig resultaat? Bekijk dan mijn artikel ‘afvallen lukt niet‘.

Belangrijk om te onthouden:

Minder vloeibare calorieën drinken, minder bewerkt eten, minder vaak eten, minder ingrediënten gebruiken, je maaltijden vullende maken, je omgeving veranderen en je leefstijlfactoren verbeteren, dragen allemaal bij om sneller af te vallen.

Voorbeeld maaltijden om sneller te gaan afvallen

hoe snel afvallen

Om je nog verder op weg te helpen, deel ik een aantal voorbeeld maaltijden met je. Hierin maak ik gebruik van 3 categorieën.

Categorie 1: sneller afvallen

Sneller afvallen houdt in dat je sneller wilt afvallen dan een tempo van 0,3-0,5% lichaamsgewicht per week.

Dus stel je weegt 80kg, dan kun je uitgaan van een gewichtsafname van 0,4kg per week of bijna 2kg per maand.

Het is belangrijk dat je maaltijd voldoet aan het volgende:

 • elke maaltijd een eiwitrijke bron dat een beetje vetten bevat of sporen van koolhydraten, zoals magere zuivel, eieren en vlees/vis. Een plantaardige eiwitbron zoals soja is ook een optie;
 • een groente- of fruitbron. Dit is belangrijk om je maag te vullen;
 • bij 1-2 maaltijd(en) wil je 1 plantaardige vetbron toevoegen, zoals olijven, avocado of noten.
 • bij 1-2 maaltijd(en) wil je 1 zetmeelbron toevoegen, zoals aardappelen, rijstewafels of havermout;
 • je hebt ruimte om af een toe iets lekkers te nemen, zoals een gebakje, taart of chips.

Val je minder snel af? Dan wil je kijken of je nog meer koolhydraten of vetten kan minderen.

Categorie 2: snel afvallen

snel 10 kilo afvallen

Snel afvallen houdt in dat wilt afvallen met een tempo van 0,7-1,0% lichaamsgewicht per week.

Dus stel je weegt 80kg, dan kun je uitgaan van een gewichtsafname van 0,6-0,8kg per week of 2,5-3,5kg per maand.

Het is belangrijk dat je maaltijd voldoet aan het volgende:

 • voornamelijk magere eiwitbronnen zoals magere kwark, kipfilet, etc. Voor veganisten wordt het belangrijk om op zoek te gaan naar eiwitrijke vegan producten die weinig koolhydraten en vetten bevatten, zoals plantaardige eiwitpoeders;
 • een groente- of fruitbron waarbij de porties groter zijn dan categorie 1;
 • bij 1 van je maaltijden wil je 1 plantaardige vetbron toevoegen, zoals olijven, avocado of noten;
 • bij 1 van je maaltijden wil je 1 zetmeelbron toevoegen, zoals aardappelen, rijstewafels of havermout. Je gaat hier eigenlijk al richting een low carb dieet;
 • je hebt minder ruimte om af een toe iets lekkers te nemen, zoals een gebakje, taart of chips.

Val je minder snel af? Dan wil je kijken of je nog meer koolhydraten of vetten kan skippen.

Categorie 3: snelst afvallen

Het snelst afvallen houdt in dat wilt afvallen met een tempo van meer dan 1,0% lichaamsgewicht per week. Dus stel je weegt 80kg, dan kun je uitgaan van een gewichtsafname van 1kg per week of 4kg per maand.

Uiteraard neemt het tempo na 1 maand af en moet je meer minderen om hetzelfde tempo erin te houden.

Het is belangrijk dat je maaltijd voldoet aan het volgende:

 • elke eiwitbron vetarm en koolhydraatarm is. Denk aan magere kwark, gerookte kippenborstfilet, etc.
 • elke maaltijd veel groenten of fruit bevat. Dit kunnen snack groenten zijn of warmte groenten. Eet hier voldoende van dat je maag vol genoeg is.
 • je nauwelijks tot geen plantaardige vetten toevoegt. Geen olie, zaden, noten, avocado, etc.
 • je zetmeel volledig skipt. Geen rijst, pasta, aardappelen, etc.
 • je vrijwel geen lekkernijen neemt. Doei gebak, snoep, chips, etc.

Ik wil nogmaals benadrukken dat categorie 3 voor veel mensen niet te doen is en dat als je het overweegt, dit het beste onder begeleiding kan doen.

Wil je inspiratie op doen voor eiwitrijke recepten? Bekijk mijn eiwitrijke fitness recepten.

Belangrijk om te onthouden:

Er bestaan 3 categorieën van sneller afvallen tot het snelst afvallen. Elke categorie heeft zo zijn voor- en nadelen. Categorie 1 brengt minder risico’s met zich mee en werkt op de lange termijn beter dan categorie 2 en 3. Voor categorie 2 en 3 is ervaring vereist en kun je dit het beste doen onder begeleiding.

Samenvatting snel afvallen

Voordat je begint met sneller afvallen, is het belangrijk om jezelf goed in te lezen en te voorbereiden. In het slechtste geval schiet je gewicht op korte termijn weer terug omhoog en blijf je struggelen met afvallen.

Minder vloeibare calorieën drinken, minder bewerkt eten, minder vaak eten, minder ingrediënten gebruiken, je maaltijden vullende maken, je omgeving veranderen en je leefstijlfactoren verbeteren, dragen allemaal bij om sneller af te vallen.

Er bestaan 3 categorieën van sneller afvallen tot het snelst afvallen. Elke categorie heeft zo zijn voor- en nadelen. Categorie 1 brengt minder risico’s met zich mee en werkt op de lange termijn beter dan categorie 2 en 3. Voor categorie 2 en 3 is ervaring vereist en kun je dit het beste doen onder begeleiding.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over snel afvallen? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met sneller afvallen? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Waarom sneller afvallen?

Overwegingen om sneller af te vallen zijn vanwege weinig tot geen resultaat of om een specifiek korte termijn doel te behalen.

Hoe kun je snel afvallen?

Minder vloeibare calorieën drinken, minder bewerkt eten, minder vaak eten, minder ingrediënten gebruiken, je maaltijden vullende maken, je omgeving veranderen en je leefstijlfactoren verbeteren, dragen allemaal bij om sneller af te vallen.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]