afvallen aardappelen

Met aardappelen afvallen. Kan dat?

Met aardappelen afvallen. Kan dat? Aardappelen worden door sommige goeroes als dikmakend gezien of er wordt geclaimd dat je door zoete aardappelen te eten moeilijk kan afvallen.

In mijn artikel vertel ik meer over welke aardappelen er zijn, hoe gezond ze zijn en in hoeverre aardappelen bijdragen aan het afvallen.

Met welke aardappelen kun je afvallen?

afvallen aardappelen

Voor ik meer vertel over hoe je met aardappelen kan afvallen, is het eerst belangrijk om te kijken waar een aardappel past binnen het voedingspatroon en wat voor gezondheidsvoordelen het heeft. 🙂

Wat is een aardappel?

Aardappelen zijn een veelzijdige knolgewas. Je vindt ze in allerlei kleuren. In sommige landen wordt een aardappel als een groente gezien. Dit omdat aardappelen ook vitamine C bevatten.

In Nederland eten we aardappelen naast onze groenten. Het valt naast granen en peulvruchten onder de categorie zetmeel.

Hoe gezond een aardappel is voor het afvallen

Aardappelen zijn over het algemeen erg voedzaam. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe ze worden bereid. Gefrituurde aardappelen zijn calorierijker en minder voedzaam dan wanneer je een gekookte aardappel met zijn schil eet.

  • Aardappelen zijn rijk aan o.a. vit C, B6, kalium en magnesium. Door ze zonder schil te eten, krijg je een stuk minder voedingstoffen binnen.
  • Een aardappel bevat belangrijke anti-oxidanten die je beschermen tegen welvaartsziekten. Opvallend is dat gekleurde aardappelen meer anti-oxidanten bevatten, dan de gele aardappelen.(bron)
  • Aardappelen bevatten resistent zetmeel. Resistent zetmeel gedraagt zich op dezelfde manier als voedingsvezels. Door deze eigenschap helpt het met je bloedsuikerspiegel langzamer laten zakken, beter het hongergevoel na het eten onderdrukken en het kan gezonde darmmicroflora ondersteunen.(bron)
  • Een groot voordeel van aardappelen is dat ze glutenvrij zijn en relatief laag in FODMAP’s zijn. Voor mensen met gevoelige darmen is dit een mooi alternatief voor granen of peulvruchten.

Aardappelen passen dus perfect binnen een gezond voedingspatroon. Omdat ze goed vullen kunnen aardappelen bijdragen aan afvallen. Hier zal ik later meer over vertellen!

Welke aardappelsoorten zijn er?

Simpel gezegd kunnen we onderscheid maken tussen 2 aardappelsoorten. Denk aan:

  • vastkokende aardappelen. Deze zijn geschikt om te bakken of te koken.
  • kruimelige aardappelen. Deze zijn beter geschikt voor aardappelstamppot, puree of om ze te poffen.

Qua voedingswaarden komen ze gewoon overeen. Dan hebben we ook nog de zoete aardappel, dat allerlei soorten kent. Zoete aardappel bevat meer bètacaroteen (precursor van vit A) en minder kalium dan een normale aardappel.

Welke aardappelproducten zijn er?

Aardappelen worden ook veel gebruikt als bewerkte voedingsmiddel. Denk hierbij aan:

  • aardappelkroketjes;
  • aardappelschijfjes;
  • frietjes;
  • en chips.

Aan deze producten wordt vaak zout toegevoegd en zijn ze over het algemeen calorierijker, doordat ze meer vetten bevatten. Ze vullen minder goed dan de niet bewerkte aardappelen en kun je om deze redenen met deze aardappelen moeilijker afvallen.

Belangrijk om te onthouden:

Aardappelen zijn een veelzijdige knolgewas. Je vindt ze in allerlei kleuren. In sommige landen wordt een aardappel als een groente gezien. Aardappelen zijn over het algemeen erg voedzaam. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe ze worden bereid. Omdat de niet bewerkte aardappelsoorten goed vullen, kunnen deze aardappelen bijdragen aan afvallen.

Met aardappelen afvallen: zo zit dat

Je weet nu wat een aardappel is, welke soorten er zijn en hoe voedzaam ze kunnen zijn. Aangezien aardappelen toch veel koolhydraten bevatten, vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe je met aardappelen kan afvallen.

Afvallen met aardappelen werkt zo

Om af te vallen is het simpel gezegd belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt. In onderstaande video vertel ik hier meer over.

Je hebt dus een calorietekort nodig om af te vallen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien onze eetgewoonten, verborgen calorieën en het overschatten van ons metabolisme hier invloed op hebben.

Het klopt dat aardappelen net als de andere zetmeelproducten relatief hoog in koolhydraten en calorieën zitten. De bewerkte aardappelproducten kunnen ook nog extra vetten bevatten.

Echter geldt dat voor de niet bewerkte aardappelen, het erg moeilijk is om hier op te overeten. Hoe minder bewerkt het is, hoe beter het vult.

Zo heb je gekookte aardappelen < gepofte aardappelen < aardappelen uit de oven < gebakken aardappelen en < gefrituurde aardappelen.

Hoe minder bewerkt het is en hoe beter het vult, hoe minder calorieën je ervan binnenkrijgt en hoe makkelijker deze aardappelen bijdragen aan het afvallen.

Waarschijnlijk dat het al moeilijk voor je is om 200g gekookte aardappelen te eten tijdens een complete maaltijd. Dat is iets meer dan 30g koolhydraten en 150kcal.

Met rijst of pasta daarentegen is het relatief makkelijk om 60g koolhydraten binnen te krijgen. Qua calorieën heb je het dubbele, dan als je aardappelen zou eten.

Helpt zoete aardappel met afvallen?

aardappel gezond afvallen

Net als met normale aardappelen, kun je afvallen met zoete aardappelen. Een zoete aardappel bevat over het algemeen meer koolhydraten en suiker dan een normale aardappel, waaronder fructose. Daarnaast bevat een zoete aardappel meer voedingsvezels.

Qua calorieën komen ze sterk met elkaar overeen. Dit is leidend of je wel of niet met aardappelen kan afvallen.

Vanuit onderzoek zien we dat normale aardappelen beter vullen dan zoete aardappelen.(bron) Wil je een betere verzadiging, dan zijn normale aardappelen een betere keuze.

Zoete aardappelen hebben verder een lagere glycemische index dan normale aardappelen, maar dit is minder relevant voor het afvallen. Meer over de glycemische index lees je in mijn artikel ‘wat is de glycemische index?‘.

Conclusie afvallen met aardappelen

Je kunt in de basis prima afvallen met aardappelen. Ook al zijn ze relatief hoog in koolhydraten, ze kunnen goed je maag vullen. Dit geldt vooral voor de niet bewerkte aardappelen.

Verder zijn ze voedzaam, waardoor je minder snel voedingstekorten oploopt en je profiteert van andere gezondheidseffecten!

Ik ben van mening dat aardappelen een betere keuze zijn dan de meeste granen wanneer je bezig bent met afvallen. Eet je veel rijst of pasta? Kijk of je dit kan afwisselen met aardappelen. Je kunt zoveel kanten op met aardappelen. Uit de oven, gepofte aardappel, etc.

Heb je een trage stofwisseling? Dan is het zelfs mogelijk om als enige zetmeelbron aardappelen terug te laten komen. De rest van je koolhydraten haal je dan voornamelijk uit groente, fruit en sporen van andere voedingsmiddelen.

Meer leren over wat je moet eten om af te vallen? Lees mijn artikel ‘wat eten om af te vallen?‘.

Belangrijk om te onthouden:

Om af te vallen is het simpel gezegd belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Het klopt dat aardappelen relatief hoog in koolhydraten zijn en een hoge glycemische index hebben. Echter maakt dit voor het afvallen weinig eet. Hoe minder bewerkt je aardappelen zijn, hoe makkelijker de aardappelen bijdragen aan het afvallen. Dit omdat ze goed kunnen vullen!

Samenvatting met aardappelen afvallen

Aardappelen zijn een veelzijdige knolgewas. Je vindt ze in allerlei kleuren. In sommige landen wordt een aardappel als een groente gezien.

Aardappelen zijn over het algemeen erg voedzaam. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe ze worden bereid. Omdat de niet bewerkte aardappelsoorten goed vullen, kunnen deze aardappelen bijdragen aan afvallen.

Om af te vallen is het simpel gezegd belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Het klopt dat aardappelen relatief hoog in koolhydraten zijn en een hoge glycemische index hebben. Echter maakt dit voor het afvallen weinig eet.

Hoe minder bewerkt je aardappelen zijn, hoe makkelijker de aardappelen bijdragen aan het afvallen. Dit omdat ze goed kunnen vullen!

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over met aardappelen afvallen? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met werken aan een gezonder voedingspatroon en gezonde eetgewoonten? Bekijk mijn online voedingscoaching!

Veelgestelde vragen

Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn over het algemeen erg voedzaam. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe ze worden bereid. Gefrituurde aardappelen zijn calorierijker en minder voedzaam dan wanneer je een gekookte aardappel met zijn schil eet

Kun je afvallen met aardappelen?

Je kunt in de basis prima afvallen met aardappelen. Ook al zijn ze relatief hoog in koolhydraten, ze kunnen goed je maag vullen. Dit geldt vooral voor de niet bewerkte aardappelen.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]