schommelende bloedsuikerspiegel symptomen

Schommelende bloedsuikerspiegel: hoe ontstaat dat?

Een schommelende bloedsuikerspiegel kan erg vervelend zijn. Vooral als het niet precies duidelijk is wat hier de oorzaak van is.

Hoewel koolhydraten en vooral suiker in het kwade daglicht worden gezet omtrent schommelingen in de bloedsuikerspiegel, zijn er meer factoren die nog een belangrijke invloed kunnen hebben op deze schommelingen!

In mijn artikel lees je meer over hoe je bloedsuikerspiegel werkt en wat symptomen, oorzaken en oplossingen zijn tegen een schommelende bloedsuikerspiegel.

Schommelende bloedsuikerspiegel symptomen

schommelende bloedsuikerspiegel symptomen

Voordat ik vertel over schommelende bloedsuikerspiegel symptomen, wil ik eerst meer vertellen over hoe je bloedsuikerspiegel werkt en wat het verschil is tussen een hoge bloedsuikerspiegel en een lage bloedsuikerspiegel.

Hoe werkt je bloedsuikerspiegel?

Je bloedsuikerspiegel zegt iets over hoeveel suiker (glucose) in je bloed bevindt. Deze suiker is afkomstig van voeding en opgeslagen glucose (glycogeen) in je lichaam.

Glucose is de belangrijkste brandstof voor je hersenen, organen en je spieren. De glucose kan alleen worden gebruikt als het wordt opgenomen in je cellen. Het hormoon insuline helpt om glucose in je cellen te krijgen.

  • Wanneer er geen insuline wordt aangemaakt of er onvoldoende insuline wordt aangemaakt, dan blijft de glucose in je bloed zwermen en opstapelen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel.
  • In het geval je te weinig voeding binnenkrijgt of er teveel insuline wordt aangemaakt, kan dit je bloedsuikerspiegel verlagen.

Om te bepalen of je een lage of hoge bloedsuikerspiegel hebt, is het belangrijk om naar de symptomen te kijken.

Hoge bloedsuiker symptomen

Een hoge bloedsuiker wordt ook wel hyperglycemie genoemd. Bekende symptomen van een hoge bloedsuiker zijn:

  • vermoeidheid;
  • veel moeten plassen;
  • hoofdpijn;
  • continue dorst hebben;
  • en wazig zien.

Sommige mensen met diabetes kunnen deze symptomen direct aanvoelen. Anderen kunnen dit minder goed, omdat de bijwerkingen minder merkbaar zijn.

Het is belangrijk om te melden dat een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel schadelijk is voor je organen, zenuwen en bloedbanen. Daarom is het belangrijk om aan de bel te trekken wanneer deze symptomen herkenbaar zijn.

Lage bloedsuiker symptomen

Een lage bloedsuiker wordt ook wel hypoglycemie genoemd. Bekende symptomen van een lage bloedsuiker zijn:

  • opgejaagd voelen;
  • trillen;
  • zweten;
  • een verhoogde hartslag;
  • snel hongerig zijn;
  • en vermoeidheid;

Een lage bloedsuikerspiegel kun je al gauw genoeg herkennen wanneer je een maaltijd overslaat of als je gaat sporten op een lage maag en je dat niet bent gewend.

Een te lage bloedsuikerspiegel zorgt voor vermoeidheid, moeite met bewegen of dat je flauwvalt.

Schommelende bloedsuikerspiegel symptomen

Dan hebben we een schommelende bloedsuikerspiegel. Dit wordt ook wel dysglycemie genoemd. Dysglycemie is een brede term die verwijst naar een afwijking in de stabiliteit van je bloedsuikerspiegel.

Dit kan resulteren in een lage bloedsuikerspiegel of een hoge bloedsuikerspiegel zijn. De symptomen hiervan zijn hetzelfde als die hierboven zijn omschreven.

Belangrijk om te onthouden:

Je bloedsuikerspiegel zegt iets over hoeveel suiker (glucose) in je bloed bevindt. Deze suiker is afkomstig van voeding en opgeslagen glucose (glycogeen) in je lichaam. Het is mogelijk om rond te lopen met een hoge bloedsuikerspiegel, een lage bloedsuikerspiegel of dat je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Schommelende bloedsuikerspiegel symptomen komen overeen met die van een hoge- en een lage bloedsuikerspiegel.

Oorzaken van een schommelende bloedsuikerspiegel

Nu je weet wat de symptomen zijn van een schommelende bloedsuikerspiegel, is het belangrijk om naar de oorzaken te kijken.

Medische oorzaken van een schommelende bloedsuikerspiegel

Het is belangrijk om te weten dat wanneer je dagelijks last hebt van heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel, dat dit te maken heeft met een onderliggende medische aandoening (dysglycemie).

Herinner je nog dat ik zei dat je lichaam ook van opgeslagen glucose (glycogeen) gebruik kan maken om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren? Dit doordat je lever de glycogeen afbreekt tot glucose en vanuit daar in je bloedbaan afgeeft.

Bij mensen met dysglycemie werkt dit systeem minder goed. Het lichaam kan hierdoor minder goed van zijn voorraden glucose als brandstof voorzien. Dit zorgt voor deze schommelende bloedsuikerspiegel.

Om er achter te komen of het een medische aandoening is, kun je de volgende testen ondergaan:

  • HbA1c test: deze test meet je gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen 2-3 maanden. Een resultaat onder de 5,7% is normaal. Resultaten met een hoger percentage kunnen wijzen op pre-diabetes of diabetes.
  • Nuchtere glucosetest: voor deze test moet je minstens acht uur vasten. Je mag wel water drinken. Een resultaat van 99 mg/dL of lager is normaal. Een resultaat boven 100 mg/dL kan wijzen op pre-diabetes of diabetes.
  • Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT): je drinkt een speciaal drankje met een bepaalde hoeveelheid suiker. Vooraf en erna wordt je bloedsuiker gemeten. Een resultaat van minder dan 140 mg/dL na twee uur is normaal. Elk resultaat boven 200 kan wijzen op pre-diabetes of diabetes

Ook is er een mogelijkheid dat urine wordt gecontroleerd op suiker of andere substanties zoals ketonen (bron).

Een schommelende bloedsuikerspiegel door voedingskeuzes?

Wanneer het is uitgesloten dat het om een medische oorzaak gaat, kunnen we kijken naar voedingskeuzes.

Er zijn veel misvattingen omtrent voeding en schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Denk hierbij aan:

  • het eten van koolhydraten en met name suiker een zorg is. Tijdens een maaltijd ontstaat er een zogeheten glucose piek. Deze piek is minder goed voor je gezondheid.
  • een hoge insulinepiek zorgt voor een snelle daling in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor ontstaat de afterlunch dip.
  • door de bloedsuikerspiegel minder te laten schommelingen, dit beter is voor de pancreas (het orgaan dat insuline aanmaakt).

Een schommelende bloedsuikerspiegel zou dus invloed hebben op het hongergevoel na het eten, de gemoedstoestand en dat je moe wordt.

Gelukkig is hier genoeg onderzoek naar gedaan en het blijkt dat er geen verband zit tussen een tijdelijke daling in de bloedsuikerspiegel en hierdoor honger krijgen of een wisselende stemming (bron)(bron).

Ook wordt een afterlunch dip niet veroorzaakt door een daling in je bloedsuiker. In mijn artikel ‘moe na het eten‘ lees je hier meer over.

Symptomen van een schommelende bloedsuikerspiegel komen dus zelden voor bij gezonde mensen. Een gezond lichaam kan namelijk goed om gaan met schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Wat je wel kan doen om grote schommelingen in de bloedsuiker te voorkomen, zal ik zo meer over vertellen.

Nuchter sporten en een schommelende bloedsuikerspiegel?

Over het algemeen zorgt nuchter sporten er niet zomaar voor dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Uitzonderingen zijn wanneer je medische aandoeningen hebt zoals pre-diabetes of diabetes.

Nuchter sporten kan de bloedsuiker dan verhogen. Vooral voor mensen die diabetes type-1 hebben. Normaal gezien gaat je bloedsuiker omlaag wanneer je nuchter gaat sporten.

Veranderingen in de hormoonhuishouding?

Veranderingen in de hormoonhuishouding zoals tijdens de menstruatiecyclus lijken voor gezonde vrouwen geen invloed te hebben op een schommelende bloedsuikerspiegel (bron).

Belangrijk om te onthouden:

Een schommelende bloedsuikerspiegel wordt voornamelijk veroorzaakt door een medische aandoening. Een gezond lichaam kan namelijk goed omgaan met schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Oplossingen tegen een schommelende bloedsuikerspiegel

hoe snel stijgt bloedsuiker na eten

Om het artikel af te sluiten zal ik tips geven om symptomen van een schommelende bloedsuikerspiegel te minderen.

Het is natuurlijk zo dat wanneer je geen medische aandoening hebt, je lichaam over het algemeen goed kan omgaan met schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Ook al lijkt het misschien dat het een schommelende bloedsuikerspiegel de oorzaak is, kan het in werkelijkheid iets anders zijn.

Betere voedingskeuzes maken

Zoals je op de hoogte bent zorgen koolhydraten en suiker ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Hoe snel het stijgt is afhankelijk van welk voedingsmiddel je neemt en waar je het mee combineert.

Hoe meer verschillende soorten voedingsmiddelen je combineert met eiwitten, vetten en vezels, hoe minder snel je bloedsuiker stijgt. Daarnaast gaat er veel tijd overheen om de bloedsuikerspiegel te laten dalen.

Je zou dus in isolatie een grote hoeveelheid pure suiker zoals dextrose moeten consumeren, om voor een grotere schommeling in de bloedsuikerspiegel te zorgen. In de praktijk gebeurt dit niet zo snel.

Je hebt daarnaast nog andere voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, maar zorgen deze bij gezonde mensen niet voor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

In mijn artikel ‘wat is de glycemische index en hoe gebruik je het?‘ lees je hier meer over.

Oppassen met grote calorieschommelingen

Bezig zijn met diëten verlaagt over het algemeen de bloedsuiker. Vooral als je een crash dieet, low carb dieet of een ketogeen dieet volgt.

Wanneer je op korte termijn overgaat naar een hele hoge calorie-inname, waaronder veel koolhydraten, dan kan dit mogelijk een trigger zijn voor een schommelende bloedsuikerspiegel. Sommige mensen ervaren dit ook wanneer ze bezig zijn met carb cycling.

Door je calorie-inname en koolhydraatinname redelijk constant te houden, zouden de schommelingen minimaal moeten zijn.

Werken aan een vaste maaltijdenpatroon

Sommige mensen ervaren een lage bloedsuikerspiegel wanneer ze het ontbijt overslaan of langer aan het vasten zijn. Dit kan aan de ene kant gewenning zijn of te maken hebben met je aanleg. Vrouwen die langdurig vasten hebben sneller last van een bloedsuikerspiegel dat daalt.

Door een vaste structuur te vormen met je maaltijden, verklein je de kans op grotere schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je hormonen hebben namelijk een ritme. Dit wordt ook wel een circadiaans ritme genoemd.

Wanneer je op andere momenten eten binnenkrijgt, dan wordt er bijvoorbeeld minder of meer insuline aangemaakt. Dit kan invloed hebben op een schommelende bloedsuikerspiegel.

Regelmatig bewegen

Beweging heeft over het algemeen positieve invloed op je bloedsuikerspiegel. Door te bewegen voorkom je dat je bloedsuiker opstapelt. Je cellen worden gevoeliger voor insuline, waardoor insuline beter zijn werk kan doen.

Dit effect realiseer je al door elk uur minimaal 2 minuten te bewegen en haal je hier nog meer profijt van door beweegblokken in te plannen van minimaal 10 minuten. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling na de lunch.

Krachttraining en duurtraining zijn ook voorbeelden van inspanningen die positief kunnen bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel.

Wil je simpele tips om meer te bewegen? Bekijk dan mijn artikel ‘waarom is bewegen belangrijk?‘.

Beter leren slapen

Ten slotte heeft een slaaptekort invloed op een verhoogde bloedsuikerspiegel. Dit omdat slecht slapen simpel gezegd je hele hormoonhuishouding ontregeld.

In mijn artikel ‘slaaptekort inhalen‘ lees je hoe je een slaaptekort herkent en hoe je deze kan inhalen.

Belangrijk om te onthouden:

Oplossingen tegen een schommelende bloedsuikerspiegel zijn betere voedingskeuzes maken, werken aan een vaste maaltijdenpatroon, regelmatig bewegen en beter leren slapen.

Samenvatting schommelende bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel zegt iets over hoeveel suiker (glucose) in je bloed bevindt. Deze suiker is afkomstig van voeding en opgeslagen glucose (glycogeen) in je lichaam.

Het is mogelijk om rond te lopen met een hoge bloedsuikerspiegel, een lage bloedsuikerspiegel of dat je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Schommelende bloedsuikerspiegel symptomen komen overeen met die van een hoge- en een lage bloedsuikerspiegel.

Een schommelende bloedsuikerspiegel wordt voornamelijk veroorzaakt door een medische aandoening. Een gezond lichaam kan namelijk goed omgaan met schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Oplossingen tegen een schommelende bloedsuikerspiegel zijn betere voedingskeuzes maken, werken aan een vaste maaltijdenpatroon, regelmatig bewegen en beter leren slapen.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, ervaringen of gedachtes over een schommelende bloedsuikerspiegel? Laat hieronder een reactie achter. 🙂

Heb je hulp nodig met werken aan een gezonder voedingspatroon en gezonde eetgewoonten? Bekijk mijn online voedingscoaching.

Veelgestelde vragen over een schommelende bloedsuikerspiegel

Wat zijn symptomen van een schommelende bloedsuikerspiegel?

Het is mogelijk om rond te lopen met een hoge bloedsuikerspiegel, een lage bloedsuikerspiegel of dat je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Schommelende bloedsuikerspiegel symptomen komen overeen met die van een hoge- en een lage bloedsuikerspiegel.

Wat zijn oorzaken van een schommelende bloedsuikerspiegel?

Een schommelende bloedsuikerspiegel wordt voornamelijk veroorzaakt door een medische aandoening. Een gezond lichaam kan namelijk goed omgaan met schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]