moe na het eten

Moe na het eten: wat zijn de oorzaken?

Moe na het eten? Dat kan erg vervelend zijn. Er is geen focus meer en je valt half in slaap tijdens het werk.

Hoe komt het dat je moe wordt na het eten? Heeft dit te maken met de after lunch dip of zijn er andere oorzaken?

In mijn artikel lees je waarom je moe bent na het eten en wat je hier aan kunt doen!

Moe na het eten: de after lunch dip

moe na het eten

Vermoeidheid na het eten ontstaat meestal na de lunch. Dit noemen we dan ook wel de after lunch dip. Kort na het eten begin je focus te verliezen en voel je je slaperig wanneer je bezig bent met werk of met collega’s aan het praten bent.

Die koolhydraten tijdens de lunch zijn toch niet zo’n goed idee. Door suiker of snelle koolhydraten nemen je bloedsuiker en insuline snel toe. De insuline moet al deze suikers in een rap tempo opruimen en hierdoor ontstaat een zogenaamde crash ofwel de after lunch dip.

Hoewel het logisch klinkt dat je hierdoor moe wordt na het eten. Klopt dit technisch gezien niet. Ik zal uitleggen hoe dit zit!

Werking van de bloedsuikerspiegel

Het is belangrijk om te weten dat na het eten van een maaltijd het wel even duurt voordat je bloedsuikerspiegel daalt. Denk hierbij aan een paar uur (bron). Dus wanneer je om 12:00 hebt gegeten, zal je bloedsuikerspiegel vanaf 14:00 uur lager worden.

Die zogenaamde crash bestaat dus niet. Het zou betekenen dat je bloedsuiker binnen een paar minuten flink moet dalen. Dit komt alleen voor bij medische aandoeningen, zoals diabetes.

Een andere belangrijke feit is dat je niet moe wordt wanneer je bloedsuiker laag is. Eerder de tegenovergestelde effecten, zoals beven, hoofdpijn of concentratieproblemen (bron). Uitzonderingen zijn natuurlijk wanneer je wederom medische aandoeningen hebt.

Je bent dus eigenlijk het meest slaperig wanneer je bloedsuiker hoog is!

Koolhydraten hebben hier de meeste invloed op. Hierbij draait het ook om hoe complex de koolhydraten zijn en de hoeveelheid, ofwel de grootte van je maaltijd.

In mijn artikel ‘schommelende bloedsuikerspiegel‘ lees je meer over hoe de bloedsuikerspiegel werkt.

De invloed van de grootte van je maaltijd op moe zijn na het eten

Een stevige maaltijd heeft tot op een zekere hoogte invloed op een hogere bloedsuikerspiegel en dat hierdoor vermoeidheid na het eten ontstaat.

Hoewel grote hoeveelheden eiwitten ook invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, zijn het vooral de koolhydraten die het grootste aandeel hebben in deze stijging.

Gelukkig kunnen eiwitten en vetten bij je maaltijd, de vertering van koolhydraten vertragen. Hierdoor neemt de bloedsuiker minder snel toe. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je in verhouding minder bewerkte koolhydraten eet.

De invloed van hormonen op moe zijn na het eten

Het hormoon serotonine staat erom bekend dat het bijdraagt aan vermoeidheid na het eten. Dit omdat serotonine kan worden omgezet in melatonine. Melatonine is het hormoon dat je helpt om slaperig te worden.

Hoewel koolhydraten worden gezien als een serotonine booster, is dit effect indirect. Het gaat om de combinatie van tryptofaan en een hogere insuline respons, waardoor serotonine kan worden aangemaakt (bron).

Ofwel koolhydraten eten die ook rijk zijn aan tryptofaan, zoals rijst, havermout of volkoren brood. Of het combineren van koolhydraten met andere tryptofaan rijke bronnen, zoals eieren, kaas, tofu en zalm (bron).

Het zijn dus niet per se enkel de koolhydraten die je slaperig kunnen maken. Het gaat om een combinatie van factoren die mogelijk invloed hebben op het moe zijn na het eten.

Belangrijk om te onthouden:

Moe zijn na het eten ofwel de after lunch dip kan voor een deel worden veroorzaakt door de samenstelling van je maaltijd. Dit wanneer je bloedsuikerspiegel hoog blijft en je veel tryptofaan binnenkrijgt, dat makkelijk kan worden omgezet tot serotonine en vanuit daar tot melatonine.

Moe na het eten: andere oorzaken

vermoeid na het eten

Nu je weet dat moe zijn na het eten mogelijk kan worden veroorzaakt door de samenstelling van je maaltijd. Is het ook belangrijk om te kijken naar andere oorzaken, zoals leefstijlfactoren.

After lunch dip door je circadiaans ritme

We zien namelijk dat je circadiaans ritme (interne biologische klok) veel invloed heeft op de after lunch dip. Begin van de middag kak je namelijk automatisch al in vanwege je ritme.

Een stevige lunch daarbij kan dit effect dan verergeren (bron). Dus dat je dan een verminderde alertheid hebt of wat meer moe bent, is heel normaal.

Je kunt deze vermoeidheid een deels tegen gaan door:

  • minder stevig lunchen;
  • een wandeling nemen na je lunch, waardoor je bloedsuikerspiegel sneller daalt. Dan kom je ook makkelijker aan je beweging;
  • voor taken/bezigheden gaan waar je minder slaperig van wordt;
  • of in de middag een power nap te doen.

Echter wanneer ondanks bovenstaande maatregelen je moe blijft, dan is de kans aanwezig dat je een slaaptekort hebt.

Moe zijn na het eten door een slaaptekort

Een slaaptekort is erg onderbelicht als we kijken naar een after lunch dip. Indien je inlevert op slaapkwantiteit of slaapkwaliteit, dan is dit waarschijnlijk de hoofdoorzaak waarom je snel moe wordt na het eten.

Slaapkwantiteit zegt iets over hoeveel uren je gemiddeld per dag slaapt. We zien dat voor volwassen gemiddeld 7-9 uur (kwalitatieve) slaap nodig is om een slaaptekort te voorkomen. Dit komt overeen met 4-5 slaapcyclussen.

Slaapkwaliteit zegt iets over hoe diep je slaapt. In het geval je niet diep genoeg slaapt, dan duurt het langer om slaap in te halen of draagt het bij aan een slaaptekort opbouwen.

Je slaapkwaliteit wordt beïnvloed door:

  • Slaapgewoontes, zoals je slaapschema, wat je voor het slapen doet en waar je slaapt.
  • Externe prikkels, zoals licht, geluid en de temperatuur van je slaapkamer
  • Interne prikkels, zoals cafeïne, alcohol, blootstelling aan felle lampen, stress en of je voldoende ontspanning voor het slapen hebt

Wil jij weten of je een slaaptekort hebt? Lees mijn artikel ‘slaaptekort inhalen‘.

Belangrijk om te onthouden:

Moe zijn na het eten wordt grotendeels veroorzaakt door je circadiaans ritme. Een stevige lunch kan dit verergeren. Indien je maatregelen treft om de after lunch dip te minderen en dat weinig effect biedt. Dan is de hoofdoorzaak van der vermoeidheid hoogstwaarschijnlijk een slaaptekort.

Samenvatting

Moe zijn na het eten ofwel de after lunch dip kan voor een deel worden veroorzaakt door de samenstelling van je maaltijd. Dit wanneer je bloedsuikerspiegel hoog blijft en je veel tryptofaan binnenkrijgt, dat makkelijk kan worden omgezet tot serotonine en vanuit daar tot melatonine.

Vermoeid zijn na het eten wordt grotendeels veroorzaakt door je circadiaans ritme. Een stevige lunch kan dit verergeren. Indien je maatregelen treft om de after lunch dip te minderen en dat weinig effect biedt. Dan is de hoofdoorzaak van der vermoeidheid hoogstwaarschijnlijk een slaaptekort.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, ervaringen of gedachtes over moe zijn na het eten? Laat hieronder een reactie achter. 🙂

Heb je hulp nodig met werken aan een gezonder voedingspatroon en gezonde eetgewoonten? Bekijk mijn online voedingscoaching.

Veelgestelde vragen over moe na het eten

Word ik moe na het eten door het eten van koolhydraten?

Hoewel koolhydraten invloed kunnen hebben op vermoeidheid na het eten, heeft de koolhydraatbron en de samenstelling van je maaltijd hier ook invloed op. In veel gevallen is het je circadiaans ritme en een slaaptekort, waarom je moe wordt na het eten. Een stevige maaltijd verergerd dit effect.

Wat kan ik doen om de vermoeidheid na het eten tegen te gaan?

Minder stevig lunchen, een wandeling nemen na je lunch, voor taken/bezigheden gaan waar je minder slaperig van wordt of in de middag een power nap te doen. Biedt dit allemaal weinig effect, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een slaaptekort.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]