afvallen met diabetes medicijnen

Afvallen met diabetesmedicijnen: hoe verstandig is dat?

Afvallen met diabetesmedicijnen is sinds begin 2023 erg populair geworden. Afvallen met bijv. het diabetesmedicijn Ozempic wordt door veel Amerikaanse beroemdheden en influencers aangeprezen als wondermiddel.

Hoe helpen diabetesmedicijnen met afvallen en is dat niet gevaarlijk als je geen diabetes hebt? In mijn artikel lees je meer over welke diabetesmedicijnen worden gebruikt voor het afvallen, wat de effectiviteit is en wat de risico’s zijn.

Als bonus geef ik je extra tips hoe je kan afvallen zonder gebruik te maken van een diabetesmedicijn.

Afvallen met diabetesmedicijnen: de basis

afvallen met diabetes medicijnen

Op social media en met name Tik Tok worden ervaringen van influencers omtrent afvallen met diabetesmedicijnen tot wel miljoenen keren bekeken. Die zeggen dat ze kilo’s zijn kwijtgeraakt door het diabetesmedicijn Ozempic en Wegovy.

Het probleem is dat diabetesmedicijnen zijn bedoeld voor mensen met diabetes of met obesitas. Ik zal daarom meer vertellen over waar diabetesmedicijnen vandaan komen, wat diabetes is en welke diabetesmedicijnen er worden gebruikt voor het afvallen.

Wat is een diabetesmedicijn en waar komen ze vandaan?

Diabetesmedicijnen zijn in Amerika, Groot-Brittannië, Noorwegen, Duitsland en Denemarken op de markt gebracht.

Het hoofddoel was in eerste instantie om diabetes onder controle te krijgen. Echter is ontdekt dat deze medicijnen enorm goed helpen met afvallen.

Zo heeft een Deens bedrijf genaamd Novo Nordisk (de ontwikkelaars van Ozempic) een nieuw afslankmedicijn op de markt gebracht, genaamd Wegovy. Dit medicijn komt overeen met Ozempic, maar dan met een hogere dosis semaglutide.

Semaglutide is een nagemaakt verzadigingshormoon dat in de darmen wordt aangemaakt. Een verhoogde concentratie daarvan zorgt ervoor dat de eetlust afneemt en je daardoor afvalt omdat je in een calorietekort terecht komt. Het blijkt effectief te zijn voor mensen met obesitas.

Het diabetesmedicijn Ozempic wordt in Denemarken vergoed. Het obesitas/afslankmedicijn Wegovy daarentegen niet. Omdat Ozempic lijkt op Wegovy, is daar nu een run op en is er momenteel een tekort.

Er is hierdoor een een stop ingevoerd door huisartsposten, omdat de vraag naar het diabetesmedicijn ten koste ging van andere patiënten (bron).

Los van de schaarste waarschuwen deskundigen dat afvallen met diabetesmedicijnen niet verstandig is. Helemaal niet om een strakkere buik te krijgen of wat vakantie kg’s te verliezen.

Voor ik meer vertel over de effecten en risico’s van diabetesmedicijnen, is het belangrijk om stil te staan bij wat diabetes is.

Wat is diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het is een ziekte waarbij je teveel suiker (glucose) in je bloed hebt. Er zijn twee redenen hoe dit ontstaat.

  • Je lichaam maakt weinig tot geen insuline aan. Dit komt alleen voor wanneer je diabetes type 1 hebt.
  • Je lichaam reageert niet meer goed op insuline. Dit wordt ook wel insuline ongevoeligheid genoemd of insuline resistentie. Hierdoor kan langzamerhand diabetes type-2 ontstaan.

De oorzaken van diabetes type-1 hebben vooral met je aanleg te maken. Het is niet iets wat je met een gezonde leefstijl kan oplossen. Je moet insuline spuiten om te kunnen (over)leven.

Diabetes type-2 daarentegen is voor een deel genetisch bepaald, maar je leefstijl heeft invloed op het verder ontwikkelen van deze suikerziekte (bron). Een hoge BMI i.c.m. een ongezonde leefstijl verhoogt het risico op diabetes type-2 aanzienlijk.

Wanneer je werkt aan een gezonde leefstijl en op een gezond gewicht bent, dan kan dit diabetes type-2 omkeren of onder controle houden (bron).

Dit werkt natuurlijk niet voor iedereen. Gedragsverandering is voor de meeste mensen een grote uitdaging. Daarom zijn er ook diabetesmedicijnen die helpen om o.a. je bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen.

Een aantal van deze diabetesmedicijnen zorgen er ook voor dat je kan afvallen. Dit draagt extra bij om je diabetes onder controle te houden of om het zelfs om te keren.

Hoe minder visceraal lichaamsvet je hebt (vet in de buikholte), hoe beter je bloedwaarden zijn. Dit werkt aanzienlijk goed tegen diabetes.

Afvallen met diabetesmedicijnen: welke medicijnen zijn populair?

Als we het hebben over afvallen met diabetesmedicijnen, dan zijn dit de populairste medicijnen.

  • Ozempic: Ozempic is waarschijnlijk het bekendste diabetesmedicijn dat wordt gebruikt voor het afvallen. Dit is op basis van semaglutide.
  • Wegovy: Wegovy is ongeveer hetzelfde als Ozempic, maar is geen officieel diabetesmedicijn. Het helpt mensen met obesitas om gewicht te verliezen. Het verschil met Ozempic is dat de dosis semgalutide hoger is.
  • Victoza: Victoza bevat het ingrediënt liraglutide. Semaglutide en liraglutide behoren tot dezelfde klasse medicijnen. De werking is dus soortgelijk aan Ozempic.
  • Saxenda: Saxenda is net als Wegovy geen diabetesmedicijn, maar een afslankmedicijn. De ingrediënten zijn vrijwel identiek aan Victoza. Het verschil is dat Saxenda een hogere dosis lraglutide bevat dan Victoza
  • Metformine: Metformine valt niet onder de dezelfde klasse diabetesmedicijnen als Ozempic en Victoza. Metformine behoort tot de groep biguaniden. Het verlaagt de bloedsuiker en vermindert de eetlust.

Waarom zou je afvallen met een diabetesmedicijn als je geen diabetes hebt?

Los van dat infuencers claimen dat ze veel gewicht hebben verloren door diabetesmedicijnen te gebruiken, zijn er veel onderzoeksresultaten die bevestigen dat diabetesmedicijnen effectief zijn voor het afvallen.

Gemiddeld gezien vallen gebruikers binnen een periode van 68 weken zo’n 5-20% af. 10% van de gebruikers valt 30% af. Dat zijn goede resultaten voor als je snel wilt afvallen. En erg aantrekkelijk als je wilt afvallen, zonder een heel traject te volgen.

Het probleem is alleen dat deze medicatie is bedoeld voor mensen met pre-diabetes (voorstadium van type-2) of als je diabetes type-2 hebt. Dit gaat niet om 2-5kg gewicht verliezen, maar om meer dan 10kg.

Deze medicijnen zijn niet getest op mensen met een normaal/gezond gewicht die een strakkere buik willen.

Het risico op bijwerkingen kan hierdoor omhoog gaan. Vooral als deze diabetesmedicijnen worden misbruikt. Daarnaast is het zo dat je heel je leven aan deze diabetesmedicijnen vast zit als je daarna ook op gewicht blijven.

In het volgende gedeelte ga ik dieper in op de effecten en risico’s van deze diabetesmedicijnen voor het afvallen.

Belangrijk om te onthouden:

Afvallen met diabetesmedicijnen is een nieuwe trend geworden. Het effect van deze medicijnen is dat ze je honger onderdrukken, waardoor je automatisch minder gaat eten. Het probleem is alleen dat deze medicijnen specifiek bedoeld zijn voor mensen met pre-diabetes of diabetes type-2. Er zijn geen onderzoeken gedaan bij mensen met een gezond gewicht die diabetesmedicijnen nemen om ermee af te vallen.

Afvallen met een diabetesmedicijn: hoe effectief is het en wat zijn de risico’s?

saxenda afvallen

Hoewel influencers het alleen over de positieve effecten hebben van afvallen met een diabetesmedicijn, is het natuurlijk belangrijk om hier een objectieve blik op te werpen. Ik zal daarom per medicijn naar de effectiviteit en risico’s kijken.

Ozempic (semaglutide)

Ozempic is een medicijn dat bekend staat als semaglutide. Semaglutide is 1 van de 5 glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-agonisten.

GLP-1 is een eiwit die door je darmen wordt aangemaakt. GLP-1 geeft samen met glucose een signaal aan je alvleesklier om insuline af te geven. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omlaag gaat (doordat je alvleesklier meer insuline aanmaakt) en je eetlust afneemt (bron).

Mensen met diabetes type 2 maken te weinig GLP-1 aan. Het extra toedienen van GLP-1 zou daarom moeten helpen voor een beter balans.

Er zijn tot nu toe redelijk wat onderzoeken gedaan of afvallen lukt met het diabetesmedicijn Ozempic.

Bij deze meta-analyse is er naar 8 onderzoeken gekeken waarbij er in totaal 4567 deelnemers participeerde aan de onderzoeken. Het gaat om deelnemers met diabetes type-2 of zonder diabetes met een BMI tussen de 33,8-40,1 (bron). Met name deelnemers met veel overgewicht of obesitas.

Over een periode van hooguit 68 weken hebben de deelnemers 5-20% gewicht verloren. Bij een gewicht van 120kg is dat een gewichtsverlies van 6-24kg. Degenen die hierbij ook aan een gezondere leefstijl werken, hadden betere resultaten (bron).

De bijwerkingen van het diabetesmedicijn Ozempic waren misselijkheid en diarree. Andere mogelijke bijwerkingen zijn obstipatie en duizeligheid.

Ozempic heeft bij dieren schildklierkanker veroorzaakt. Het is echter onduidelijk of deze medicijnen het risico op schildklierkanker bij mensen verhogen (bron). Ozempic is niet geschikt voor je wanneer je medicijnen gebruikt bij bepaalde medische aandoeningen of als je een familielid hebt die ooit medullaire schildklierkanker heeft gehad.

Ook zijn er meldingen geweest van mensen die zelfmoordgedachten hebben (bron).

Uit een onderzoek in 2022 waaronder bijna 2000 mensen deelnamen, bleek dat mensen die stopten met het innemen van het diabetesmedicijn Ozempic, bijna tweederde van hun gewicht na een jaar terughadden (bron).

Begin je er eenmaal mee, dan zit je er ook heel je leven aan vast. Wel als je niet terug wilt aankomen en je geen hoofd hebt om te werken aan een gezonde leefstijl.

Wegovy (semaglutide)

Wegovy bevat net als Ozempic hetzelfde actieve ingrediënt semaglutide. Wegovy is niet bedoeld als diabetesmedicijn, maar als afslankmedicijn voor mensen met obesitas die moeite hebben met afvallen.

Het verschil tussen Wegovy en Ozempic is dat Wegovy een hogere dosis en onderhoudsdosis heeft dan Ozempic. Daarnaast werkt het toedienen van de injectie anders. In plaats van dat je elke keer een nieuwe naald krijgt voor de injectiepen, kun je bij Wegovy elke keer een nieuwe injectiepen gebruiken.

Wegovy werkt ongeveer hetzelfde als Ozempic. Door de GLP-1-niveaus in het lichaam te verhogen, blijft voeding langer in de maag en krijgt je brein de signalen doorgestuurd dat je vol zit. Dit helpt met je eetlust onderdrukken en resulteert dit in gewichtsverlies.

Volgens dit onderzoek verloren deelnemers die Wegovy gebruikten in combinatie met werken aan een gezondere leefstijl, gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht tegen het einde van de 68 weken (bron).

Mensen die gebruik maken van Wegovy kunnen net wat sneller gewicht verliezen dan mensen die gebruik maken van Ozempic (bron). Afvallen met een diabetesmedicijn zoals Wegovy heeft ongeveer dezelfde bijwerkingen als Ozempic.

Victoza (liragglutide)

Victoza bevat het ingrediënt liraglutide. Semaglutide en liraglutide behoren tot dezelfde klasse medicijnen, genaamd glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-agonisten. De werking is dus soortgelijk aan Ozempic.

Er zijn ook redelijk wat onderzoeken gedaan of afvallen lukt met het diabetesmedicijn Victoza. In deze meta-analyse is er naar 5 onderzoeken gekeken. In totaal deden er 4754 deelnemers mee. Het verschil met de vorige meta-analyse is dat het om deelnemers gaat die geen diabetes type-2 hebben, maar wel een hoge BMI (obesitas)(bron).

Gemiddeld was er een gewichtsafname van meer dan 5% over een periode van 14-56 weken. De bijwerkingen waren vrijwel hetzelfde als dat met Ozempic. Met name de misselijkheid.

Qua gezondheidsrisico’s vind je dezelfde waarschuwing terug als op de verpakking van Ozempic. Victoza kan ook voor verteringsproblemen zorgen.

Het verschil tussen Ozempic en Victoza is dat Victoza ook voor kinderen wordt gebruikt met diabetes type-2, er dagelijks moet worden geïnjecteerd en de bijwerkingen net wat anders kunnen zijn (bron).

Het grote voordeel van Ozempic is dat je er ook voor kan kiezen om het dagelijks oraal te nemen i.p.v. wekelijks injecteren.

Saxenda (liragglutide)

Saxenda is net als Wegovy geen diabetes medicijn, maar een afslankmedicijn. De ingrediënten zijn vrijwel identiek aan Victoza. Het verschil is dat Saxenda een hogere dosis lraglutide bevat dan Victoza (bron).

Saxenda is door de FDA goedgekeurd om te helpen bij gewichtsverlies op de lange termijn. Het is bedoeld om te worden gebruikt in combinatie met een gezondere leefstijl.

Het medicijn wordt gebruikt voor volwassenen met een BMI boven de 30 of boven de 27 als er sprake is van pre-diabetes. Saxenda is niet goedgekeurd om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, zoals bij mensen met type 2-diabetes.

Volgens onderzoek is het mogelijk om met Saxenda meer en sneller gewicht te verliezen dan Victoza (bron). Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat Saxenda een hogere dosis Iraglutide bevat (3mg per dag v.s. 0,6-1,8mg per dag).

De bijwerkingen zijn dan ook meer aanwezig dan wanneer je een lagere dosis Victoza neemt.

Ook hier geldt dat de gezondheidsrisico’s dus ongeveer hetzelfde zijn als bij Ozempic, Wegovy en Victoza. Dit omdat we nog steeds spreken over dezelfde klasse medicijnen, glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-agonisten.

Metformine

Ten slotte hebben we metformine. Metformine remt het aanmaken van suiker (bloedsuiker) in de lever en zorgt ervoor datje bloedsuiker niet te hoog wordt. Gewichtsverlies is meestal een bijvangst van dit medicijn.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van het gewichtsverlies, maar waarschijnlijk heeft het ook te maken met het onderdrukken van de eetlust.

Het is wel zo dat het gewichtsverlies milder is dan bij de andere diabetes medicijnen die helpen met afvallen (bron).

In een lange termijn onderzoek bij mensen met diabetes werd het gewichtsverlies over een periode van 15 jaar geobserveerd.

Onderzoekers ontdekten dat bij mensen die in het eerste jaar meer dan 5% van hun lichaamsgewicht verloren en nog steeds metformine gebruiken, meer succes hadden met het behouden van het gewichtsverlies in een periode van 5-16 jaar (bron).

Het innemen van het het diabetesmedicijn metformine om af te vallen, zonder te werken aan gezonde eetgewoonten, werkt minder goed voor gewichtsverlies. Personen die bewustere voedingskeuzes maken en aan lichaamsbeweging doen terwijl ze metformine gebruiken, verliezen doorgaans het meeste gewicht.

Wanneer je stopt met metformine, is de kans groot is dat je gewicht terug gaat naar het oorspronkelijke gewicht. En zelfs terwijl je het medicijn gebruikt, kun je langzaam het verloren gewicht terugkrijgen.

Afvallen met een diabetes medicijn: korte samenvatting

Het bewijs is overduidelijk dat wanneer je wilt afvallen, een diabetesmedicijn effectief kan zijn. Echter zijn er een aantal belangrijke kanttekeningen.

  • Alle onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan wat betreft afvallen met diabetesmedicijnen, zijn bij mensen met obesitas, pre-diabetes of diabetes type-2. Het is dus onduidelijk wat de effectiviteit en de lange termijn gezondheidseffecten zijn wanneer je diabetesmedicijnen gebruik om af te vallen wanneer je een normale BMI hebt of een normaal (gezond) gewicht.
  • De effecten van de diabetesmedicijnen hebben vooral te maken met de eetlust onderdrukken en niet zo zeer met je metabolisme versnellen.
  • De mensen die het meeste gewichtsverlies hadden of de minst grote terugval daarna, hebben naast de diabetesmedicijnen gewerkt aan een gezondere leefstijl.
  • Misselijkheid, diarree, obstipatie en duizeligheid zijn veelvoorkomende bijwerkingen van de diabetesmedicijnen.
  • Wanneer je stopt met een specifiek diabetesmedicijn of wanneer een diabetesmedicijn minder effectief wordt, dan is de kans groot dat je gewicht weer terug gaat naar het gewicht waar je mee begon. Je bent afhankelijk van het diabetesmedicijn om op gewicht te blijven. Vooral als je niet hebt gewerkt aan een gezondere leefstijl.
  • Er wordt nog onderzoek gedaan naar het verband tussen zelfmoordgedachten en GLP-1 agonisten, zoals Ozempic, Saxenda en Wegovy (bron). Er zijn tot op heden zo’n 150 meldingen van mogelijke gevallen van zelfverwonding en zelfmoordgedachten.
  • De magische pil bestaat niet. Wat je doet om af te vallen of om op gewicht te blijven, moet je blijven doen. Dit is de manier waarop het menselijk lichaam in elkaar zit. Het beschermt je tegen gewichtsverlies. In mijn artikel ‘waarom is afvallen zo moeilijk‘ lees je hier meer over.

Ten slotte een gewetensvraag. Niet overal is er genoeg medicatie voor patiënten met pre-diabetes en diabetes type-2 (bron).

Vind je het ethisch verantwoord om voor het afvallen een diabetesmedicijn te nemen (blijven nemen) wetend dat er mensen zijn die het daadwerkelijk nodig hebben voor hun gezondheid en er moeilijker toegang tot hebben?

Belangrijk om te onthouden:

Ozempic en Victoza zijn populaire diabetesmedicijnen om mee af te vallen. Wegovy en Saxenda zijn afslankmedicijnen die bedoeld zijn voor mensen met een hoge BMI of pre-diabetes. Voor metformine geldt dat gewichtsverlies een bijvangst is van dit diabetesmedicijn. Hoewel deze diabetesmedicijnen helpen met afvallen, betekent dit ook dat je er heel je leven aan vast zit om je gewicht eraf te houden. De beste resultaten behaal je door het te combineren met een gezonde leefstijl. Voor mensen met een gezond gewicht is het niet aan te raden om deze medicijnen te nemen.

Afvallen zonder een diabetesmedicijn: 5 tips

zonder diabetesmedicijn afvallen

Je weet nu wat de effectiviteit is en wat de risico’s zijn van het afvallen met diabetesmedicijnen. Om het artikel af te sluiten deel ik graag 5 tips om jou zonder een diabetesmedicijn te helpen met afvallen en het gewicht er af te houden.

Tip 1: maak kleine aanpassingen aan je voedingspatroon

Vanuit onderzoek zien we dat de meeste diëten mislukken. Dit heeft vooral te maken met de volgende zaken.

  • Het dieet dat wordt gevolgd sluit minder goed aan op je huidige voedingspatroon. Je moet ineens hele andere dingen eten en veel aanpassingen maken aan je huidige voeding.
  • Het dieet dat je volgt is te streng. Je eet veel minder dan normaal en moet je sommige voedingsmiddelen mijden.
  • Het is moeilijk om het dieet te volgen binnen je huidige leefsituatie. Denk aan je omgeving, veel etentjes buitenshuis, hectische weekenden, etc.

Daarom is het belangrijk om te beginnen met kleine aanpassingen waar je weinig tot niks van merkt. Denk hierbij aan:

  • suiker voor zoetstof vervangen (cola voor cola zero);
  • je tussendoortjes voor fruit te vervangen;
  • meer groentes op te scheppen en minder zetmeel tijdens het diner;
  • minder olie/bak en braadvet gebruiken of overstappen naar een cooking spray.

Alle kleine aanpassingen bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat je in een calorietekort terecht komt, zonder dat je het echt door hebt. Het levert je ook meteen minder stress op, omdat je voedingspatroon bekend voor je blijft.

Is honger echt een ding voor je? Dit kan te maken hebben met dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt, je weinig maagvulling van groente en fruit hebt, voedingsvezels of doordat je in verhouding meer bewerkte voedingsmiddelen eet. In mijn artikel ‘intuïtief eten‘ geef ik extra tips om sneller vol te raken.

Wil je meer richtlijnen hebben voor een gezonder voedingspatroon? Bekijk mijn artikel ‘gezond voedingspatroon‘.

Tip 2: langzamerhand meer bewegen

Wanneer je weinig beweegt dan heeft extra beweging veel voordelen om het afvallen iets te versnellen. Dit betekent niet dat je ineens van 2000-3000 stappen naar 10.000 stappen naar dag moet gaan. Het helpt wel om dit langzamerhand op te bouwen.

Hieronder heb ik beknopt een stappenplan voor je:

  1. wanneer je een zittend beroep hebt, dan begin het met elke 20-30 minuten je houding veranderen. Of dat je elk uur even opstaat en indien mogelijk 1-2 min wandelt. Het lijkt weinig, maar, dit helpt je al met bewuster worden van houding en je beweeg gewoontes.
  2. plan blokken in van minimaal 10 minuten waarin je beweegt, zoals lopen, fietsen, etc. Dit werkt het beste om dit te koppelen met een functie. Zoals boodschappen doen, na de lunch met collega’s wandelen of je stapt een halt eerder uit, zodat je er langer over doet om thuis te komen. Begin met 1 blok per dag en plan er meer in als je hiermee consistentie behoudt.
  3. zoek de beweging op. Pak in plaats van de lift de trap of in plaats van de fiets de auto. Ga op zoek naar activiteiten waarbij de activiteit belangrijker is het dan het doel. Denk hierbij aan klimmen, waterpret, stoeien met je kinderen of badmintonnen.
  4. integreer inspannende activiteiten in je leven. Denk hierbij aan cardio, krachttraining, etc. Het doel is dat het je hartslag verhoogt en je lichaam uitdaagt. Door dit op te bouwen kun je langer meer bewegen en hiermee dan ook je energieverbruik verhogen.

In mijn artikel ‘waarom is bewegen belangrijk‘ lees je meer over de voordelen van bewegen.

Tip 3: integreer krachttraining in je leven

We zien vanuit onderzoek dat degenen die naast veranderingen in de voeding en beweegpatroon, het meeste succes behalen door hierbij ook aan krachttraining te doen (bron)(bron).

Dit heeft o.a. te maken dat je met krachttraining verlies van vetvrije massa (spiermassa) tegen gaat. Op het moment dat je vetvrije massa verliest, dan ontstaat sneller het jojo-effect van afvallen.

Dit betekent niet dat je elke dag naar de sportschool moet. Door 1-2x per week aan krachttraining te doen, ga je verlies van vetvrije massa tegen en kun je zelfs wat spiermassa opbouwen.

Door meer spiermassa te hebben gaat je metabolisme iets omhoog. Dit omdat je tijdens je trainingen meer verbruikt en je minder snel gewicht verliest, maar wel meer vetmassa.

Wil je weten hoe je een start maakt met krachttraining? Bekijk mijn artikel ‘krachttraining voor beginners‘.

Vind je krachttraining niet leuk? Dan zijn er ook andere (kracht)inspannende activiteiten die je kan doen. Zolang je je spieren maar genoeg uitdaagt!

Tip 4: leefstijlfactoren verbeteren

Leefstijlfactoren zijn een onderbelicht onderwerp als het neerkomt op afvallen. Ook als je zou afvallen met diabetesmedicijnen.

Dit omdat je slaap, stress, alcoholinname, etc. aanzienlijk veel invloed hebben op het vetverlies. Heb je een slaaptekort en veel stress, dan heb je bijv. minder wilskracht om in te zetten. Ook verhoog je het risico op verlies van vetvrije massa, heb je meer honger, etc.

In mijn artikel ‘leefstijlfactoren‘ lees je meer over welke leefstijlfactoren belangrijk zijn en wat je eraan kunt doen om deze te verbeteren.

Factoren zoals stress, financiële situatie, de omgeving, etc. zijn erg ondergewaardeerd als het neerkomt op afvallen.

Tip 5: huur een coach of personal trainer in die is gespecialiseerd in gedragsverandering

Persoonlijk denk ik dat dit altijd een tip moet zijn als je echt op zoek naar hulp bent. Je kunt alles zelf uitzoeken en uitproberen, maar in de meeste gevallen behaal je hiermee niet de resultaten die je zoekt. In het slechtste geval gaat je situatie er zelfs op achteruit.

Net als dat je een hovenier inhuurt om je tuin te doen of een loodgieter wanneer je een lekkage hebt. Dit zijn zaken die je liever uit handen wilt geven, omdat je de competenties, tijd en energie nodig hebt om het probleem op te lossen.

Gedragsverandering is een apart vakgebied. Een expert kan jou hier het beste bij helpen om gezamenlijk aan je doelen te werken.

Ik snap het dat iedereen zich tegenwoordig een coach of specialist noemt. Daarom is het belangrijk om je onderzoek te doen en niet zomaar met hypes mee te gaan, zoals afvallen met diabetesmedicijnen.

Wil je meer lezen over hoe je een goede coach/expert herkent? Bekijk mijn artikel ‘afvallen met een personal coach‘.

Belangrijk om te onthouden:

Afvallen zonder diabetesmedicijnen is mogelijk met duurzame gedragsverandering. Hierin staan kleine aanpassingen in je voedingspatroon, langzamerhand meer bewegen, het doen van inspannende activiteiten zoals krachttraining en werken aan gunstige leefstijlfactoren centraal. Het beste is om hulp in te schakelen van een coach die is gespecialiseerd in gedragsverandering.

Samenvatting afvallen met diabetesmedicijnen

Afvallen met diabetesmedicijnen is een nieuwe trend geworden. Het effect van deze medicijnen is dat ze je honger onderdrukken, waardoor je automatisch minder gaat eten. Het probleem is alleen dat deze medicijnen specifiek bedoeld zijn voor mensen met pre-diabetes of diabetes type-2.

Er zijn geen onderzoeken gedaan bij mensen met een gezond gewicht die diabetesmedicijnen nemen om ermee af te vallen.

Ozempic en Victoza zijn populaire diabetesmedicijnen om mee af te vallen. Wegovy en Saxenda zijn afslankmedicijnen die bedoeld zijn voor mensen met een hoge BMI of pre-diabetes. Voor metformine geldt dat gewichtsverlies een bijvangst is van dit diabetesmedicijn.

Hoewel deze diabetesmedicijnen helpen met afvallen, betekent dit ook dat je er heel je leven aan vast zit om je gewicht eraf te houden. De beste resultaten behaal je door het te combineren met een gezonde leefstijl. Voor mensen met een gezond gewicht is het niet aan te raden om deze medicijnen te nemen.

Afvallen zonder diabetesmedicijnen is mogelijk met duurzame gedragsverandering. Hierin staan kleine aanpassingen in je voedingspatroon, langzamerhand meer bewegen, het doen van inspannende activiteiten zoals krachttraining en werken aan gunstige leefstijlfactoren centraal. Het beste is om hulp in te schakelen van een coach die is gespecialiseerd in gedragsverandering.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen dat je wilt delen over afvallen met diabetesmedicijnen? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met afvallen en werken aan een gezonder voedingspatroon? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Waarom zou je afvallen met diabetesmedicijnen?

Afvallen met diabetesmedicijnen is een nieuwe trend geworden. Het effect van deze medicijnen is dat ze je honger onderdrukken, waardoor je automatisch minder gaat eten.

Welke diabetesmedicijnen zijn het meest effectief om gewicht te verliezen?

Wegovy en Saxenda bevatten een hogere dosis van GLP-1 agonisten t.o.v. Ozempic en Victoza. Dit helpt met meer en sneller gewicht verliezen.

Wat zijn de risico’s van afvallen met diabetesmedicijnen?

Misselijkheid, diarree, obstipatie en duizeligheid zijn bekende bijwerkingen. Ozempic heeft bij dieren schildklierkanker veroorzaakt. Het is echter onduidelijk of deze medicijnen het risico op schildklierkanker bij mensen verhogen. Ook zijn er meldingen geweest van mensen die zelfmoordgedachten hebben. Wanneer je stopt met de diabetesmedicijnen is de kans groot dat je gewicht weer helemaal terug omhoog schiet. Voor de rest is er bij mensen met normaal gewicht geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van diabetesmedicijnen op gewichtsverlies.

Heb je een foutje gezien in mijn artikel? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 🙂

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]