aankomen door stress

Aankomen door stress: hoe voorkom je het?

Aankomen door stress is erg frustrerend. Je bent lekker bezig met je voeding. Ineens ontstaat er een stressvolle situatie of bouwt de stress gedurende een bepaalde periode op.

Als reactie hierop krijg je zin om meer te gaan eten. Het gaat dan met name om lekkernijen. Je probeert er niet aan toe te geven, maar uiteindelijk neemt jouw lichaam het over. Hoe ga je hiermee om?

Gelukkig zijn er mogelijkheden om beter in controle te blijven of om de controle terug te winnen. In mijn artikel vertel ik meer over wat stress met je lichaam doet en hoe je het aankomen door stress voorkomt!

Aankomen door stress: wat is stress?

wat is stress

Voordat ik meer vertel over hoe je aankomen door stress kan voorkomen, is het belangrijk om stil te staan bij de betekenis van stress.

Stress is zowel een objectieve als subjectieve ervaring. Wat voor jou stressvol is, kan voor de ander niet stressvol zijn (bron).

Voor iemand kan uit eten gaan in stress resulteren, terwijl het voor een ander juist ontspannend is.

Aankomen door stress heeft dus in de basis te maken met de betekenis die je aan een bepaalde situatie geeft.

Het verschil tussen positieve stress en negatieve stress

Voor het gemak kunnen we onderscheid maken tussen positieve stress en negatieve stress.

 • Positieve stress gaat over in controle blijven. Je blijft presteren binnen je capaciteit en je behoudt overzicht.
 • Negatieve stress is verlies van controle. Je wordt als het ware gekaapt door je lichaam.

Wanneer je op werk ineens een nieuwe deadline krijgt waar je niet op had gerekend, dan moet je presteren buiten je capaciteit en verlies je overzicht.

Of wanneer een vervelend voorval continue je gedachten overneemt, is dat ook een vorm van negatieve stress. Je komt als het ware in een tunnelvisie terecht.

De gevolgen van negatieve stress op het aankomen

Negatieve stress heeft in de basis invloed op het aankomen. In onderstaande video vertel ik hier meer over.

Om het beknopt samen te vatten wat negatieve stress met je lichaam doet:

 • je kunt minder goed je wilskracht inzetten, waardoor je bijvoorbeeld minder goed verleidingen kunt weerstaan;
 • voor je lichaam wordt het hierdoor makkelijker om terug te vallen richting oude eetgewoonten. Als dat meer snaaien is, dan kiest je lichaam de bekendste route.
 • een overmaat aan negatieve stress heeft negatieve invloed op je slaap. Vermoeidheid heeft weer invloed op de voedingskeuzes die je maakt.
 • je verliest sneller spierweefsel. Hierdoor ontstaat het jojo-effect.
 • en neemt je honger over het algemeen toe bij langdurige stress.

Dat zijn flink wat nadelen en verklaart ook waarom aankomen door stress zo makkelijk kan gaan.

Moeten we stress zien te mijden? Dat niet, maar we willen het wel leren managen! Dit zodat positieve stress niet om hoeft te slaan in negatieve stress of zodat we negatieve stress een halt toekunnen roepen.

Cortisol en gewichtstoename

Je vraagt je misschien ook wel af. Hoe zit het met het hormoon cortisol en gewichtstoename? Stress zorgt toch voor meer cortisol, waardoor je aankomt in vet?

Hoewel cortisol als een opslag hormoon wordt gezien, is de functie eigenlijk het tegenovergestelde. Cortisol helpt met afbraak, zodat je lichaam van voldoende voedingstoffen wordt voorzien.

Cortisol wordt vooral aangemaakt door lichamelijke stress, zoals krachttraining, cardio of slecht slapen. En in mindere mate door psychische stress (bron).

Het is in veel gevallen een gewichtstoename door vocht, wat doet lijken dat cortisol de oorzaak is waarom je aankomt.

Cortisol helpt ons met overleven en er zijn geen redenen om je cortisol waarden omlaag te brengen, als je gezond bent. In mijn artikel ‘hormonen en afvallen‘ lees je meer over cortisol en gewichtstoename.

Belangrijk om te onthouden:

Stress is zowel een objectieve als subjectieve ervaring. Wat de een gestrest maakt, hoeft voor de ander geen effect te hebben. Simpel gezegd kunnen we onderscheid maken tussen positieve stress en negatieve stress. Positieve stress gaat over in controle blijven, terwijl negatieve stress ervoor zorgt dat je controle verliest. Negatieve stress heeft in de basis verband met aankomen. Cortisol kan voor gewichtstoename zorgen, maar gaat dit vooral om een toename van vocht.

Aankomen door stress voorkomen: strategieën

Om aankomen door stress te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met 3 hoofdzaken. Dit zijn stressmanagement, je omgeving veranderen en werken aan je psychologische basisbehoeften.

We gaan van start met stressmanagement!

Stressmanagement

Stressmanagement is een algemeen begrip om de controle weer terug te winnen. In onderstaande video geef ik een aantal tips om controle terug te winnen en meer overzicht te creëren.

Om het beknopt samen te vatten:

 • Waarom levert de situatie stress op? Wat is de betekenis die je er aan geeft?
 • Kun je controle uitoefenen op de situatie? Zo ja, hoe en wanneer ga je het tackelen?
 • Heb je geen controle over de situatie? Ga op zoek naar positieve afleiding, zoals bewegen, een goede vriend bellen of bezig zijn met iets wat je leuk vindt of waar je goed in bent.
 • Wat zijn de 2-3 belangrijkste taken voor morgen op werk, voor je sociale omgeving en voor jezelf?
 • Hoe kun je taken kleiner maken?

In mijn cursus online afvallen geef ik nog meer praktische tips en inzichten hoe je beter je stress kan managen, zodat je moeilijker kan aankomen door stress.

Verander je omgeving

Naast stressmanagement is het belangrijk om je omgeving te veranderen. Je omgeving veranderen houdt in dat je het jezelf moeilijk maakt om te kunnen worden verleid wanneer je meer negatieve stress ervaart.

Je hebt namelijk minder wilskracht die je kan inzetten, dus is het voor je lichaam makkelijker om minder goede voedingskeuzes te maken.

Om deze reden wil je minder afhankelijk zijn van je wilskracht. Dit door bijvoorbeeld:

 • alle lekkernijen uit het zicht te halen en buiten handbereik houden. Zien doet eten. Vooral als je er makkelijk bij kan;
 • een andere route nemen naar huis of werk, als je het te verleidelijk vindt om niks bij de snackbar te halen onderweg.
 • sociale steun vragen binnen je omgeving. Vraag of je partner de halfvolle zak chips kan opbergen of dat er een gezonde maaltijd voor je wordt gekookt.

In mijn artikel ‘verleidingen weerstaan‘ krijg je nog meer tips om het jezelf moeilijker te maken om te worden verleid.

Werken aan psychologische basisbehoeften

stress levenskeuzes

Heb je ondanks bovenstaande richtlijnen en tips regelmatig te kampen met negatieve stress?

Dan kan dit te maken hebben met een tekort in je psychologische basisbehoeften. Het gaat hierbij om:

 • Autonomie: het gevoel hebben dat je kan kiezen.
 • Binding: het hebben van waardevolle relaties en een goed balans tussen autonomie en binding.
 • Competentie: je krachten kunnen inzetten en waardering krijgen.

Indien er een tekort is in 1 van deze psychologische basisbehoeften. Dan noemen we dit ook wel een behoeftefrustratie. Je bent dan meer bezig met overleven dan leven.

Het is daarom belangrijk om deze behoeften te bevredigen en dat is niet makkelijk! Het gaat bijvoorbeeld over belangrijke keuzes in het leven maken.

 • Vind ik mijn baan nog wel leuk?
 • Hoe houd ik mijn relatie vol?
 • Ben ik wel een goede ouder?

Wanneer je rondloopt met een behoeftefrustratie is er logischerwijs minder focus voor leefstijlgerelateerde doelen, omdat de stressoren continue je gedachten kapen.

Werken aan je leefstijldoelen zoals afvallen of gewicht stabiel blijven voelen dan als dweilen met de kraan open. Je blijft bijvoorbeeld emotie eten of terugvallen in eetbuien.

Om aankomen door stress tegen te gaan, is het daarom belangrijk om eerst te focussen op het bevredigen van deze psychologische basisbehoeften.

Dit kan bijvoorbeeld middels stress coaching, life coaching of vitaliteitscoaching.

Belangrijk om te onthouden:

Om aankomen door stress te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met 3 hoofdzaken. Dit zijn stressmanagement, je omgeving veranderen en werken aan je psychologische basisbehoeften.

Samenvatting aankomen door stress

Stress is zowel een objectieve als subjectieve ervaring. Wat de een gestrest maakt, hoeft voor de ander geen effect te hebben. Simpel gezegd kunnen we onderscheid maken tussen positieve stress en negatieve stress.

Positieve stress gaat over in controle blijven, terwijl negatieve stress ervoor zorgt dat je controle verliest. Negatieve stress heeft in de basis verband met aankomen. Cortisol kan voor gewichtstoename zorgen, maar gaat dit vooral om een toename van vocht.

Om aankomen door stress te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met 3 hoofdzaken. Dit zijn stressmanagement, je omgeving veranderen en werken aan je psychologische basisbehoeften.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over je motivatie voor aankomen door stress? Laat hieronder een reactie achter.🙂

Wil jij het stress eten minderen? Bekijk mijn online voedingscoaching.

Veelgestelde vragen over aankomen door stress

Wat is stress?

Simpel gezegd kunnen we onderscheid maken tussen positieve stress en negatieve stress. Positieve stress gaat over in controle blijven, terwijl negatieve stress ervoor zorgt dat je controle verliest. Negatieve stress heeft in de basis verband met aankomen.

Aankomen door stress: hoe voorkom je het?

Om aankomen door stress te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met 3 hoofdzaken. Dit zijn stressmanagement, je omgeving veranderen en werken aan je psychologische basisbehoeften.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]