afvallen met een coach

Afvallen met een personal coach? 4 tips voor een betere match

Afvallen met een personal coach? Er zijn zoveel verschillende coaches dat je door de bomen het bos niet ziet. Hoe weet je welke personal coach het beste bij jou past?

In mijn artikel lees je welke verschillende coaches er zijn en welke personal coach jou het beste kan helpen met afvallen.

Afvallen met een personal coach: verschillende coaches

afvallen met een coach

Om te beginnen is het belangrijk om duidelijk te krijgen welke coach jou het beste kan helpen met afvallen. Er zijn namelijk verschillende soorten coaches. Je hebt de:

  • voedingscoach
  • leefstijlcoach/lifestyle coach
  • en fitness coach

Daarnaast zijn er nog meer beroepen die kunnen helpen met afvallen zoals een diëtist, gewichtsconsulent of personal trainer.

In dit artikel richt ik me echter specifiek op het beroep van de coach. Dit omdat een coach over het algemeen beter is opgeleid om te helpen met gedragsverandering.

Voedingscoach

Een voedingscoach is een coach dat is gespecialiseerd in voeding om af te vallen, op gewicht te blijven of om aan te komen.

Het is belangrijk om te weten dat een voedingscoach geen beschermd beroep is. Dat wil zeggen dat iedereen zich voedingscoach kan noemen.

Daarom is het belangrijk om te achterhalen of een voedingscoach specifiek is opgeleid om te helpen met gedragsverandering.

Iemand kan veel kennis over voeding hebben, maar als deze kennis jou niet helpt om te veranderen, heb je er weinig aan. Je hebt dus echt een coach nodig die jou kan helpen met afvallen.

Leefstijlcoach

De leefstijlcoach heeft een voorsprong t.o.v. de voedingscoach. Dit omdat er specifieke opleidingen bestaan om leefstijlcoach te worden.

Een groot voordeel van deze opleidingen is dat er nadruk wordt gelegd op gedragsverandering. Een leefstijlcoach hoeft dus minder kennis van voeding te hebben, maar kan jou beter op weg helpen met afvallen.

Dit omdat werken aan gedragsverandering het meeste succes biedt om af te kunnen vallen.

Het is wel belangrijk om te weten dat ook een leefstijlcoach geen beschermd beroep. Je wilt daarom dat een leefstijlcoach is aangesloten bij een kwaliteitsregister of een opleiding heeft gevolgd met daarin de juiste wetenschappelijke onderbouwing.

De kans is groter dat deze coach jou kan helpen met afvallen.

Diëtisten kunnen zich tijdens hun opleiding ook specialiseren in leefstijlcoaching. Ze hebben dan meer kennis en vaardigheden om te helpen met gedragsverandering.

Fitnesscoach

Ten slotte hebben we de fitnesscoach. Je raadt het al, deze coach is expert op het gebied van fitness & lifestyle. Hierbij kun je denken aan spieropbouw en werken aan een sixpack. In veel gevallen verloopt de begeleiding online. Daarom wordt het ook wel online fitness coaching genoemd.

Het is belangrijk om te weten dat net als de voedingscoach de fitnesscoach geen specifieke opleiding heeft en geen beschermd beroep is.

Je wilt dus achterhalen wat de achtergrondinformatie is van de fitnesscoach. Denk aan welke opleidingen en cursussen diegene heeft gevolgd en of er resultaten zijn

Iemand die zelf goede resultaten heeft behaald en besluit anderen te helpen, kan zich zomaar fitnesscoach noemen. Deze ploppen als paddenstoelen uit de grond… dus doe goed je onderzoek!

Belangrijk om te onthouden:

Afvallen met een personal coach kan met verschillende coaches. Je hebt de voedingscoach, leefstijlcoach en de fitnesscoach. Welke type coach jou beter kan helpen is afhankelijk van de competenties van de coach en jouw specifieke doelen.

Afvallen met de juiste personal coach

afvallen coaching

Nu je weet welke type personal coach jou eventueel goed op weg kan helpen met afvallen, is het natuurlijk belangrijk om een match te vinden met de juiste personal coach.

Tegenwoordig kan namelijk iedereen zichzelf een personal coach noemen. Het nadeel hiervan is dat het imago van een personal coach omlaag gaat en dat het lastig wordt om het kaf van het koren te scheiden.

Hieronder vind je 3 belangrijke zaken om mee te nemen in je overweging.

1. Een goede personal coach is geschoold

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er genoeg coaches actief die als ervaringsdeskundige aan de slag zijn gegaan.

Het gevaar is dat zij niet de juiste kennis en ervaringen hebben om mensen daadwerkelijk te kunnen coachen. Hier is een opleiding voor noodzakelijk, om deze competenties te ontwikkelen.

Er is namelijk een verschil tussen advies geven en coachen.

Als jouw coach je een voedingsschema voor afvallen geeft zonder rekening te houden met je voorkeuren of het advies geeft om elke maaltijd eiwitrijk te eten, dan kun je daar niet zoveel mee.

Schema’s en adviezen hebben niet veel waarde, als je er niks mee kan. Dan heb ik het nog niet eens over of de adviezen wetenschappelijk zijn onderbouwd.

Het plan dat de coach maakt moet uiteindelijk binnen jouw leefsituatie passen, zodat je het niet over een aantal dagen, maar ook over een aantal maanden kan blijven volhouden.

Wanneer het moeizamer verloopt om aan je doelen te werken is het belangrijk dat de coach de doelen kan bijstellen, zodat het nog beter aansluit op jouw leefsituatie. Het is echt een team work.

Ga daarom na welke coachgerichte opleidingen of cursussen de personal coach heeft gevolgd. Is de coach niet geschoold? Dan is dit een rode vlag.

Het onderbouwen van kennis

online personal trainer opleiding

Je wilt dat jouw personal coach zijn/haar aanpak kan onderbouwen. In de praktijk verloopt dit vaak op drie manieren:

  • De onderbouwing is ‘bro science’. Dit houdt in dat jouw trainer iets wat onwaar is, logisch laat klinken en voor waar laat doorgaan. Een voorbeeld hiervan is de opvatting dat je dik wordt wanneer je voor het slapen eet. In de meeste gevallen gaat het om anekdotes uit de sportschool, geloof, hypes of het negeren/ontwijken van wetenschappelijke informatie.
  • Jouw coach staat niet geheel achter zijn/haar aanpak, weet niet precies waarom hij/zij iets doet en kan dit niet goed onderbouwen.
  • Jouw coach kan over het algemeen alles goed onderbouwen. Deze kennis is overgenomen van goeroes, uit literatuur of van opleidingen. Vraagstukken die niet helder zijn, worden uitgezocht.

Een goede personal coach die helpt met afvallen gaat niet mee met hypes, laat niet alles bepalen door anekdotes, maar zoekt naar gegrond bewijs om een bepaald standpunt te onderbouwen.

Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld dagelijks bij elke maaltijd kip met rijst moet eten om af te kunnen vallen. 😉

Belangrijk om te onthouden:

In de regel is scholing beter dan geen scholing. Een goede personal coach heeft de juiste scholing gehad en laat niet alles bepalen door anekdotes, maar zoekt naar grond bewijs om een bepaald standpunt te onderbouwen.

2. Praktijkervaring van een personal coach

Ik ben van mening dat praktijkervaring nodig is om elkaar beter te kunnen begrijpen. Als je als personal coach zelf al moeite hebt met afvallen of gewicht stabiel blijven, dan voelt dat niet als een stevige basis.

Is het je doel om zichtbare buikspieren te behalen, dan is het fijn dat je coach hier ervaring mee heeft (gehad).

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor eetbuien. Heeft je coach zelf nooit eetbuien gehad, dan kan er toch net wat missen in de begeleiding.

Vraag je coach of hij/zij specifieke ervaring heeft met het doel waar je aan wilt werken. En nog belangrijker. Of hij/zij ook andere mensen met soortgelijke doelen heeft geholpen. Deze praktijkervaring vergroot de kans dat de personal coach jouw daadwerkelijk kan helpen met afvallen.

3. Het netwerk van een goede personal coach

online personal trainer social proof

Een goede personal coach zit in een netwerk met andere goede trainers en coaches. Dit kun je meestal herkennen aan hun samenhorigheid, hun volgers en de resultaten die ze delen.

Resultaten zijn een vorm van social proof. Het geeft een indicatie van wat je kan verwachten, maar omdat elk persoon en leefsituatie anders is, wil dat niet zeggen dat je soortgelijke resultaten behaalt. Vooral als er uitzonderlijke resultaten worden gedeeld.

Staar je dus niet blind op lichaamstransformaties, maar kijk vooral naar hoe een klant de trainingen of coaching ervaart.

Waar liepen ze tegenaan, wat zijn de resultaten m.b.t. de mindset, gewoontes en wat maakt de personal coach uniek? Kijk of er ook andere recensies zijn, zoals via Google, Facebook of LinkedIn.

Bekende (dure) personal coaches hoeven niet per se kwaliteit te bieden en hoeven personal coaches die een laag bedrag vragen, niet per se slecht te zijn.

Echter kun je over het algemeen stellen dat je betaalt voor kwaliteit. Op grote schaal (massa)coaching bieden heeft waarschijnlijk impact heeft op de kwaliteit van de coaching.

Doe je onderzoek

Doe daarom goed je onderzoek wanneer je besluit om van start te gaan. Volg de sociale media kanalen van de personal coach, bezoek de kanalen van zijn/haar klanten en lees de blogs en artikelen op de website.

Stuur een bericht met een probleem waar jij mee rondloopt en vraag hoe hij/zij jou ermee kan helpen of vraag een kennismakingsgesprek aan. Dit draagt allemaal bij aan het vormen van een duidelijk beeld van de personal coach en de werkwijze.

Een goede personal coach is transparant in de haalbaarheid van je doelen en begeleid over het algemeen niet meer dan een vast aantal klanten, om de kwaliteit van de coaching te waarborgen.

Belangrijk om te onthouden:

Heb je interesse in een personal coach maar ben je nog niet zeker of je een traject wilt aangaan? Doe je onderzoek en neem desnoods contact op om je interesse voor een samenwerking te bespreken.

4. Verbinding

Ik zal eindigen met verbinding. Verbinding zegt iets over hoe goed de klik tussen jullie is. Je voelt je veilig en vertrouwd om belangrijke zaken te delen.

Je zult het vast wel met me eens dat een coach hebben met de juiste scholing en praktijkervaring, minder waarde biedt als er geen goede verbinding is. Je kunt dan logischerwijze minder uit het traject halen.

Een goede personal coach is iemand waar je een vertrouwensband mee opbouwt en iemand die geeft om jou als persoon.

Het is echt een relatie die je samen aan gaat. Tijdens een relatie is communicatie altijd essentieel, om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid en dat je je er echt prettig en veilig bij voelt.

Is de coach niet transparant, komt die zijn afspraken meestal niet na of word jou een schuldgevoel aangepraat wanneer iets niet is gelukt?

Dan heeft dit niks met coachen te maken, maar met onderwerpen. Een goede personal coach is empathisch assertief en kijkt met jou naar oplossingen.

Belangrijk om te onthouden:

Een personal coach die is geschoold, relevante praktijkervaring heeft en social proof is, kan jou waarschijnlijk beter helpen. Nog belangrijker is dat er verbinding is. Doe van te voren je onderzoek en vraag een kennismakingsgesprek aan om jouw coach beter te leren kennen. 🙂

Samenvatting afvallen met een personal coach

Afvallen met een personal coach kan met verschillende coaches. Je hebt de voedingscoach, leefstijlcoach en de fitnesscoach. Welke type coach jou beter kan helpen is afhankelijk van de competenties van de coach en jouw specifieke doelen.

Een personal coach die is geschoold, relevante praktijkervaring heeft en social proof is, kan jou waarschijnlijk beter helpen. Nog belangrijker is dat er verbinding is. Doe van te voren je onderzoek en vraag een kennismakingsgesprek aan om jouw coach beter te leren kennen. 🙂

Screening vooraf

  • Wel of geen scholing? Wat is de achtergrond van de personal coach?
  • Do they practice what they preach?
  • Social proof. Zijn er resultaten van klanten of goede recensies te vinden?
  • Kan er een vertrouwensband worden gevormd?

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over afvallen met een personal coach? Laat hieronder een reactie achter. Heb jij interesse in coaching? Bekijk dan mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen over de personal coach

Met welke personal coach kan ik het beste afvallen?

Afvallen kan met verschillende coaches. Je hebt de voedingscoach, leefstijlcoach en de fitnesscoach. Welke type coach jou beter kan helpen is afhankelijk van de competenties van de coach en jouw specifieke doelen.

Hoe kies ik de juiste personal coach?

Een coach die is geschoold en relevante praktijkervaring heeft, kan jou waarschijnlijk beter helpen. Nog belangrijker is dat er verbinding is. Doe van te voren je onderzoek en vraag een kennismakingsgesprek aan om jouw coach beter te leren kennen.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]