dietist online

Online diëtist: wat zijn de voordelen en nadelen?

Een online diëtist is sinds de coronapandemie een populairder beroep geworden. Dit omdat het voor een tijd niet mogelijk was om fysiek contact te hebben.

Het interessante hiervan is dat dat we hebben ervaren dat online voedingsbegeleiding zeker succesvol kan zijn.

In mijn artikel lees je hoe een online diëtist te werk gaat, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe je een goede diëtist herkent.

Wat is een online diëtist?

dietist online

Een online diëtist is een diëtist die de 4 jarige HBO opleiding voeding & diëtetiek heeft gevolgd. Omdat het beroep van de diëtist wettelijk is erkend, mag je jezelf alleen een diëtist noemen als je hiervoor een diploma hebt gehaald.

Het grootste verschil tussen een online diëtist en diëtist, is dat een online diëtist voornamelijk online zijn of haar diensten aanbiedt. Denk hierbij aan online voedingsconsulten, webinars geven of content creëren.

Doordat corona in het leven is gekomen, zijn meer diëtisten het offline en online werken gaan combineren.

Wat doet een diëtist?

Hoewel een diëtist vaak wordt gezien als iemand die jou kan helpen met afvallen, kan een diëtist veel meer voor je betekenen.

Een diëtist is namelijk niet alleen expert op het gebied van voeding, maar heeft ook kennis over medische aandoeningen, zoals pre-diabetes, allergieën, prikkelbare darm syndroom (PDS), ondervoeding, etc

Daarnaast kan een diëtist ook helpen met eetproblemen zoals emotie eten, sportprestaties verbeteren en je ondersteunen in het ontwikkelen van voedingsproducten. Een diëtist kan hier de benodigde vervolgopleidingen voor doen.

Veel diëtisten werken bij zorginstellingen, gezondheidscentra of bij een praktijk. Sommige diëtisten werken bij sportscholen en fitnesscentra. Het komt ook voor dat diëtisten een adviserende rol nemen in bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie.(bron)

Hoe gaat een online diëtist te werk?

Hoe een online diëtist te werk gaat is afhankelijk van zijn of haar expertise. In de basis kunnen de werkzaamheden bestaan uit:

  • online voedingsconsulten geven voor zowel gezonde mensen, ongezonde mensen of fanatieke sporters. Dit verloopt bijvoorbeeld via Zoom, Teams of Whatsapp;
  • coaching programma’s aanbieden waarin voeding- en leefstijlbegeleiding centraal staan. Dit via videobellen of middels mailcontact;
  • het maken van een voedingsschema voor afvallen, zonder begeleiding;
  • webinars geven, waarin er kennis wordt gedeeld over een voedingsgerelateerd onderwerp;
  • of content creëren over voedingsgerelateerde onderwerpen voor andere bedrijven;

Omdat het beroep van de diëtist veelzijdig is, betekent het dat een online diëtist een aantal of veel offline werkzaamheden online kan doen.

Mensen die online op zoek zijn naar een diëtist, willen meestal voedingsadvies. Daarom zal ik in dit artikel meer nadruk leggen op hoe een online diëtist jou kan helpen met een gezond voedingspatroon.

Belangrijk om te onthouden:

Een online diëtist is een diëtist die de 4 jarige HBO opleiding voeding & diëtetiek heeft gevolgd. Het grootste verschil tussen een online diëtist en diëtist, is dat een online diëtist voornamelijk online zijn of haar diensten aanbiedt. Denk hierbij aan online voedingsconsulten, webinars geven of content creëren.

De voordelen van een online diëtist

online dietist voedingsadvies

Nu je weet wat een diëtist doet en hoe een online diëtist te werk gaat, wil ik graag de voordelen bespreken van een online diëtist.

Werken aan je doelen op afstand

Het mooie van een online dienstverlening, is dat je op afstand kan werken aan je doelen. Het enige wat je nodig hebt is een (goede) internetverbinding.

Stel je moet normaal 30 minuten reizen voor een consult, dan scheelt dit al 1 uur reistijd. Vooral erg handig als je minder ruimte hebt voor fysieke afspraken.

Flexibiliteit contactmomenten

Omdat er geen reistijd is en je niet bent gebonden aan een vaste locatie, is er meer flexibiliteit m.b.t. het inplannen van contactmomenten. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de agenda van de online diëtist.

Vooral als het contact via de mail is, dan heb je hierin nog meer vrijheid. Je bent dan niet gebonden aan een specifiek tijdstip.

Online diëtisten kunnen in theorie meer klanten begeleiden, omdat ze niet afhankelijk zijn van een vaste ruimte waar ze klanten ontvangen. Je hoeft over het algemeen minder lang te wachten om aan de slag te kunnen gaan.

Een online diëtist is toegankelijker

Je bent minder afhankelijk van de diëtisten in jouw directe omgeving. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een online diëtist die is gespecialiseerd in fitness voeding. Of een online diëtist 30 min of 2 uur van jou vandaan woont, maakt dan minder uit.

Nog steeds persoonlijk

Videobellen lijkt in de basis op face to face contact. Je kunt elkaar zien en horen en het is goed mogelijk om een leuke band te vormen!

Goedkoper

De dienstverlening van een online diëtist is over het algemeen goedkoper wanneer het online verloopt. Dit omdat er bijvoorbeeld geen huur betaald hoeft te worden, de dienstverlening minder tijd in beslag neemt of er minder tijd hoeft te gaan naar de planning. Je hebt bijvoorbeeld ook geen extra reiskosten.

Uiteraard spelen de ervaringen en opleidingen van de diëtist ook een belangrijke rol in het bepalen van het uurtarief.

Belangrijk om te onthouden:

De voordelen van een online diëtist zijn dat je kan werken aan je doelen op afstand, je meer flexibiliteit hebt met je contactmomenten, dat een online diëtist toegankelijker is, nog steeds persoonlijk kan zijn en over het algemeen goedkoper is dan face-to-face contact.

De nadelen van een online diëtist

dieetadvies

Om een compleet plaatje te schetsen is het natuurlijk ook belangrijk om naar de nadelen te kijken.

Face to face contact is het persoonlijkst

Hier kan niemand omheen. Sommige mensen vinden het prettiger om echt persoonlijk contact te hebben. Dat je elkaar in het echt ziet en de gevoelssensaties nog beter zijn. Daarnaast kan het ook fijn zijn om in een ruimte te worden ontvangen. Het voelt allemaal wat echter en professioneler.

Betere communicatie

De communicatie verloopt over het algemeen beter als dit face to face is. Je hebt bijvoorbeeld geen last van een haperende internetverbinding of nog erger, dat je internetverbinding er zo maar uit ligt. Dit kan best frustrerend zijn, vooral als je hierdoor niet helemaal je ding kwijt kan of tijd verliest.

Mailcontact is adviserend

Mailcontact heeft in de basis nog meer beperkingen dan face to face contact. Vooral als het neerkomt op coachen en communicatie.

Het is veel lastiger om via de mail te coachen. Omdat er met coaching gesprekstechnieken zijn die moeilijker kunnen worden toegepast en is doorvragen door 100x heen en weer te mailen ook best lastig.

Meestal werkt mailcontact beter als er al eenmaal een vertrouwde band is en je als klant al meer ervaringen hebt. Dan is het makkelijker om adviezen te geven, die men beter kan naleven.

Je kunt geen metingen doen

Het is niet mogelijk om metingen te doen zoals omtrekmaten bijhouden of je vetpercentage laten meten. Daar heb je natuurlijk persoonlijk contact voor nodig, tenzij je zelf de vaardigheden hebt om dit op te kunnen meten.

Veel mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om een specifiek weegmoment bij de diëtist te doen. Via online begeleiding zou je zelf de wegingen moeten bijhouden.

Belangrijk om te onthouden:

De nadelen van een online diëtist zijn dat face tot face contact persoonlijker is, de communicatie beter verloopt, mailcontact te adviserend is en je geen metingen kunt laten doen.

Hoe herken je een goede online diëtist?

dietist lifestylecoach

Mochten de voordelen zwaarder opwegen dan de nadelen, dan wil je natuurlijk wel dat je zo snel mogelijk in contact komt met een goede online diëtist. Hieronder heb ik extra tips voor je om je kans op slagen te vergroten.

De online diëtist is gespecialiseerd in gedragsverandering

Tijdens de opleiding of na de opleiding heeft de diëtist een aanvullende module of opleiding gevolg om te helpen met duurzame gedragsverandering.

Iedereen kan advies geven. Jij weet ook wel dat 250g groente per dag en 2 stuks fruit per dag gezond zijn. Toch heb je niks aan dit advies, als je het niet in jouw leefsituatie kan toepassen.

Coachen is gezamenlijk opzoek gaan naar welk voedingspatroon het beste bij jou past, om hier resultaat mee te behalen. De basis ligt vooral bij werken aan gezonde eetgewoonten. Dit is waar de uitdaging ligt voor de meeste mensen.

Voeding is een gedragsvraagstuk! Daarom is het belangrijk dat de diëtist beschikt over de juiste coachingsvaardigheden.

Een goede online diëtist kijkt verder dan alleen voeding

Om te werken aan gezonde eetgewoonten komt er veel meer kijken dan het ontwerpen van schema’s of recepten.

Leefstijlfactoren zoals slaap, stress en bewegen hebben namelijk enorm veel invloed in het wel of niet behalen van je doelen. Dit omdat je met gunstige leefstijlfactoren bijvoorbeeld meer wilskracht hebt, minder last van honger en er minder snel eetbuien ontstaan.

Een goede diëtist is dus ook een lifestyle coach.

Wetenschappelijke onderbouwing

De werkwijze en de kennis van de online diëtist is wetenschappelijk onderbouwd. Wat je doet is bewezen effectief.

Ook blijft de diëtist op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de voedingswetenschap. Zo weten de meeste diëtisten dat:

De goede diëtist kan feiten van fabels scheiden! Daarnaast kan de diëtist alles ook afstemmen op de praktijk, zodat je het daadwerkelijk in je leven kan toepassen.

Het netwerk

Een goede online diëtist zit in een netwerk met andere goede diëtisten. Daarnaast hebben ze meestal een multidisciplinaire samenwerking met bijvoorbeeld een personal trainer of fysiotherapeut.

Ook heeft de diëtist waarschijnlijk een duidelijke website, social media of een gratis e-book dat je kan downloaden. Op deze manier kun je ontdekken of je al een match voelt.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld kijken naar recensies via Google, Klantenvertellen, Facebook of LinkedIn.

Doe daarom goed je onderzoek wanneer je besluit om van start te gaan. Volg de sociale media kanalen van de personal coach, bezoek de kanalen van zijn/haar klanten en lees de blogs en artikelen op de website.

Neem contact op met het probleem waar jij mee rondloopt en vraag hoe hij/zij jou ermee kan helpen of vraag een kennismakingsgesprek aan. Dit draagt allemaal bij aan het vormen van een duidelijk beeld van de online diëtist en de werkwijze.

Wil je meer lezen waar je een goede coach aan herkent? Lees mijn artikel ‘afvallen met een personal coach‘.

Belangrijk om te onthouden:

Een goede online diëtist is gespecialiseerd in gedragsverandering, kijkt verder dan alleen voeding, maakt gebruikt van een werkwijze die wetenschappelijk is onderbouwd en heeft een goed netwerk.

Samenvatting online diëtist

Een online diëtist is een diëtist die de 4 jarige HBO opleiding voeding & diëtetiek heeft gevolgd. Het grootste verschil tussen een online diëtist en diëtist, is dat een online diëtist voornamelijk online zijn of haar diensten aanbiedt. Denk hierbij aan online voedingsconsulten, webinars geven of content creëren.

De voordelen van een online diëtist zijn dat je kan werken aan je doelen op afstand, je meer flexibiliteit hebt met je contactmomenten, dat een online diëtist toegankelijker is, nog steeds persoonlijk kan zijn en over het algemeen goedkoper is dan face-to-face contact.

De nadelen van een online diëtist zijn dat face tot face contact persoonlijker is, de communicatie beter verloopt, mailcontact te adviserend is en je geen metingen kunt laten doen.

Een goede online diëtist is gespecialiseerd in gedragsverandering, kijkt verder dan alleen voeding, maakt gebruikt van een werkwijze die wetenschappelijk is onderbouwd en heeft een goed netwerk.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes? Laat hieronder een reactie achter.

Heb jij interesse in voedingsbegeleiding? Bekijk dan mijn online voedingscoaching.

Veelgestelde vragen

Wat doet een online diëtist?

Het grootste verschil tussen een online diëtist en diëtist, is dat een online diëtist voornamelijk online zijn of haar diensten aanbiedt. Denk hierbij aan online voedingsconsulten, webinars geven of content creëren.

Wat zijn de voordelen van een online diëtist?

De voordelen van een online diëtist zijn dat je kan werken aan je doelen op afstand, je meer flexibiliteit hebt met je contactmomenten, dat een online diëtist toegankelijker is, nog steeds persoonlijk kan zijn en over het algemeen goedkoper is dan face-to-face contact.

Wordt de begeleiding van de diëtist vergoed door de zorgverzekeraar?

Dit is afhankelijk van je eigen verzekering en of de diëtist een contract heeft met jouw zorgverzekering. Neem contact op met je zorgverzekering om te vragen of je in aanmerking komt!

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]