lifestyle coaching

Lifestyle coach: wat is het en hoe werkt het?

Een lifestyle coach ook wel leefstijlcoach genoemd, is jouw gids om je te helpen met leefstijlgerelateerde doelen, zoals je fitter voelen of afvallen.

De lifestyle coach wordt vaak verward met het beroep van een lifecoach of vitaliteitscoach. In mijn artikel zal ik je uitgebreider vertellen wat een lifestyle coach voor jou kan betekenen.

Wat doet een lifestyle coach?

lifestyle coaching

Een lifestyle coach kan jou helpen met leefstijlgerelateerde doelen, zoals je fitter voelen, op gewicht blijven of afvallen.

Waar een lifestyle coach zich in onderscheid t.o.v. andere beroepen, is dat een lifestyle coach gespecialiseerd is in gedragsverandering.

Er zijn namelijk meerdere beroepen zoals een voedingsdeskundige, diëtist, gewichtsconsult of personal trainer die jou kunnen helpen met bijvoorbeeld afvallen.

Dat zij kennis over voeding hebben, betekent niet per se dat ze jou kunnen helpen om je eetgewoonten te veranderen.

We weten allemaal wel dat groenten & fruit goed voor je zijn en wat de portierichtlijnen zijn, toch slaagt minder dan 1/3 van de Nederlanders erin om voldoende groenten & fruit binnen te krijgen.

Adviseren heeft dus niks te maken met coachen. Een lifestyle coach is opgeleid om jou te helpen met gedragsverandering.

Waar kan een lifestyle coach jou bij helpen?

Een lifestyle coach helpt jou met werken aan leefstijlfactoren, zoals:

Dit wordt ook wel BRAVO genoemd. Hieronder vertel ik er meer over.

De onderliggende kern om jou hierbij te helpen, is werken aan duurzame gedragsverandering. Dit begint met:

  1. Haalbare doelen stellen
  2. De onderliggende motivaties verkennen
  3. Werken aan nieuwe gewoontes
  4. En leren volhouden

Geen quickfix zoals je ziet. Alle veranderingen die je doorvoert wil je over weken, maanden en zelfs jaren nog kunnen doen, mits dat je doelen ondersteunt.

Waar kan een lifestyle coach jou niet bij helpen?

Zoals ik in intro al had aangegeven wordt de term lifestyle coaching regelmatig verward met lifecoachen.

Een lifecoach helpt jou met levensvraagstukken. Denk aan de ontwikkeling van een carrière of het nemen van een belangrijke stap.

De verwarring ligt vooral in ‘lifestyle’ en ‘life’.

Lifecoaching gaat dus in mindere mate over leefstijlgerelateerde zaken, zoals bewegen en voeding. Het richt zich vooral op het eiken van een moreel kompas voor jezelf.

Een lifecoach lijkt hiermee veel op het beroep van de vitaliteitscoach. Daarin is het doel hoofdzakelijk om je psychologische basisbehoeften, zoals autonomie, binding en competentie te bevredigen.

In mijn artikel ‘wat te doen tegen stress‘ lees je hier meer over.

Een lifestyle coach is opgeleid in leefstijlgerelateerde vraagstukken en dus niet in het oplossen van levensvraagstukken.

Wat is nog meer belangrijk om te weten over de lifestyle coach?

De lifestyle coach is geen beschermd beroep. Iedereen kan zich dus een lifestyle coach noemen. Gelukkig bestaan er opleidingen waarin iemand zich kan opleiden tot lifestyle coach en kan een lifestyle coach zich ook inschrijven voor het kwaliteitsregister. Dan ben je er zekerder van dat je een lifestyle coach hebt die voldoet aan de juiste competenties.

Geaccrediteerde lifestyle coaches kunnen een GLI-programma verzorgen. Deze is vooral bedoeld voor mensen die kampen met overgewicht of een verhoogd risico op een andere aandoening. Een GLI kan worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Belangrijk om te onthouden:

De lifestyle coach helpt jou met werken aan leefstijlfactoren, zoals meer bewegen, stoppen met roken, stoppen met alcohol drinken, gezonder eten, afvallen en ontspannen. De aanpak richt zich op blijvende gedragsverandering.

De werkwijze van een lifestyle coach

Nu je weet wat een lifestyle coach is en waar de krachten liggen, is het belangrijk om te kijken naar de werkwijze van een lifestyle coach. Ik moet natuurlijk zeggen dat elke lifestyle coach een eigen unieke aanpak hebt en dat de aanpak ook weer per klant verschilt.

Toch neem ik je graag mee in hoe de algemene werkwijze eruit kan zien.

Kennismakingsgesprek met de lifestyle coach

Het begint met de kennismaking. Hoe ben je bij de lifestyle coach terecht gekomen? Ben je gaan googelen? Doorverwezen door de huisarts of via via terecht gekomen?

De intentie erachter is erg interessant. Dit vormt namelijk de basis van het eerste kennismakingsgesprek.

Wat maakt het dat je hier bent? Is het belangrijk voor jou of voor iemand anders dat je het gesprek hebt? Indien het belangrijk voor jou is, wat zijn je doelen?

Opzoek naar de hulpvraag

Je wilt bijvoorbeeld 15kg afvallen of je wilt 4x per week cardio doen. De lifestyle coach helpt jou met duidelijker krijgen wat je ‘echt’ wilt. Het kan zo zijn dat je je fitter wilt voelen. Dit kan bijvoorbeeld ook door minder gewicht te verliezen of gewichtsstabiel te blijven.

Het voordeel is dat je de betekenis van je doel kan veranderen en het realistischer kan maken. Dan werk je aan iets met een stevige basis.

Het kan ook zo zijn dat je het niet helemaal duidelijk hebt wat je nou precies wilt. Dat is niet erg. De lifestyle coach kan door middel van goede vragen stellen, jou helpen met de juiste inzichten.

De betekenis van het resultaat

De lifestyle coach wil niet alleen naar de haalbaarheid kijken, maar ook naar wat het resultaat jou uiteindelijk gaat opleveren.

Wat kun je meer als je fitter bent of lichter bent? Wat voor overdracht heeft het naar het echte leven?

Stel je kunt wanneer je je doel hebt behaald zoveel meer doen zoals:

  • medicatie afbouwen;
  • pijnklachten minderen;
  • minder snel buitenadem raken;
  • of lekkerder in je kleding zitten.

Dan zijn dat stevige onderliggende motivaties om als brandstof te gebruiken.

Wat werkt wel en wat werkt niet?

Indien je voelt dat je doel je leven gaat verrijken, is het belangrijk om op zoek te gaan naar wat voor jou werkt, wat niet werkt en wat de uitdagingen voor jou zijn om aan je doelen te werken.

Wat momenteel werkt kan namelijk als basis worden gebruikt. Wat niet werkt hoef je niet opnieuw uit te proberen. En waar momenteel de uitdagingen liggen, kan de lifestyle coach hierbij helpen.

Gezamenlijk ga je opzoek naar passende oplossingen. De lifestyle coach is expert op gebied van leefstijl en jij bent expert op gebied van jouw eigen leven.

Het plan

Wanneer alles in kaart is gebracht van wat werkt, niet werkt en wat de uitdagingen zijn, dan kan er een concreet plan worden gemaakt door de lifestyle coach. Dit noemen we ook wel een integraal leefstijlplan, waarin BRAVO centraal staat.

Dit plan bestaat uit huiswerkopdrachten, waarin de focus ligt op het maken van kleine veranderingen. De huiswerkopdrachten kunnen worden bijgehouden in een gewoonteschema.

Het is de perfecte manier om te testen of de nieuwe gewoontes waar je aan werkt goed passen binnen je huidige leefsituatie.

Het plan kan wekelijks worden geëvalueerd en wordt bijgesteld wanneer de huiswerkopdrachten niet haalbaar zijn. Op lange termijn betekent het dat wanneer er progressie wordt behaald met de huiswerkopdrachten, dit resulteert in duurzame gedragsverandering.

Niet alleen wordt er gekeken naar wat nu lukt, maar wordt er ook rekening gehouden met minder goede dagen, de omgang met een terugval, etc.

De lifestyle coach is jouw gids om te kunnen veranderen!

Belangrijk om te onthouden:

Elke lifestyle coach heeft een unieke aanpak waarin het doel is om duurzame gedragsverandering te kunnen bewerkstelligen. Hierin staan de hulpvraag opzoeken, de betekenis van het resultaat, uitdagingen bespreken en een uitvoerbaar plan centraal. De lifestyle coach is jouw gids om te kunnen veranderen!

Samenvatting

De lifestyle coach helpt jou met werken aan leefstijlfactoren, zoals meer bewegen, stoppen met roken, stoppen met alcohol drinken, gezonder eten, afvallen en ontspannen. De aanpak richt zich op blijvende gedragsverandering.

Elke lifestyle coach heeft een unieke aanpak waarin het doel is om duurzame gedragsverandering te kunnen bewerkstelligen. Hierin staan de hulpvraag opzoeken, de betekenis van het resultaat, uitdagingen bespreken en een uitvoerbaar plan centraal. De lifestyle coach is jouw gids om te kunnen veranderen!

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over lifestyle coaching? Laat hieronder een reactie achter.

Heb jij hulp nodig met leefstijl- of fitness gerelateerde doelen? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat is een lifestyle coach?

Een lifestyle coach kan jou helpen met leefstijlgerelateerde doelen, zoals je fitter voelen, op gewicht blijven of afvallen. Waar een lifestyle coach zich in onderscheid t.o.v. andere beroepen, is dat een lifestyle coach gespecialiseerd is in gedragsverandering.

Hoe werkt een lifestyle coach?

Elke lifestyle coach heeft een unieke aanpak waarin het doel is om duurzame gedragsverandering te kunnen bewerkstelligen. Hierin staan de hulpvraag opzoeken, de betekenis van het resultaat, uitdagingen bespreken en een uitvoerbaar plan centraal. Ook kan dit middels een gecombineerde leefstijl interventie (GLI). De lifestyle coach is jouw gids om te kunnen veranderen!

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]