intermittent fasting voor vrouwen

Intermittent fasting voor vrouwen: is dat verstandig?

Intermittent fasting voor vrouwen: is dat verstandig? Veel onderzoeken laten positieve effecten zien van intermittent fasting. Zowel voor de gezondheid als voor gewichtsverlies.

Om deze reden maken zowel mannen als vrouwen gebruik van deze benadering. Wat je niet wordt verteld, is dat de onderzoeksresultaten vooral komen van dieren, mannen en vrouwen in de pre- en post menopauze met een hoge BMI.

Daarom is het interessant om te onderzoeken of intermittent fasting ook een goede aansluiting vindt bij vrouwen met een normale BMI en vrouwen die in hun vruchtbare jaren zitten. Fysiologisch gezien en hormonaal zijn er natuurlijk grote verschillen.

In dit artikel vertel ik wat intermittent fasting is, wat de gezondheidsvoordelen zijn, bespreek ik belangrijke feiten en fabels en bespreek ik de belangrijkste intermittent fasting ervaringen van vrouwen.

Intermittent fasting voor vrouwen: de basis

intermittent fasting voor vrouwen

Voor ik vertel of intermittent fasting voor vrouwen verstandig is, is het natuurlijk eerst belangrijk om stil te staan wat intermittent fasting precies is.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, ook wel IF genoemd, is een populaire dieetstrategie dat wordt gebruikt om af te vallen, gewicht stabiel te blijven of vanwege de gezondheidsvoordelen.

Het doel bij intermittent fasting is dat je voor een langere periode niet eet, gevolgd door een periode dat je wel eet. Dit noemen we ook wel het eetvenster.

Tijdens het vasten is het de bedoeling dat je geen calorieën binnenkrijgt. Ook niet van komkommer of eiwitpoeders. Je mag wel calorievrije dranken nemen, zoals water, koffie, thee, etc.

Er bestaan verschillende vormen van intermittent fasting. De vastperioden variëren van 16 uur dagelijks vasten, tot zelfs perioden dat je om de dag 24-36 uur vast.

Waarom intermittent fasting voor vrouwen?

Omdat intermittent fasting een succesvolle dieetstrategie lijkt, voelen mensen er zich tot aangetrokken. In de media hoor je er allerlei positieve verhalen over, zoals;

Hoe dit ziet met deze gezondheidsvoordelen, vertel ik verderop in dit artikel.

Ook zie je bijvoorbeeld lichaamstransformaties van vrouwen die succes hebben met intermittent fasting. Is dit het dieet waarmee je uiteindelijk wel gaat afvallen? Of zit er een addertje onder het gras?

Elk dieet werkt, zolang je er een calorietekort mee creëert en dit dieet kan volhouden.

Op de korte termijn kan intermittent fasting werken, omdat je minder calorieën binnenkrijgt. Het is natuurlijk interessanter om te kijken naar de lange termijn.

Want hou je het voor de lange termijn niet vol, dan is de kans groot dat het jojo-effect ontstaat. Je bent dan terug bij af of zelfs zwaarder dan toen je begon!

Een belangrijke disclaimer

Tot nu toe is er redelijk veel onderzoek gedaan naar intermittent fasting. Het begon voornamelijk met dieronderzoeken. Inmiddels zijn er ook veel onderzoeksresultaten van mensen.

Deze doelgroep bestaat voornamelijk uit mannen of vrouwen in de pre- en post menopauze, die meestal overgewicht hebben. De pre-menopauze is de periode voorafgaand aan de menopauze en vindt ongeveer 5-6 jaar voor de menopauze plaats.

Voor vrouwen die in hun vruchtbare jaren zitten (met een menstruatiecyclus), zijn er momenteel minder onderzoeken gedaan.

Resultaten die andere doelgroepen hebben, zijn moeilijker vertalen naar vrouwen in hun vruchtbare jaren.

Om deze reden focus ik me daarom zoveel mogelijk op onderzoeksresultaten van vrouwen in hun vruchtbare jaren en neem ik ook onderzoeken mee van vrouwen in de pre- en post menopauze. Ook komt het soms voor dat een aantal van de deelnemers mannen zijn, afhankelijk van het onderwerp.

Belangrijk om te onthouden:

Intermittent fasting, ook wel IF genoemd, is een populaire dieetstrategie dat wordt gebruikt om af te vallen, gewicht stabiel te blijven of vanwege de gezondheidsvoordelen. Veel onderzoeksresultaten van intermittent fasting zijn van mannen, dieren of vrouwen in de pre- en post menopauze.

Intermittent fasting voor vrouwen: de gezondheidsvoordelen

Nu je weet wat intermittent fasting is, wil ik stilstaan bij de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting voor vrouwen.

Intermittent fasting voor vrouwen en resultaten met afvallen

intermittent fasting vrouwen afvallen

Gewicht verliezen wanneer je (veel) overgewicht hebt en het gewicht eraf houden, is over het algemeen goed voor je fysieke gezondheid. Dit omdat:

Je verlaagt het risico op welvaartsziekten zoals pre-diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Dit is het geval wanneer je gewicht verliest zonder bezig te zijn met intermittent fasting.

In theorie zou je ook van deze gezondheidsvoordelen moeten profiteren wanneer je overgewicht hebt en afvalt met behulp van intermittent fasting.

Hoe effectief is intermittent fasting voor vrouwen als we naar gewichtverlies kijken? Hieronder vind je een tabel met de onderzoeksresultaten.

OnderzoekOnderzoeksgroepDuurInterventieGewichtsverlies
Monica C Klempel et al. (2012)30 obese vrouwen (35-65 jaar)8 weken6 dagen 30% calorietekort + 1 dag vasten (120kcal)3,4kg
Victoria A. Catenacci, et al. (2016)10 vrouwen en 3 mannen (18-55) met obesitas8 wekenOm de dag vasten (25-150kcal) en de andere dagen rond onderhoud8,8kg
Gabriela Batitucci, et al. (2022)21 obese vrouwen (18-40 jaar) 8 weken5 normale dagen en 2 dagen 18 uur vasten (overdag rond de 600kcal). 15 van de 21 deelnemers deed 3x per week aan HIIT (25 min).4% afname van het vetpercentage voor de IF + HIIT combinatie groep

Geen afname in het vetpercentage van de IF groep

Het is opvallend dat veel onderzoeken omtrent intermittent fasting om very low carb diets gaat. Dit houdt in dat deelnemers tijdens hun vast 300-500kcal mogen eten en ze vast periodes aanhouden van minder dan 14 uur (bron). Deze onderzoeken heb ik er bewust uitgelaten, omdat dit volgens mijn definitie geen vasten meer is.

Er blijft dan helaas weinig over. In de bovenstaande onderzoeken komen de calorieën voornamelijk van bouillonblokjes en calorie-arme dranken. Dit zorgt er in de basis voor dat je lichaam metabolisch gezien in de staat van vasten blijft, omdat insuline laag genoeg blijft.

Bij de eerste twee onderzoeken waren er ook andere groepen die een ander dieetprotocol volgde met een soortgelijk calorietekort. Intermitterent fasting voor vrouwen zorgde niet voor significant meer resultaat dan de vrouwen die niet aan het vasten waren.

Bij het tweede onderzoek bleek dat de deelnemers na een periode van 24 weken niet meer waren aangekomen. Dus geen jojo-effect in die periode!

In het laatste onderzoek waren er redelijk wat uitvallers, maar was dit niet vanwege het niet kunnen volhouden van het IF dieetprotocol. Opvallend is dat de groep die HIIT combineerde met IF, de beste resultaten behaalde.

De laatste zaken die ik wil delen is dat alle deelnemende vrouwen obees zijn en 75% van alle deelnemers 35+ is. Veel vrouwen bevinden zich dus in de pre- en postmenopauze.

Deze resultaten kunnen we moeilijker vertalen naar vrouwen met een lagere BMI en die in hun vruchtbare jaren zitten (18-35 jaar).

Het risico verlagen op diabetes

Intermittent fasting staat er ook om bekend dat kan het kan helpen met het risico verlagen op het ontwikkelen van diabetes. Dit wanneer je een calorietekort hebt met intermittent fasting (bron)(bron).

Na een periode van 8-12 weken kan het insulinegehalte met 20-31% en de bloedsuikerspiegel met 3-6% omlaag gaan voor personen met pre-diabetes. Dit is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogt, maar niet hoog genoeg is om diabetes te diagnosticeren.

Een kanttekening is dat intermittent fasting voor vrouwen minder gunstig is dan voor mannen als we kijken naar de bloedsuikerspiegel.

In dit onderzoek waren er 8 vrouwen tussen de 20-55 jaar met een BMI van 20-30 (gezonde BMI waarden), waarbij hun bloedsuikerspiegel omlaag ging door 3 weken lang om de dag te vasten voor 36 uur. Bij de 8 mannen in dit onderzoek was er geen effect op de bloedsuikerspiegel (bron).

Voor vrouwen met een hogere BMI zijn de bijwerkingen hoogstwaarschijnlijk minder en nog steeds effectief om het risico op diabetes te verminderen. Vooral vrouwen met pre-diabetes.

Deze bevindingen komen ook overeen met de onderzoeken van het vorige hoofdstuk.

Het risico verlagen op hart- en vaatziekten

Als we kijken naar het risico verlagen op hart- en vaatziekten zijn de onderzoeksresultaten gemengd.

In de meta-analyse van Fan Yang, etal (2021) hebben ze 46 reviews en onderzoeken erbij gepakt van mannen en vrouwen met normaal gewicht tot obesitas, die verschillende intermittent fasting protocollen volgen.

Het resultaat van alles is dat intermittent fasting helpt met de lichaamssamenstelling verbeteren (vet verliezen), bloeddruk verlagen, lipidenprofiel (vetten in het bloed) verbeteren van de glycemische regulering.

Echter was er geen significant effect geconstateerd voor het verbeteren van de HbA1c waarden en het HDL- en LDL cholesterol. Deze waarden zijn essentieel voor het verbeteren van cardiometabolische risicofactoren ofwel het risico op hart- en vaatziekten verlagen (bron).

In het onderzoek van Monica C Klempel, et al (2012) volgde 30 obese vrouwen voor 8 weken een vast protocol waarin ze ongeveer 1 dag aan het vasten waren. Vooraf hun vast aten ze een maaltijd van 400-600kcal en tijdens de vast periode mochten ze 120kcal binnenkrijgen van vloeibare calorieën.

Deze groep vrouwen was 3,9kg afgevallen en was het LDL cholesterol iets verlaagd. De andere bloedwaarden waren ook verbeterd. Dit is positief om het risico op hart-en vaatziekten te verlagen (bron).

De andere groep in dit onderzoek volgde een laag calorisch dieet en had iets minder goede resultaten. Dit heeft voornamelijk te maken met dat de intermittent fasting vrouwen groep een groter calorietekort had.

Hoogstwaarschijnlijk is het zo dat het hebben van een langdurig calorietekort voor vrouwen met obesitas/pre-diabetes, de doorslaggevende factor is om de metabole gezondheid te verbeteren.

Overige gezondheidsvoordelen

Als we kijken naar andere gezondheidsvoordelen, dan zijn er veel claims dat intermittent fasting helpt met veroudering tegen gaan (autofagie), ontstekingen minderen, etc. Hier kunnen we momenteel weinig over zeggen, aangezien veel onderzoeken op dieren zijn gedaan.

Hoogstwaarschijnlijk is het zo dat een calorietekort an sich al genoeg is om de gezondheid te verbeteren, mits je een hoge BMI hebt en niet fit bent.

In dieronderzoeken zien we dat intermittent fasting positief kan bijdragen aan cognitieve prestaties en om hersengerelateerde ziekten te bestrijden.

In gezonde mensen zien we op de korte termijn helaas geen effect, maar zijn er aanwijzingen dat intermittent fasting een beschermend effect kan bieden tegen hersenaandoeningen zoals Alhzeimer (bron).

In het volgende gedeelte behandel ik de belangrijkste feiten en fabels omtrent intermittent fasting voor vrouwen.

Belangrijk om te onthouden:

Intermittent fasting kan voor obese vrouwen die zich in de pre- en postmenopauze bevinden effectief zijn om gewicht te verliezen en in sommige gevallen het ook eraf te houden. Het bewijs is redelijk sterk dat intermittent fasting het risico op diabetes voor vrouwen met obesitas of pre-diabetes kan verlagen. Als we kijken naar overige gezondheidsvoordelen dan zijn de meeste daarvan speculatief.

Intermittent fasting voor vrouwen: feiten en fabels

Intermittent fasting kan voor vrouwen gezondheidsvoordelen opleveren. Dit geldt vooral voor vrouwen met een hoge BMI.

Het is daarom ook interessant om te onderzoeken wat veelvoorkomende fabels zijn omtrent intermittent fasting voor vrouwen.

Intermittent fasting voor vrouwen is negatief voor de gemoedstoestand

intermittent fasting tijdens menstruatie

Het wordt regelmatig aangehaald dat alleen mannen cognitieve voordelen ervaren van intermittent fasting, zoals meer focus of een betere gemoedstoestand.

Toevallig is er een nieuw onderzoek gedaan naar het effect van intermittent fasting voor vrouwen en de invloed op kwaliteit van leven. Hierbij werd er zowel naar de fysiek gezondheid als de mentale gezondheid gekeken.

27 vrouwen (20-40 jaar) met een BMI van tussen de 18-46 volgde een IF protocol van 3 maanden waarbij ze 5 dagen per week 16 uur moesten vasten (bron). Ze hadden autonomie wanneer ze hun vastperiode konden inplannen.

Het resultaat was dat de fysieke, mentale en algemene gezondheid erop vooruit gingen. Ook verbeterde het sociaal functioneren en de werkprocedures in het dagelijks leven. En er was sprake van minder vermoeidheid.

Degenen met overgewicht verloren gewicht, terwijl degenen met een gezonde BMI gewoon gewicht stabiel bleven.

Het duurde minimaal 4 weken om deze positieve effecten te behalen. De eerste 2 weken waren een aanpassingsfase. Dit houdt in dat ze op mentaal- en lichamelijk gebied er tijdelijk op achteruit gingen.

Opvallend is dat de deelnemers:

  • in een periode van 2 weken minder aan voeding dachten;
  • er geen verschil in het hongergevoel was en
  • 85% van de deelnemers wilde wilde er na 3 maanden mee door blijven gaan.

Beperkingen van dit onderzoek zijn dat een paar deelnemers drie van de zeven dagen per week aan het vasten waren. Ook was er geen controlegroep. Daarnaast was er mogelijk sprake van een bias, aangezien de deelnemers de verwachting kregen dat hun kwaliteit van leven hierdoor zou toenemen.

Er zijn ook onderzoeken van mannen en vrouwen (tijdens de Ramandan), waaruit blijkt dat vasten niet per se de gemoedstoestand negatief beïnvloedt. De omstandigheden tijdens Ramadan zijn minder ideaal, omdat je niet mag drinken en ook geen autonomie hebt over je vastperiode.

Uit een ander onderzoek valt op dat de cognitieve prestaties verbeterden door 2 dagen vasten per week. Het ging om een groep van 23 obese vrouwen tussen de 20-30 jaar (bron).

Terwijl in dit onderzoek 2 dagen vasten (<500kcal) voor vrouwen van 18-22 jaar met een gemiddelde BMI van 22 de gemoedstoestand negatief beïnvloede (bron). Dit was vooral merkbaar op de tweede dag.

Het bewijs dat intermittent fasting voor vrouwen de gemoedstoestand negatief beïnvloedt wisselt dus per onderzoek en waarschijnlijk per vrouw. Mogelijk dat factoren zoals de BMI, leefstijlfactoren, of er een calorietekort is en hoe lang er wordt gevast hier invloed op hebben.

Intermittent fasting voor vrouwen verhoogt het hongergevoel en eetbuien

Over het algemeen ervaren de meeste vrouwen de 1ste paar vastdagen of de 1ste 2 weken van een vast periode, meer honger. Het lichaam moet zich namelijk aanpassen.

Eenmaal aangepast is de honger niet veel anders, dan wanneer er een normaal dieet wordt gevolgd. Zolang het totale calorietekort ongeveer hetzelfde blijft.15% van de vrouwen die aan vasten doet ervaart wel wat meer honger dan normaal (bron)(bron).

Ook hebben vrouwen over het algemeen meer last van honger en cravings dan mannen, wanneer ze 2 dagen achter elkaar moeten vasten (bron). Er wordt tijdens onderzoeken vrijwel geen rekening gehouden in welke fase van de menstruatiecyclus de vrouw zich in bevindt. Dit kan ook invloed hebben op honger en cravings.

Voor vrouwen die het ideaal plaatje nastreven op social media, kan intermittent fasting het risico verhogen op eetstoornissen, zoals eetbuien en calorieën compenseren (bron).

Dat is niet heel gek. Ook met andere diëten zien we dat dit het risico kan verhogen voor eetstoornissen. Vooral als het externe motivatie is, zoals willen voldoen aan het ideaalplaatje.

Gaat het om interne motivatie, zoals het verbeteren van de gezondheid, dan zien we dat vrouwen over het algemeen het laagste risico hebben tot eetbuien.

Het bewijs dat intermittent fasting voor vrouwen het hongergevoel verhoogt is aanwezig. Dit vindt vooral plaats tijdens de aanpassingsfase, wanneer het calorietekort te groot is of als de vast periode te lang duurt.

Intermittent fasting tijdens de menstruatiecyclus

Als we kijken naar het effect van intermittent fasting op de menstruatiecyclus, dan is er helaas nog weinig onderzoek gedaan.

Bij dit onderzoek werd er bij 67 studenten gekeken wat de invloed van Ramadan was op de menstruatiecyclus. Opvallend was dat:

  • na 15 dagen vasten, 30% van de vrouwen een abnormale menstruatie ontwikkelden;
  • en de vrouwen die korter dan 15 dagen aan het vasten waren, er vrijwel geen bijzonderheden waren.

80% van deze vrouwen het een normale BMI. 17,5% een lage BMI en 2,5% had een hoge BMI (bron).

Bij dit onderzoek werd er gekeken naar het effect van vasten op PCOS klachten minderen. Voor vrouwen die PCOS hebben kan voor 5 weken 16 uur per dag vasten de regelmaat in de menstruatiecyclus verbeteren (bron).

Dit onderzoek bevestigt dat ook voor vrouwen met PCOS. En kan het de vruchtbaarheid voor deze groep verbeteren (bron). Vasten helpt namelijk met het verlagen van de androgenen.

Als we naar anekdotes kijken (ervaringen) dan zijn de verhalen ook wisselend. Er zijn vrouwen die door intermittent fasting problemen ervaren met een onregelmatige menstruatiecyclus of dat de menstruatiecyclus stopt. In dat geval is het beter om dan niet te gaan vasten.

Voor de rest is het natuurlijk ook goed om mee te nemen dat de hormoonhuishouding en menstruatiecyclus complexe onderwerpen zijn.

Het hebben van ondergewicht, veel bezig zijn met diëten, een te hoge BMI, andere leefstijlfactoren, aanleg, etc. hebben ook veel invloed op je menstruatiecyclus.

Je eierstokken krimpen door intermittent fasting

Wanneer de calorie-inname laag is, door bijvoorbeeld te lang of te vaak te vasten, wordt een klein deel van de hersenen (de hypothalamus) aangetast.

Dit kan ervoor zorgen dat twee reproductieve hormonen: luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) moeilijker kunnen communiceren met de eierstokken. Het risico is een onregelmatige menstruatie, onvruchtbaarheid en andere gezondheidsnadelen (bron)(bron).

Bij vrouwelijk ratten zien we dat langdurig vasten ervoor zorgt dat de eierstokgrootte afneemt en er een onregelmatige voorplantingscyclus ontstaat (bron)(bron).

Wij zijn natuurlijk geen ratten, dus weten we niet of dit ook bij mensen gebeurt. Maar de boodschap is dat wanneer je doorslaat met het vasten, dit negatieve invloed kan hebben op je menstruatie en vruchtbaarheid.

Intermittent fasting is niet verstandig tijdens de zwangerschap

Het is waarschijnlijk ‘gezond verstand’ om niet te gaan diëten tijdens je zwangerschap. In sommige gevallen is diëten wel wenselijk, wanneer de zwangerschap bijvoorbeeld het risico op diabetes verhoogt. Dit is iets wat dan met de arts moet worden overlegd.

Bij alle onderzoeken tot nu toe naar intermittent fasting, zijn zwangere vrouwen uitgesloten. Dit omdat men geen risico wilt nemen voor het ongeboren kind.

Het zelfde geldt voor wanneer je borstvoeding geeft. Wanneer je een calorietekort hebt, kan dit invloed hebben op je melkvoorraden en je energieniveau.

Hoogstwaarschijnlijk dat het lichaam (hormonen) intuïtief signalen af om meer/vaker te eten wanneer het lichaam het nodig heeft, tijdens de zwangerschap of na de zwangerschap.

Intermittent fasting voor vrouwen in de overgang

Intermittent fasting voor vrouwen in de overgang lijkt over het algemeen goed te werken wanneer deze vrouwen ook overgewicht of obesitas hebben.

De menopauze veroorzaakt veranderingen in de insulinegevoeligheid en zorgt er voor dat vrouwen makkelijker kunnen aankomen. Intermittent fasting kan hierbij helpen om bijvoorbeeld gewicht stabiel te blijven (bron).

Belangrijk om te onthouden:

Intermittent fasting voor vrouwen hoeft niet per se de gemoedstoestand negatief te beïnvloeden. Intermittent fasting kan op korte termijn of door langdurig vasten het hongergevoel verhogen. Sommige vrouwen ervaren problemen met hun menstruatiecyclus als ze lang vasten. Intermittent fasting zorgt er niet zomaar voor dat je eierstokken krimpen. Tenslotte wil je liever niet diëten of vasten tijdens en na de zwangerschap.

Intermittent fasting ervaringen van vrouwen

Nu ik een aantal feiten en fabels omtrent intermittent fasting voor vrouwen met je hebt doorgenomen, wil ik de wetenschap vertalen naar de praktijk.

Verschillende methodes van intermittent fasting voor vrouwen

Zoals je hebt gelezen, maken onderzoeken gebruik van verschillende intermittent fasting dieetprotocollen. Je hebt globaal gezien 3 methodes om te vasten.

MethodeFrequentieOmschrijving
16 uur vasten5-7x per week16 uur vasten
8 uur eten
18-24 uur (aangepast) vasten1-2x per week18-24 uur vasten of <500kcal eten
24-36 uur (aangepast) vastenOm de dag24-36 uur vasten of <500kcal eten

Vanuit onderzoek zien we dat de volgende zaken minder goed werken:

  • 2 dagen achter elkaar (aangepast) vasten;
  • dagelijks langer dan 16 uur vasten voor vrouwen met een normale BMI;
  • een te groot calorietekort creëren wanneer je lang of vaker vast.

Om deze redenen willen we (kleine) aanpassingen maken, om zo het meeste rendement eruit te halen met een zo laag mogelijk risico.

Hoe ga je van start?

Vrouwen met een normale BMI kunnen experimenteren met een vastperiode van 14-16 uur, 3-7x per week. Doe je dit om af te vallen, begin dan met een klein calorietekort.

Je kunt dit doen door je ontbijt over te slaan of einde van de middag je diner in te plannen. Kies de structuur die het beste in jouw leefsituatie past. Bijvoorbeeld van 20:00-10:00 uur vasten.

Vrouwen met een hoge BMI of die zich in de pre- en postmenopauze bevinden, kunnen het langer vasten over het algemeen beter tolereren. Je kunt van start gaan door 1-2 dag(en) 18-24 uur te vasten.

Dit houdt in dat je 1 of 2 maaltijden kort achter elkaar neemt. Je eet dinsdag bijvoorbeeld om 18:00 uur en woensdag dan weer pas om 18:00 uur. Op de andere dagen eet je wat je normaal eet (rond je caloriebehoefte of een met een matig calorietekort).

Tussendoor kun je calorie-arme dranken nemen en als je toch veel moeite hebt, calorie-arme voedingsmiddelen waarbij je onder de 500kcal blijft gedurende de dag.

Past het goed bij je en wil je sneller gewicht verliezen, dan kun je het overwegen om om de dag te vasten.

Je kunt natuurlijk ook gaan vasten wanneer het jou uitkomt. Of af een toe maaltijden overslaan wanneer je geen honger hebt of geen tijd hebt om te koken.

Het belangrijkste is om een ​​methode te vinden die het beste bij jou en je levensstijl past!

Intermittent fasting combineren met HIIT of krachttraining

Natuurlijk is het zo dat beweging ook invloed heeft in hoe goed je intermittent fasting kan blijven volhouden. Ben je erg actief, dan is dat voor je lichaam minder fijn om dat te combineren met langdurig vasten.

HIIT en krachttraining daarentegen kunnen een goede bijdrage leveren om het vasten beter vol te kunnen houden. Dit omdat je hierdoor meer wilskracht ontwikkelt en het risico op spierverlies verlaagt.

Spierverlies is 1 van de belangrijkste redenen waarom een vetverlies dieet faalt.

In mijn artikel ‘krachttraining schema voor vrouwen‘ lees je hoe je van start kunt gaan met krachttraining!

Intermittent fasting combineren met het keto dieet

Ik zie het ook wel vaker dat intermittent fasting wordt gecombineerd met het keto dieet. Het is goed om te weten dat wanneer je langer dan 12 uur vast, je lichaam langzamerhand ketonen aanmaakt. Vanaf 14 uur vasten raak je al voor een deel in ketose.

Je hoeft dus niet bewust koolhydraatarm te gaan eten om hetzelfde effect te behalen. Tenzij je langdurig in ketose wilt blijven.

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de combinatie van intermittent fasting en het ketogeen dieet, maar kan deze combinatie voor obese vrouwen werken om op korte termijn gewicht te verliezen (bron).

Een ketogeen dieet biedt geen extra voordelen voor het afvallen t.o.v. andere diëten. Op de lange termijn is een keto dieet ook erg moeilijk om vol te houden en kunnen vrouwen zich over het algemeen moeilijker aanpassen dan mannen (bron).

Ik zou eerder nadruk leggen op een gezond en gevarieerd voedingspatroon en waar je vertrouwd mee bent, zodat je hier minder stress van hebt.

Voor wie is het niet geschikt?

Intermittent fasting is niet geschikt voor jou wanneer je binnen 2 weken niet aangepast raakt aan de vast periode, wanneer je een actieve levensstijl hebt of een lage BMI. De kans is groot dat er dan gezondheidsproblemen ontstaan.

Wil je meer ervaringen lezen omtrent intermittent fasting? Bekijk mijn artikel ‘intermittent fasting ervaringen‘.

Belangrijk om te onthouden

Er zijn verschillende intermittent fasting methodes voor vrouwen. Als we kijken naar de intermittent fasting ervaringen van vrouwen, dan zien we dat vrouwen met een hoge BMI langere vast periodes en grotere calorietekorten beter kunnen tolereren. Het is daarom belangrijk om te kiezen wat het beste binnen jouw leefsituatie past. Extra activiteiten erbij doen zoals HIIT of krachttraining en een gebalanceerd voedingspatroon aanhouden, kan ervoor zorgen dat je meer succes behaalt.

Samenvatting intermittent fasting voor vrouwen

Intermittent fasting, ook wel IF genoemd, is een populaire dieetstrategie dat wordt gebruikt om af te vallen, gewicht stabiel te blijven of vanwege de gezondheidsvoordelen. Veel onderzoeksresultaten van intermittent fasting zijn van mannen, dieren of vrouwen in de pre- en post menopauze.

Intermittent fasting kan voor obese vrouwen die zich in de pre- en postmenopauze bevinden effectief zijn om gewicht te verliezen en in sommige gevallen het ook eraf te houden.

Het bewijs is redelijk sterk dat intermittent fasting het risico op diabetes voor vrouwen met obesitas of pre-diabetes kan verlagen. Als we kijken naar overige gezondheidsvoordelen dan zijn de meeste daarvan speculatief.

Intermittent fasting voor vrouwen hoeft niet per se de gemoedstoestand negatief te beïnvloeden. Intermittent fasting kan op korte termijn of door langdurig vasten het hongergevoel verhogen. Sommige vrouwen ervaren problemen met hun menstruatiecyclus als ze lang vasten.

Intermittent fasting zorgt er niet zomaar voor dat je eierstokken krimpen. Je wilt liever niet diëten of vasten tijdens en na de zwangerschap.

Er zijn verschillende intermittent fasting methodes voor vrouwen. Als we kijken naar de intermittent fasting ervaringen van vrouwen, dan zien we dat vrouwen met een hoge BMI langere vast periodes en grotere calorietekorten beter kunnen tolereren.

Het is daarom belangrijk om te kiezen wat het beste binnen jouw leefsituatie past. Extra activiteiten erbij doen zoals HIIT of krachttraining en een gebalanceerd voedingspatroon aanhouden, kan ervoor zorgen dat je meer succes behaalt.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen met intermittent fasting? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met intermittent fasting, afvallen of werken aan een gezond voedingspatroon? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen intermittent fasting voor vrouwen

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, ook wel IF genoemd, is een populaire dieetstrategie dat wordt gebruikt om af te vallen, gewicht stabiel te blijven of vanwege de gezondheidsvoordelen.

Is intermittent fasting effectief voor vrouwen?

Intermittent fasting is het meest effectief voor vrouwen met een hoge BMI en voor vrouwen die zich voornamelijk in de pre- en post menopauze bevinden.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]