ontbijt belangrijkste maaltijd van de dag

Is je ontbijt overslaan een slechte gewoonte?

Je ontbijt overslaan wordt regelmatig gezien als een slechte gewoonte. De vraag is of dit terecht is.

In mijn artikel lees je voor wie het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, wat de voor- en nadelen zijn van het overslaan van het ontbijt en wat voor invloed dit heeft op fitness gerelateerde doelen.

Ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

ontbijt belangrijkste maaltijd van de dag

Het ontbijt wordt meestal als de belangrijkste maaltijd van de dag gezien. De vraag is of dit terecht is.

Daarom is het belangrijk om naar de feiten te kijken en vanuit daar richtlijnen te geven voor het wel of niet ontbijten.

Wat is de definitie van ontbijten?

Voor we beginnen met het belang van wel of niet ontbijten, is het belangrijk om te definiëren wat de betekenis is van een ontbijt.

Ontbijt betekent in het Engels breakfast. Breakfast staat ook wel voor ‘break the fast’ ofwel de vastperiode doorbreken.

Wanneer jouw laatste maaltijd 20:00 is en je eet in de ochtend rond 07:00. Dan heb je de vastperiode gebroken na 11 uur.

In het geval je pas om 12:00 eet, dan heb je de vastperiode na 16 uur doorbroken.

Je hebt het ontbijt niet overgeslagen, maar je hebt het ontbijt uitgesteld.

Veel bekende interval vasten benaderingen zijn hierop gebaseerd. In mijn artikel ‘intermittent fasting ervaringen‘, lees je hier meer over.

Hoe belangrijk is ontbijten?

De noodzaak van vroeg of laat ontbijten hangt vooral af van leefstijlfactoren, je metabole gezondheid en persoonlijke voorkeuren.⁣

Ben je iemand die in de ochtend actief is en honger heeft wanneer je opstaat? Dan is het verstandig om het ontbijt niet uit te stellen.

Door vroeg te gaan ontbijten word je energieker en verhoog je mogelijk je metabolisme, doordat je onbewust meer gaat bewegen (toename van spontane activiteiten).(bron)

Personen die metabool ongezond zijn zoals pre-diabetes, hebben een minder stabiele bloedsuikerspiegel. Wanneer het ontbijt wordt overgeslagen fluctueert hun bloedsuiker bij de lunch en het diner. Dit kan ervoor zorgen dat de eetlust gedurende de dag toeneemt ⁣(bron) .⁣

ontbijt belangrijk

Voor deze groep is vroeg ontbijten een goede benadering om de bloedsuiker onder controle te houden en hierdoor makkelijker gewicht stabiel te blijven (bron)(bron).

Wanneer je in de ochtend passief bent en tegen je zin moet eten, kan het geen kwaad om je ontbijt uit te stellen. Sommige mensen die vroeg ontbijten ervaren juist problemen wanneer ze vroeg ontbijten.

Dat vroeg ontbijten met ‘gezond zijn’ wordt geassocieerd, heeft te maken dat personen die consequent vroeg ontbijten over het algemeen goede eetgewoonten hebben. ⁣

Voordelen van je ontbijt overslaan

Deze voordelen zijn vooral van toepassing voor mensen die vroeg in de ochtend geen trek hebben.

  • Je legt minder druk op jezelf door jezelf niet te forceren om vroeg te moeten ontbijten.
  • Het bespaart tijd.
  • Je hebt meer energie en focus door niet vroeg te ontbijten.
  • Het is makkelijker om gewicht stabiel te blijven of om af te vallen. Dit omdat je overdag minder eetmomenten hebt.

Je metabolisme gaat zeker niet in spaarstand.

Nadelen van je ontbijt overslaan

Deze nadelen zijn vooral van toepassing voor mensen die vroeg in de ochtend honger hebben en voor mensen met minder goede leefstijlfactoren.

  • Je hebt minder energie en focus wanneer je je ontbijt uitstelt.
  • Het kan ervoor zorgen dat je gedurende de dag meer eet, dan als je wel zou ontbijten. Hierdoor kom je op lange termijn aan.
  • Onregelmatig eten door het ontbijt soms over te slaan heeft negatieve invloed op het circadiaans ritme van je honger hormonen. Hierdoor kun je overdag meer hongerig zijn (bron).

Ontbijten is dus belangrijk als dit helpt met gewicht stabiel blijven.

Belangrijk om te onthouden:

Het ontbijt is niet voor iedereen de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit heeft namelijk te maken met leefstijlfactoren, de metabole gezondheid en persoonlijke voorkeuren. Wanneer je ontbijt overslaan voor problemen zorgt, zoals minder energie, focus en meer honger. Dan is het belangrijk om te ontbijten.

Ontbijt overslaan voor fitness gerelateerde doelen

ontbijt overslaan afvallen

Het komt ook voor dat het ontbijt bewust wordt overgeslagen i.v.m. fitness gerelateerde doelen.

Is het ontbijt voor sporten belangrijk?

In principe is het antwoord hetzelfde als bovenstaande samenvatting. Sommigen vinden het niet prettig om in de ochtend te trainen nadat ze hebben ontbeten, terwijl anderen het ontbijt echt nodig hebben.

Als we kijken naar onderzoek dan zien we dat voor spieropbouw het beter is om ten minste een calorie-arme eiwitrijke bron te nemen voor het sporten. Denk hierbij aan minimaal 0,1-0,2g/kg aan eiwit.

Voeding rondom de krachttraining is namelijk belangrijk voor het herstel en spieropbouw.

In veel gevallen zal het ook positieve invloed hebben op sportprestaties.

Ontbijt overslaan voor afvallen

Het ontbijt overslaan wordt ook ingezet om extra lichaamsvet te verbranden.

Hoewel je in verhouding meer nadruk kan leggen op lichaamsvet en bepaalde probleemzones, zul je er netto gezien niet meer vet mee verbranden.

In mijn artikel ‘sporten op een lege maag‘ lees je hier over.

Belangrijk om te onthouden:

Het ontbijt overslaan kan bijdragen aan het verbeteren van sportprestaties. Vooral als een volle maag je sportprestaties verhinderd. Heb je geen tot weinig energie wanneer je nuchter traint, dan is het belangrijk om te ontbijten.

Samenvatting

Het ontbijt is niet voor iedereen de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit heeft namelijk te maken met leefstijlfactoren, de metabole gezondheid en persoonlijke voorkeuren.

Wanneer je ontbijt overslaan voor problemen zorgt, zoals minder energie, focus en meer honger. Dan is het belangrijk om te ontbijten.

Het ontbijt overslaan kan bijdragen aan het verbeteren van sportprestaties. Vooral als een volle maag je sportprestaties verhinderd.

Heb je geen tot weinig energie wanneer je nuchter traint, dan is het belangrijk om te ontbijten.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over je ontbijt overslaan? Laat hieronder een reactie achter.🙂

Heb je hulp nodig met werken aan een gezonder voedingspatroon en gezonde eetgewoonten? Bekijk mijn online voedingscoaching.

Veelgestelde vragen

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Het ontbijt is niet voor iedereen de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit heeft namelijk te maken met leefstijlfactoren, de metabole gezondheid en persoonlijke voorkeuren.

Vertraagt je metabolisme wanneer je het ontbijt overslaat?

Nee je lichaam zal niet zomaar overgaan naar een spaarstand.

Waarom zou je het ontbijt overslaan?

Wanneer het ontbijt ervoor zorgt dat je minder energie hebt, meer stress en je daardoor moeilijker gewicht stabiel blijft of kan afvallen.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]