cryolipolyse

Vet bevriezen (cryolipolyse): wat is het en hoe effectief is het?

Vet bevriezen wordt ook wel cryolipolyse genoemd. Het wordt gebruikt om lichaamsvet bij bepaalde gebieden op de oppervlakte te minderen. Denk hierbij aan je buikvet, love handles, de binnen- en buitenkant van je benen, bovenarmen en je kin.

Dat klinkt goed hè? Maar werkt dit voor iedereen? In mijn artikel vertel ik meer over hoe vet bevriezen werkt, wat de resultaten zijn van een cryolipolyse behandeling en of het voor iedereen werkt.

Hoe werkt vet bevriezen?

Vet bevriezen wordt ook wel cryolipolyse genoemd. Ik zal eerst kort wat meer vertellen over wat cryolipolyse is.

Wat is cryolipolyse?

cryolipolyse

Cryolipolyse is een koeltechniek die wordt gebruikt om bepaalde gebieden lichaamsvet te verminderen. Dit is geen chirurgische ingreep en dus zonder verdoving, naalden of incisies (sneden).

Het principe dat wordt toegepast is dat het onderhuidse vet (de vetlaag net onder de huid) wordt gekoeld totdat de vetcellen worden vernietigd.

Door de kou breekt het vetweefsel af. Dit zorgt ervoor dat de vetcellen geleidelijk afsterven, terwijl de omliggende zenuwen, spieren en andere weefsels intact blijven.

De vetcellen worden geabsorbeerd en gedurende de maanden na de behandeling worden de verteerde vetcellen naar het lymfestelsel gestuurd om eruit te worden gefilterd als afvalstof (bron)(bron).

Bij welke gebieden kun je vet laten bevriezen?

Vet bevriezen is bedoeld om specifieke gebieden van hardnekkig vet aan te spreken die je aan de oppervlakte ziet.

Het gaat hierbij om:

 • buikvet bevriezen;
 • love handles;
 • beenvet (binnen- en buitenkant);
 • armvet;
 • rugvet;
 • onderkin bevriezen (dubbele onderkin);
 • en onder de billen.

Veel mensen zien dit als hardnekkig lichaamsvet, omdat ze het met moeite er af krijgen met diëten of cardio.

Hoe werkt het vet bevriezen in de praktijk?

Een arts of zorgverlener voert de procedure uit met behulp van een speciaal apparaat. Het apparaat lijkt op de mondstuk van een stofzuiger. Deze wordt geplaatst op de gebieden waar jij het lichaamsvet wilt minderen.

De zorgverlener beweegt het apparaat vervolgens over je huid, terwijl de koeltechnologie wordt toegediend aan het doelgebied.

Het is hierbij normaal om tijdens de behandeling het gevoel te ervaren alsof er aan je huid wordt geknepen. Echter brengt de behandeling over het algemeen minimale pijn met zich mee. Sommige mensen klagen erover dat het een beetje ongemakkelijk is.

De behandelde gebieden worden meestal onmiddellijk na de behandeling gemasseerd om eventueel diep bevroren vetweefsel af te breken. Dit helpt je lichaam om de vernietigde vetcellen te absorberen.

Een behandeling duurt tussen de 1-3 uur. De meeste mensen luisteren tijdens de behandeling vaak naar muziek of lezen een boek.

Belangrijk om te onthouden:

Vet bevriezen (Cryolipolyse) is een koeltechniek die wordt gebruikt om bepaalde gebieden lichaamsvet te verminderen. Het principe dat wordt toegepast is dat het onderhuidse vet (de vetlaag net onder de huid) wordt gekoeld totdat de vetcellen worden vernietigd. Dit wordt met name bij probleem regio’s gedaan zoals buikvet, lovehandles en onderkin vet.

Vet bevriezen resultaten

Nu je weet wat vet bevriezen is, is het natuurlijk interessant om te kijken wat de resultaten zijn van cryolipolyse na een behandeling.

Cryolipolyse behandeling resultaten

Ik zal meteen beginnen met de onderzoeken. 😉 Er zijn redelijk wat onderzoeken gedaan, waarbij er natuurlijk altijd wel beperkingen zijn wat betreft controlevariabelen.

Gelukkig hebben we een meta-analyse (review) van 4 redelijk goede onderzoeken (bron). Het gaat in totaal om:

 • 117 deelnemers;
 • tussen de 25-49 jaar;
 • 81% van de deelnemers zijn vrouwen;
 • sommige deelnemers combineerde de cryolipolyse met een dieet;
 • de temperaturen van de behandeling wisselde tussen -5 en -15 graden Celsius;
 • de tijdsduur van de behandeling tussen de 30-60 minuten, waarvan 60 minuten het meeste voorkwam;
 • gaat het om het buikvet en de love handles als gebieden die zijn behandeld;
 • en er zijn meerdere meetmethodes gebruik zoals, foto’s, de ultrasound methode, omtrekmaten, lichaamsgewicht en huidplooien.

3 van de 4 onderzoeken analyseerde een significante vermindering van het buikvet. Gemiddeld gezien ging dit om 4,57 mm. Dat is zeker een flinke afname. De deelnemers die naast de cryolipolyse een dieet volgde, behaalde de meeste resultaten.

Deze resultaten waren over het algemeen binnen drie weken na de behandeling zichtbaar. Waarvan de meeste mensen binnen 2-3 maanden resultaten zien. Voor sommige gebieden zijn meerdere behandelingen nodig voor het resultaat.

cryolipolyse behandeling

(bron)

Hierboven zie je vanuit een ander onderzoek de resultaten van een cryolipolyse behandeling. Dit is na meerdere sessies vet bevriezen. Het is helaas niet bekend of de deelnemers hiernaast een dieet volgde.

Volgens het CoolSculpting (cryolipolyse) marktonderzoek rapporteert 79% van de mensen een positief verschil m.b.t. hoe hun kleding past na de behandeling.

Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat cryolipolyse geen behandeling is tegen obesitas. Je kunt op de oppervlakte bepaalde gebieden aanpakken, maar bijvoorbeeld niet het viscerale lichaamsvet (vet rondom de organen).

Bijwerkingen van vet bevriezen

Cryolipolyse is als behandeling relatief veilig. De meest voorkomende bijwerkingen tijdens de behandeling zijn:

 • intense kou ervaren;
 • tintelingen en steken;
 • milde pijntjes en krampen.

Deze bijwerkingen zouden allemaal moeten verdwijnen, zodra het gebied dat wordt behandeld verdoofd is.

Binnen een paar dagen na de behandeling krijg je ook te maken met tijdelijk bijwerkingen. Dit gaat om:

 • rode huid;
 • zwellingen;
 • blauwe plekken;
 • en gevoeligheid van de huid.

Het is daarom verstandig om eerst de huisarts te raadplegen, voordat je begint met cryolipolyse.

Is vet bevriezen voor iedereen?

Een cryolipolyse behandeling vereist in de basis niet veel voorbereiding. Het is wel belangrijk dat je lichaam gezond is en je in de buurt zit van je streefgewicht.

Mensen met veel overgewicht of obesitas zijn in de basis geen ideale kandidaten. Een ideale kandidaat is gezond en op zoek naar een hulpmiddel om uitstulpingen van het lichaam te elimineren.

Ook kan het zo zijn dat i.v.m. andere medische aandoeningen cryoliployse niet verstandig is om te doen. Raadpleeg daarom eerst je huisarts hierover.

Om er zoveel mogelijk uit te halen betaal je minimaal 300 euro voor de behandelingen die je doet. Dit kan oplopen tot meer dan 1000 euro, dus ook iets om bij stil te staan.

Is vet bevriezen een duurzame oplossing?

Wanneer je na het vet bevriezen gewicht stabiel blijft, dan zal het bevroren vet niet zomaar terugkomen. Eet je voor een langere periode boven je caloriebehoefte, dan kan je lichaam gewoon weer vet aanmaken bij deze probleem regio’s.

Het is daarom belangrijk om te werken aan gezonde eetgewoonten en regelmatig te bewegen, om je resultaten te behalen. En helpt dat natuurlijk ook om meer resultaten te behalen met het vet bevriezen.

Gedragsverandering speelt dus een belangrijke rol in het totale geheel om succes te behalen.

Belangrijk om te onthouden:

Onderzoeksresultaten tonen aan dat cryolipolyse een effectieve behandeling kan zijn om lichaamsvet op de oppervlakte te vernietigen. 79% van de mensen die een cryolipolyse behandeling hebben gedaan zijn er over het algemeen tevreden over. Uiteraard zitten er non responders tussen en wordt er niet altijd gecontroleerd of de deelnemers naast de behandeling een dieet volgen. Cryolipolyse is vooral bedoeld voor mensen die gezond zijn en op de oppervlakte vet willen minderen.

Samenvatting

Vet bevriezen (Cryolipolyse) is een koeltechniek die wordt gebruikt om bepaalde gebieden lichaamsvet te verminderen. Het principe dat wordt toegepast is dat het onderhuidse vet (de vetlaag net onder de huid) wordt gekoeld totdat de vetcellen worden vernietigd. Dit wordt met name bij probleem regio’s gedaan zoals buikvet, lovehandles en onderkin vet.

Onderzoeksresultaten tonen aan dat cryolipolyse een effectieve behandeling kan zijn om lichaamsvet op de oppervlakte te vernietigen. 79% van de mensen die een cryolipolyse behandeling hebben gedaan zijn er over het algemeen tevreden over. Uiteraard zitten er non responders tussen en wordt er niet altijd gecontroleerd of de deelnemers naast de behandeling een dieet volgen.

Cryolipolyse is vooral bedoeld voor mensen die gezond zijn en op de oppervlakte vet willen minderen.

ond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over vet bevriezen? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met afvallen? Bekijk mijn online fitness coaching!

Veelgestelde vragen

Wat is vet bevriezen?

Vet bevriezen (Cryolipolyse) is een koeltechniek die wordt gebruikt om bepaalde gebieden lichaamsvet te verminderen. Het principe dat wordt toegepast is dat het onderhuidse vet (de vetlaag net onder de huid) wordt gekoeld totdat de vetcellen worden vernietigd. Dit wordt met name bij probleem regio’s gedaan zoals buikvet, lovehandles en onderkin vet.

Werkt vet bevriezen?

Onderzoeksresultaten tonen aan dat cryolipolyse een effectieve behandeling kan zijn om lichaamsvet op de oppervlakte te vernietigen. 79% van de mensen die een cryolipolyse behandeling hebben gedaan zijn er over het algemeen tevreden over.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]