fitness spullen

Welke sportschool spullen jij nodig hebt voor een goede workout!

Jouw sportschool spullen hebben veel invloed op het behalen van een goede workout. Het komt namelijk regelmatig voor dat een sportschool niet beschikt over specifieke sportschool spullen, die nodig zijn om goede progressie te behalen.

In mijn artikel vertel ik meer over wat sportschool spullen zijn, welke fitness spullen jij nodig hebt voor een goede workout en wat het kostenplaatje ongeveer is. Je vindt meteen handige links om ze aan te schaffen!

Sportschool spullen: de basis

fitness spullen

Voor ik meer vertel over welke sportschool spullen jij nodig hebt, vertel ik eerst meer over waar je rekening mee wilt houden wanneer je sportschool spullen aanschaft.

Wat zijn sportschool spullen en waarom heb je het nodig?

Sportschool spullen zijn spullen die helpen om meer uit je trainingen te halen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat jouw sportschool alle fitness spullen heeft om jou te voorzien van een goede workout. Denk hierbij aan een riem, straps, weerstandsbanden, etc.

Daarnaast kunnen sommige sportschool spullen ervoor zorgen dat je je mogelijkheden in de sportschool verbreedt. Denk aan oefeningsvariatie, waardoor je minder afhankelijk bent van bepaalde oefeningen of specifieke apparatuur.

Maar ook dat je makkelijker en beter progressie behaalt. In sommige gevallen is het een must om weer progressie te boeken. Hier vertel ik zo meer over.

Mag ik zomaar sportschool spullen meenemen?

Dit is afhankelijk van je sportschool. In sommige sportscholen komt het voor dat er spullen worden gestolen. Dan hebben ze het liever niet dat je zelf spullen meeneemt, omdat het dan lijkt alsof je het van de sportschool weg pakt. Denk aan kleine schijven.

Sommige sportschool spullen kunnen voor overlast zorgen. Denk aan magnesium. Maar ook als je veel sportschool spullen met je mee brengt. Dit kan als vervelend worden ervaren. Vooral als anderen er last van hebben.

Daarom is het belangrijk om dit van te voren met je sportschool te communiceren. Wat mag wel en wat mag niet. Dan voorkom je gedoe voor achteraf.

Wat is de investering voor het aanschaffen van sportschool spullen?

Dit is heel erg afhankelijk van wat het aanbod is in je sportschool. En wat je mag meenemen. Wil je het maximale uit je trainingen halen? Dan kun je rekenen op 100-500 euro. Dit hoef je natuurlijk niet allemaal in 1x aan te schaffen.

Ook wil je er rekening houden met dat je al je sportschool spullen moet vervoeren. Een grote stevige rugtas is dan echt een must.

Belangrijk om te onthouden:

Sportschool spullen zijn spullen die helpen om meer uit je trainingen te halen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat jouw sportschool alle fitness spullen heeft om jou te voorzien van een goede workout. Denk hierbij aan een riem, straps, weerstandsbanden, etc.

Welke sportschool spullen jij nodig hebt voor een goede workout

Nu je weet wat sportschool spullen zijn, vertel ik meer over welke fitness spullen jij nodig hebt voor een goede workout.

Sommige fitness spullen bevatten affiliate links. Ik krijg dan een kleine commissie wanneer je via de link het product aanschaft. Hiermee kun je ook mij direct steunen. 🙂

Goede sportschoenen

Het komt regelmatig voor dat sporters trainen op hardloopschoenen. Het nadeel hiervan is dat je door de zool minder stabiliteit hebt. Dit gaat dit ten koste van de techniek en verhoogt dit het risico op een blessure.

De voorkeur gaat daarom uit naar schoenen met een platte zool. Denk hierbij aan tennisschoenen of specifieke fitness schoenen. Hoe dunner de zool, hoe beter. Je hebt dan een betere connectie met de ondergrond.

Nog beter is om op voeten/sokken te trainen, maar is dit niet overal toegestaan.

Gewichtsmanchetten

Om spiermassa op te bouwen is het belangrijk dat je progressive overload toepast. Progressive overload houdt in dat je de werklast van een oefening verhoogt. Dit door meer herhalingen, gewicht te doen of de bewegingsuitslag van een oefening te vergroten.

Een probleem is dat de meeste sportscholen je het erg moeilijk maken om kleine sprongen te kunnen maken. Met een beetje geluk zijn er schijven van 1,25kg. Maar dat is met veel oefeningen al een te grote sprong. Vooral als je absolute startgewicht laag is.

Wanneer je van 10kg naar 12kg gaat is dat hetzelfde als wanneer je van 100kg naar 120kg gaat. Je kunt zo’n sprong niet maken, zonder dat je inlevert op je houding of dat je hierdoor veel minder herhalingen doet.

Om dit te tackelen helpt het om te investeren in kleine schijven en gewichtsmanchetten (polsgewichten).

Het voordeel van gewichtsmanchetten is dat je deze voor dumbbells kunt gebruiken, makkelijker op een stack kunt plaatsen van een kabelstation en ook in plaats van halterschijven kunt gebruiken op de halterstang (ze nemen iets meer ruimte in beslag).

Dumbbells gaan bijv. vanaf de 10kg in sprongen van 2-2,5kg. Je kunt dan zelf de sprongen bepalen tussen 10,5-11,0kg-11,5kg.

Hieronder vind je mijn aanbevelingen.

Let wel op dat je een stevige sportas hebt om deze polsgewichten mee te kunnen sjouwen. 😉

Microplates

Voor sommige oefeningen is een stap van 0,5-1kg alsnog te veel. Je hebt dan microplates nodig. Deze kun je gebruiken voor de halterstang en voor op kabelstations (bijv. om de pin doen of op een stack).

Je kunt dan bijv. van 3kg naar 3,125kg gaan. Procentueel gezien is dat alsnog een grote sprong, maar minder groot dan wanneer je van 3kg naar 4kg gaat.

Ik zou dan gaan voor microplates van 0,125kg en 0,25kg. Uit voorzorg kun je 1 extra set bestellen. Dit voor als je bijv. 1 microplate kwijt raakt. Hier kun je microplates kopen.

Vloeibare magnesium

Je grip kan met sommige oefeningen een beperkende factor zijn. Door magnesium te gebruiken is je grip een stuk beter. Je kunt dan meer uit je trainingen halen.

Het probleem met magnesium is dat het niet overal is toegestaan, omdat het sporen achterlaat. Je zou dit dan met je sportschool willen communiceren.

Vloeibare magnesium laat over het algemeen minder sporen achter dan wanneer je normale magnesium gebruikt. Je hebt dan een handdoek nodig en eventueel een spray om het schoon te maken.

Misschien denk je wel. Waarom gebruik je geen fitness handschoenen? Het nadeel van fitnesshandschoenen is dat ze niet zijn gemaakt voor het tillen van zware gewichten.

Hierdoor wordt je grip niet sterker en je wordt alsnog beperkt met je trainingen. Eelt is noodzakelijk om een sterke grip te krijgen.

In sommige gevallen is magnesium niet genoeg. Je hebt dan lifting straps nodig. Hieronder vind je mijn aanbevelingen.

Lifting straps

Lifting straps zijn noodzakelijk wanneer je grip een beperkende factor is tijdens een oefening.
Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een Romanian Deadlift doet.

Je wilt je spiergroepen optimaal trainen i.p.v. dat je ze sub-optimaal belast, omdat je grip een beperkende factor is.

Hieronder vind je een overzicht welke straps mijn voorkeur hebben.

In mijn artikel ‘lifting straps gebruiken’ vertel ik meer over het verschil tussen de straps en leg ik het uit hoe je gebruik maakt van de straps.

Je kunt de straps trouwens ook gebruiken om te microloaden met dumbbell oefeningen. Dit is wel even improviseren!

Weerstandsbanden

Weerstandsbanden zijn voor sommige oefeningen een perfecte aanvulling om meer uit je oefening te halen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van trainen met een weerstandsband.

  • Het kan worden ingezet om je push-ups op te bouwen, doordat de banden je ondersteunen.
  • Je kunt het als extra weerstand gebruiken, om bijv. een dumbbell press moeilijker te maken. Dit scheelt qua dumbbells in positie brengen.
  • Een weerstandsband zorgt ervoor dat de weerstandscurve t.o.v. de krachtcurve verbetert bij oefeningen zoals een squat of bench press. Simpel gezegd spreek je hierdoor meer spiervezels aan.
  • Trainen met weerstandsbanden is vriendelijker voor je gewrichten.

Hieronder vind je mijn aanbevelingen.

In mijn artikel ‘trainen met weerstandsbanden‘ vertel ik meer over de voordelen en hoe je het in de praktijk toepast.

TRX (suspension trainer) of gymnastiek ringen

Heb je geen TRX of gymnastiek ringen hangen in je sportschool? Dan kan dit een goede investering zijn om je mogelijkheden in de sportschool te verbreden.

De belangrijkste voordelen zijn:

Hieronder vind je mijn aanbevelingen.

In mijn artikel ‘TRX oefeningen‘ deel ik de beste TRX oefeningen die je allemaal kan doen om heel je lichaam te trainen.

Angles 90

Angles 90 zijn handige handvatten om je meer mogelijkheden te geven qua oefeningen in de sportschool. Soms ben je beperkt tot bepaalde grepen zoals een rechte lat pull down.

Of dat je met het optrekken geen fijne neutrale grip positie hebt. Met angles 90 kun je zelf bepalen hoe breed je grip is en heb je een natuurlijke manier om het gewicht te verplaatsen. Dit is over het algemeen vriendelijker voor je polsgewricht.

Hieronder vind je een filmpje hoe je de angles 90 kunt toepassen.

In mijn artikel over angles 90 lees je meer over de voordelen en deel ik een aantal oefeningen met je.

Dip riem

Een dip riem maakt het makkelijker om extra gewicht toe te voegen met pull-ups, dips, sommige oefeningen voor je kuiten, etc.

Hieronder vind je mijn aanbevelingen.

Ik ben overigens minder een voorstander van een lifting belt. Een lifting belt kan helpen met meer stabiliteit, maar het zorgt niet per se voor een lager blessurerisico wanneer je houding niet goed is. In dit artikel lees je hier meer over.

Ankle straps

Ankle straps kunnen een nuttige toevoeging zijn om meer isolatie-oefenignen te doen voor de billen. Met name voor vrouwen kan dit een interessante toevoeging zijn.

Heb je thuis een kabelstation staan en geen ruimte voor een leg curl of leg extension? Dan kun je bijv. ook een leg extension of leg curl doen met een ankle strap. Ook kun je ze gebruiken voor weerstandsbanden.

Hieronder vind je mijn aanbevelingen.

Statief om te filmen

Wil jij zicht op je technieken? Of feedback krijgen op je technieken van een coach of iemand die genoeg ervaring heeft met fitness? Een goed statief kan dan handig zijn om je uitvoering met bepaalde oefeningen te filmen. Vooral als je alleen traint!

Hieronder vind je mijn aanbevelingen.

Belangrijk om te onthouden:

De belangrijkste sportschool spullen om mee te nemen zijn goede sportschoenen, gewichtsmanchetten, microplates, vloeibare magnesium, lifting straps, weerstandsbanden, TRX of gymnastiekringen, angles-90, dip riem en een statief om te filmen.

Samenvatting sportschool spullen

Sportschool spullen zijn spullen die helpen om meer uit je trainingen te halen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat jouw sportschool alle fitness spullen heeft om jou te voorzien van een goede workout. Denk hierbij aan een riem, straps, weerstandsbanden, etc.

De belangrijkste sportschool spullen om mee te nemen zijn goede sportschoenen, gewichtsmanchetten, microplates, vloeibare magnesium, lifting straps, weerstandsbanden, TRX of gymnastiekringen, angles-90, dip riem en een statief om te filmen.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over sportschool spullen? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met spieropbouw? Bekijk mijn online fitness coaching!

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]