powerlifting riem

Alles over trainen met een lifting belt

Wat is een lifting belt? Wanneer gebruik je een lifting belt? Wat zijn de voordelen van een powerlift riem?

Steeds vaker zien we mensen in de sportschool trainen met een powerlift riem/lifting belt/gewichthefriem. Net als andere fitness accessoires biedt een lifting belt ondersteuning tijdens het uitvoeren van zware ‘compound’ oefening. Zoals de deadlift, squat of barbell row.

Eventueel kan de belt worden gebruikt voor oefening als de overhead barbell press (staand) of andere oefening waar het aanspannen van de buikspieren en stabiliteit belangrijk is.

Trainen met een lifting belt kan erg zinvol zijn. Het is wel belangrijk om kennis op te doen vòòr de aanschaf en voor het gebruik van de belt. Dit artikel gaat over trainen met een lifting belt en alles wat hierbij komt kijken.

powerlifting riem

Wat is een lifting belt?

Een lifting belt is een riem die je tijdens trainen in de sportschool aanbrengt om je middel. De klassieke powerlift riem heeft vaak een dikte van 1 centimeter en is 10 centimeter breed. De lengte is afhankelijk van de omtrek van de torso van de gebruiker. Het overgrote deel van de powerlift riemen die op de markt worden aangeboden zijn gemaakt van synthetisch leer, die is het stevigst en biedt de meeste ondersteuning.

Materialen als nylon worden ook gebruikt, dit materiaal is een stuk lichter, voelt anders aan en biedt een andere vorm van ondersteuning. De meeste riemen zijn uniseks, dit betekent dat er geen verschillende varianten zijn voor mannen en vrouwen. Een lifting belt kan verschillende sluitingen hebben met elk voor- en nadelen.

Lever Belt – Clipsluiting

Een lever belt heeft een clipsluiting. Dit is een hefboom, vaak gemaakt van gietijzer, waarmee de riem kan worden gesloten. Het is een erg handig en makkelijk systeem, binnen enkele seconden kan de riem gemakkelijk worden vast- en losgemaakt.

De ‘clipsluiting’ of ‘lever’ zit met schroeven vast en kan voor elke maat binnen een bepaald bereik worden gewijzigd.

Het nadeel van deze riem is dat bij wijzigen in de omtrek van je torso (bijvoorbeeld door aankomen of afvallen) de ‘lever’ of ‘clipsluiting’ moet worden losgeschroefd en opnieuw moet worden vastgemaakt.

Toch is de lever belt veruit de meest gekochte belt in de markt van powerlift riemen. Een voorbeeld van deze belt vind je hier.

Klassieke Lifting Belt – Gesp

De klassieke lifting belt is, wat betreft de sluiting, vrijwel identiek aan een normale riem zoals we die allemaal kennen. De riem wordt vastgemaakt door een gesp. De riem is niet gefixeerd op een enkele maat binnen het bereik van de belt.

Dit betekent dat de riem afwisselend kan worden gebruikt door twee verschillende personen met een verschillende torso omtrek.

Het nadeel van deze riem is dat je wat meer kracht moet zetten om de riem goed strak aan te brengen om het middel. Er is immers geen hefboomeffect zoals bij de lever belt. Een voorbeeld van deze belt vind je hier.

Wanneer en hoe gebruik je een powerlift riem?

Een gewichthefriem gebruik je bij een zware oefening zoals de squat, deadlift of barbell row. Vaak wordt een lifting belt geassocieerd met powerliften.

Die riem kan echter ook waardevol zijn voor krachttraining en bodybuilding. Ook bij deze ‘varianten van fitness’ is de ondersteuning die de riem biedt enorm nuttig. We raden aan om de riem pas te gebruiken bij zwaardere sets.

Bij lagere gewichten en opwarmen wordt aangeraden om die riem niet te dragen omdat je anders bepaalde spieren die zorgen voor balans en ondersteuning niet of nauwelijks gebruikt.

Als gevolg hiervan ontwikkelen deze spieren zich niet waardoor je in de toekomst mogelijk problemen kan ervaren bij het tillen van lichtere gewichten. Draag de riem ook enkel bij oefening die belastend zijn voor de onderrug. Ga je je armen trainen? Gebruik dan de riem niet.

Het is belangrijk dat riem strak om het middel zit. Als je je buikspieren aanspant, zorg er dan voor dat ze tegen de binnenkant van de riem drukken. Dit wordt ook wel ‘bracen’ genoemd. Behoud deze druk tijdens het uitvoeren van de oefening, op die manier biedt de riem de meeste ondersteuning en stabiliteit.

lifting belt

Wat zijn de voordelen van een lifting belt?

Vaak zie je dat atleten met een powerlift riem meer gewicht tillen dan zonder de lifting belt. De functionele spieren blijven natuurlijk even sterk.

Zo zijn je hamstrings en onderrug niet sterker door de belt bij het uitvoeren van de deadlift. Je quadriceps en glutes zijn niet groter bij het dragen van een belt bij het squatten. Klinkt logisch, maar waarom til je vaak (marginaal) meer gewicht met een powerlift riem?

Dit komt omdat de belt ondersteuning, stabiliteit en balans biedt. Om dit verder toe te lichtten kan ik de volgende vergelijking maken: bij een leg-press kan je vaak meer gewicht drukken (het hefboomeffect van de leg-press buiten beschouwing gelaten) dan bij een squat.

Je spreekt bij beide oefening echter dezelfde spieren aan. Het verschil is dat bij een squat dingen als balans en stabiliteit relevant zijn. Het dragen van een lifting belt kan hierbij helpen.

Daarnaast kunnen gewichthefriemen bijdragen aan het voorkomen van blessures. Door het dragen en op de juiste manier gebruiken van een belt wordt de druk op de onderrug enorm verlaagd. De onderrug en de wervelkolom is een gevoelig gewricht.

De lifting belt biedt bescherming en ondersteuning. Het uitgangspunt blijft wel dat je niet zwaarder moet gaan tillen dan dat je lichaam aan kan. Behoud altijd een goede vorm bij het uitvoeren van de oefening.

Een powerlift riem is geen vrijbrief om (met een slechte uitvoering) meer te tillen dan dat je spieren en gewrichten op dat moment aankunnen.

Het dragen van een lifting belt gaat bij verschillende oefening ook goed samen met andere fitness accessoires. Bij squats kan het dragen van knee sleeves een toevoeging zijn. Bij deadlifts kunnen lifting straps helpen wanneer je grip het niet meer toe laat. Kijk voor meer informatie op: www.wolfpacklifting.com

wolpack lifting

Feitjes, Tips en Overige Informatie

De International Powerlifting Fedration (IPF) is de internationale powerlift bond. Deze organisatie staat het gebruik van lifting belts toe maar deze moeten aan bepaalde eisen voldoen.

Veruit de meeste ‘reguliere’ lifting belts voldoen hier niet aan. Als je in de toekomst competitief wil gaan powerliften is het aan te raden om hier goed op te letten. Gym gear van de top-tier professionele fabrikanten is vaak ‘IPF approved.’

Het is belangrijk om goed te oefenen bij het gebruiken van de powerlift riem. In dit artikel is kort ingegaan op het aanspannen van de buikspieren zodat deze tegen de riem aan drukken. Verschillend ademhalingstechnieken zijn hierbij ook van belang. Er zijn online verschillende artikelen te vinden die dieper in gaan op ademhalings- en verstevigingsoefeningen.

Zorg er eerst voor de je een oefening goed kan uitvoeren zonder het gebruik van een gewichthefriem. De juiste techniek is nog altijd de basis voor het uitvoeren van een oefening. Beheers je eenmaal een oefening dan kan je vervolgens zwaarder tillen en eventueel een riem gebruiken.

Samenvatting lifting belt

Er bestaan verschillende soorten lifting belts met ieder bepaalde voor- en nadelen. Een powerlift riem kan ondersteuning bieden bij zware oefening zoals squats en deadlifts. De powerlift riem kan blessures voorkomen en draagt bij aan een goede training.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]