cottage cheese recepten

Cottage cheese recepten

Hüttenkäse, ofwel cottage cheese, is een fantastisch product: het zit boordevol eiwit, verzadigd je goed en je kunt er enorm veel mee variëren voor verschillende recepten. Vandaag bekijken we twee heerlijke opties!

Cottage cheese wordt ontwikkeld vanuit de wrongel van gepasteuriseerde koemelk en van verschillende niveaus melkvet. Het is verkrijgbaar in crème, slagroom, lactose-vrij, natriumarm of natrium-vrije soorten.

De voedingswaarden van cottage cheese variëren afhankelijk van het niveau van melkvet dat wordt gebruikt en de hoeveelheid natrium dat wordt toegevoegd. Cottage cheese is een bron is van eiwit, calcium, fosfor, selenium en een aantal B-vitaminen.

cottage cheese recepten

Een nadeel van cottage cheese, is dat er lactose in voorkomt. Mensen met een lactose-intolerantie zouden dan voor een lactose-vrije variant moeten gaan. Dit neemt het niet weg dat zuivel prima gezond is als je er tegen kan.

Cottage cheese kan een zeer effectief voedingsmiddel zijn tijdens een dieet. Dit omdat het goed kan verzadigen en de calorie-inhoud in verhouding best laag is. Door het hoge caseïne gehalte is er een vertraagde afgifte van aminozuren in het bloed. Dit helpt met spierwinst en kan spierafbraak voorkomen.

Het probleem met cottage cheese is dat het als een minder smakelijk product wordt ervaren. Vooral als het direct vanuit de verpakking wordt gegeten. Zoals omschreven zijn er verschillende soorten producten en is niet elke cottage cheese hetzelfde.

Om cottage cheese lekker(der) te maken, kun je er een recept van te maken. Hieronder volgen een aantal basisrecepten plaatsen die dieetvriendelijk zijn en waar je genoeg variaties op kunt toepassen.

Cottage cheese recepten: avocadomousse

avocadomousse

Ingrediënten

 • 200g cottage cheese (zie instructies)
 • 1 medium avocado (90g)
 • 2-3g zoetstof (je favoriete zoetstof)

Instructies

 • Kies een cottage cheese die een beetje romig en niet te zuur en waterig is. Het huismerk van Albert Heijn of van Deen voldoen hier prima aan.
 • Doe de cottage cheese met een avocado in een kom en voeg hierbij 2-3 eetlepels zoetstof toe. Meng alles goed door elkaar.

Voedingswaarden

Eiwit: 24,8g
Koolhydraten: 6,2g
Vet: 22g
Energie: +-330kcal

Variatietips

 • Voeg fruit toe zoals perzik, blauwe bessen of je favoriete fruitsoort toe, om de vezelinname omhoog te brengen.
 • Ga voor de cottage cheese light variant als je de calorieën zo laag mogelijk wilt houden.
 • Wil je voor een hogere eiwitportie gaan, dan kun je de hoeveelheid cottage cheese simpelweg verdubbelen. Let op dat je dan ook meer zoetstof en avocado toevoegt om het op smaak te brengen.

Cottage cheese recepten: chocomousse

chocomousse

Ingrediënten

 • 200g cottage cheese (zie instructies)
 • 2-3g cacao poeder (ongezoet)
 • 3g zoetstof (je favoriete zoetstof of flavdrops)

Instructies

 • Kies een cottage cheese die een beetje romig en niet te zuur en waterig is. Het huismerk van Albert Heijn of van Deen voldoen hier prima aan.
 • Doe de cottage cheese in een kom en voeg hierbij 1 theelepel cacao poeder en 3 eetlepels zoetstof toe. Meng alles goed door elkaar. Als de basis niet zoet genoeg is, voeg dan meer zoetstof toe.

Macro’s

Eiwit: 23g
Koolhydraten: 4,6g
Vet: 9g
Energie: +-200kcal

Variatietips

 • Voeg een beetje Turkse yoghurt of mascarpone om het romiger en lekkerder te maken. Als het binnen je macro’s past kun je ook (geraspte) kokos, pure chocolade of amandelen toevoegen.
 • Voeg fruit toe zoals banaan, blauwe bessen of je favoriete fruitsoort toe, om de vezelinname omhoog te brengen.
 • Ga voor de cottage cheese light variant als je de calorieën zo laag mogelijk wilt houden.
 • Wil je voor een hogere eiwitportie gaan, dan kun je de hoeveelheid cottage cheese simpelweg verdubbelen. Let op dat je dan ook meer zoetstof en cacao toevoegt om het op smaak te brengen.

Met dank een Sanne Leenman voor het chocomousse recept!

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]