5 voeding en training tips voor op vakantie

Wanneer je op vakantie gaat, is het meestal het doel om een ‘break’ te hebben. Dit gaat meestal gepaard met een andere leefstijl (minder trainen en meer eten). Daar is niets mis mee, maar in het slechtste geval is het mogelijk om progressie van weken tot maanden teniet te doen.

Om dit te voorkomen kun je bepaalde leefregels hanteren, zodat je kostbare progressie kan worden onderhouden. Hiervoor kan ik je de volgende tips meegeven.

1. Zorg ervoor dat je structuur behoudt in je maaltijden. Beperk je voedselconsumptie bijvoorbeeld tot 3 vaste maaltijden per dag. Dit maakt het moeilijker om te gaan overeten. Het is vooral wijs om overdag bewust te minderen, zodat je in de avond meer ruimte hebt voor extra’s die je normaliter niet consumeert.

2. Over het algemeen is het belangrijk dat je maaltijden uit de reguliere hiërarchie bestaan (zie hieronder). Dit zorgt ervoor dat je genoeg bouwstoffen binnen blijft krijgen en je sneller een verzadigd en voldaan gevoel kan behalen uit je maaltijd.

Rang 1 (eiwitrijke bron): vlees/vis, zuivel, eieren of soja
Rang 2 (groenten of fruit): groenten en/of fruit die je lekker vindt en je helpen met vol te zitten
Rang 3 (extra voedzame producten): aardappelen, avocado, kokos, rijst, peulvruchten, etc.
Rang 4 (bonus): alcohol, toetje, ijs, etc.

3. Je kunt overdag bewust calorieën opsparen, zodat je in de avond een grotere calorie-budget hebt. Dit door overdag magere eiwitbronnen te eten met groenten en fruit.
Op dagen dat je actief bent, heb je over het algemeen de luxe om meer porties te nemen.

4. Probeer selectief te zijn in je keuzes. Je kunt beter van een beperkt aantal productgroepen meer eten, dan dat je van alles een beetje neemt. In het laatste geval kun je je gemakkelijker overeten. Hoe meer smaken je introduceert, hoe groter de drang is om meer te gaan eten.

5. Krachttraining is je wapen om een grotere calorie-budget op te bouwen en spiergroei te blijven stimuleren of tijdens je vakantieperiode te onderhouden. Wanneer er geen sportschool in de buurt is, dan kun je gebruik maken van bodyweight oefeningen.

Denk aan air squats, push-ups, table rows/chin-ups, unilateral glute bridge, isolatie voor de armen en schouders met een zwaar object of een weerstandsband.

Je kunt hier een circuit training van maken en bewust voor hele hoge herhalingreeksen gaan, om toch in de buurt van falen te komen (prikkel voor spiergroei). Om de oefeningen nog meer te verzwaren kun je het tempo bewust vertragen. Wees innovatief en je kunt binnen 1 uurtje een goede workout doen.

Heb je vragen aan de hand van dit bericht of wil je meer leren over mind-set, leefstijl, voeding en krachttraining? Plaats een comment of neem contact met me op.

About the author

Mijn naam is Victor Mooren. Ik ben (online) personal trainer, diëtist en docent. Mijn passie voor krachttraining, voeding, gedrag en leefstijlmanagement, heeft ervoor gezorgd dat ik honderden klanten heb kunnen helpen met een succesvolle leefstijlverandering en tientallen professionals heb kunnen helpen, met het boosten van hun expertise.

Leave a Reply

Gratis updates in je mailbox?

RECENTE ARTIKELEN

Vet verliezen waar begin ik
Vet verliezen: Waar begin ik voor resultaat?
14 juni, 2018
Recomp Zone
Recomp Zone
2 juni, 2018
Waarom populaire trainingsschema’s niet optimaal zijn voor resultaat
Waarom populaire trainingsschema’s niet optimaal zijn voor resultaat
29 mei, 2018

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Volg mij op facebook