Wat weten we over voeding?

Voeding is en zal altijd een hot item blijven. Er komt weer een nieuw onderzoek dat zegt dat product X slecht is, product Y super gezond of dieet Z je levensduur verlengt.⁣

Het probleem is, hoe meer we over voeding te weten komen, hoe minder we weten. Een mooi voorbeeld is dat ze in IJsland nauwelijks groenten eten (dit moeten ze importeren). In Okinawa eten ze veel zoete aardappelen en is gefrituurd varkensvlees een favoriet. ⁣

De levensduur van deze bevolkingsgroepen is zeker niet korter dan voor degenen die gevarieerder eten. Dus hoe zit dat precies? Dat weten we (nog) niet.

Schijnbaar kun je een groot deel van de essentiële voedingstoffen uit een beperkte selectie van voedingsmiddelen halen. Waar je op bent geëvolueerd, hoe je leefstijlfactoren zijn, hoe het voedsel wordt bereidt, je omgeving, etc. zullen allemaal invloed hebben.⁣

Wat we wel weten is dat een langdurige positieve energiebalans (meer eten dan je verbruikt) voor vetcelstress zorgt. Dit houdt in dat wanneer je vetcellen vol raken en minder goed kunnen splitsen, er ongunstige vetopslag plaatsvindt (rondom de organen). Het resulteert in lichte inflammatie, wat weer invloed heeft op je algemene gezondheid.⁣

Of dit met zogenaamde gezonde of ongezonde voedingsmiddelen gebeurt, maakt hierin niets uit voor je vetcellen. Energie = energie en energie in overmaat = opslag.⁣

Om je kansen te spreiden wat betreft voedingstoffen wil je verschillende kleuren en productgroepen eten. Wil je vetcelstress voorkomen? Zorg er dan voor dat je binnen een gezonde vetpercentage range blijft.⁣

About the author

Als coach en personal trainer help ik jou met shapen, prestaties verbeteren en fitter door het leven te gaan. Deze begeleiding kan zowel online als offline plaatsvinden. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Volg mij op facebook