Waarom is het moeilijk om vet te verliezen?

Waarom is het soms zo moeilijk om vet te verliezen? Komt het alleen door honger?

Honger ontstaat meestal doordat er een mismatch is met je voedselkeuzes en je caloriebudget (eetlust), minder goede leefstijlfactoren en eetgewoontes. Het is hierbij belangrijk om op zoek te gaan waar de knelpunten liggen, om zo beter verzadigd de dag door te gaan. Wat nou als je geen ‘fysiologische’ honger ervaart, maar toch een plateau bereikt in je vetverlies?

Door de jaren heen heeft voeding een andere betekenis gekregen. We eten niet alleen omdat we honger hebben, we eten bijvoorbeeld ook vanuit emoties. Dit kunnen ‘negatieve’ emoties zijn (stress, boos, verdriet, verveling, etc.) alsook ‘positieve’ emoties (gezelligheid, iets vieren, ontspanning, etc.).

Als we een laag dieper gaan, kan een groot deel van deze handelingen onbewust plaatsvinden. Concreet houdt dit in dat we vanuit impuls en gewoontes eten, zonder dat we dit echt doorhebben. Dit geldt vooral als we kijken naar eten vanuit positieve emoties. Je ziet een stukje kaas, doet het in je mond en het kan zomaar zo zijn dat je dit niet meer herinnert.

Het hoeft dus niet de honger te zijn waarom vetverlies uitblijft. Soms zijn het onze eigen gewoontes die het probleem zijn. We zullen in sommige gevallen dus eerst bewust moeten worden van onze gewoontes, om vanuit daar controle te krijgen.

Controle krijgen over negatieve emoties kan een lastige opgave zijn, omdat we dieper in onszelf moeten graven en op zoek moeten gaan hoe we prettiger in onze vel komen te zitten. Hier de juiste stabiliteit in vormen, maakt het uiteindelijk makkelijker om ongewenste gewoontes om te buigen, te minderen en te laten verdwijnen.

Wanneer er een goed balans is gevormd op het gebied van emoties en gewoontes, kan dit al voldoende zijn om vet te verliezen, zonder dat honger een issue hoeft te zijn.

We hebben dus niet alleen moeite met vet verliezen door ‘fysiologische’ honger. Emoties en gewoontes spelen ook een zeer belangrijke rol hierin!

About the author

Als coach en personal trainer help ik jou met shapen, prestaties verbeteren en fitter door het leven te gaan. Deze begeleiding kan zowel online als offline plaatsvinden. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Volg mij op facebook