Voedingsdeskundige worden: kan dat zomaar?

Tegenwoordig zijn er meerdere experts op het gebied van afvallen. Denk hierbij aan de diëtist, voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, leefstijlcoach, personal trainer of online coach.

Met zo’n groot aanbod is het daarom verstandig om alle beroepsgroepen na te gaan. Waar blinken ze in uit en wat doen ze precies?

Wil je voedingsdeskundige worden, dan is dit artikel een must read.

De voedingsdeskundige

Een voedingsdeskundige is deskundig op het gebied van voeding. Deze titel wordt regelmatig gebruikt door wetenschappers die in Wageningen de studie Voeding & Gezondheid hebben afgerond. De voedingsdeskundige wordt ook wel voedseldeskundige of nutritionist genoemd.

Er bestaat ook een eenjarige hbo-opleiding tot voedingsdeskundige die is aangesloten bij de BATC beroepsorganisatie. Dit is een beroepsorganisatie voor natuurgeneeskundig therapeuten.

Voedingsdeskundigen zijn over het algemeen bezig met het geven van voorlichtingen op bijvoorbeeld scholen en bedrijven, maar ze kunnen ook werken vanuit een eigen praktijk.

Een voedingsdeskundige is geen beschermd beroep. Zo kan jouw buurman zichzelf een voedingskundige noemen.

Omdat een voedingskundige een hele andere achtergrond heeft, kan het zo zijn dat een voedingskundige veel weet over voedingsstoffen, maar bijvoorbeeld weinig over gedragsverandering.

De gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent helpt klanten met gewichtsproblemen volgens de richtlijnen goede voeding van de gezondheidsraad richting een gezond voedings- en leefstijlpatroon. Dit gebeurt niet a.d.h.v. een dieet, maar middels voedings- en beweegadvies.

Een gewichtsconsulent mag geen advies mag geven bij medische klachten. Zij kunnen mensen met een hogere BMI en/of medische klachten enkel begeleiden als het om regulier voedingsadvies gaat zonder af te wijken van de richtlijnen die door de Gezondheidsraad zijn opgesteld.

Bij mensen met medische klachten wordt tevens de behandelende arts geconsulteerd. In sommige gevallen mag de klant afvallen binnen de richtlijnen. Dan kan de begeleiding van start gaan.

Net als dat een voedingsdeskundige geen beschermd beroep is, geldt dit ook voor een gewichtsconsulent. Daarom is het belangrijk om na te gaan of een gewichtsconsulent is aangesloten bij de beroepsvereniging gewichtsconsulenten (BGN). Je bent er dan zekerder van dat de gewichtsconsulent aan de kwaliteitseisen voldoet.

Om gewichtsconsulent te worden, dien je een 1 tot 2 jarige mbo-opleiding tot gewichts- of voedingsconsulent te volgen.

De diëtist

Het beroep diëtist wordt vaak geassocieerd met afvallen. Een belangrijk gegeven is dat een diëtist meer biedt.

Een diëtist is niet alleen expert op het gebied van voeding, maar heeft ook kennis over medische klachten, zoals diabetes, allergieën, prikkelbare darm syndroom, ondervoeding, etc. 

Hij of zij kan door het behandelen met een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen.

Een diëtist kan ook helpen met sportprestaties verbeteren, eetproblematiek verhelpen en je ondersteunen in het ontwikkelen van voedingsproducten. Hiervoor kan de diëtist vervolgopleidingen volgen.

Diëtisten zijn op verschillende werkplekken te vinden, zoals ziekenhuizen, in verpleeg- en verzorgingshuizen, sportverenigingen, etc. Maar er zijn ook veel diëtisten met een eigen praktijk. 

Aangezien de titel diëtist een beschermd beroep is, mag je jezelf niet zomaar diëtist noemen. Hiervoor dien je een vierjarige hbo-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ hebben afgerond.

Een diëtist is op de hoogte van dieethypes, leert hoe het lichaam werkt, wat het effect hierop is van voeding en een basis hoe je mensen kan begeleiden en motiveren. Een dieetadvies wordt op maat geleverd en onderbouwd.

Na de opleiding kan de diëtist zich inschrijven voor het kwaliteitsregister paramedici. Dit kwaliteitsregister stimuleert diëtisten om zichzelf te blijven ontwikkelen en bij te scholen, zodat ze zoveel mogelijk kwaliteit kunnen blijven bieden. 

Een diëtist gespecialiseerd in gedragsverandering

Aangezien er zoveel diversiteit is in het beroep van de diëtist, wil je op zoek gaan naar een diëtist die is gespecialiseerd in gedragsverandering.

Diëtisten die op dat gebied weinig ervaring en kennis hebben, nemen meestal een adviserende rol in i.p.v. een coachende rol. Ze adviseren je wat je moet eten, zonder de haalbaarheid na te gaan.

De klant is namelijk expert over zijn/haar leven. Is het advies niet haalbaar of is het niet vol te houden, dan heeft dat weinig zin.

Een diëtist met verdieping op het gebied van leefstijlcoaching kan jou daarom waarschijnlijk het meeste bieden.

De leefstijlcoach

De leefstijlcoach (health coach) komt voor veel mensen holistisch over. Het wordt vaak verward met het beroep lifecoach of vitaliteitscoach.

Voor de leefstijlcoach staan coachen en duurzame gedragsverandering centraal omtrent beweging, voeding, ontspannen, alcohol en roken. Dit om mensen te helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen.

De leefstijlcoach is expert op het gebied van gedragsverandering. Hiermee heeft het een voorsprong op vrijwel alle beroepen die helpen met vetverlies.

Een nadeel is dat net als de voedingskundige en de gewichtsconsulent, de leefstijlcoach geen beschermd beroep is. Je kunt je echter registreren voor het BLCN register. Dit is de beroepsvereniging voor leefstijlcoaches. 

Om hier aan te voldoen dien je een HBO of WO diploma te hebben en geschoold zijn op het gebied van beweging, voeding en leefstijlcoaching. Voor dat laatste kun je een post HBO opleiding volgen waarvan de duur ongeveer 1 jaar is. 

De leefstijlarts

De leefstijlarts is een nieuw beroep. Het is ontstaan vanuit beperkingen in de leefstijlgeneeskunde, aangezien veel problemen die ontstaan te maken hebben met onze leefstijl.

Een probleem is dat de leefstijlarts in de praktijk meer bezig is met voedingsadviezen, dan met leefstijl (gedragsverandering).

De voedingsadviezen zijn hierbij niet helemaal onderbouwd en vooral speculatief qua fysiologische verklaringen. Dit kan bijdragen aan gewichtsverlies, maar hoeft geen verband te hebben met het volhouden.

Er bestaan meerdere opleidingen op het gebied van leefstijlgeneeskunde, waarin er waarschijnlijk meer aandacht besteed gaat worden aan het coachen.

De orthomoleculaire voedingsexpert?

Om het plaatje compleet te maken, is het belangrijk om de orthomoleculaire therapie erbij te betrekken. Dit omdat dit overlap heeft met leefstijlgeneeskunde en natuurgeneeskunde.

Een orthomoleculaire behandelwijze is een alternatieve behandelwijze waarin voedingstoffen ver boven de ADH worden toegediend. Dit om bijvoorbeeld het lichaam te ontzuren, hormonen in balans te brengen, etc.

De grondslag hiervan is vooral pseudowetenschappelijk. Het is ook zo erg gefocust op voeding en uitvoering, dat je als klant waarschijnlijk weinig inspraak hebt.

De personal trainer

Ironisch gezien wordt de personal trainer over het algemeen eerder benaderd dan een voedings- of leefstijl expert als het gaat om voedingsadvies.

De meeste personal training opleidingen richten zich vooral op het vakgebied lesgeven en is voedings- en leefstijlbegeleiding meestal aanvullend. Dit is afhankelijk van het aanbod van de opleiding die ze volgen.

Er is geen garantie dat een personal trainer beschikt over kennis omtrent voeding en afvallen.

Daarnaast vormt een probleem dat het beroep personal trainer niet is beschermd. Iedereen kan zichzelf personal trainer noemen. In het slechtste geval krijg je voedingsadvies van iemand die niet is geschoold.

Voor erkende personal trainer zijn er meerdere kwaliteitsregisters. Zo heb je NLActief en EREPS.

Bij NLactief is onafhankelijk toetsing bij examens een eis. Bij EREPS mag de opleider zelf de eigen cursisten examineren en laten slagen zonder onafhankelijke toetsing. Met een NLactief erkend examen mag je ook in EREPS. Met een EREPS erkend diploma niet in NLactief.

Echter hoeft registratie nog niet veel te zeggen over kennis en expertise op het gebied van vet verliezen.

Een personal trainer die als verbreding een opleiding tot leefstijlcoach/health coach heeft gedaan, biedt een veel stevigere basis om jou te helpen met vetverlies.

De online coach

De online coach is geen beschermd beroep. Het is eerder een medium om kennis van een of meerdere van de bovenstaande opleidingen en praktijkervaring met de klant te delen

Daarom is het belangrijk om de achtergrondinformatie van de online coach te achterhalen. Denk aan opleidingen, cursussen, ervaringen, etc. Iemand die zelf goede resultaten heeft behaald en besluit anderen te helpen, kan zich online coach noemen. Daar zijn er momenteel veel van… dus pas op!

Daarnaast is online coaching niet voor iedereen weggelegd. Hier vind je een overzicht van de voor- en nadelen.

De ervaringsdeskundige

Ten slotte hebben we de ervaringsdeskundige. Iemand die vooral vanuit zijn eigen ervaringen jou op weg kan helpen.

Een voordeel is dat de ervaring kan aansluiten op jouw situatie, maar is een nadeel dat de grondslag van de kennis enkel is gebaseerd op eigen ervaringen. Dat laatste komt regelmatig voor.

Een theoretische basis met hierbij ook de benodigde praktijkervaring, is daarom belangrijk om klanten beter te kunnen begeleiden. Theorie is namelijk nodig om te voorspellen en klanten beter te begrijpen.

Tussentijdse samenvatting

Voedingsdeskundigen, gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches en personal trainers zijn geen beschermde beroepen. Opleidingen tot één van deze beroepen duren hooguit 1 jaar. Om kwaliteit te bewaken, hebben deze beroepen een kwaliteits- of beroepsregister. 

Een voedingsdeskundige kan iemand zijn die expert is op het gebied van voedingswetenschap, terwijl een erkende personal trainer geen kennis over voeding hoeft te hebben.

De diëtist is een beschermd beroep. Het betreft een HBO opleiding van 4 jaar en kan een diëtist zich kwalificeren voor het kwaliteitsregister. Elke diëtist heeft basiskennis om te helpen met vetverlies, maar is niet elke diëtist expert op het gebied van gedragsverandering.

De leefstijlarts en de orthomoleculaire voedingsexpert zijn nieuwe beroepen, maar er zijn veel vraagtekens bij de behandelwijze.

De ervaringsdeskundige gebruikt vooral zijn eigen ervaringen om te helpen. Online coaching is een medium om kennis en ervaringen te delen, maar is niet voor iedereen weg gelegd.

Geregistreerd vs niet geregistreerd

Een kwaliteits- en beroepsregister zijn er om kwaliteit te bewaken. Echter zijn er ook kanttekeningen. Dat een professional in het kwaliteitsregister staat, garandeert jou niks over hun expertise.

Erkende opleidingen hebben ook hun beperkingen. Denk hierbij het gebruik maken van achterhaalde leerstof en evidence-based practice niet de echte standaard is.

Er bestaan daarentegen holistische opleidingen waarin wetenschap helemaal geen onderdeel is. Dan is een erkende opleiding over het algemeen een veiligere keuze.

Niet geregistreerd, maar solide!

Gelukkig is er vanuit de evidence-based community een groep gevormd die de fitness en leefstijl branche naar een hoger niveau wilt tillen. Dit initiatief wordt Fit as FAQ genoemd.

Ze vinden het belangrijk om verantwoording af te kunnen leggen aan de klant en daarom staan stevig wetenschappelijke bewijs i.c.m. praktijkervaring hoog in het vaandel.

Het gaat hierbij vooral om opleidingen voor personal trainers en leefstijlcoaches. Professionals die leefstijlgerelateerde opleidingen hebben gevolgd, zullen een stevige basis hebben om klanten te helpen met verantwoord vet verliezen.

Zelfs geregistreerde diëtisten, leefstijlcoaches, huisartsen en gewichtsconsulenten kunnen zich volledig up to date bijscholen op het gebied van voeding en leefstijl.

Een professional die in het kwaliteits- of beroepsregister staat, hoeft dus niet per se kundiger te zijn dan een professional die een niet erkende opleiding heeft gevolgd van hoge kwaliteit.

Voedingsdeskundige worden?

Zoals je hebt gelezen is een voedingsdeskundige geen beschermd beroep. De titel wordt ook wel gebruikt door wetenschappers.

Er bestaat geen voedingsdeskundige HBO opleiding. Je hebt wel de HBO opleiding voeding & diëtetiek of de post HBO opleiding leefstijlcoach.

Met deze opleidingen krijg je uitgebreide tools en protocollen mee om klanten te helpen met duurzame gedragsverandering.

Er zijn ervaringsdeskundigen die zich zelf voedingsdeskundigen noemen.

Wil jij alles uit je eigen ontwikkeling halen en mensen op een verantwoorde manier coachen? Dan is mijn advies om de module healthcoach van chivo opleidingen te volgen.

About the author

Als online coach en personal trainer help ik jou met vetverlies, spieropbouw en je leven transformeren. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.