Een vreetbui. Bijna iedereen maakt het mee. Je eet alles wat los en vast zit. In veel gevallen gaat dit gepaard met een schuldgevoel. Alles wat je hebt gegeten wil je het liefst weer zo snel mogelijk verbranden. Dit noemen we ook wel calorieën compenseren.
Je kunt hierdoor in theorie niet zwaarder worden na een vreetbui. Dit omdat je qua calorie-inname en verbruik in balans blijft. De grote vraag is natuurlijk of je mentale gezondheid door deze benadering in balans blijft.
In mijn artikel vertel ik hier meer over en wat oplossingen zijn om beter te leren omgaan met een vreetbui.
Calorieën compenseren na een vreetbui
Calorieën compenseren is een opgestelde regel om in de juiste energiebalans te blijven. Dit om bijvoorbeeld af te kunnen vallen of je gewicht te onderhouden.
Ik zal een aantal voorbeelden geven hoe je calorieën kan compenseren.
- Wanneer je een vreetbui hebt gehad ga je meer bewegen, extra cardio doen en/of minder eten. Dit door te vasten of specifieke voedingsgroepen te mijden, zoals koolhydraten en vetten.
- Je kunt ook bewust calorieën opsparen door van te voren veel te bewegen en weinig te eten, zodat je op een specifiek moment veel kan eten. In principe is dit al een vorm van een vreetbui of kan het een echte vreetbui triggeren.
Bovenstaande benaderingen lijken onschuldig of voelen als een ‘life hack’, omdat je met de vreetbui(en) kan blijven afvallen of je lichaamsgewicht onderhouden.
Fysiologisch is dit misschien zo, maar op mentaal gebied ga je hier uiteindelijk de prijs voor betalen. Dit patroon gaat namelijk (onbewust) je leven beheersen. Ik zal vertellen wat er kan gebeuren.
De consequenties van calorieën compenseren
Je gaat anders naar voeding en bewegen kijken. Minder eten en meer bewegen wordt bijvoorbeeld als ‘straf’ ingezet, wanneer je een vreetbui hebt gehad.
Je relatie met voeding verslechtert. Je gaat voeding als getallen zien, als iets dat je moet verdienen of je maakt onderscheid tussen ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ voedingsmiddelen.
De calorierestricties worden steeds groter en wordt jezelf uithongeren het nieuwe normaal.
Dit geldt ook voor bewegen. Bewegen wordt niet gezien als een activiteit om je lichaam fitter te maken, maar alleen als doel om calorieën te verbranden.
Je lichaam heeft een bepaalde capaciteit. Wanneer de belasting niet meer matcht met de belastbaarheid, ontstaan er problemen zoals intense vermoeidheid, blessures of verlies van spiermassa.
Een lagere belastbaarheid betekent ook dat het moeilijker wordt om vol te houden. Enerzijds vraag je teveel van je lichaam en anderzijds vecht je lichaam terug met de drang om te compenseren voor de hoge belasting die je toedient.
Je raadt het al. Het calorieën compenseren is de formule voor nieuwe vreetbuien. Je eindigt hiermee in een loep.
Belangrijk om te onthouden:
Calorieën compenseren is een opgestelde regel om in de juiste energiebalans te blijven. Dit om bijvoorbeeld af te kunnen blijven vallen of je gewicht te onderhouden. Hoewel het op korte termijn effectief lijkt te zijn, kun je op lange termijn er de prijs voor betalen. Denk aan een verstoorde relatie met voeding, je lichaam afpeigeren en eindigen in een loep van vreetbuien.
Hoe doorbreek je deze loep van vreetbuien?
Nu je weet welke nadelen calorieën compenseren met zich kan meebrengen, is het belangrijk om te kijken hoe je deze loep van vreetbuien doorbreekt.
Dit hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Hoe langer je met deze eetgewoontes rondloopt, hoe moeilijker het is om hieruit te komen.
Doelen evalueren
Bepaalde gedragingen hebben verband met de doelen waar je aan werkt. Wanneer jouw doel is om sneller af te vallen of een laag vetpercentage onderhouden, dan vraag je best veel van je lichaam. Vooral als je leefstijlfactoren niet ideaal zijn.
Door bijvoorbeeld langzamer af te vallen of te settelen met een hoger vetpercentage, kan dit al positieve invloed hebben om het risico op een vreetbui te minderen. Er is minder druk en meer speelruimte met je voeding. De noodzaak om te compenseren kan hierdoor afnemen.
Je doelen opnieuw evalueren kan dus al positief bijdragen om vreetbuien te minderen. In mijn artikel ‘fitness doelen stellen‘ lees je meer over haalbare doelen stellen.
Motivatie herzien
De stap die dan volgt is je motivatie. Dan doel ik niet of je wel of niet gemotiveerd bent, maar de context van de motivatie die je gebruikt om te werken aan je doelen.
We zien namelijk dat wanneer je werkt aan je doelen vanwege schaamte of een schuldgevoel, deze motivatie een bepaalde druk op je legt. Deze druk draagt bij in het triggeren van een vreetbui en calorieën willen compenseren.
Als dat het geval is, is het belangrijk om je motivatie te herzien. In onderstaande video vertel ik hier meer over.
Simpel gezegd zijn alle doelen die zich hyper focussen op esthetische doelen niet duurzaam. Je wilt op zoek gaan naar met wat jij allemaal met jouw lichaam kan om te werken aan duurzame motivatie.
Werken aan een positiever lichaamsbeeld
Een negatief lichaamsbeeld heeft verband met calorieën willen compenseren. Hoe negatiever het lichaamsbeeld is, hoe groter de compensatiedrang.
Werken aan een positiever lichaamsbeeld helpt dus om het calorieën compenseren af te kunnen bouwen, waardoor vreetbuien ook minder worden.
In mijn artikel over ‘emotie eten‘ lees je meer over werken aan een positiever lichaamsbeeld.
Relatie met voeding herstellen
Je relatie met voeding herstellen is ook zeker iets waar tijd in moet worden gestoken, om het calorieën compenseren af te bouwen.
Zolang je voeding als getallen ziet of onderscheid maakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ voedingsmiddelen, dan heeft dit verband met een verstoorde relatie met voeding.
Daarom is het belangrijk om terug naar de basis te gaan:
- Welke voedingsmiddelen zijn nodig om mijn cellen te voeden? Waar krijg ik meer energie van?
- Welke voeding helpt mij om mijn maag te vullen?
- Hoe haal ik voldoening uit mijn maaltijden, zonder los te willen gaan?
Maar ook is het belangrijk om te focussen op je lichaamsgevoel.
- Wanneer heb ik ‘echt’ trek?
- Wanneer ben ik verzadigd voldaan?
Zowel je relatie met voeding als je lichaamsgevoel herstellen, gaat uiteindelijk positief bijdragen om vreetbuien in de toekomst te minderen.
In mijn artikel ‘eetbuien stoppen‘ vind je nog meer strategieën om te stoppen met vreetbuien.
Belangrijk om te onthouden:
De loep van vreetbuien en calorieën compenseren doorbreken is lastig. Hoe langer je er mee rondloopt, hoe moeilijker het wordt. Toch is het mogelijk om hier verandering in te brengen. Evalueer je doelen, herzie je motivatie, werk aan een positiever lichaamsbeeld en herstel je relatie met voeding.
Samenvatting vreetbui compenseren
Calorieën compenseren is een opgestelde regel om in de juiste energiebalans te blijven. Dit om bijvoorbeeld af te kunnen blijven vallen of je gewicht te onderhouden.
Hoewel het op korte termijn effectief lijkt te zijn, kun je op lange termijn er de prijs voor betalen. Denk aan een verstoorde relatie met voeding, je lichaam afpeigeren en eindigen in een loep van vreetbuien.
De loep van vreetbuien en calorieën compenseren doorbreken is lastig. Hoe langer je er mee rondloopt, hoe moeilijker het wordt.
Toch is het mogelijk om hier verandering in te brengen. Evalueer je doelen, herzie je motivatie, werk aan een positiever lichaamsbeeld en herstel je relatie met voeding.
Je schuldgevoel minderen, compassie voor jezelf hebben en extra steun vragen, zal hierin ook een positieve bekrachtiging zijn om te kunnen veranderen.
Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over vreetbuien compenseren? Laat hieronder een reactie achter. Heb je hulp nodig met je vreetbuien minderen? Bekijk mijn voedingsprogramma!
Veelgestelde vragen
Calorieën compenseren is een opgestelde regel om in de juiste energiebalans te blijven. Dit door minder te eten en meer te bewegen na bijvoorbeeld een vreetbui.
Dit door je doelen te evalueren, je motivatie te herzien, werken aan een positiever lichaamsbeeld en je relatie met voeding te herstellen.
Geef een antwoord