circadiaans ritme

Circadiaans ritme: wat is het en waarom is het belangrijk?

Je circadiaans ritme is een slaap-waakritme dat ongeveer 24 uur duurt. Dit ritme wordt gecreëerd door je lichaam, maar het kan worden aangepast door externe factoren zoals licht en temperatuur.

Wanneer je circadiaans ritme is verstoord, dan wordt het moeilijker om aan je fitness doelen te werken.

In mijn artikel vertel ik meer over hoe het circadiaans ritme werkt, wie risicogroepen zijn van een verstoord ritme en hoe je je circadiaans ritme kan optimaliseren!

Wat is een circadiaans ritme?

Het circadiaans ritme is een interne klok die ongeveer 24 uur duurt. Het is een intern proces dat ons slaapritme reguleert en andere belangrijke processen ondersteunt, zoals je lichaamstemperatuur, hormoonafgifte en metabolisme.

Het circadiaans ritme wordt vooral beïnvloed door licht. Doordat we licht hebben, is het mogelijk om een dag- en nachtritme te vormen van 24 uur. Dit noemen we ook wel een dagritme (diurnaal ritme).

Zonder licht kan er geen reset plaatsvinden van belangrijke processen. Je slaapritme zou opschuiven en je lichaam raakt in de war.

Wat doet het circadiaans ritme nog meer?

wat is een circadiaans ritme
Bron

Het circadiaans ritme heeft invloed op vrijwel alle belangrijke systemen in je lichaam. Denk hierbij aan:

  • je immuunsysteem;
  • lichaamstemperatuur;
  • hormoonafgifte;
  • je metabolisme;
  • je slaapritme;
  • focus, coördinatie en prestaties.

Op sommige tijden zijn we beter in presteren, terwijl op andere tijden zoals in de nacht, we beter geschikt zijn om te slapen.

Het probleem van een verstoord circadiaans ritme

Wanneer jouw dagritme in strijd is met je circadiaans ritme, dan ontstaan er een aantal problemen. Je lichaam houdt namelijk van een vast ritme, omdat het hiermee op een efficiënte manier functioneert.

De resultaten van een verstoord circadiaans ritme zijn:

Slanker en gespierder worden is erg uitdagend

verstoord circadiaans ritme

Je vetpercentage verlagen wordt een enorme uitdaging. Er is minder wilskracht dat je kan inzetten om te werken aan nieuwe eetgewoonten.

Het metabolisme is trager, je verbrandt in verhouding minder lichaamsvet en je krijgt vaker last van honger. Vooral wanneer je spiermassa verliest, wordt je lichaam gevoeliger om het verloren gewicht terug te krijgen. Ook wel het bekende jojo-effect.

Als we kijken naar spieropbouw, dan is je hormoonhuishouding daarvoor minder gunstig. Dit houdt in dat er tijdens een bulk in verhouding meer vetopslag plaatsvindt. Daarnaast ben je ook nog eens gevoeliger voor blessures.

Daarom is het erg belangrijk om je leven af te stemmen op je persoonlijke circadiaans ritme.

Wie zijn risicogroepen voor een verstoord circadiaans ritme?

Hieronder vind je een overzicht van de risicogroepen.

  • Avondmensen die vroeg moeten beginnen voor werk.
  • Studenten die vroeg college hebben.
  • Ochtendmensen die veel sociale gelegenheden hebben in de avond, komen in de problemen met een zogenaamde social jetlag.
  • Mensen die in ploegendienst werken, waarbij er 3 verschillende shifts zijn
  • Mensen die voor hun beroep veel moeten reizen naar verre landen (jetlag)
  • Personen met slaapproblemen of een circadiaan ritme slaapstoornis (CRSD)

Het leven wordt voor veel risicogroepen niet helemaal goed afgestemd op het circadiaans ritme.

De impact van het verstoorde ritme verschilt per persoon en elke type persoon heeft hier zijn eigen aanpak in nodig, om het circadiaans ritme te verbeteren.

Belangrijk om te onthouden:

Het circadiaans ritme is een interne klok die ongeveer 24 uur duurt. Het is een intern proces dat ons slaapritme reguleert en andere belangrijke processen ondersteunt, zoals je lichaamstemperatuur, hormoonafgifte en metabolisme. Wanneer jouw dagritme in strijd is met je circadiaans ritme, dan ontstaan er een aantal problemen. Dit heeft gevolgen voor vetverlies, spieropbouw en je gezondheid.

Het circadiaans ritme van ochtendmensen en avondmensen

onregelmatig slaapritme

Voor je aan de slag gaat met je leven goed afstemmen op je persoonlijke circadiaans ritme, is het belangrijk om te kijken of je een ochtendmens of een avondmens bent. We noemen dit ook wel chronotypes.

Ochtendmensen

Ochtendmensen worden ook wel de vroege vogels genoemd. Zij hebben over het algemeen geen wekker nodig om op te staan en worden in het algemeen rond 06:00 uur wakker.

In de ochtend zijn ochtendmensen het meest productief en in de middag het meest alert. Ze hebben geen behoefte aan dutjes en gaan automatisch vroeg naar bed. Meestal vanaf 09:00.

We zien dat baby’s, kinderen en ouderen in de basis ochtendmensen zijn. Maar toch bestaan er ook volwassenen die dagelijks vroeg uit zichzelf wakker worden. Naar schatting is 25% van de volwassenen een ochtendmens.

Avondmensen

Avondmensen daarentegen hebben moeite om voor 09:00 op te staan. Ze slapen door het geluid van hun wekker heen of blijven door snoozen.

Einde van de ochtend en in de avond zijn ze over het algemeen het meest productief. Zij worden meestal vanaf 00:00 moe en profiteren er het meest van om te gaan dutten overdag.

Naar schatting is 25% van de volwassenen een avondmens. Het is goed om te weten dat veel mensen denken dat ze avondmensen zijn, terwijl als ze hun circadiaans ritme verbeteren, ze geen avondmens blijken te zijn.

50% van de mensen heeft een ‘normaal’ circadiaans ritme en valt hier tussenin. Zij functioneren bijvoorbeeld prima op het 09:00 uur tot 17:00 uur werkritme.

Voor avondmensen of mensen met een onregelmatig ritme is dit in strijd met hun circadiaans ritme.

Hoe weet ik of ik een ochtendmens of avondmens ben?

Om te bepalen of je een ochtend- of avondmens bent, is het belangrijk om naar de mediaan te kijken.

Stel je slaapt rond 00:00 uur en je wordt om 09:00 uur wakker. Dan is de mediaan 04:30. Dit tel je bij je moment van slapen op. 00:00 uur + 04:30 uur = 04:30. Dit houdt in dat je een avondmens bent.

Iemand die om 22:00 uur slaapt en om 06:00 uur opstaat, heeft een mediaan van 4. Zijn/haar rekensom zou zijn: 22:00 uur + 4 uur = 02:00 uur.

  • Je bent een avondmens wanneer je met de berekening 04:00 of meer hebt.
  • Je bent een ochtendmens wanneer je met de berekening 02:00 of minder hebt.

Op basis hiervan wil je tijden selecteren die het beste bij jou passen om op te staan en naar bed te gaan.

Belangrijk om te onthouden:

Ochtendmensen en avondmensen hebben biologisch gezien een ander circadiaans ritme. Zij zijn gebaat om hun leven goed af te stemmen op hun persoonlijke circadiaans ritme. Om na te gaan onder welke groep je valt, kun je je middenslaaptijd berekenen. We zien dat ongeveer 25% van de mensen een ochtendmens is en 25% van de mensen een avondmens. De rest zit er tussenin.

Hoe kunnen we het circadiaans ritme verbeteren?

Nu je weet wat je chronotype is, kunnen we kijken naar hoe we je circadiaans ritme verbeteren.

Hoewel het circadiaans ritme biologisch is bepaald en je jouw genen hierin niet kan veranderen, is het wel mogelijk om je omgeving te veranderen!

Licht

lichtterapie circadiaans ritme

Zoals eerder aangegeven is licht het sterkst synchroniserend middel om het circadiaans ritme te resetten. Blootstelling aan licht vormt het circadiaans ritme.

Door vlak voor het slapen veel blootstelling aan licht te hebben (dat overeen komt met daglicht), of wanneer je in de ochtend geen blootstelling aan licht hebt, heeft dit negatieve invloed op je circadiaans ritme.

Door blootstelling aan (zon)licht in de ochtend komt namelijk de nachtelijke melatonine productie eerder op gang. Je hebt melatonine nodig om in slaap te vallen. Lange blootstelling aan fel licht in de avond, verhindert de aanmaak van melatonine.

Zowel de ochtend- als avond blootstelling spelen dus een belangrijke rol om je circadiaans ritme te resetten.

In de winterperiode heb je automatisch een verlaagde blootstelling aan (zon)licht. De oplossing? Lichttherapie!

Tips voor meer licht

Plan een korte wandeling van minimaal 10 minuten net wanneer het licht begint te worden (zet hiervoor een wekker). Doe dit ook in de middag en idealiter wanneer de zon contact met je huid maakt.

Een alternatief is gebruik maken van lichttherapie. Lichttherapie houdt in dat je jezelf in de ochtend blootstelt aan minimaal 10.000 lux voor circa 10-15 minuten (afhankelijk van de afstand). Dit kan met een lichttherapie box of een halogeen bouwlamp (500W).

Je hoeft niet direct in het licht te kijken, maar moet het licht wel in je ogen vallen.

Naast dat het goed is voor je circadiaans ritme, heeft het ook positieve invloed op je gemoedstoestand. Hieronder vind je mijn top 2 aanbevelingen. Ik krijg een kleine commissie wanneer je via de link het product aanschaft. Alvast bedankt!

Tips voor minder licht

Wanneer je in de avond in een omgeving bevindt waarin de lichtsterkte 10.000 lux of hoger is, dan heeft dit mogelijk invloed op je circadiaans ritme.

  • Kijk of je lampen kan dimmen.
  • Beperk je schermtijd vlak voor het slapen. Installeer een blauw licht filter op je smartphone, tablet en computer, zodat de intensiteit van het felle licht minder is.
  • Maak gebruik van een blue blocker (computerbril), wanneer je geen invloed hebt op de omgeving. Deze bril blokkeert blauw licht, dat mogelijk verband heeft met minder goed kunnen inslapen, als de blootstelling voor het slapen te heftig is.
  • Slaap in een kamer met verduisterende gordijnen. Dit is vooral belangrijk in de zomermaanden.

Om je circadiaans ritme te verbeteren is het belangrijk om de blootstelling aan licht goed te managen. Dit houdt in dat er goed rekening wordt gehouden met het tijdstip, de duur en de intensiteit van de blootstelling van licht.

Slaapschema

Nu je weet wat voor een belangrijke rol licht speelt, gaan we door naar structuur. Een vast slaapschema heeft verband met een stabiel circadiaans ritme.

Doordat je circadiaans ritme stabiel is, is het makkelijker om een vast slaap schema aan te houden. Maar wanneer je geen vast slaapritme aanhoudt, dan heeft dit ook weer invloed op je circadiaans ritme.

Wanneer je de signalen van je lichaam negeert, dan schuift je ritme op of gaat je lichaamsgevoel erop achteruit.

Met een verstoord circadiaans ritme zul je de structuur moet forceren. Dit door vaste tijden te hebben dat je opstaat en naar bed gaat.

Wat te doen met een onregelmatig ritme?

Dit is een grote uitdaging, omdat bijvoorbeeld je werkritme tegen je circadiaans ritme in gaat.

Er zijn hierin meerdere opties:

  • Indien mogelijk het huidige slaapritme zoveel mogelijk aanhouden en bijslapen op momenten waar het mogelijk is.
  • Je slaapritme van te voren per dag met een uur opschuiven. De nucleus suprachiasmaticus kan 1 uur per dag bijstellen.
  • Een heftigere ingreep is door een paar uur eerder op te staan en jezelf bloot te stellen aan 10.000 lux. In de avond wil je zoveel mogelijk fel licht blokkeren. Of bewust heel laat naar bed gaan en in de ochtend zoveel mogelijk daglicht mijden.

Het is belangrijk om uit te zoeken wat mogelijk is en wat bij jou past. Maak goed gebruik van dutjes of andere slaapmogelijkheden om geen groot slaapschuld op te bouwen.

Meer over een vast slaapritme vormen en werken een goede slaapgewoontes, lees je in mijn artikel over slaaptekort inhalen.

Training, voeding & supplementen

Er is veel bewijs dat sporten positieve invloed heeft op je slaapkwaliteit. Echter zijn sommigen er gevoelig voor dat hun circadiaans ritme wordt verstoord door te laat in de avond te sporten (bron). Ben jij hier ook gevoelig voor, dan is het handig om je training eerder op de dag te plannen.

Cyclussen van voeden en vasten hebben invloed op de circadiane klokken in je lichaam. Je lichaam weet wanneer jij ongeveer een maaltijd krijgt. Er wordt bijvoorbeeld al insuline aangemaakt.

Wanneer jij veel eerder of later je maaltijden eet, dan heeft dit invloed op kleine interne klokken die in je cellen en organen bevinden.

Door meer structuur aan te brengen in je maaltijden, kan je circadiaans ritme verbeteren (bron).

Ten slotte zijn er voedingssupplementen die je kan inzetten om je circadiaans ritme te beïnvloeden. Cafeïne kan effectief zijn om je ritme op te schuiven. Melatonine kan worden ingezet om sneller in te slapen, alhoewel het bewijs momenteel zwak is (bron).

Belangrijk om te onthouden:

Om je circadiaans ritme te verbeteren is het belangrijk om de blootstelling aan licht goed te managen en zoveel mogelijk structuur te vormen. Met een onregelmatig ritme is het belangrijk om je structuur erop aan te passen en een slaapschuld niet groter te maken. Op tijd sporten en structuur in de maaltijden kunnen ook bijdragen aan een beter circadiaans ritme.

Circadiaans ritme timen voor spieropbouw

beste tijd om te trainen

Nu je weet hoe je werkt aan een beter circadiaans ritme, is het ook mogelijk om te profiteren van je circadiaans ritme.

Vaste trainingstijden

Met een normaal circadiaans ritme piekt cortisol in de ochtend, terwijl testosteron en het groeihormoon in de nacht pieken. Spiergroei signalering is aan het begin van de dag lager dan in de avond (bron).

De kerntemperatuur van je lichaam is met een normaal slaapritme rond 14:30-20:30 uur op zijn hoogst. Dit betekent dat je bent voorbereid om maximaal te kunnen presteren, dat in verband staat met het optimaliseren van spieropbouw.

Voor je circadiaans ritme is het over het algemeen beter om later op de dag te sporten.

Een kanttekening is dat het belangrijk is dat hier consistentie in moet zitten. Train je onregelmatig in de avond, dan heeft dit invloed op je herstel en prestaties. Het is dan beter om een tijdstip te kiezen waarmee je consistentie behoudt.

Het lichaam kan zich namelijk aanpassen aan een specifiek tijdstip. Het is mogelijk om beter in de ochtend presteren, wanneer je dit consistent blijft doen.

Nutriënt timing

Spieropbouw kan ook worden bevorderd door later op de dag in verhouding meer eiwitten te consumeren.

Mogelijk is het ook efficiënter om in verhouding meer calorieën later op de dag te consumeren. Er is bewijs dat grote avondmaaltijden met een klein ontbijt voor meer spierbehoud zorgen, dan een groot ontbijt met een klein diner. Dit terwijl de calorieën identiek zijn aan elkaar (bron).

Vanuit het oogpunt dat spiergroei signalering in de ochtend laag is en in de nacht anabole hormonen pieken, is het logisch om voor het slapen in verhouding meer calorieën en eiwitten te consumeren. Dit kan je herstel optimaliseren.

Belangrijk om te onthouden:

Het timen van je circadiaans ritme kan bijdragen aan meer spieropbouw.

Samenvatting circadiaans ritme

Het circadiaans ritme is een interne klok die ongeveer 24 uur duurt. Het is een intern proces dat ons slaapritme reguleert en andere belangrijke processen ondersteunt, zoals je lichaamstemperatuur, hormoonafgifte en metabolisme.

Wanneer jouw dagritme in strijd is met je circadiaans ritme, dan ontstaan er een aantal problemen. Dit heeft gevolgen voor vetverlies, spieropbouw en je gezondheid.

Ochtendmensen en avondmensen hebben biologisch gezien een ander circadiaans ritme. Zij zijn gebaat om hun leven goed af te stemmen op hun persoonlijke circadiaans ritme.

Om na te gaan onder welke groep je valt, kun je je middenslaaptijd berekenen. We zien dat ongeveer 25% van de mensen een ochtendmens is en 25% van de mensen een avondmens. De rest zit er tussenin.

Om je circadiaans ritme te verbeteren is het belangrijk om de blootstelling aan licht goed te managen en zoveel mogelijk structuur te vormen.

Met een onregelmatig ritme is het belangrijk om je structuur erop aan te passen en een slaapschuld niet groter te maken. Op tijd sporten en structuur in de maaltijden kunnen ook bijdragen aan een beter circadiaans ritme.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over het circadiaans ritme? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met het verbeteren van je leefstijl, spieropbouw of vetverlies? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat is een circadiaans ritme?

Het circadiaans ritme is een interne klok die ongeveer 24 uur duurt. Het is een intern proces dat ons slaapritme reguleert en andere belangrijke processen ondersteunt, zoals je lichaamstemperatuur, hormoonafgifte en metabolisme.

Wat zijn de gevolgen van een verstoord circadiaans ritme?

Wanneer jouw dagritme in strijd is met je circadiaans ritme, dan ontstaan er een aantal problemen. Dit heeft gevolgen voor vetverlies, spieropbouw en je gezondheid. Bepaalde risicogroepen zijn meer vatbaar voor deze gevolgen.

Hoe verbeter je het circadiaans ritme?

Om je circadiaans ritme te verbeteren is het belangrijk om de blootstelling aan licht goed te managen en zoveel mogelijk structuur te vormen. Met een onregelmatig ritme is het belangrijk om je structuur erop aan te passen en een slaapschuld niet groter te maken. Op tijd sporten en structuur in de maaltijden kunnen ook bijdragen aan een beter circadiaans ritme.

De klok gaat een uur vooruit. Wat nu?

Heb je moeite om vroeg op te staan of om in de avond in slaap te vallen? Zorg vroeg in de ochtend voor voldoende blootstelling aan daglicht. In de avond wil je bewust minder blootstelling aan licht en pas naar bed gaan wanneer je moe begint te worden. Een quick fix om je ritme alvast aan te passen, is om een klein slaaptekort op te bouwen. Dit door een aantal dagen van te voren vroeger op te staan en geen dutje te nemen. Dan is de kans groot dat je begin van de avond moe begint te worden. Wanneer de klok al 1 uur vooruit is, dan is het zeer belangrijk om voorlopig niet uit te slapen. Vooral niet in het weekend. Neem ook geen cafeïne meer na 2 uur. 😉

De klok gaat een uur achteruit. Wat nu?

Word je te vroeg wakker of ben je vroeger moe in de avond? Zorg ervoor dat je pas blootstelling aan (kunstmatig)daglicht hebt op het tijdstip dat je op wilt staan. Doe later op de dag een dutje en probeer niet eerder dan je reguliere bedtijd naar bed te gaan.

Victor Mooren avatar

2 reacties op “Circadiaans ritme: wat is het en waarom is het belangrijk?”

  1. Hette Germeraad avatar
    Hette Germeraad

    Hoi Victor,
    Leuk artikel over het circadiaans ritme. Sinds ik niet meer werk (ben 73 jaar) is er geen dag gelijk. Een paar keer per nacht sta ik op om wat te lezen of te tiktokken. Half zeven lees ik de krant, ga daarna weer naar bed en sta, afhankelijk van van wat er die dag op het overigens flexibele programma staat, soms half tien, soms later op. Mijn vrouw is dan al uren wakker en ligt tv te kijken en op mij te wachten. Na het ontbijt en de kruiswoordpuzzel uit de Volkskrant ga ik nog even op de bank liggen en slaap zo nog een half uur tot een uur. Rond half twaalf voel ik me meestal uitgeslapen. Rond 15.00 uur heb ik behoefte aan een middagdutje van een half uur. ‘sAvonds na het eten val ik weer op de bank in slaap en soms tijdens tv kijken kan ik de ogen niet open houden. Tussen 23.00 en 1.00 uur gaan we naar bed. Na een uurtje slaap en ik wakker en ga ik lezen. Rond vijf uur nog eens en half zeven dus de krant. Ik heb geen apneu, dat heb ik zelf getest met een saturatiecomputertje.
    Voor mijn vrouw is deze dutterigheid overdag wel vervelend, want er is moeilijk wat te plannen met mij. Voor mijzelf is het dat niet, want ik vind slapen heerlijk en doe dat graag, ook overdag. Wel zou ik vake diep door willen slapen en daar zou de lichttherapie en het vermijden van blauw licht wel eens bij kunnen helpen. Maar ja, computeren en tv kijken doe ik ook graag. Life ain’t easy.

    1. Victor Mooren avatar

      Hallo Hette, dank voor je bericht! Het is inderdaad die afweging maken om te werken aan een beter slaapritme. Werken aan een vaste structuur zal je waarschijnlijk het meeste opleveren. Elke dag rond x opstaan, rond x een dutje doen en rond x bijv. een avondritueel inbouwen waarbij je de schermen afsluit. Ik weet niet of je toevallig al mijn artikel ‘slaaptekort inhalen‘ hebt gelezen? Daar deel ik nog meer tips en strategieën. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]