hoe gebruik je lifting straps

Lifting straps gebruiken: een complete gids

Lifting straps gebruiken kan best een uitdaging zijn. Hoe doe je ze precies om? En welke lifting straps zijn het beste om te gebruiken. Waarom zou je eigenlijk lifting straps gebruiken?

In dit artikel lees je wat lifting straps zijn, wanneer het verstandig is om straps te gebruiken, hoe je lifting straps kan gebruiken en wat de beste lifting straps voor jou zijn.

Lifting straps gebruiken: de basis

hoe gebruik je lifting straps

Voor ik meer vertel over hoe je de liftings straps kan gebruiken, vertel ik eerst meer over wat lifting straps precies zijn en wat hiervan de voordelen en nadelen zijn.

Wat zijn lifting straps?

Lifting straps zijn een hulpmiddel voor je grip voor bepaalde oefeningen zoals een Romanian Deadlift of bent over barbell row. Ze zien eruit als dunne banden en worden gemaakt van nylon, canvas of leer.

Lifting straps worden ook wel door elkaar gehaald met fitness handschoenen. Het verschil is dat fitness handschoenen een beetje kunnen ondersteunen met de grip en voorkomen dat je geen eelt ontwikkelt.

Wanneer je echter veel gewicht verplaatst, dan werken fitness handschoenen minder goed voor je grip. Lifting straps zijn in dat geval een beter alternatief.

De voordelen van liftings straps gebruiken

Het grootste voordeel van lifting straps is dat tijdens bepaalde oefeningen je grip geen beperkende factor meer is. Dit houdt in dat je met sommige oefeningen langer kan doorgaan of zwaarder dan als je geen straps zou gebruiken.

Sommige mensen zien lifting straps als valsspelen. Echter is dit wat kort door de bocht. Hieronder vind je een opsomming van de voordelen van lifting straps.

  • Je kunt je spiergroepen zwaarder belasten wanneer je met dezelfde uitvoering meer gewicht kan tillen. Stel 60kgx15 is je max met de Romanian Deadlift. Wanneer je straps gebruikt is dit bijvoorbeeld 70kgx15. Hierdoor kun je je onderlichaam zwaarder belasten, dat gunstig is voor spieropbouw.
  • Wanneer jij je grip uitput doordat je geen straps gebruikt, heeft dit invloed op andere oefeningen. Je houdt simpel gezegd minder kracht over, waardoor je met andere oefeningen minder effectief je spiergroepen volledig kan uitputten en inlevert op je trainingsvolume.
  • Je traint alsnog je grip met lifting straps. Het is een fabeltje dat straps ervoor zorgen dat je je grip niet meer traint. Hoewel je gripkracht niet 100% wordt uitgeput, moet je gripkracht hard werken.

Beknopt samengevat saboteer je je eigen progressie als je geen straps gebruikt, wanneer jouw grip een beperkende factor is. Uiteraard is het ook goed om naar de nadelen te kijken.

De nadelen van lifting straps gebruiken

Als we kijken naar lifting straps gebruiken, dan zijn er twee belangrijke nadelen.

  • Wanneer je voor het eerst begint met het gebruik maken van lifting straps, dan kan dat ronduit lastig zijn. Je maakt er bijvoorbeeld verkeerd gebruik van, waardoor de straps juist tegenwerken tijdens de oefening die je doet.
  • Bij (onnodig) overmatig gebruik van lifting straps ontstaan er andere problemen. Denk hierbij aan je gripkracht dat minder goed ontwikkelt. Een ander nadeel is dat je het blessurerisico verhoogt, omdat je met veel oefeningen waarschijnlijk teveel gewicht aan het tillen bent.

Lifting straps zijn vooral bedoeld om je onderlichaam goed te kunnen trainen. En in mindere mate je bovenlichaam.

Belangrijk om te onthouden:

Lifting straps zijn een hulpmiddel voor je grip voor bepaalde oefeningen zoals een Romanian Deadlift of bent over barbell row. Ze zien eruit als dunne banden en worden gemaakt van nylon, canvas of leer. Het belangrijkste voordeel van lifting straps gebruiken is dat je je spiergroepen beter kunt prikkelen. Het grootste nadeel is dat wanneer je het niet verstandig gebruikt, hierdoor problemen kunnen ontstaan.

Wanneer is het verstandig om lifting straps te gebruiken?

lifting straps vrouwen

Nu je weet wat lifting straps zijn en wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn, vertel ik meer over wanneer het verstandig is om lifting straps te gebruiken.

Aanleg

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat je gripkracht voor het grootste gedeelte genetisch is bepaald(bron).

Sommige mensen hebben van nature een sterke grip, terwijl anderen een minder sterke grip hebben. Dit terwijl ze bijvoorbeeld al jaren aan krachttraining doen.

Het grootste verschil zien we vooral tussen mannen en vrouwen. 90% van de vrouwen heeft een zwakkere grip dan 95% van de mannen(bron).

Zelfs vrouwelijke atleten hebben ongeveer een even sterke gripkracht als 25% van ongetrainde mannen. Het is overduidelijk dat vrouwen van nature een minder sterke gripkracht hebben.

Voor vrouwen die net beginnen met krachttraining en waarbij grip al gauw een beperkende factor wordt, is het logisch om lifting straps te gebruiken.

Vrouwen hebben in verhouding een sterker onderlichaam dan een bovenlichaam. Door geen lifting straps te gebruiken, kun je veel progressie mislopen voor bijvoorbeeld de bilspieren.

Trainingservaring

Indien je net bent begonnen met krachttraining, dan kan je grip goed mee met de oefeningen die je doet. Je hebt in verhouding minder spiermassa en meer gripkracht.

Naarmate je sterker wordt neemt je spiermassa toe, waardoor je lichaam veel sterker wordt. Er komt op een gegeven moment een kantelpunt, dat je grip niet meer goed mee gaat. Bij vrouwen gebeurt dit sneller dan bij mannen.

Dat is het moment dat je lifting straps wilt gebruiken. Dit gebeurt over het algemeen sneller bij oefeningen voor het onderlichaam, zoals een Romanian Deadlift of dumbbell calf raise.

Zelfs powerlifters hebben er baat bij om hun Deadlift met straps te doen. Dit omdat mixed grip niet voor iedereen een goede uitkomst is. In mijn artikel ‘Deadlift: tips & uitleg‘ lees je hier meer over.

Lifting straps gebruiken voor je bovenlichaam?

Je ziet het regelmatig dat mensen lifting straps gebruiken voor het bovenlichaam. Denk aan een pull down, pull-ups of een dumbbell row.

Hoewel straps kunnen bijdragen bij het doen van deze oefeningen, brengt dit wel de eerder genoemde nadelen met zich mee.

  • Je gripkracht loopt achter door te vroeg straps te gebruiken. Hierdoor ben je niet meer in staat om deze oefeningen zonder straps uit te voeren. Oefeningen zoals pull-ups zou vrijwel iedereen moeten kunnen doen, zonder gebruik te maken van straps. Zelfs als je extra gewicht toevoegt.
  • Wanneer je straps gebruikt voor row/roei oefeningen, dan is de kans groter dat je gaat compenseren met andere spiergroepen. Als je strikter met je vorm bent, dan kun je waarschijnlijk ook veel minder gewicht gebruiken.

Heb je het idee dat bij het trainen van je bovenlichaam je handen te snel vermoeid raken door geen straps te gebruiken? Dan kan dit te maken hebben dat je misschien teveel oefeningen doet, minder goede combinaties maakt of gewoon te veel trainingsvolume doet.

Alleen wanneer je techniek helemaal perfect is en je merkt dat het gewicht uit je handen begint te glijden, dan is dat een goede indicatie om lifting straps te gebruiken.

Belangrijk om te onthouden:

Het is belangrijk om te weten dat je gripkracht voor het grootste gedeelte genetisch is bepaald.Het grootste verschil zien we vooral tussen mannen en vrouwen. 90% van de vrouwen heeft een zwakkere grip dan 95% van de mannen. Vrouwen hebben dus sneller baat bij het gebruik maken van lifting straps. Voor mannen wordt het relevanter als de spierkracht in verhouding meer toeneemt dan de gripkracht. Lifting straps gebruiken heeft over het algemeen de voorkeur voor onderlichaam oefeningen.

Hoe gebruik je lifting straps?

Je weet nu wanneer het handig is om lifting straps te gebruiken. Ik zal je daarom meer vertellen over hoe je gebruik maakt van lifting straps.

In bovenstaand filmpje vertel ik hoe je de liftings straps kan gebruiken.

Voordat je de lifting strap om doet

  • Pak 1 lifting strap, maak deze helemaal lang en draai deze met het logo (de voorkant) naar beneden.
  • Vanuit daar pak je het uiteinde van de lifting strap en doe je deze door de lus heen. Let op dat de strap naar beneden wijst.
  • Wanneer je het uiteinde door de linkerkant van de lus doet, dan kun je de strap gebruiken voor je linkerhand. Doe je het voor de rechterkant, dan kun je de strap gebruiken voor je rechterhand.
  • De strap is nu door de lus heen en kun je vanuit hier je hand erdoorheen doen.

Wanneer je de lifting strap om doet

  • Doe je hand door de strap en plaats de strap rond pols hoogte.
  • Trek de strap vast met je andere hand, door aan het uiteinde te trekken.
  • Gebruik je hand die door de strap zit om de strap nog strakker te trekken. Je moet het idee hebben dat de strap goed om je pols zit.

Wanneer je gebruik maakt van de lifting strap

  • De lifting strap zit nu stevig om je linker of je rechter hand. Maak nu gebruik van een halterstang of dumbbell om hier de strap om te binden. Ik zou beginnen met 1 strap en wanneer dat goed gaat, kun je met 2 straps tegelijk oefenen.
  • Breng de strap van voren onder de stang of dumbbell en wikkel de strap er een aantal keer overheen. Dit kan in het begin wat oefenen zijn. Belangrijk is dat je de strap als het ware laat oprollen.
  • Wanneer de strap om de stang of dumbbell is heen gerold, dan wil je het met je hand waar je de strap om hebt strakker aantrekken. Dit doe je door een beweging te maken alsof je gas geeft op een scooter.
  • Draai de strap zo strak dat je voelt dat er voldoende steun is.
  • Vanuit daar kun het gewicht optillen en voel je dat de strap helpt met ondersteunen.
  • Om 2 straps te gelijk te gebruiken, wil je de ene kant niet te strak draaien, omdat het dan moeilijker is om met de andere kant je strap goed te bevestigen.

Veelgemaakte fouten bij lifting straps gebruiken

veelgemaakte fouten lifting straps
  • Om te beginnen gaat het meestal mis bij het goed om doen van een strap. We zien dat de lus bijvoorbeeld naar de verkeerde kant wijst, waardoor de strap minder comfortabel zit en dit tegenwerkt tijdens een oefening. Heb je de strap aan je linkerhand, dan moet de lus aan je pinkzijde zijn.
  • Het komt regelmatig voor dat de strap niet voorlangs, maar achterlangs om een stang of dumbbell wordt gewikkeld. Hierdoor kun je de strap niet goed bevestigen en zit het minder comfortabel.
  • Door de strap te strak te draaien is dit niet goed voor je polsen tijdens de uitvoering.
  • Door de strap niet voldoende strak te draaien verlies je sneller je grip.
  • Gebruik je 2 straps tegelijk, dan is het belangrijk dat ze allebei even strak komen te zitten. Anders heb je met 1 kant minder grip.
  • Het komt voor dat wanneer de strap om de stang wordt gewikkeld, dit over een bepaalde oppervlakte wordt gedaan i.p.v. dat de strap wordt opgerold. Dit kan het moeilijker maken om een goede grip te behouden.
  • Niet in de stang knijpen is ook niet verstandig wanneer je straps gebruikt. De belasting op je polsen neemt toe.
  • Is het gewicht te zwaar, dan wil je er rekening mee houden dat als je het niet goed loslaat, je meevliegt. Je handen zitten namelijk aan de straps vast.

Belangrijk om te onthouden:

Wanneer je gebruik maakt van lifting straps is het vooral belangrijk om de lifting straps op de juiste manier om te doen, om de stang te wikkelen en strak te draaien. Dit kan in het begin best wat oefenen zijn. Om deze reden wil je daarom met 1 strap tegelijk beginnen.

Lifting straps kopen

Om het artikel af te sluiten is het belangrijk om te kijken welke lifting straps je het beste kunt kopen.

Lifting straps van katoen gebruiken

Lifting straps van katoen zijn over het algemeen het meest comfortabel om te dragen. Het katoenen materiaal zal zachter aan je huid voelen wanneer je er gewichten mee tilt to.v. nylon lifting straps. Je voorkomt schuren aan de huid of huidirritatie als de lus tegen je pols wrijft.

Je hebt voldoende ondersteuning voor je grip, maar naarmate het gewicht zwaarder wordt, begint het katoenen materiaal echter uit te rekken. Dit heeft uiteindelijk invloed op je gripkracht.

Als je een beginner bent dan zijn katoenen lifting straps perfect. Wanneer je echter vordert en sterker wordt, zul je het waarschijnlijk vervelend vinden hoe de katoenen straps uitrekken. Dan zijn lifting straps van nylon of leer een betere keuze.

Liftings straps van nylon gebruiken

Lifting straps van nylon zij van niet-rekbaar materiaal is en zijn dikker dan katoen. Dit is een belangrijk kenmerk om de gripkracht te maximaliseren en het meeste gewicht te kunnen verplaatsen.

Om deze reden maken de meeste powerliters, gewichtheffers en Strongman gebruik van nylon lifting straps.

Omdat de nylon strap dikker is en niet uitrekt, betekent dit dat hij beter bestand is tegen slijtage. Daarom gaan nylon straps langer mee.

Een nadeel van nylon lifting straps is dat ze zweet minder goed absorberen. Hierdoor kunnen de straps na verloop van tijd wat verslechteren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de straps na gebruik te laten drogen, om de kwaliteit te bewaken.

Omdat het nylon materiaal niet zo zacht is als katoen, trekt de lus meer aan je pols, wat voor wrijving en huidirritatie kan zorgen. Dit is de offer die je moet maken om maximaal te kunnen tillen.

Lifting straps van leer gebruiken

lifting straps leer

Lifting straps van leer zijn voor krachtsporters die het vakmanschap en design van hun straps waarderen.

Leren straps hebben een ‘premium’ uitstraling en veel kractsporters die deze liftings straps gebruiken, laten ze op maat maken.

De leren lifting straps voelt zacht en comfortabel aan voor de pols tijdens het tillen. Je ervaart geen wrijving of huidirritatie.

Ze zijn daarbij ook extreem duurzaam en rekken niet uit onder zware belasting. Dit maximaliseert je gripkracht! Qua prestaties komt het ongeveer overeen met de nylon lifting straps.

Een groot nadeel van leren lifting straps is dat leer niet zo veel buigt als katoen of nylon. Als je voor het eerst leren lifting straps gaat gebruiken, kan het daarom moeilijk zijn om ze om de halterstang te wikkelen.

Je hebt ook leren lifting straps die wat flexibeler zijn, maar voor veel wrijving zorgen als je ze om de stang heen draait. Dit betekent dat de stang bijvoorbeeld meedraait, terwijl de strap niet strakker om je pols gaat.

Afhankelijk van de leren lifting straps, heb je tijd nodig om in te komen. Ze hebben over het algemeen ook onderhoud nodig, zoals bijvoorbeeld een leerreiniger. Dit als je langer gebruik wilt maken van deze lifting straps.

Een laatste overweging is dat leren straps in verschillende ‘diktes’ verkrijgbaar zijn, meestal 2 mm of 3 mm.

Ik zou kiezen voor de dikte van 2 mm gaan, omdat deze comfortabeler in de hand ligt. Als het materiaal te dik is, voelt het minder natuurlijk aan om vast te houden.

Wat zijn nu de beste lifting straps?

Wat nu de beste lifting straps zijn om te gebruiken, is vooral afhankelijk van je trainingsniveau en persoonlijke voorkeuren.

Over het algemeen zijn lifting straps van katoen de beste keuze voor beginners. Het voelt net wat comfortabeler en heb je voldoende gripkracht.

Voor de meer gevorderde krachtsporters zijn nylon lifting straps of leren lifting straps een betere keuze. Als je hiermee goed over weg kan, dan kun je het maximale halen uit je gripkracht.

Voor vrouwen zijn er ook speciale lifting straps. Deze zijn net wat kleiner en nog praktischer qua gebruik.

Hieronder vind je mijn aanbevelingen. Het gaat om affiliates. Wanneer je via de link een product aanschaft, dan krijg ik een kleine commissie. Alvast bedankt!

Belangrijk om te onthouden:

De meest populaire lifting straps zijn van katoen, nylon of leer. De beste lifting straps om te gebruiken zijn de straps die goed aansluiten bij jouw trainingsniveau en voorkeuren. Voor beginners werken katoenen lifting straps over het algemeen beter. Voor gevorderde sporters zijn dit nylon of leren lifting straps.

Samenvatting lifting straps gebruiken

Lifting straps zijn een hulpmiddel voor je grip voor bepaalde oefeningen zoals een Romanian Deadlift of bent over barbell row. Ze zien eruit als dunne banden en worden gemaakt van nylon, canvas of leer.

Het belangrijkste voordeel van lifting straps gebruiken is dat je je spiergroepen beter kunt prikkelen. Het grootste nadeel is dat wanneer je het niet verstandig gebruikt, hierdoor problemen kunnen ontstaan.

Het is belangrijk om te weten dat je gripkracht voor het grootste gedeelte genetisch is bepaald. Het grootste verschil zien we vooral tussen mannen en vrouwen. 90% van de vrouwen heeft een zwakkere grip dan 95% van de mannen.

Vrouwen hebben dus sneller baat bij het gebruik maken van lifting straps. Voor mannen wordt het relevanter als de spierkracht in verhouding meer toeneemt dan de gripkracht. Lifting straps gebruiken heeft over het algemeen de voorkeur voor onderlichaam oefeningen.

Wanneer je gebruik maakt van lifting straps is het vooral belangrijk om de lifting straps op de juiste manier om te doen, om de stang te wikkelen en strak te draaien. Dit kan in het begin best wat oefenen zijn. Om deze reden wil je daarom met 1 strap tegelijk beginnen.

De meest populaire lifting straps zijn van katoen, nylon of leer. De beste lifting straps om te gebruiken zijn de straps die goed aansluiten bij jouw trainingsniveau en voorkeuren. Voor beginners werken katoenen lifting straps over het algemeen beter. Voor gevorderde sporters zijn dit nylon of leren lifting straps.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over lifting straps gebruiken? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met het sterker worden of spieropbouw? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen over lifting straps

Waarom lifting straps gebruiken?

De belangrijkste voordelen van lifting straps gebruiken is dat je je spiergroepen beter kunt prikkelen, vermoeidheid van je grip jou niet in de weg staat en je sneller sterker kunt worden.

Wat zijn de beste lifting straps?

De meest populaire lifting straps zijn van katoen, nylon of leer. De beste lifting straps om te gebruiken zijn de straps die goed aansluiten bij jouw trainingsniveau en voorkeuren. Voor beginners werken katoenen lifting straps over het algemeen beter. Voor gevorderde sporters zijn dit nylon of leren lifting straps.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]