De gezondheidseffecten van bewegen

De gezondheidseffecten van bewegen

Om onze gezondheid te bevorderden is het advies om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Dit komt overeen met ongeveer 1,5 uur wandelen. Met een full time kantoorbaan en daarnaast nog een huishouden is het lastig om dit te integreren in je leven.

Omdat gezondheid bevorderden zo abstract klinkt en 1,5 uur wandelen voor velen niet haalbaar is, is het logisch dat dit advies het ene oor in gaat en het andere oor eruit.

Het is daarom belangrijk om de gezondheidseffecten van bewegen te concretiseren en om laagdrempelige manieren vinden om meer te bewegen. Door bewustwording en positieve ervaringen, wordt het uiteindelijk veel makkelijker om het in je leven te integreren!

De voordelen van meer bewegen

Voordelen van bewegen

Meer bewegen staat in verband met een langere levensduur. Dit heeft niet alleen te maken met de stappen die je zet, maar ook alle effecten daaromheen.

Circadiaans ritme en slaap

Bewegen optimaliseert je circadiaan ritme (24-uursritme) en verhoogt je slaapkwaliteit. Het overdag actief zijn versterkt het lichtsignaal van de omgeving en vertelt het lichaam dat het dag is.

Door overdag passief te zijn neemt de amplitude van je circadiaan ritme af. Simpel gezegd denkt je lichaam dat je gaat slapen, wat je overdag moe kan maken. Vooral wanneer je overdag ook nog eens weinig daglicht binnenkrijgt.

Dit is een van de redenen waarom bewegen veel invloed heeft op onze gemoedstoestand en energie. Het is daarom belangrijk om rekening te houden wanneer je beweegt. Bewegen in de avond (voor het slapen) kan je circadiaan ritme namelijk opschuiven, wat je slaapkwaliteit omlaag kan brengen.

Door het bewegen op de juiste momenten te integreren, zorgt het voor een betere slaapkwaliteit, helpt het met sneller in slaap vallen en energiek wakker worden. Cool hè?

Energie en stemming

Er is ook bewijs dat bewegen helpt met algemene opwinding, focus, je gemoedstoestand en energie. Hoewel de mechanismen nog niet helemaal bekend zijn, heeft bewegen positieve effecten op een brede selectie van energie- en stemmingbevorderende neurotransmitters zoals orexine, dopamine, norefedrine en serotonine die de effecten waarschijnlijk bemiddelen.

De belangrijkste bemiddelaar hierin is orexine, wat een belangrijke sleutel is wanneer het neerkomt op het maximaliseren van de focus, stemming en energie. Orexine is dat hormoon dat je alert maakt, gemotiveerd, vol met energie en klaar maakt om de dag te beginnen.

Een gezond circadiaan ritme bevordert sterke orexine signalen op de juiste tijden. Daarnaast neemt orexine toe wanneer de activiteiten die je doet het element spelen betrekt en dus leuk is om te doen!

Wanneer je met bewegen over je belastbaarheid heen gaat en je slechte circadiaan ritme gewoontes hebt, wordt orexine onderdrukt. Met als gevolg dat je energie, focus en stemming afnemen.

Uiteraard draait het niet alleen om orexine, maar speelt de activiteit hiervan een belangrijke rol in onze vitaliteit.

Stress en belastbaarheid

Door te bewegen binnen je capaciteit verhoog je je belastbaarheid. Dit houdt in dat je op termijn meer en meer kan bewegen, zonder dat het veel energie kost. Onderzoek toont aan dat bewegen je uiteindelijk meer energie geeft en helpt met het minderen van vermoeidheid.

Je lichaam wordt dus meer vatbaar voor inspanning, waardoor je belastbaarheid hoger is. Dit helpt automatisch met stress management, doordat je meer aan kan, maar kan bewegen ook een rol spelen in ontspanning. Volgens onderzoek kunnen wandelingen in de natuur psychologische stress doen minderen.

Andere voordelen

Zo zijn er nog heel veel andere voordelen van bewegen. Denk hierbij aan een hoger energieverbruik, het verlagen van welvaartsziekten, revalidatie en onderhoud van spierfuncties en waar ik het in het begin over had, het verlengen van je levensduur.

Bewegen is simpelweg awesome!

Praktische tips om meer te bewegen

Stap 1

Om laagdrempelig te beginnen wil je in de basis afwisselen tussen zitten en staan (idealiter kort rondlopen). Tijdens een vergadering of lezing gaat dit natuurlijk wat lastiger, maar er zijn als het goed is natuurlijke momenten waarin dit wel mogelijk is. Doe dit elk uur en als dit lukt, bouw dit op naar iedere 20-30 minuten per uur. Alles bij elkaar opgestapeld, zorgt het ervoor dat je meer beweegt.

Ik maak nu al een tijdje gebruik van een zit-sta bureau met een deskbike. Naast dat ik hierdoor meer beweeg, is er voor mij ook een fun-factor aan verbonden. Verbazingwekkend genoeg heeft het fietsen geen negatieve invloed op mijn werkzaamheden. Integendeel merk ik dat ik energieker en meer gefocust de dag doorga. Ik vind het een geniale uitvinding.

Stap 2

Wanneer je van stap 1 een gewoonte hebt gevormd, kun je nadenken over 1 of 2 dagelijkse wandeling(en) van 15 tot 60 minuten. Koppel deze activiteit met iets wat je leuk vindt om te doen. Zorg voor gezelschap, luister naar je favoriete muziek, zoek een mooi plekje op, etc.

Voor mensen met een kantoorbaan is daarom de gouden tip: ga met leuke collega’s tijdens de lunch wandelen.

Stap 3

Vanuit daar kun je overwegen om met de dagelijkse activiteiten die je doet, zoveel mogelijk beweging te betrekken. Neem de trap, pak de fiets, etc. Zolang dit maar niet gepaard gaat met wilskracht uitoefenen.

Stap 4

Wanneer je bovenstaande stappen volledig hebt geïntegreerd in je leven, kun je nadenken over activiteiten waar je je meer voor moet inspannen, zoals duurtraining, krachttraining, yoga, groepslessen, sportspecifiek, etc.

Uiteraard kun je dit doen los van dat je beweegt, maar vormt bewegen wel het fundament van je algehele vitaliteit.

Key point!

Weet waarvoor je beweegt en is het belangrijk dat je de positieve effecten ervan ervaart. Dat is dé manier om meer beweging in je leven te integreren!

Vond je dit artikel interessant? Download mijn gratis E-book 7 stappen om je kwaliteit van leven te verhogen.

About the author

Als coach en personal trainer help ik jou met shapen, prestaties verbeteren en fitter door het leven te gaan. Deze begeleiding kan zowel online als offline plaatsvinden. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Volg mij op facebook