Blootstelling aan zonlicht: Gezond of gevaarlijk?

Blootstelling aan zonlicht: Gezond of gevaarlijk?

Blootstelling aan zonlicht wordt tegenwoordig geassocieerd met huidkanker of andere kwaaltjes m.b.t. onze gezondheid. Je wilt je daarom goed insmeren, de zon in de middag vermijden en niet te lang zonnen. Wist je dat dit allemaal genuanceerder is?

Zonlicht is meer dan vitamine D

Je blootstellen aan zonlicht is namelijk essentieel voor je gezondheid. De aanmaak van vitamine D is maar een klein onderdeel van de gezondheidseffecten van zonlicht. Krijg je onvoldoende zonlicht (UV licht) binnen, gaat dit ten koste van je slaap, hersenfuncties, welzijn, energie, etc. Het nemen van vitamine D suppletie gaat dit probleem niet oplossen.

Zonlicht is een essentiële ingrediënt in het leven. Het mooiste is dat het ook nog gratis is. Uiteraard wil je de dosis dus opbouwen, om je huid te beschermen en verbranding te voorkomen. Net als dat je niet direct van start wilt gaan met een marathon, wanneer je net bent begonnen met hardlopen. Idealiter wil je zonder zonnebrandcrème zonnen, anders krijg je in verhouding weinig UV licht en vitamine D binnen.

Hoe kun je veilig zonnen?

Ben je gevoelig voor de zon? Begin met 5-10 minuten blootstelling (zoveel mogelijk huid) en zorg ervoor dat je ogen ook zonlicht vangen. Het liefst wanneer de zon zo hoog mogelijk staat, anders krijg je in verhouding weinig UV licht binnen. Bouw langzaam het volume op door bijvoorbeeld om de dag te zonnen. Je voelt het op een gegeven moment vanzelf wanneer je te lang in de zon bent (tenzij het hard waait).

Ik heb de dosis ook opgebouwd en ik merk enorm veel verschil in mijn vitaliteit. Het is tof dat je het zonnen kan combineren met andere gezonde gewoontes, zoals bewegen, in gezelschap zijn en de-stressen. Als klapper op de vuurpijl kun je een flinke vitamine D voorraad opbouwen. Vooral tijdens deze zomer.

Geniet van het zonnetje, zolang deze schijnt!

Vond je dit artikel interessant? Ontvang 7 gratis tips om jouw kwaliteit van leven te verhogen!

About the author

Als coach en personal trainer help ik jou met shapen, prestaties verbeteren en fitter door het leven te gaan. Deze begeleiding kan zowel online als offline plaatsvinden. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Volg mij op facebook